Niet iedereen die menstrueert heeft altijd een tampon, maandverband of menstruatiecup op zak – soms uit vergetelheid, soms uit geldgebrek en soms komen die regels ook gewoon onverwacht. Na een geslaagd pilootproject beslist UAntwerpen begin 2023 als eerste Vlaamse universiteit om gratis maandverband en tampons structureel te verdelen in álle dames- en genderneutrale toiletten.

Basisbehoefte

Menstrueren kan sowieso heel wat stress, angst en schaamte met zich meebrengen. Je kiest er niet voor om wel of niet te menstrueren, en je hebt niet altijd controle over wanneer je cyclus start. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen, zeker als je op dat moment geen eigen menstruatiemateriaal voorzien hebt.

We nemen als universiteit onze verantwoordelijkheid op en voorzien gratis menstruatiemateriaal voor al onze werknemers en studenten die er nood aan hebben. Niet alleen met het oog op het bestrijden van menstruatiearmoede, maar ook omdat we als universiteit geloven dat het gebruik maken van menstruatieproducten, net zoals andere productpapers, een basisbehoefte is voor zij die het niet bij de hand hebben. Door gratis menstruatiemateriaal te voorzien, en dit bijgevolg zichtbaar te maken op de campussen, dragen we er als universiteit bovendien aan bij om naast menstruatiearmoede ook menstruatieschaamte bespreekbaar te maken.

Menstruatiearmoede in Vlaanderen

Eén Vlaamse vrouw op acht kan zich geen of niet altijd menstruatieproducten veroorloven, blijkt uit onderzoek van armoedebestrijdingsorganisatie Caritas. Bij Vlaamse meisjes die in armoede leven, loopt dat cijfer op tot 45%. De helft van de respondenten gebruikte al eens zakdoeken of een extra onderbroek omdat ze geen menstruatieproducten had en 5% van de meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar bleef al eens weg van school omdat ze niet voldoende geld hadden voor menstruatieproducten. Bij meisjes en vrouwen die in armoede leven, loopt dit op tot 15%.

Armoede en dus ook menstruatiearmoede is heel onzichtbaar. Die onzichtbaarheid vergroot het taboe. Door gratis menstruatieproducten aan te bieden willen wij als universiteit sensibiliseren rond het onderwerp en menstruatiearmoede mee uit de taboesfeer halen.

Voor wie is het menstruatiemateriaal bedoeld?

Voor alle studenten en personeelsleden van de UAntwerpen die door omstandigheden geen eigen menstruatieproducten voorzien hebben op het moment dat zij dit nodig hebben. We hebben er alle vertrouwen in dat er geen misbruik gemaakt zal worden van het gratis aanbod.

Geen menstruatiemateriaal te vinden op het toilet dat jij bezocht?

Momenteel zijn in alle toiletten waar veel aula's in de buurt zijn dispensers met menstruatiemateriaal te vinden. In de kleinere toiletten worden mandjes met tampons en maandverbanden voorzien. 

Kom je toch nog toiletten tegen waar geen menstruatiemateriaal te vinden is? Geef ons dan zeker een seintje.

Doneer zelf menstruatiemateriaal

De inzamelpunten voor menstruatieproducten blijven voorlopig bestaan. De ingezamelde producten zullen deels gebruikt worden als reservemateriaal, en deels gedoneerd worden aan organisaties die hier nood aan hebben.

Wil je graag studenten die het financieel moeilijk hebben en geen menstruatiematerialen kunnen aankopen helpen? Doneer dan vandaag nog een vrijblijvende gift via het Universiteitsfonds Antwerpen. Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal attest en recupereer je 45% van je gift via je personenbelasting. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van het Universiteitsfonds Antwerpen.

Help ons jullie ervaringen en nood in kaart te brengen

Maakte je reeds gebruik van het gratis menstruatiemateriaal? Wil je iets kwijt over de beslissing van de UAntwerpen om gratis menstruatiemateriaal aan te bieden? Wij zijn heel benieuwd! Laat het hier weten.