Bezoek Labo's Chemische Ingenieurstechnieken

Heb je altijd al afgevraagd hoe er op grote schaal wordt gedestilleerd? Hoe je een auto op water laat rijden? Of vraag je jezelf gewoon af waar de labo’s van Mechelen en Hoboken naar toe zijn? Op 24 mei kregen onze alumni een antwoord op al deze vragen tijdens een bezoek aan de vernieuwde labo’s chemische ingenieurstechnieken op Campus Drie Eiken.

Verwelkomd werden we door prof. Tom Breugelmans, docent binnen de opleiding industriële wetenschappen: chemie en tevens woordvoerder van de onderzoeksgroep ‘Advanced Reactor Technology’. Tijdens zijn uiteenzetting leerden we de geschiedenis van het labo chemische ingenieurstechnieken alsook de evolutie van het onderzoek binnen de opleiding kennen.

Zo ontdekte we dat door de academisering van de afgelopen tien jaar, de opleiding tot industrieel ingenieur werd omgevormd tot de bachelor en masterstructuur en werd ze onderdeel van de Universiteit Antwerpen. Dit hield in dat de labo’s moesten verhuizen van campus Dodoens in Mechelen en campus Don Bosco in Hoboken naar hun nieuwe locatie op campus Drie Eiken. Een waar titanenwerk! Deze academisering betekende ook dat van de docenten verwacht werd dat ze een innovatief onderzoeksveld uitbouwden. Toegespitst op elektrochemie, katalyse en flow engineering werd de onderzoeksgroep ‘Advanced Reactor Technology’ opgericht waar gewerkt wordt aan een groene en duurzame chemische industrie van morgen zoals de ‘defossilisatie’ van deze industrie. Niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, maar hernieuwbare energiebronnen kunnen gebruiken, zo leerden we, is één van de grote vraagstukken voor de chemische industrie.

Na deze uiteenzetting kregen we een rondleiding in de labo’s waar we opstellingen zoals metershoge destillatietorens uit onze studententijd nog steeds konden terugvinden alsook volledig nieuwe labo’s en opstellingen die werden getransformeerd naar de 21ste eeuw door bijvoorbeeld het installeren van splinternieuwe PID regelsystemen. Met onze eigen ogen konden we zien dat de toekomst van nieuwe hoogopgeleide chemische ingenieurs is verzekerd.

De avond sloten we af met een hapje en een drankje aangeboden door de opleiding industriële wetenschappen: chemie en de onderzoeksgroep Advanced Reactor Technology, waarvoor onze oprechte dank.

Was je er zelf niet bij, maar ben je wel geïnteresseerd? Schrijf je dan in via de MyAlumni website van de Universiteit Antwerpen en je wordt op de hoogte gehouden over de volgende DavingA-activiteiten. Zo wordt er op 14/09/2018 een bezoek georganiseerd aan de knip in de Antwerpse Leien en is er op 23/11/2018 een kaas- en wijnavond gepland. Wil je dus al langer eens met je ex-studiegenoten afspreken, maar komt het er nooit van? Dan is dit de ideale gelegenheid om de banden opnieuw aan te halen.

Contact

DavingA Campus Groenenborger
Groenenborgerlaan 171
2020 Antwerpen
Belgiƫ
davinga@uantwerpen.be