UAntwerpen neemt menstrueren bloedserieus. En organiseerde daarom een infonamiddag rond menstruatiearmoede, -schaamte en -gezondheid.

Een van de redenen waarom de UAntwerpen resoluut kiest voor een gratis aanbod aan menstruatieproducten, is om menstruatiearmoede en –schaamte uit de taboesfeer te halen. Om deze doelstelling extra kracht bij te zetten, organiseerden we op maandag 17 april 2023 een infonamiddag rond de thema’s menstruatiearmoede, menstruatieschaamte en menstruatiegezondheid. Dit deden we door experten, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers aan het woord te laten.

Panelgesprek

Tijdens de namiddag stonden drie lezingen en een panelgesprek op de planning. Valerie Clinkemalie en Esmaralda Frederickx  van 'Behind Endo (Stories) vzw' staken van wal. Zij vertelden meer over hun organisatie die komaf wil maken met misinformatie rond endometriose, een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook aan de buitenkant voorkomen.

Daarna was het tijd voor een panelgesprek over menstruatiearmoede. Onder meer Tom Meeuws (Antwerps schepen van Armoedebestrijding), Loes Vanderfeesten (DRUPP vzw), Dorien Van Haute (Armoedebestrijdingsorganisatie Caritas) en Yanni Deneweth (Vrouwenraad vzw) bogen zich over tal van prangende vragen rond deze problematiek: Wat is menstruatiearmoede? Kunnen we het ambitieuze voorbeeld van Schotland achterna, waar menstruatieproducten gratis in alle openbare voorzieningen worden aangeboden? Wat met menstruatieverlof? En hoe werken we de onbetwistbare genderongelijkheid van armoede weg?

Wat is normaal?

Vervolgens hielp Rebecca Verhofstede in haar Period Talk ons lichaam en cyclus beter te begrijpen, beleven en interpreteren. Wat is een ‘normale’ menstruatie en wanneer heb je een probleem? Hoe kan je een gezonde cyclus nastreven en behouden?

De infonamiddag werd afgesloten door Sarah Ahannach (UAntwerpen) van Isala, het onderzoeksproject dat het vaginale microbioom en de impact van levensstijl- en omgevingsfactoren in kaart brengt. Welke rol spelen de miljoenen bacteriën in de vagina voor je gezondheid?