Sprekers

Bruno Bonnechère 

Bruno Bonnechère heeft zijn doctoraatsstudies uitgevoerd aan de Faculteit Geneeskunde van de Université Libre de Bruxelles, in samenwerking met de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Deze integratie tussen de faculteiten stelt hem in staat de opkomst van nieuwe technologieën in de revalidatie en de gezondheidszorg te bestuderen. Hij heeft ook een Master in Public Health en is geïnteresseerd in de translatie van het onderzoek naar de praktijk. Hij deed een postdoc in het Big Data Institute in Oxford, gericht op het gebruik van Big Data in revalidatie, en een in de Universiteit van Cambridge (Departement Psychiatrie) om de mogelijkheid te bestuderen om mobiele technologie te gebruiken om dementie te diagnosticeren. Hij is nu assistant professor aan universiteit Hasselt, met een focus op technologie-ondersteunde revalidatie. Hij is de coördinator van het project 'Technologie-ondersteunde innovatieve revalidatie', gefinancieerd door het FWO.

Steven Truijen   

In 2000 behaalde Steven Truijen een doctoraat in de wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (Departement Chemie) bekroond met de Stas-prijs Stas, 01/10/2000 België (le Prix Stas, décerné aux étudiants qui ont obtenu le grade de docteur en Sciences chimiques avec la plus grande distinction, l'Académie Royale de Belgique, Brussel). Momenteel is hij aangesteld als professor van het Departement Revalidatiewetenschappen en Fysiotherapie (REVAKI) aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen, België. In 2014 richtte hij en de Onderzoeksgroep Beweging Antwerpen, MOVANT, op, zie https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/movant/. De focus van zijn onderzoek ligt op het toevoegen van waarde in de gezondheidszorg door multidisciplinaire samenwerking: (1) voorzitter van Centrum voor Gezondheid en Technologie van de Universiteit Antwerpen, CHAT, (2) medeoprichter van het Multidisciplinair Motorisch Centrum Antwerpen, M²OCEAN lab, Hercules Grant, gevestigd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en (3) promotor van 4D4A lab, 4D scanner for Accelerating Advanced motion Analysis and Application (FWO subsidie: medium-scale research infrastructure, 2020). 

Jeroen Beeusaert

Jeroen heeft een kritische geest en een passie voor sport. Hij is gespecialiseerd in biomechanische screening en sport performance training en wijdt zijn carrière aan het helpen van sporters om zich te verbeteren op een zo efficiënt, effectief en plezierig mogelijke manier. Tijdens het behalen van zijn Master in Revalidatiewetenschappen en Fysiotherapie, liep hij stage bij P3 in Santa Barbara. Daar breidde hij zijn kennis uit over de wetenschap en de praktijk van de biomechanica, door te werken met krachtplaten en motion capture technologie, een systeem dat nu geïntegreerd is in zijn huidige job bij LAB Antwerp.


Bob Moens

Bob Moens studeerde af als Licentiaat/Master kine in 1996 en kreeg bij Vlerick Business School inzichten over het bedrijfsleven. Hij werkte 22 jaar in de Medtech Industrie, eerst in technische ondersteuning in de operatiezaal, dan in verkoop, marketing, en later in internationaal business management. Hij was actief in orthopedie, cardiologie, abdominale/bariatrische chirurgie, alsook in het neurovasculaire.Sinds 2018 is hij in de lead van de sales- en marketingactiviteiten bij moveUP. Bob heeft een passie voor preventie in de gezondheidszorg en value based healthcare, en stelt graag het status quo in vraag, zolang het in functie is van de patiënt. Een patiënt is veel meer dan opsomming van diagnoses en symptomen. Iedereen is verschillend en daarom vraagt begeleiding van personen en patiënten een gepersonaliseerde aanpak, met als doel maximaal te responsabiliseren en engageren. Bob is enthousiast over de mogelijkheden van nieuwe technologieën die dit mogelijk maken op een efficiënte manier.


