Word ook jij ambassadrice van vrouwelijke gezondheid?

UAntwerpen zoekt 1000 vagina’s voor nieuw baanbrekend onderzoek binnen Isala-project

Wist je dat er de laatste 40 jaar geen echte doorbraken zijn gebeurd om typisch vrouwelijke aandoeningen zoals vaginale infecties te behandelen? Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen brengen hier verandering in. Voor het Isala-project zoeken ze meer dan duizend vrouwen, die willen deelnemen aan nieuw baanbrekend onderzoek naar de vrouwelijke gezondheid.

In maart 2020, midden in de coronacrisis, lanceerde UAntwerpen het Isala-project, vernoemd naar Isala van Diest, de eerste vrouwelijke arts in België. Alles begon met een zoektocht naar 200 gezonde vrouwen die zelf een vaginale swab wilden nemen voor een burgerwetenschapsproject rond de bacteriën in de vagina (ook wel gekend als het vaginale microbioom).

Tot grote verrassing van de onderzoekers schreven op één week tijd meer dan 6000 vrouwen zich in. Dit enthousiasme maakte van Isala meteen het grootste onderzoek naar het vaginale microbioom ter wereld met al projecten in wel twintig landen, wat leidde tot heel wat (inter)nationale prijzen en erkenning, maar ook tot grote doorbraken in het vaginale microbioomveld.

Nieuwe therapieën

Nu start een nieuwe fase en kunnen vrouwen zich opnieuw inschrijven om samen geschiedenis te schrijven, de gezondheid van vrouwen wereldwijd te verbeteren en om te ontdekken welke bacteriën er in hun vagina leven.

“Nieuwe deelneemsters kunnen mee uittesten welke interventies een mogelijk effect hebben op bacteriën in de vagina”, legt prof. Sarah Lebeer uit. “De ideeën voor deze interventies komen uit de eerste onderzoeksfase van Isala, waar de onderzoekers interessante linken vonden met bepaalde levensstijlfactoren zoals voeding, anticonceptie, menstruatieproducten, hormonale cyclusveranderingen en familiebanden. Nu willen we daar actief bewijs voor vinden. Daarnaast doet Isala ook onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe therapieën.”

Het Isala-team zoekt duizend vrouwen die mee geschiedenis willen schrijven met hun vagina.

Isala zoekt naar vrouwen die graag het onderzoek naar vaginale gezondheid vooruit willen helpen. Er staan heel wat interessante dochterprojecten op de agenda. “Zo kan je kiezen om een probioticum of vitamine in te nemen en de impact op je vagina en darm te onderzoeken”, legt postdoctoraal onderzoeker Sarah Ahannach uit. “We zoeken ook vrijwilligsters om verschillende menstruatieproducten te testen.

Misschien ben je benieuwd naar de impact van je cyclus op je vaginale microbioom? Dan heeft Isala ook een studie voor jou. Heb je vaak last van schimmelinfecties? Heb je altijd al willen weten of je vaginale microbioom lijkt op dat van je mama of zussen of huisgenoten? Ook die aspecten onderzoekt Isala.”

Persoonlijke resultaten

Uniek aan het Isala-burgerwetenschapsproject is dat je achteraf ook je persoonlijke resultaat krijgt. De onderzoekers vertellen je over alle interessante bevindingen op een interactieve manier. Kort en bondig: er is voor iedereen wel wat en de deelname is volledig gratis. Surf snel naar de Isala-website en schrijf je in om mee geschiedenis te schrijven met je vagina. Samen met Isala help je de vaginale gezondheid van vrouwen over heel de wereld vooruit.

Alle info op isala.be. Volg het Isala-team ook op Instagram, X en LinkedIn.