Drugs ontsnappen niet aan de NarcoReader

Datum: 13 september 2019

Inleiding: UAntwerpen coƶrdineert Europees project voor efficiƫntere opsporing van drugs

Met de NarcoReader ontwikkelt de Universiteit Antwerpen samen met haar internationale partners een hoogtechnologisch device dat het detecteren van drugs een stuk efficiënter moet maken. Tests in het labo waren erg succesvol, nu zal het toestel verder uitgeprobeerd worden in de praktijk in diverse Europese landen.

Politiediensten en douane investeren heel wat tijd en middelen in het opsporen van illegale middelen. Meldingen van drugsvondsten in de Antwerpse haven zijn bijna dagelijkse kost, en afgelopen zomer was de thematiek ook actueel op het dancefestival Tomorrowland. Geregeld lopen smokkelaars, dealers en gebruikers tegen de lamp, maar vanzelfsprekend is de strijd tegen drugs(handel) verre van.

Narcoreader

Valse positieven

Om successen te boeken is het van groot belang dat het opsporen en het identificeren van illegale drugs op een efficiënte manier gebeurt. “Vandaag werken politie en douane on the spot nog steeds met eenvoudige kleurentesten, gebaseerd op chemische reacties”, weet de coördinator.

“Maar daar zijn meerdere nadelen aan verbonden. Sommige onschuldige substanties geven bijvoorbeeld ook een verkleuring, net zoals bij cocaïne. Het resultaat blijkt dus vaak – na een dure controle in een labo – vals positief te zijn. De accuraatheid van de kleurtest voor cocaïne is slechts ongeveer 70%.”

Om nieuwe technologie te ontwikkelen investeert Europa 5,5 miljoen euro in het BorderSens-project. De Universiteit Antwerpen coördineert de werkzaamheden van een consortium, dat zestien partners uit acht EU-lidstaten bundelt. Tot de partners behoren universiteiten, grensautoriteiten, politiediensten van havens en luchthavens, organisaties zoals het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, en enkele bedrijven.

Kleine elektrische impuls

“Wij werkten aan een technologie die met een elektrochemische sensor werkt”, legt de coördinator uit. “Dit toestelletje, de NarcoReader, stuurt via een elektrode een kleine elektrische impuls door het staal. Binnen de veertig seconden verschijnt het resultaat van de test op de gekoppelde smartphone of tablet. De NarcoReader maakt een einde aan de vele vals positieven en valse negatieven.”

De nieuwe technologie werd reeds uitgebreid en met succes getest op het opsporen van cocaïne in een labo-omgeving. Een gebruiksvriendelijk device voor de detectie van alle drugs zal nu uitgebreid getest worden in de praktijk in diverse Europese landen.

Link: https://www.uantwerpen.be/bordersens