Nick Hellemans

Nick is een 28-jarige Product Manager, Software Developer, en (niet praktiserend) Fysiotherapeut uit Antwerpen. Naast technologie heeft hij altijd een passie gehad voor het menselijk lichaam, na het afstuderen als software engineer in 2014 besloot hij die passie na te jagen, en 5 jaar later studeerde hij af als kinesist aan de Universiteit van Antwerpen. Tegenwoordig brengt Nick technische en klinische achtergrond samen als Head of Product bij Awell Health. Hij gelooft dat technologie en innovatie de verschuiving naar een meer value-based gezondheidszorgmodel zullen vergemakkelijken. De mogelijkheid om zijn beide passies te combineren in zijn professionele carrière is wat hem elke dag drijft.

Katrien Maes

Katrien Maes, bachelor ergotherapie en Msc opleidings- en onderwijskunde, verdiepte zich afgelopen jaren in twee projecten rond technologie. De projecten gaan over het inzetten van virtual reality bij pijnbestrijding en het ontwikkelen van een toegankelijke applicatie om het zelfzorgmanagement van de oncologische patiënt te ondersteunen. Haar onderwijstaken richten zich op ergonomie in de zorg, fysieke revalidatie en technologie. Ze begon haar professionele carrière als ergotherapeut in het revalidatiecentrum RevArte in Edegem. Sedert 2017 werkt ze als lector en onderzoeker in de opleiding ergotherapie aan de AP hogeschool. Daarnaast werkt ze sinds 2021 ook als zelfstandige ergotherapeut.

Luka Van Leugenhaege

Luka studeerde in 2012 af als vroedvrouw in 2012 aan Artesis Hogeschool Antwerpen en in 2014 als Msc Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen. Daarna was ze werkzaam als vroedvrouw op de vruchtbaarheidskliniek GZA Sint-Augustinus (Wilrijk) en in de privépraktijk van prof. De Loecker en dr. Geysenbergh (Antwerpen). Sinds 2016 is ze aangenomen op Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen als Lector-onderzoeker in opleiding Vroedkunde. Ze werkt ook als praktijkassistent aan de Universiteit Antwerpen voor de vakken "Actuele ontwikkelingen en inzichten in de verloskunde" en "Management en Innovatie" in opleiding Master Verpleeg-en Vroedkunde.

Wim Saeys

Als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, Master in de Neurologische Revalidatie en Doctor in de Medische Wetenschappen is Wim Saeys verbonden aan de Universiteit Antwerpen als docent en post-doctoraal onderzoeker en aan het Revalidatieziekenhuis Revarte. Aan de Universiteit Antwerpen verricht hij onderzoek op het gebied van houdings- en evenwichtscontrole bij neurologische aandoeningen, in het bijzonder beroerte gerelateerd. Dit omvat de rol van rompfunctie en sensorisch verlies in het algemeen functioneren van patiënten, gang- en bewegingsanalyse, ontwikkeling van nieuwe revalidatietechnologieën en revalidatiestrategieën/interventies. Daarnaast bereidt hij onderzoeksprojecten voor over organisatorische aspecten in de revalidatie, zoals het voorspellen van ontslagbestemmingen in acute en subacute voorzieningen. Wim Saeys is aanwezig bij, organiseert en levert een actieve bijdrage aan nationale en internationale symposia. In het revalidatieziekenhuis Revarte behandelt Wim Saeys mensen met een beroerte, ruggenmergletsels en traumatisch hersenletsel. Naast de klinische activiteiten houdt hij zich ook bezig met patiëntveiligheid en kwaliteitsbeoordeling binnen de accreditatie van het ziekenhuis. Vanaf 2005 volgt Wim Saeys voortdurend cursussen onder de noemer "levenslang leren". Hij volgde cursussen met betrekking tot fysiotherapeutische benaderingen, taalvaardigheden, presentatie- en didactische vaardigheden, communicatie en leiderschap, schrijven en wetenschappelijke rapportering.

