Een hulpmiddel voor defecatie bij perineale descensus. 01/05/2024 - 30/04/2025

Abstract

Het beoogde project vormt een vervolgfase op de masterproef van Kaat Robberechts (academiejaar 2022-2023), waarbinnen een hulpmiddel (Femiset) ontwikkeld werd om het defeceren bij vrouwen met het Descensus Perineum Syndroom (DPS) te vergemakkelijken. Descensus perineum is de medische term voor het excessief zakken van het perineum bij druk van bovenaf zoals bij het maken van stoelgang. Dit kan leiden tot klachten van obstructieve defecatie met o.a. een gevoel van onvolledige lediging, tenesmen, fragmentatie van stoelgang, fecale urgentie en fecale incontinentie. Deze problematiek werd voorgelegd door specialisten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waarmee doorheen de thesis nauw is samengewerkt. De oplossing die binnen de thesis werd ontworpen, omvat een tool die de patiënt toelaat om tijdens het defeceren mechanische tegendruk uit te oefenen op de plaats van de verzakking, zodat de aandoening op een discrete, hygiënische en niet-invasieve manier onder controle gehouden kan worden. Femiset is beschikbaar in twee verschillende modellen, namelijk een statisch model waarbij een constante tegendruk wordt uitgeoefend en een dynamisch model dat toelaat de tegendruk manueel te variëren tijdens defecatie. In een eerste fase van het project zullen de modellen verfijnd worden met het oog op gebruik in een klinische studie. In een tweede fase zullen beide modellen getest worden in een klinische studie bij 20 patiënten. De resultaten van deze studie zullen in een derde fase gebruikt worden om het product te optimaliseren en de octrooiaanvraag verder te versterken. Deze optimalisatiefase zal resulteren in drie high-end prototypes van elk model, die nauw aanleunen bij serieproducten. Gedurende de looptijd van het project zullen verschillende valorisatieroutes worden geëvalueerd (licentie/ verkoop/ spin-off) zodat tegen het einde van het project stappen gezet kunnen worden richting commercialisatie.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Gepersonaliseerde urotherapie in de thuisomgeving ter verbetering van de zorg van kinderen met Lower Urinary Tract (LUT) disfuncties. 01/01/2022 - 31/12/2025

Abstract

De producten en diensten ter ondersteuning van urotherapie spelen een cruciale rol in de doeltreffendheid van de therapie. De traditionele urotherapie producten zijn vaak op papier gebaseerde oplossingen en de weinige technologie die wordt gebruikt, kan als verouderd worden ervaren. Zo worden traditionele papieren dagboeken door patiënten als omslachtig en onhandig beschreven, waardoor de therapietrouw van de patiënt laag is. Er zijn verschillende innovaties geïntroduceerd om deze obstakels uit de weg te ruimen, zoals digitale dagboeken en een spelapplicatie voor urotherapie. Deze hadden echter geen of slechts een beperkt effect. Een mogelijke reden hiervoor is de ontwerpmethodologie achter deze innovaties, die er voornamelijk voor zorgt dat het ontwerp voldoet aan evidence-based richtlijnen. Daarentegen worden gebruikersbehoeften niet of onvoldoende onderzocht tijdens het ontwerpproces, wat resulteert in innovaties die niet voldoen aan de verwachtingen van gebruikers. Wij geloven dat het ontwerpen van effectieve zorginnovaties een nieuwe aanpak vereist die objectieve kennis (Evidence Based Design) combineert met subjectieve gebruikerservaring (User Experience Design). Het is onze hypothese dat de combinatie van beide ontwerpmethodologieën zal leiden tot sterkere ontwerpvoorstellen, waardoor de behandelingsresultaten en de patiëntervaring zullen verbeteren. In dit onderzoeksproject zullen we de impact van deze geïntegreerde aanpak onderzoeken door het toe te passen op het ontwerp van een ecosysteem van onderling verbonden producten en diensten om gepersonaliseerde urotherapie thuis aan te bieden.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Prijs van de BFVUG 2008. 29/09/2007 - 30/09/2007

Abstract

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject