Vierde Alumed-quiz - 11 oktober 2019

De vierde Alumed-quiz vond plaats op 11 oktober 2019, in Centrum Oosterveld in Wilrijk.

Toneel d'UZAren - 15 maart 2019

Op vrijdag 15 maart 2019 genoten een twintigtal alumni in het Edegemse Forttheater van de première van het theaterstuk "Van kwaad naar erger", op de planken gezet door d'UZAren: artsen en verpleegkundigen met een UAntwerpen-carrière. Een avondje lachen in het gezelschap van collega's dus. De Alumed 'private corner' een drankje en een broodje maakte de ervaring af.

Derde jobbeurs Alumed-EMSA - 29 november 2018

Geneeskundestudenten speeddaten met hun toekomst

De Jobbeurs van Alumed en studentenvereniging EMSA was een voltreffer, voor de derde keer al. 130 geneeskundestudenten hadden in een locatie van de Bank van Breda, een viertal ‘speeddates’ met meer dan 50 artsen uit zo ongeveer alle medische specialismen. Ervaren dokters en jonge assistenten vertelden in duo wat ze elke dag precies doen, waarom zij kozen voor hun specialisme, of ze hun werk goed kunnen combineren met hun privéleven, wat ze het moeilijkste vinden aan hun job of wat het leukste. De jobbeurs helpt de studenten om zich te oriënteren voor hun stages en later hun vervolgopleiding.

Een fotoverslag vind je op de Alumed-Facebookpagina.

Ruienbezoek - 23 juni 2018

Op 23 juni 2018 ging Alumed ondergronds. onder het motto “Onder de stad stromen geheimen”, werden de Ruien verkend, het netwerk van waterwegen en riolen in de Antwerpse onderbuik. De ondergrondse reis door de tijd, van de Middeleeuwen tot vandaag, werd afgesloten met een receptie in het magnifieke Grauwzustersklooster van de Universiteit Antwerpen in de Lange Sint-Annastraat.

Derde Alumed-quiz - 17 november 2017

Tien doktersploegen streden om de eer...

Na een puike start met broodjes en een glas wijn, werden aan de deelnemers 8 x 10 vragen voorgeschoteld.

GABA, de ploeg van de Geheel Anders Begaafde Alumni, won de derde Alumed-quiz (en 6 lekkere flessen). Ook de ploegen 2 en 3 mochten hun wijnkelder verrijken en elke deelnemer mocht naar huis met een gaaf Alumed-fluovestje.

 

Jobbeurs masterstudenten - 17 november 2016

Op donderdag 17 november 2016 vond voor de tweede maal de jobbeurs van Alumed en EMSA voor derdebachelor- en masterstudenten geneeskunde plaats. Tientallen artsen uit bijna alle medische takken vertelden de studenten tijdens 'speeddates' wat ze elke dag precies doen, waarom zij kozen voor hun specialisme en wat ze het moeilijkste of het leukste vinden aan hun job. Een goede hulp voor de studenten om na hun masterdiploma een vervolgopleiding te kiezen!

De jobbeurs vond opnieuw plaats in de gebouwen van Bank J. Van Breda & C° aan de Scheldekaaien.

't Stad gegidst in 3 gangen - 13 mei 2016

Op 13 mei 2016 waren 32 alumni geneeskunde en partners van de partij voor een culinaire stadswandeling in Antwerpen. Van het standbeeld van Brabo op de Antwerpse Grote Markt ging het de stad in voor een gesmaakte wandeling.

Alumed dankt KBC voor de logistieke ondersteuning.

Alumed-quiz nr. 2 - 18 maart 2016

Op vrijdag 18 maart 2016 vond de tweede editie van de ALUMED-QUIZ plaats in Centrum Oosterveld (Wilrijk). 

Elf ploegen streden om de glorieuze eerste plaats, die weggelegd was voor het jonge artsenteam De Placebo's. Een erg straf resultaat voor een team vernoemd naar nepmedicijnen!

Bedankt en proficat aan alle deelnemers, ook vanwege eventsponsor Amonis. Op naar quiz nr. 3!

Help, de dokter verzuipt! - 1 oktober 2015

Infoavond: Burn-out (h)erkennen bij jezelf, collega's en patiënten

“Ben ik  gewoon een beetje moe? Zou ik toch wat depressief zijn? Het zal toch geen BURN-OUT zijn?” Bij wie flitsen die gedachten af en toe niet door het hoofd? En wie veegt ze niet meteen van tafel met het argument: “ik heb geen tijd voor een burn-out, iedereen heeft me nodig”?

Niet alle artsen zijn opgeleid om een burn-out te (h)erkennen bij zichzelf, collega's of patiënten. Daarom organiseerde Alumed op 1 oktober 2015 een workshop voor artsen: “Help, de dokter verzuipt!” Tine Daeseleire, psycholoog en therapeut bij  The Human Link, gidste een selecte groep geïnteresseerden die avond door het landschap van de burn-out.

De 1e Alumed-quiz - 20 maart 2015

Op vrijdag 20 maart 2015 vond de eerste Alumed-quiz plaats in het Centrum Oosterveld in Wilrijk. Tien maal tien vragen passeerden de revue. Proficiat aan Het infernale sextet, het team dat - met dank aan onze sponsors :-) - als eerste de prijzentafel mocht overvallen. Afspraak op quiz nummer twee!

 

 

Jobbeurs masterstudenten - 6 november 2014

Op 6 november 2014 kwamen meer dan 100 studenten geneeskunde en meer dan 40 artsen uit bijna alle medische specialismen naar de Jobbeurs Studenten Geneeskunde van alumnivereniging Alumed, EMSA en KARVA, in de gebouwen van Bank J. Van Breda & C°. Tijdens 'speeddates' van een 20-tal minuten vertelden ervaren dokters en jonge wolven de studenten wat ze elke dag precies doen, waarom zij kozen voor hun specialisme en wat ze het moeilijkste of het leukste vinden aan hun job. Een goede hulp voor de studenten om na hun masterdiploma een specialisatie te kiezen!

Fotoreportage

 

Nocturne Kazerne Dossin - 13 maart 2014

Voor haar derde activiteit tapte onze piepjonge alumnivereniging Alumed uit weer een ander vaatje. De Mechelse Kazerne Dossin was tussen 1941 en 1945 het oord waar duizenden medemensen gevangen werden gehouden voor hun transport naar de vernietigingskampen van de nazi's. Een van de overlevenden, Nathan Ramet, toevallig ook de vader van de hoogleraar kindergeneeskunde aan UAntwerpen, heeft zijn leven gewijd aan de ontwikkeling van een documentatiecentrum over de Holocaust in de kazerne. Onder het curatorschap van professor Herman Van Goethem ontwikkelde het centrum zich tot een prachtig museum over genocide.

Zestig alumni namen deze gelegenheid te baat om elkaar na lange tijd weer te ontmoeten. Onder hen Ine Gerard, die als alumna UAntwerpen 2008 haar ingrijpende ervaringen met B-FAST in de Filipijnen in een prachtige voordracht goot. In een halfuurtje plaatste ze haar publiek op de eerste rij in het medische hulpkamp van Tacloban, de allereerste hulppost na de doortocht van Haiyan enkele maanden geleden. Op een waardige manier maakte ze ons deelgenoot van haar emoties en indrukken. De grote integriteit en waardigheid waarmee de bevolking de ramp (ver)droeg, vormde een houvast om als hulpverlener te functioneren.

Hoe groot was het contrast met de tentoonstelling die het museum ons nadien presenteerde. De extreme variatie in menselijke waardigheid die ontstaat wanneer mensen onder extreme druk worden geplaatst wordt in beeld, maar ook in woord duidelijk. De persoonlijke getuigenissen en reconstructies zijn beklijvend. Een mens kan bukken en schuilen, het gevaar trotseren, maar ook meeheulen en zelfs promoten. De tentoonstelling is een zoektocht naar hoe en waarom, en een illustratie dat die variatie jammer genoeg van alle tijden is.

Gelukkig was er nadien ruimte om met zicht op de nachtelijke skyline van de Maneblussersstad gezellig bij te praten met studiegenoten van toen over nu en morgen.

