Spectrumlezing door Pieter Livens

19 september - 14.15 uur

Onze oren zijn een evolutionair wonder: ze maken het mogelijk om trillingen uit de lucht op te vangen en om te zetten naar geluid in onze hersenen.

Door de verscheidenheid aan soorten vinden we ook een grote verscheidenheid aan oren. Zo hebben hagedissen en vogels maar één gehoorbeentje, in tegenstelling tot de drie gehoorbeentjes die we in de mens terugvinden. Dankzij die verschillen wordt de natuur ons labo: we kunnen het horen van dieren vergelijken en veel te weten te komen over hoe oren werken in het algemeen.

Interesse? Spits dan maar je eigen oren, want Pieter Livens zal je er met veel plezier over vertellen tijdens de Spectrumlezing.

Pieter Livens

UAntwerpen * fysica * biofysica * biomedische fysica

Pieter Livens is postdoctoraal onderzoeker in het labo Bio- & Medische fysica (BIMEF). Zijn onderzoek focust op het beter begrijpen van de mechanica van het trommelvlies en de gehoorbeentjes. Zo wil hij, onder andere, betere technieken ontwikkelen om mensen met gehoorschade terug te doen horen. In zijn vrije tijd vind je hem in zijn (moes)tuin, of in een kajak op het Albertkanaal.