Terreincursus ecohydrologie

Studiegidsnr:2001WETTER
Vakgebied:Biologie
Academiejaar:2016-2017
Semester:1e semester
Contacturen:75
Studiepunten:6
Studiebelasting:168
Contractrestrictie(s):Niet te volgen onder examencontracten
Instructietaal:Nederlands
Examen:1e semester
Lesgever(s)Patrick Meire
Tomasz Okruszko

Deze cursusinformatie is bedoeld om de student te ondersteunen bij het verwerken van de leerstof

3. Inhoud *

Deze stage gaat door in het Nationaal Park "Biebrza" in Noordoost Polen. Dit is één van de grootste en meest natuurlijke moerasgebieden van Europa met een ongekende biodiversiteit.

Tijdens deze stage werken de studenten mee aan langlopend onderzoek in dit gebied. (in groepjes van gemiddeld 4) een onderzoeksvraag voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat de groepen eerst brainstormen over de onderzoeksvraag en zelf een methodologie voorstellen om deze vraag te beantwoorden. Dit methodologisch ontwerp wordt dan voor het vertrek op stage besproken met de begeleiders en verfijnd.

Deze stage vindt plaats in de vallei van de Biebrza-rivier in Oost-Polen, een natuurreservaat dat nog beperkt vervuild is en waar traditioneel landgebruik zoals handmatig maaien nog voorkomt. Het reservaat omvat heel veel moerassen, vandaar dat de studenten voor het vertrek een aantal lessen 'moerasecologie' krijgen.

Tijdens de stage, die 8-9 dagen duurt, voeren de studenten het veld- (en labo-) werk uit om hun opdracht tot een goed einde te brengen. Om de prijs te drukken wordt er gekampeerd.

Na de stage analyseren de studenten hun resultaten statistisch, en geven klassikaal een voordracht over hun bekomen resultaten.