De hightech-industrie gebruikt meer embedded code dan ooit. Maar onjuiste software op de apparaten kan verregaande effecten hebben, vooral in grote machines zoals oogstmachines, maar ook in zelfrijdende auto's of automatische bestuurssystemen in vliegtuigen. DT Valley schiet de industrie te hulp.

DT Valley is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en werd opgericht om bedrijven te helpen met toekomstbestendige systeemontwikkeling. DT Valley zal ervoor zorgen dat ze hun ontwerpen efficiënter kunnen testen. Dit leidt tot tijd- en kostenbesparingen in hun ontwikkelingsproces. Met de steun van DT Valley zullen Vlaamse bedrijven in staat zijn om koplopers in low-code of no-code ontwikkeling voor hightech machines in landen als Duitsland, Zweden en Frankrijk bij te benen en in te halen.

DT Valley staat voor Digital Transformation Valley en werd in oktober 2022 gelanceerd door onderzoekers van de Cosys-Lab Research groep van de Universiteit Antwerpen. De spin-off is gebaseerd op een tool en op knowhow die werden ontwikkeld in samenwerking met Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie in Vlaanderen.

Productiecapaciteit ondersteunen

Paul De Meulenaere, professor aan Cosys-Lab van de Universiteit Antwerpen en Flanders Make: “Met externe steun konden we het nodige basisonderzoek doen naar de productiekwaliteit van software die draait op embedded computerapparatuur en deze uiteindelijk toepassen op echte cases met Vlaamse industriepartners. Dit gecombineerde basis- en toegepast onderzoek heeft ons uiteindelijk een tool opgeleverd die matuur genoeg was om licenties aan DT Valley te verlenen.”

“Bij de Universiteit Antwerpen steunen we Industrie 4.0 ten volle om de Vlaamse productiecapaciteit te kunnen ondersteunen. Flanders Make en de Universiteit Antwerpen zijn sterk verbonden met de industrie en samen ondersteunen we bedrijven om voorop te blijven lopen in de dubbele transitie naar duurzaamheid en digitalisering”, zegt Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie en Ontwikkeling. “Met DT Valley streven we ernaar om de onderzoeksinspanningen in sneltempo te vertalen naar echte waarde voor de industrie.”

Integratiefouten vermijden

Het werk wordt ondersteund door EPSim, een virtuele simulator voor geïntegreerde systemen ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en Flanders Make, waarvoor DT Valley een licentie heeft. EPSim ondersteunt teams om consistentie te behouden tussen het team ingenieurs die de embedded hardware en software ontwikkelen en het team dat de volledige machinetoepassing ontwikkelt.

Het kan worden gebruikt voor virtuele hardware-in-the-loop-tests, waarbij rekening wordt gehouden met realistische vertragingen van embedded systemen tijdens de ontwikkeling van de applicatie, waardoor kostbare integratiefouten later in het proces worden vermeden.

Ken Vanherpen, oprichter van DT Valley: “In de toekomst zal het EPSim-systeem ook verbonden worden met machines in het veld, waardoor er effectief een Embedded System Digital Twin ontstaat. Deze zullen in staat zijn om nauwkeuriger afwijkingen te detecteren, bijvoorbeeld voor beter preventief onderhoud.”

DT Valley zal nauwe banden onderhouden met de Universiteit Antwerpen en Flanders Make, en mogelijk verder onderzoek en ontwikkeling op low- of no-code modelgebaseerde ontwerpoplossingen uitbesteden aan hun internationaal gerenommeerde experts.