Voedsel- en voedingsleer I

Studiegidsnr:1023FBDFAR
Vakgebied:Farmaceutische wetenschappen
Academiejaar:2019-2020
Semester:2e semester
Inschrijvingsvereisten:Minstens 40 studiepunten aan credits behaald uit 1ste bachelor vakken. Gelijktijdige inschrijving of eerder min. 08/20 behaald voor Biochemie II: metabolisme
Contacturen:22.5
Studiepunten:3
Studiebelasting:84
Contractrestrictie(s):Niet te volgen onder examencontracten
Instructietaal:Nederlands
Examen:2e semester
Lesgever(s)Nina Hermans

Deze cursusinformatie is bedoeld om de student te ondersteunen bij het verwerken van de leerstof

3. Inhoud *

Een optimale gezondheid heeft te maken met een gevarieerde, volledige en veilige samenstelling van het dagelijkse voedselpakket.  In de cursus worden de nutriënten (koolhydraten, eiwitten, lipiden, vitamines, mineralen en sporenelementen) uitgebreid besproken.  Van deze micro-en macronutriënten worden verschillende aspecten zoals de structuur, functie, voedselbronnen, vertering en absorptie, biobeschikbaarheid, deficiëntie en toxiciteit besproken en tevens worden de Voedingsaanbevelingen (HGR, 2016) toegelicht.  De student leert deze Voedingsaanbevelingen actief gebruiken in een opdracht (per twee) waarin een nutritionele anamnese (analyse van de voedselinname) dient te worden uitgevoerd en kritisch geëvalueerd.

Tevens worden de belangrijkste reacties van de levensmiddelenchemie verduidelijkt. Tijdens deze lessen worden ook additieven en mogelijke contaminanten in voedsel - en daarmee gepaard gaande problematiek - besproken.