Wetenschappers gaan ondergronds met Einstein

Datum: 18 juli 2019

Inleiding: Consortium presenteert plannen voor hightech observatorium voor zwaartekrachtgolven.

Als het van een consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen afhangt, wordt er de komende jaren in Nederlands-Limburg, twee- tot driehonderd meter onder de aardkorst, ijverig gebouwd aan de Einstein Telescope. Met dat prestigieuze internationale project willen wetenschappers zwaartekrachtgolven gaan monitoren, en daar heeft ook de industrie baat bij.

In het begin van de twintigste eeuw voorspelde Albert Einstein in zijn relativiteitstheorie het bestaan van zwaartekrachtgolven, fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd. In 2015 werden die zwaartekrachtgolven voor het eerst waargenomen. Het leverde de drie betrokken wetenschappers twee jaar later de Nobelprijs voor natuurkunde op. Zwaartekrachtgolven staan sindsdien volop in de belangstelling. Het leidde zelfs tot een nieuw wetenschappelijk onderzoeksgebied: de zwaartekracht-astronomie.

“Om die zwaartekrachtgolven te monitoren maken we gebruik van telescopen”, vertelt Nick van Remortel, professor fysica op de Universiteit Antwerpen.

Einstein Telescope

Link: http://www.uantwerpen.be/einstein-telescope