De ruk naar rechts is een illusie

Date: 21 October 2014

Introduction: Een regering zonder de PS, het zou al een staatshervorming op zich zijn. Peter Van Aelst gelooft daar niet zoveel van: er is immers nog zoiets als de inertie van het politiek beleid. En dat is niet eens een slechte zaak.

Wat lange tijd ondenkbaar werd geacht, ook in een koffiekamer vol politicologen, is vandaag een feit. We hebben een rechtse regering. Niet alleen in Vlaanderen, maar ook op Belgisch niveau. Daar was vooral veel lef voor nodig, en enige machtshonger, om de MR ertoe aan te zetten als enige Franstalige partij tot de federale regering toe te treden. Even belangrijk was de keuze van de N-VA om haar communautair programma in zijn geheel in de ijskast te plaatsen. Een zware prijs, maar de beloning is groot: eindelijk een regering zonder die duivelse PS. Als het van Bart De Wever afhangt, komen ze ook nooit meer terug. Het einde van de verstrikking van België is een feit, hoopt hij.

Politicoloog Peter Van Aelst (UAntwerpen) geeft zijn opinie in De StandaardUrl: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141020_01332089