In een duurzame energievoorziening bieden warmtenetten antwoorden op vragen naar flexibiliteit, energie-efficiëntie en luchtkwaliteit. Ook binnen appartementsgebouwen of collectieve woonvoorzieningen bieden mini-warmtenetten, meer bepaald de combilus, oplossingen om de decarbonisatie gefaseerd in te zetten en zelfs nieuwe noden en functionaliteiten zoals koeling (of prosumers) duurzaam toe te voegen.

De sleutelrol binnen warmtenetten en combilussystemen, gaande van klassieke hoog-temperatuur tot de zeer innovatieve gecombineerde cooling/heating configuraties, is weggelegd voor de afleverset of Heat Interface Unit (HIU). De HIU voorziet, in zijn simpelste vorm, de opname van warmte uit het net (en eventueel ook injectie in het net) en zet deze om in ruimteverwarming, warm water, … naar gelang de noden van de wooneenheid. De mogelijke uitvoeringsvormen van een HIU zijn haast eindeloos, gaande van direct-indirect, individuele opslag met elektrische bijstook tot boosterwarmtepomp voor koeling en geïntegreerde hybride zonnepanelen. Er is dan ook een groot verschil in performantie, zowel met oog op geleverd comfort als op bijdrage tot energie-efficiënte warmtenetten. Zo zal in een warmtenet, door HIU’s toe te laten van inferieure kwaliteit, de retourtemperatuur steeds hoog zijn wat leidt tot onnodig warmteverlies in de distributieleidingen, lagere productierendement en een verhoogd risico op problemen inzake discomfort (oververhitting) en hygiëne (legionella). Dit typisch voorbeeld geeft duidelijk de nood van een kwaliteitskader aan voor thermische netten en afleversets of HIU’s in het bijzonder. Er is nood aan een kwaliteitsprotocol en bijhorende testinfrastructuur om dergelijke units te testen en te karakteriseren of om ze te evalueren met oog op gerichte verbeteringen. Internationaal zijn er reeds enkele protocollen ontwikkeld, maar deze zijn vaak beperkt tot specifieke type afleversets en al helemaal niet voorzien om nieuwe functionaliteiten te testen. Om hier deels een antwoord op te kunnen bieden is een proefstand voor HIU’s ontwikkeld. De proefstand zal de verbinding verzorgen tussen de theorie (simulaties) en de praktijk (in casu metingen, datasheets fabrikant, stresstesting, …). De service die hierbij wordt aangeboden is, het onpartijdig rapporteren van karakteristieken volgens een vooropgesteld protocol. Hieruit kunnen optimalisaties aan het toestel aangebracht worden. 

Het ontwikkelde kwaliteitskader, meetprotocol en evaluatiemethodiek, moet fabrikanten in staat stellen om de functionaliteit van hun producten in alle facetten (comfort, koeling, efficiëntie, ...) te verbeteren met het oog op deze veranderende energiemarkt, en hierover eenduidig te kunnen communiceren met hun installateurs. Dit laatste is ook belangrijk voor studiebureaus, gebouwbeheerder, ... die een gewenste productfunctionaliteit voor ogen hebben en deze nu eenduidiger kunnen opvragen.