 
Quirine Schatteman

Quirine is in 2015 afgestudeerd als kinesist en werkt sinds 2019 met neurologische patiënten. In 2020 kreeg ze de kans om, naast haar werk als kinesist, een onderzoek te starten naar een betere manier om neglect te meten. Neglect is een symptoom dat zich voornamelijk voordoet bij patiënten met een beroerte, maar niet gemakkelijk is om nauwkeurig te testen. Een virtual reality bril bood haar nieuwe mogelijkheden. Na een jaar onderzoek met een virtual reality bril, kent ze de voor- en nadelen van virtual reality binnen revalidatiesetting.


Edward R. Schiettecatte , Founder & CEO, TRAINM - Neuro Rehabilitation Clinics

Edward is de oprichter & CEO van TRAINM, een toonaangevende polikliniekgroep voor neuro-revalidatie in Antwerpen en Gent-Zuid (Zottegem), die kinderen en volwassenen met een neurologische aandoening behandelt, zoals hersenverlamming, traumatisch hersenletsel, beroerte, MS, de ziekte van Parkinson, ruggenmergletsel en bewustzijnsstoornissen, gebruik makend van de nieuwste innovatieve technologieën. Edward is ook adviseur bij eHealth Valley, een starterscentrum dat digitale innovatie in de gezondheidszorg mogelijk maakt, en adviseur bij het Neural Stem Cell Institute in Albany, New York, VS. Edward is medeoprichter van SmartFin Capital, een durfkapitaalfonds dat investeert in technologiebedrijven. Edward werkte meer dan twaalf jaar op Wall Street waar hij senior investment banking posities bekleedde bij Merrill Lynch, Rothschild en Jefferies & Co. Edward behaalde een Master of Science in Finance aan de Solvay Business School van de Universiteit van Brussel (VUB) en een Juris Doctor-graad aan de Université Paris 1, Pantheon-Sorbonne.


Isabelle Francois

Isabelle François is bio-ingenieur met een passie voor gezondheidszorg en een voorliefde voor wetenschap. Als managing director van Health House combineert Isabelle deze twee passies als ze met toekomstige technologische innovaties, een mooie bonus voor een bio-ingenieur. Health House is een ervaringsplatform van wereldklasse waar de toekomst van de (gezondheids)zorg op een innovatieve, hoogtechnologische en digitale (ook online) manier wordt getoond aan medische professionals en ander publiek. Voor Health House was Isabelle Intellectual Property (IP) Officer bij KU Leuven Research & Development waar ze verantwoordelijk was voor het schrijven van patenten en het onderhandelen van contracten tussen de universiteit en andere instellingen. Voordien was Isabelle coördinator klinische proeven bij Fugeia, een voedingsbedrijf. Isabelle behaalde het diploma van bio-ingenieur (cel- en genbiotechnologie) (1997) en promoveerde in de Toegepaste Biologische Wetenschappen (2001). Ze verrichtte wetenschappelijk onderzoek op het gebied van antischimmelgeneeskunde en is (co-)auteur van meer dan 30 internationale peer-reviewed artikelen.

Laurent De Coster

Laurent de Coster is eigenaar en CEO van Samcon BV. Voordat hij de overstap maakte als ondernemer, was hij actief in de financiële wereld in meerdere managementfuncties na het behalen van zijn masterdiploma als handelsingenieur bij de voormalige UFSIA (nu UA). Samcon BV is een Benelux distributeur van hoogwaardige medische apparatuur en biedt unieke oplossingen voor Revalidatie, Bewegingsanalyse en Sportmedische toepassingen. Al meer dan 25 jaar heeft Samcon zich gericht op het zoeken naar de nieuwste technologieën over de hele wereld en deze te introduceren in de revalidatie en sport medische markt. Als zodanig heeft Laurent een nauwe samenwerking met verschillende universiteiten en is betrokken geweest bij onderzoek en ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten.