Hier vind je een beknopt overzicht van ons wetenschappelijk onderzoek. Voor meer diepgang, zie de Engelstalige pagina's en de wetenschappelijke publicaties, bereikbaar via die Engelstalige pagina's. (Maar momenteel zijn deze pagina's nog in opbouw.)


Onderzoeksgroepen binnen Translationele Neurowetenschappen:

• Neus, Keel, Oor

(in voorbereiding)


• Lab Tandheelkundige Materialen

Vandaag ontwerpen wij in het Lab Tandheelkundige Materialen vooral apparatuur voor de andere laboratoria van Translationele Neurowetenschappen, met behulp van 3D-ontwerpen, 3D-printen, moulding & casting, en elektronische en mechanische ontwerpen.

Vroeger deden we onderzoek naar witte tandvullingsmaterialen. Dat zijn kunstharsen gevuld met fijne partikels wit zand of keramisch materiaal (porcelein-achtig), waardoor ze zeer hard zijn. We onderzochten hoe goed deze materialen weerstonden aan langdurige ritmische belasting in warm water, om bijten in de mond te simuleren. Hiervoor ontwikkelden we verschillende vermoeiingsmachines.

Nadien verschoof het onderzoek naar "dental sleep medicine", snurken en slaap-apneu. Snurken wordt meestal veroorzaakt doordat het zachte weefsel in de keel gaat flapperen bij het ademen, een beetje zoals het teutje van een ballon dat je loslaat. Slaapapneu is ernstig snurken waarbij de keelopening helemaal dichtklapt en de adem stokt, met zuurstofgebrek tot gevolg. Eén van de vele mogelijke behandelingen is het dragen van een beugel over de tanden, die de onderkaak naar voor trekt tijdens het slapen, zodat de luchtopening groter wordt, en snurken of dichtklappen voorkomen wordt. Die beugels doen denken aan de beugels bij jongeren; de techniek is verwant. Dus dat is het "dental" aspect in de naam "dental sleep medicine": het vereist tandheelkundige kennis en materialen om die beugels te kunnen maken. Wij ontwierpen 3D-geprinte meetapparaatjes, alsook de eerste antisnurkbeugels, en deden onderzoek naar hoe effectief de verschillende beugelmodellen werkten.

De diagnose en behandeling van patiënten gebeurt in het nabij gelegen UZA, Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Zie deze links voor meer info (openen in een nieuw venster):

https://www.uza.be/behandeling/snurken
https://www.uza.be/behandeling/slaapapneu
https://www.uza.be/behandeling/mandibulair-repositieapparaat-mra​


• Neurologie

(in voorbereiding)


• Oogheelkunde

(in voorbereiding)​