In memoriam Paul ibens

Datum: 21 mei 2020

Inleiding: De Faculteit Ontwerpwetenschappen en de opleiding interieurarchitectuur melden met droefheid het overlijden van Paul ibens, interieurarchitect en emeritus ontwerpdocent.

Paul ibens is op 80-jarige leeftijd overleden. Met het heengaan van ibens is de Belgische interieurarchitectuur één van haar belangrijkste protagonisten verloren. Ibens volgde de opleiding Binnenhuiskunst aan het toenmalige Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedebouw (NHIBS) te Antwerpen. Na zijn studies ging ibens onder meer aan de slag bij Renaat Braem en Jul De Roover tot hij in 1968, samen met Claire Bataille, het ontwerpbureau Bataille & ibens oprichtte. Ibens werd snel een spilfiguur, die het vak in België op de kaart zette. Zijn oeuvre, dat hij samen met Claire Bataille opbouwde, ontplooide zich zowel binnen de velden van het interieurontwerp als van het meubelontwerp. Vele van hun projecten en meubels zijn ware iconen geworden. 

In 1970 werd ibens aangesteld aan het NHIBS voor de vakken Kleurenharmonie en Binnenhuisontwerpen. Vanaf 1976 tot 1999 volgde hij Jul De Roover op en nam de ontwerpateliers voor zijn rekening. Ibens heeft zowel binnen het onderwijs als erbuiten een onmiskenbare invloed gehad op meerdere generaties ontwerpers. 

In het voorjaar 2021 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut een tentoonstelling over het werk van Bataille & ibens in de reeks Unfolding the Archives #4. Bij deze gelegenheid zal er ook worden stilgestaan bij het overlijden van ibens.Link: https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten/ontwerpwetenschappen/nieuws-en-activiteiten/paul-ibens/