Oefeningen paleografie

Studiegidsnr:1005FLWGES
Vakgebied:Geschiedenis
Academiejaar:2020-2021
Semester:2e semester
Contacturen:30
Studiepunten:3
Studiebelasting:84
Contractrestrictie(s):Geen contractrestrictie
Instructietaal:Nederlands
Examen:2e semester
Lesgever(s)Guido Marnef

Deze cursusinformatie is bedoeld om de student te ondersteunen bij het verwerken van de leerstof

3. Inhoud *

De docent brengt een bondig overzicht van de ontwikkeling van het schrift vanaf de vroege Middeleeuwen en duidt tevens de belangrijkste hulpinstrumenten aan die van nut zijn bij het lezen en analyseren van oude teksten.

De cursus bestaat verder uit het leren lezen van door de docent bezorgde teksen (Nederlandstalig en in enkele gevallen Franstalig, boekschrift en diplomatisch schrift). De studenten oefenen op voorhand de ter beschikking gestelde teksten die tijdens de les samen gelezen en opgelost worden.

Het leren lezen van oude teksten is een vaardigheid die veel oefening veronderstelt - het wekelijks oefenen en voorbereiden van de aangeduide teksten is dan ook een absolute must. Via Blackboard stelt de docent bovendien een aantal oefenteksten ter beschikking. Nadien wordt de correcte oplossing ter beschikking gesteld zodat de student kan leren uit de eventueel gemaakte fouten.

Tijdens de lesweek van 26 maart leren we de mogelijkheden van Transkribus: de nieuwste software voor automatische tekstherkenning in handschriften. Eerst leren de studenten met het programma werken, om vervolgens zelf de handen uit de mouwen te steken door enkele stukjes bronfragment (een nieuwsbericht uit de 17de eeuw, een reisdagboek uit de 18de eeuw,...) te transcriberen. De module af met een korte, individuele opdracht waarop 10% van de punten staat.