UAntwerpen komt top tien van beste jonge universiteiten binnen

Datum: 30 januari 2014

Inleiding: De Universiteit Antwerpen scheert opnieuw hoge toppen in de Quacquerelli-Symonds (QS) Top 50 under 50, een ranking van universiteiten jonger dan vijftig jaar. Voor de eerste keer komt ze de top tien binnen, een stijging van drie plaatsen.

“Leuk!”, reageert rector Alain Verschoren. “Het belang van dergelijke rankings mag niet overschat worden, maar onze mooie tiende plaats bewijst wel dat we internationaal meespelen. We noemen onszelf graag een jonge, dynamische onderzoeksuniversiteit met een internationale uitstraling. Die stelling klinkt des te krachtiger en geloofwaardiger als je goed scoort in een ranking.”

UAntwerpen klom van de vijftiende plek (2012) over de dertiende (2013) naar de tiende plek dit jaar. “In de top tien staan er twee universiteiten die bijna vijftig worden en dus op korte termijn uit de lijst zullen verdwijnen. We kunnen dus nog wat stijgen”, lacht Verschoren. “Al willen we natuurlijk in de eerste plaats groeien door nog uitdrukkelijker onze stempel te drukken op die onderzoeksgebieden waar we nu al tot de wereldtop behoren. Dat willen we in de eerste plaats bereiken door nog meer dan vandaag de kaart van de internationale samenwerking te trekken.”

In de traditionele rankings scoren universiteiten met een langere geschiedenis vaak beter, omdat ze hun jarenlange reputatie mee hebben. De QS Top 50 under 50 focust daarom op de prestaties en kwaliteiten van de jongere universiteiten, om zo opkomende toppers tijdig te spotten. De ranking baseert zich op de QS World University Ranking, die jaarlijks een 800-tal instellingen wereldwijd vergelijkt. In die algemene ranking steeg UAntwerpen vorig jaar elf plaatsen (van 196 in 2012 naar 185 in 2013).

Link: http://www.topuniversities.com/top-50-under-50/2013#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=