VIP Tour

Op zaterdag 14 mei 2023 was de alumnivereniging DavingA te gast als VIP op de opendeurdag van het chemiebedrijf BASF. De aanwezigen kregen eerst een uitgebreide rondleiding door de ammoniakinstallatie van het bedrijf. Process manager Alexis Krug gaf een technische toelichting over het hele proces voor de productie van ammoniak. De verschillende stappen in dit proces werden grondig toegelicht, met hier en daar wat vragen en zelfs bezorgdheden van de aanwezige alumni. 

De productie van ammoniak is een complex proces waarbij veel energie wordt verbruikt en een hoge CO2-uitstoot wordt gegenereerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige alumni zich afvroegen welke maatregelen BASF neemt om de negatieve impact op het milieu te verminderen. 

Gelukkig heeft BASF als bedrijf een sterke focus op duurzaamheid en is het voortdurend bezig met het evalueren van de huidige processen om deze zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2050 energieneutraal te zijn. 

Om deze doelstelling te behalen, heeft BASF al verschillende stappen genomen. Zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie en zal vanaf 2023 de site van BASF Antwerpen volledig op groene elektriciteit draaien. Ook heeft het innovatieve technologieën ontwikkeld om het energieverbruik van zijn processen te verminderen. Het bedrijf gaat ook vanaf 2026 gebruik maken van CO2-afvangtechnologie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. 

Tijdens het energiedebat, dat plaatsvond na de rondleiding, nam Sandra Wauters, Program manager Carbon Managment, de aanwezigen mee in het verhaal over de stappen die BASF al gezet heeft en nog wil zetten in de toekomst om hun doelstelling te kunnen behalen. Zij benadrukte dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsstrategie van BASF en dat het bedrijf zich richt op het vinden van innovatieve oplossingen om de negatieve impact op het milieu te verminderen.