The Demons of Leonard Cohen

Datum: 6 oktober 2020

Inleiding: Francis Mus brengt de internationale receptie van Leonard Cohen in kaart in een nieuw academisch werk (Ottawa University Press).

Boekcover The Demons of Leonard Cohen van Francis MusFrancis Mus (UAntwerpen) geeft les aan de studenten Frans in de opleiding toegepaste taalkunde, en doet onderzoek naar de internationale circulatie van literatuur en muziek. Tijdens enkele onderzoeksverblijven in Canada kwam hij in aanraking met het werk van Leonard Cohen, waarover hij in 2015 een essay schreef dat bekroond werd met de Oost-Vlaamse literatuurprijs. Eind augustus 2020 verscheen een Engelstalige academische herwerking, The demons of Leonard Cohen, uitgegeven bij Ottawa University Press.

Hoe hij bij Leonard Cohen is uitgekomen? “Tussen 2006 en 2010 maakte ik een doctoraat over de internationalisering van de Belgische avant-garde in het interbellum. Er zijn dus weinig raakvlakken met mijn eerste onderzoeksinteresse, behalve dan de aandacht voor de manier waarop literatuur en muziek internationaal circuleren, gelezen en beluisterd worden. De voorbije jaren verschenen talloze biografieën en heel wat wetenschappelijke stukken over Cohens plaats in de Canadese literatuur, maar de internationale receptie van zijn werk is een onontgonnen terrein. Die invalshoek koppel ik aan een thematische aanpak, waarbij ik zijn volledige literaire en muzikale oeuvre in ogenschouw neem.”

Dat Francis Mus van Cohens oeuvre houdt, is duidelijk. “Precies dat intrigeert me: de manier waarop lezers en luisteraars zich aangesproken voelen, zowel door de (Engelstalige) muziek als door Cohens literaire (al dan niet vertaalde) werk. Het contact met zijn publiek was overigens voor Cohen zelf erg belangrijk: hij bleef schaven aan zijn oeuvre met de bedoeling om de zeggingskracht ervan te maximaliseren. Dat is ook een van de redenen waarom hij de literatuur deels verruilde voor de muziek”.

Zelf is Francis Mus geen muzikant: “Wel geef ik af en toe lezingen met vrienden-muzikanten. Het voelt telkens als een voorrecht om het podium met hen te delen. Ik speel zelf wel wat piano, maar ben blij dat ik het echte werk aan de professionals kan overlaten!”

Boekvoorstelling The Demons of Leonard Cohen

Link: https://press.uottawa.ca/demons-of-leonard-cohen.html