Biologen gaan ebolabloedstalen testen

Datum: 26 september 2014

Inleiding: Het aantal slachtoffers van de ebola-epidemie in West-Afrika loopt onverminderd op, hulp van buitenaf is broodnodig. Biologen Sophie Gryseels en Benny Borremans (UAntwerpen) vertrekken naar Guinee, voor gespecialiseerde hulp bij de diagnose van patiƫnten.

Biologen UAntwerpenProfessoren uit heel België riepen recent in de media op om gespecialiseerde mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. De Universiteit Antwerpen blijft alvast niet bij de pakken zitten. Twee biologen vertrekken op zondag 28 september naar Afrika.

Sinds enkele jaren werken verschillende Europese wetenschappelijke instellingen, met de steun van de Europese Commissie, samen in het project European Mobile Lab (EMLab). Doel van dit mobiele laboratorium: bij het uitbreken van een dodelijke epidemie in Afrika meteen een gespecialiseerd team wetenschappers met geavanceerde instrumenten kunnen uitsturen. Het EMLab-team is getraind en uitgerust om te werken met bioveiligheidsniveau 4 pathogenen (biosafety level 4), die besmettelijke, dodelijke ziektes kunnen veroorzaken, en waartegen geen vaccins of geneesmiddelen bestaan.

Het ebolavirus is zo’n ‘biosafety level 4’ organisme, en in reactie op de uitbraak in West-Afrika werd in maart een eerste team van het EMLab naar Guinee gestuurd. Het mobiele laboratorium werd er opgesteld in het getroffen gebied, in nabijheid van de gespecialiseerde ziekenhuizen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan transport. Vooral verdachte bloedstalen, maar ook stalen van speeksel, urine of uitwerpselen, worden er op de aanwezigheid van zowel ebola als malaria getest. Stalen van patiënten met duidelijke ziektesymptomen waarin geen ebola wordt gevonden, kunnen nog extra gecontroleerd worden op de aanwezigheid van andere pathogenen zoals het dengue- en lassavirus.

Uiterst beperkt risico

De onderzoekers in het mobiele labo worden elke drie weken afgelost, en eind september vertrekt het tiende team naar Guinee. Ook Sophie Gryseels en Benny Borremans, biologen op de Universiteit Antwerpen, stappen het vliegtuig op.

De twee Belgische biologen werken bij de onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie, waar ze met prof. Herwig Leirs bestuderen hoe ziekteverwekkers in Afrika worden verspreid door knaagdieren. Het gaat daarbij onder andere om pathogenen die slachtoffers maken bij de mens, zoals hantavirussen, Lassavirus of builenpest. Het onderzoek wordt onder meer gesteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

“Ons labo zit in een onderzoeksnetwerk waarin ook het EMLab vertegenwoordigd is. Door de lange duur van de outbreak, en het feit dat het team in het mobiele lab regelmatig moet worden afgelost, zijn ze aanhoudend op zoek naar mensen met de juiste expertise,” vertelt Sophie. “Wij hebben veel ervaring met het werken onder bioveiligheidscondities. Bovendien zijn we vertrouwd met het controleren van biologische stalen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. En het is een niet onbelangrijk pluspunt al geregeld in Afrika te zijn geweest.”

Het risico om zelf met het ebolavirus besmet te raken is uiterst beperkt, dankzij de doorgedreven veiligheidscondities in het laboratorium. “We hebben een intensieve training achter de rug, en de laboratoriumprocedures zijn waterdicht beveiligd. Ik ben opgetogen om mijn steentje te kunnen bijdragen in deze crisissituatie, en zo mensen in nood te helpen vanuit mijn eigen expertise. Het is ook interessant om te zien hoe een epidemie op deze schaal wordt beheerd en ingeperkt. Zo’n ervaring is van onschatbare waarde voor mijn eigen onderzoek.”Link: http://www.emlab.eu