Onderzoeksbad bij de Elementaire-deeltjesfysica Onderzoeksgroep

De Onderzoeksgroep Elementaire-deeltjesfysica biedt aan de Bachelorstudenten van het Honoursprogramma van de Faculteit Wetenschappen de mogelijkheid om bij hen deel te nemen aan een aantal onderzoeksactiviteiten. 

Hierbij geven onze onderzoekers je de kans te ervaren wat het betekent om deel uit te maken van één van de grootste internationale onderzoeksgemeenschapppen die er bestaan. De Elementaire-deeltjesfysica groep is gespecialiseerd in experimenteel onderzoek betreffende deeltjesbotsingen die worden uitgevoerd door de grootste deeltjesdetector ter wereld, de Large Hadron Collider (LHC) te CERN.

Binnen CERN is onze onderzoeksgroep lid van het CMS-experiment, dit is één van de vier detectoren die de deeltjesbotsingen van de  LHC registreren. Aan dit experiment werken 4300 mensen uit 182 instituten in 42 landen mee.

 

Programma van het Elementaire-deeltjes onderzoeksbad

Voorbereidend materiaal

Om de onderzoeksactiviteiten van onze groep te volgen is  een zekere voorkennis vereist. Daarom is het aangeraden om onderstaand materiaal ivm CERN, de LHC en in het bijzonder het CMS experiment grondig door te nemen.

Algemene informatie

CERN general brochure
LHC the guide
CMS brochure

CMS Collaboration website

About CMS
CMS physics
How does CMS publish analysis
Glossary A-Z

Bijwonen van Collaboratie Meetings

Je krijgt de kans om diverse meetings van de CMS Collaboratie bij te wonen via videoconferencing. Voor de meeting krijg je een persoonlijke inleiding over het betreffende onderwerp van één van onze professoren of onderzoekers en je woont de meeting bij samen met een team van onze onderzoeksgroep.

Voorbeelden van meetings:

  • General Weekly Meeting met o.a. een overzicht van de stand van zaken ivm de LHC, de CMS detector, de publicaties, etc door de CMS Spokesperson Tiziano Camporesi.
  • Run Organization Meeting waar de werking en performance van de CMS detector en zijn verschillende onderdelen (magneet, tracker, etc) besproken worden.
  • Physics Analysis Groups Meeting, hier worden de verschillende analyses van specifieke CMS fysica-subgroepen besproken zoals bv  "Forward and Small-x QCD"; "Higgs", etc.
  • Publication Committee Meeting, tijdens deze meeting wordt een publicatie van de CMS collaboratie geëvalueerd alvorens het wordt ingediend ter publicatie bij één van de fysica wetenschapstijdschriften.

CMS Week

De CMS week is een congres voor de volledige CMS Collaboratie dat meerdere keren per jaar gehouden wordt te CERN en waar de afgelopen periode besproken wordt en de plannen voor de toekomst uiteengezet worden. Je krijgt de kans om de CMS week Plenary talk van spokesperson Tiziano Camporesi bij te wonen (via videoconferentie), samen met wetenschappers uit de hele wereld.

Doctoraatsverdediging bijwonen

Hier krijg je de kans om van dichtbij mee te maken hoe het doctoreren van onze jonge onderzoekers in zijn werk gaat. Na 4 jaar hard werken mogen zij hun werk presenteren aan de jury en het publiek om daarna de titel van Doctor in de Wetenschappen te mogen ontvangen.