De Nederlandstalige literatuur van vandaag

Studiegidsnr:2020FLWTLN
Vakgebied:Letterkunde
Academiejaar:2020-2021
Semester:1e semester
Contacturen:45
Studiepunten:6
Studiebelasting:168
Contractrestrictie(s):Geen contractrestrictie
Instructietaal:Nederlands
Examen:1e semester
Lesgever(s)Kevin Absillis
Valerie Rousseau

Deze cursusinformatie is bedoeld om de student te ondersteunen bij het verwerken van de leerstof

3. Inhoud *

In het academiejaar 2019-2020 onderzoeken we de overgang tussen postmodernisme en de urgente roman (New Sincerity), waarbij we de hedendaagse literatuur zo breed mogelijk in kaart proberen te brengen. We beginnen met de doorwerking van het postmodernisme in twee recente romans van Peter Verhelst (Voor het vergeten) en Atte Jongstra (De aardappelcentrale) en stellen de vraag in hoeverre deze nog kenmerken vertonen van de stroming die het einde van de twintigste eeuw domineerde. 

Vervolgens kijken we naar de kritiek op het postmodernisme na de aanslagen van 9/11 en de invloed hiervan op de Nederlandstalige literatuur. Zo bestuderen we aan de hand van tekstfragmenten de evolutie in het werk van schrijvers als Stefan Hertmans, Maxim Februari, Koen Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer en Saskia De Coster.

Hierna bespreken we twee titels vanuit het perspectief van de urgente roman en gaan we na op welke manier literatuur en media met elkaar dialogeren. Het gaat om 'Mooi doodliggen' van A.F.Th. van der Heijden en 'Harnas van hansaplast' van Charlotte Mutsaers. 

Op basis van dit corpus beschikken de studenten over een theoretisch kader dat ze zullen gebruiken om een reeks recent verschenen romans te analyseren. Die selecteren we uit actueel werk van Huub Beurskens, Peter Buwalda, Rob van Essen, Wessel te Gussinklo, Bregje Hofstede, Marie Kessels, Tomas Lieske, Jamal Ouariachi, Yves Petry, Marc Reugebrink, Tommy Wieringa. 

Tot slot bekijken we een aantal institutionele evoluties in de literaire wereld van de 21ste eeuw.

Na dit college ben je gewapend om op een kritische manier manier te reflecteren over recent verschenen proza. Je kent de belangrijkste stromingen en discussies, hebt een goed overzicht van de contemporaine literatuur en bent in staat om een gefundeerde mening te formuleren over nieuw verschenen werk.