In UAntwerpen-kleuren de fiets op? Ontdek onze wielercollectie met zowel vrouwen- als mannenmodellen voor het zomer- en winterseizoen. Bovendien draag je je steentje bij aan het onderzoek van professor Hedwig Neels, die de problematiek van zadelpijn bij vrouwen in kaart brengt. 10 % van de verkoopprijs gaat via het Universiteitsfonds naar dat onderzoek.


Op zoek naar de juiste maat? Kom naar een van de drie pasmomenten in maart!

Om comfortabel te kunnen fietsen, is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Daarom organiseren we drie pasmomenten voor je. Op deze momenten kan je ook UAntwerpen-wielerkleding passen, kopen en meenemen:

  • Stadscampus op 26 maart van 10 tot 14 uur, inkomhal gebouw E (Agora bij de zitput);
  • Campus Groenenborger op 28 maart van 10 tot 12 uur, hal gebouw T;
  • Campus Drie Eiken op 28 maart van 13 tot 15 uur, inkomhal gebouw S.

 

Geen tijd? Gratis retourneren via www.veeloheero.be

Ben je op deze momenten verhinderd? Geen probleem: je kan op www.veeloheero.be de outfit bestellen. Is de maat toch niet goed? We zorgden ervoor dat retourneren en omwisselen kosteloos is voor jou!

Lees het persbericht

Wieleroutfit helpt onderzoek naar zadelpijn bij vrouwen vooruit

De Universiteit Antwerpen brengt een blits nieuw wielertenue op de markt, waarmee zowel alumni, studenten, medewerkers als liefhebbers hun liefde voor de universiteit kunnen betuigen. 10% van de verkoopprijs gaat via het Universiteitsfonds Antwerpen naar het onderzoek van Hedwig Neels, die de problematiek van zadelpijn bij vrouwen in kaart brengt. 

In de gloednieuwe UAntwerpen-collectie zitten zowel mannen- als vrouwenmodellen voor het zomer- en winterseizoen. Voor het ontwerp ging UAntwerpen in zee met VeeloHeero, dat gepersonaliseerde wieleroutfits ontwerpt voor bedrijven. 

“In het wielertoerisme zie je vaak óf mooie wielertenues, óf kwalitatieve tenues. Als fervente fietsers wilden wij beide. We ontwerpen en produceren de VeeloHeero-truitjes en -broeken in eigen beheer, om onze topkwaliteit te kunnen garanderen. Onze stoffen zijn robuust genoeg om tegen een stootje te kunnen, maar ook licht genoeg opdat ze mooi aanpassen. De shirts hebben allemaal een ritsje voor je bankkaarten of sleutels, strips die ervoor zorgen dat je shirt blijft zitten, een reflectiestrip voor de veiligheid, drie back pockets en kwalitatieve stoffen”, vertelt Jan Vernaillen, mede-oprichter van VeeloHeero en alumnus van UAntwerpen. 

Het onderzoek 

Maar er is nóg een reden waarom UAntwerpen met VeeloHeero in zee ging. 10% van de opbrengst van hun wieleroutfits schenkt VeeloHeero telkens aan een lokaal goed doel. Voor de UAntwerpen-outfits is dat het onderzoek van Hedwig Neels aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Departement Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie.

Een deel van de opbrengst van de outfits gaat naar wetenschappelijk onderzoek. 

“Veel vrouwen beginnen te fietsen, maar haken sneller af door kwaaltjes of problemen. Die willen wij aanpakken of zelfs voorkomen”, vertelt Neels, die zelf ook fervent fietst.

Nooit meer stoppen 

De laatste jaren is er een opmerkelijke stijging van vrouwelijke fietsers, maar de klachten over zadelpijn stijgen evenzeer. “Die klachten hebben een belangrijke impact op hun sportieve ambities, maar ook op hun seksuele leven. Het gaat vooral om pijnklachten, maar ook huidirritatie in de zone van de geslachtsdelen en zwelling zorgen voor hinder”, vertelt Hedwig Neels. Kunnen een bikefitting, een ander zadel, de juiste fietsbroek of beschermende huidcrèmes geen soelaas bieden? “Uit onze literatuurstudie leren we dat heel wat oplossingen en producten nog geen bewezen effect hebben. We zetten dus een grootschalige studie op om alle factoren beter in kaart te brengen en zo echt te leren welke preventieve en behandelende opties beterschap brengen en zadelpijn kunnen voorkomen”, aldus Neels. “Tot nog toe hebben we geleerd dat zadelklachten écht bij de overgrote meerderheid van de fietsende vrouwen voorkomt. Sommigen vinden het allemaal niet zo erg, maar we zien toch dat het bij veel vrouwen wél een sterke impact heeft op hun sport en seksleven. Daar moeten we iets aan doen. Met funding willen we ook drie nieuwe behandelingstechnieken uittesten om bestaande klachten beter te verhelpen, technieken die minder ingrijpend zijn en hopelijk beter werken dan de soms zelfs chirurgische ingrepen die nu af en toe moeten gebeuren."

"We proberen meer vrouwen in het zadel te krijgen", vertelt Hedwig Neels. 

"Tenslotte willen we ook een grote campagne opzetten om zadelklachten meer uit de taboesfeer te halen. Laat ons de klachten en oplossingen bespreekbaar maken, zo houden we hopelijk meer vrouwen in het zadel”, aldus Neels. “Professionele wielerteams of partners in de sportindustrie die met ons willen samenwerken, zijn trouwens erg welkom."