Bekijk de foto's.

Wijndegustatie/AluméTD - 16 november 2013

Op 16 november 2013 vormde de faculteitsbar van Aesculapia het decor voor het tweede event van Alumed. Al bijna 15 jaar is De Spoed dé ontmoetingsplek voor de Antwerpse geneeskundestudent en de basis voor vele vriendschappen, relaties (met zelfs trouwfeesten in De Spoed!) en onvergetelijke feesten. Met andere woorden: dé ideale plaats voor een alumni-event.

Als voorproefje konden we genieten van een uitgebreide wijndegustatie. Onder de deskundige leiding van Véronique Lidby, oenologe en wijnspecialiste bij Delhaize, werden we meegenomen op ontdekkingstocht langsheen verschillende heilige Franse wijnen. Klassiekers als Saint-Aubin, Saint-Joseph en natuurlijk Saint-Emilion, maar ook nobele onbekenden als Saint-Chinian en Saint-Amour passeerden de revue. De wijnen werden blind geproefd. Dat zorgde voor levendige discussies over welk glas nu precies bij welke wijn hoorde. Tegen het einde van de degustatie was de sfeer optimaal: de perfecte basis om een danspasje te wagen op de dansvloer! Ondertussen waren de deuren opengegaan voor de allereerste AluméTD. Sets van dj's Up-to-Date, Suykerbuyk en natuurlijk ook de huidige dj’s van Aesculapia zorgden voor een unieke mix van de hits van nu en de muziek van toen.

Tot in de late uurtjes werd er gedanst en werden er vele herinneringen opgehaald onder het genot van een pintje of nog een glas wijn. Het huidige bestuur van Aesculapia zorgde ervoor dat de barservice tot in de puntjes verzorgd was. De Spoed is het resultaat van investeringen, hard werken en veel doorzetting van verschillende generaties geneeskundestudenten. We hopen dat het huidige bestuur van UAntwerpen dat ook blijft erkennen en dat De Spoed zo ook de toekomstige studenten van onuitwisbare herinneringen kan voorzien.

Bekijk de foto's.

Startevent - 17 november 2012

'Dokters zijn een sympathiek publiek', dixit Axl Peleman

Aan het begin van de avond werden de alumni verwelkomd met een aperitief in de hal van Gebouw Q, die voor de gelegenheid was omgetoverd in een groen paradijs met gezellige zithoekjes en sfeerverlichting. Een halfuurtje later sprak de voorzitster van Alumed, Yvette Van der Stighelen, de aanwezige alumni toe en verduidelijkte waarom Alumed werd opgestart en wat de doelstellingen zijn. Bob Van Hee bracht daarna de geschiedenis van de faculteit in beeld aan de hand van vele oude en een aantal recentere foto’s. Als muzikaal intermezzo volgde barokmuziek van David Van Aken en Karen Weckx, beiden alumni geneeskunde. Thiery Chapelle, arts met een buitenlandse missie, vertelde over een project in Armenië. Philippe Odeurs, afgestudeerd in 2012, speelde samen met klassiek concertpianiste Anna Gasparova een quatre-mains van Brahms, Dvorak en Schubert. Als nieuwe decaan gaf prof. dr. Paul Van Royen een toespraak over de evolutie in de opleiding geneeskunde en de huidige visie hierop.

Tijdens dit academische gedeelte in de aula werd een luxe kaas-, vlees- en wijnbuffet met de nodige uitstraling op de lange toog in de hal klaargezet. De alumni genoten van het buffet en praatten ondertussen gezellig bij. De avond werd afgesloten met een optreden van Axl Peleman, die 'Volksliekes' bracht in een akoestische bezetting. Er ontstond heel wat interactie tussen Axl Peleman en het publiek, wat verscheidene humoristische en zelfs hilarische momenten opleverde.

Uit een rondvraag op de avond zelf bleek dat er vooral behoefte is aan ontmoetingen met jaargenoten. Alumed maakt zich alvast op om het komende jaar de banden onder de alumni geneeskunde te versterken en naar buiten te komen met een passend vervolg.

Bekijk de foto's.