Professor digitale tekstanalyse brengt tweede thriller uit

Date: 24 September 2020

Introduction: Wetenschap en kunst beïnvloeden elkaar in het werk van onderzoeker Mike Kestemont, die in augustus 2020 de roman 'De witte weduwe' uitbracht.

Professor Mike Kestemont geeft les in de nieuwe master Digital Text Analysis, voert veelzijdig onderzoek met de hulp van taaltechnologie én onder het pseudoniem Michael Kestemont schrijft hij spannende thrillers. Voor zijn roman De zwarte koning ontving hij in 2019 de Knack Debuutprijs. In de opvolger De witte weduwe, die deze zomer verscheen, helpt docent klassieke talen Anna een opvallende kunstroof op te lossen. Net als in het eerste deel is feit en fictie moeilijk van elkaar te onderscheiden. De romans worden daarom geregeld met die van Dan Brown vergeleken.

Maar hoe vindt een drukbezette universiteitsprofessor de tijd om proza te schrijven? “Het is vooral een hobby om niet altijd te zitten werken”, licht prof. Kestemont toe. “Met het schrijven verzet ik ’s avonds mijn zinnen.” De uitgeverij porde hem snel na zijn eerste roman aan om een vervolg te schrijven, want er bleek plaats op de Vlaamse boekenmarkt voor zijn stijl. Kestemont put inspiratie uit historische gebeurtenissen, waar hij vervolgens een draai aan geeft. Zo spelen vergeten leden van het Belgische koningshuis in de twee boeken een mysterieuze rol. Dankzij zijn wetenschappelijk werk komt Kestemont op bijzondere plaatsen die hij in de verhalen verwerkt om het plot te sturen.

Mike Kestemont vindt niet dat er zo’n groot verschil zit tussen onderzoeker of schrijver zijn. “Er ligt een permeabele lijn tussen kunst en wetenschap. Uit het schrijfproces rijzen geregeld nieuwe onderzoeksvragen. Voor ik begon met schrijven had ik er bijvoorbeeld geen idee van dat een dialoog op duizenden manieren kan verlopen. Nu ik dat weet, kan ik computationele modellen leren om aandacht te schenken aan die patronen.” Zelf droomt hij er wel eens van om net zulke spannende dingen mee te maken als de professor in de boekenreeks.

Benieuwd naar De witte weduwe? Meer info en de boektrailer vind je hier.Link: https://www.uantwerpen.be/en/study/programmes/all-programmes/digital-text-analysis/