Side header image

De les van de eeuw - editie 4 - Kan wetenschap de wereld verbeteren? - 04/02/2020

Stilstaan bij het (on)vermogen van de mens om lessen te trekken uit het verleden. Wie die dag luisteren wil, krijgt de les gespeld van academici, journalisten, wakkere burgers en inspirerende figuren uit de cultuurwereld. Een wisselend actueel thema vormt daarbij het uitgangspunt voor leerrijke lezingen en debatten. 

Voor wie?

Leerlingen uit de derde graad secundair
Wij bieden een leerrijk ochtendprogramma aan om eens te proeven van sociaal wetenschappelijk onderwijs aan de Universiteit Antwerpen. Samen met academici, inspirerende figuren en experten ontleden wij de uitdagingen en opportuniteiten die de samenleving met zich meebrengt. Op die manier hopen we jullie blikveld te verbreden en jullie kritisch beoordelingsvermogen aan te scherpen. “Tiens, zo had ik er nog niet over nagedacht” is een uitspraak die we veel hopen te horen.

Het programma

De les valt doorgaans in de eerste weken van februari. We organiseren een volledige ochtend van 9u30 tot 12u30 waarbij we de leerlingen uitnodigen om eens in onze grootste hoorcollegezaal (Aula Rector Dhanis) plaats te nemen. Verschillende sprekers van gevarieerd pluimage krijgen het woord over een bepaald thema. We schuwen niet om soms de leerlingen zo nu en dan uit te dagen, provoceren en polariseren. 

Thema voor 2020: Kan wetenschap de wereld verbeteren?

In deze Les van de Eeuw houden verscheidene sprekers een warm pleidooi voor meer engagement in de wetenschappen. De centrale stelling is dat wetenschap een belangrijke rol kan opnemen in het verbeteren van de samenleving. Als wetenschappers deze opdracht willen opnemen, dan dienen we stil te staan over hoe deze rol moet worden uitgespeeld en op welke manier zij zich kunnen verhouden tegenover de complexe samenleving.

De wetenschap dient zich nuttig te maken voor de samenleving. Of niet? Ontdek het samen met ons op dinsdag 4 februari 2020.

In de loop van 2019 zal het programma gestaag verder uitgewerkt worden - hou deze pagina dus in de gaten, of contacteer ons als je met prangende vragen zit. 

De inschrijvingen voor 'De les van de eeuw - 05/02/2019' zijn gesloten.

Samenwerking

Faculteit Sociale Wetenschappen organiseert deze Les van de Eeuw in samenwerking met Kunstencentrum Vooruit. 

Les van de Eeuw is een concept van Kunstencentrum Vooruit. 

Contact

Piet De Vroede Tel. 03 265 52 83
piet.devroede@uantwerpen.be