Historiek en alumni-aantallen

De Universiteit Antwerpen startte in 1993 met de kandidaturen Biomedische Wetenschappen. De eerste licentiaten studeerden in 1997 af als licentiaten Wetenschappen richting Medische Biochemie of Menselijke Biologie. Vanaf 2002 en tot 2007 studeerden de studenten af als licentiaten in de Biomedische Wetenschappen.

Voor 2000 kon je in België de studie Biomedische Wetenschappen enkel in Antwerpen en Brussel volgen. Vanaf het academiejaar 2000-2001, met de invoering van de toelatingsproef geneeskunde/tandheelkunde, was het mogelijk om aan alle Vlaamse universiteiten biomedische wetenschappen te studeren; dit heeft zijn effect gehad op het aantal afgestudeerden in 2005.

In 2003 werd, zoals overal elders in Vlaanderen, overgestapt van het vierjarige kandidatuur/licentiaat systeem naar het vijfjarige bachelor/master systeem. Daarom zijn er geen afgestudeerden in 2008.

Dit jaar, 2020, studeerden reeds 12 generaties Masters Biomedische Wetenschappen af. Tussen 1997 en 2020 zijn er in Antwerpen 1141 studenten met het profiel van Biomedisch Wetenschapper afgestudeerd waarvan een meerderheid vrouwen zijn (74%).


Binnen de masteropleiding zijn verschillende afstudeerrichting gedefinieerd die in het Engels (E) en/of het Nederlands (N) aangeboden worden, nl.:

  • KWO Klinisch wetenschappelijk onderzoek (N), een afstudeerrichting die inzet op de vorming van Clinical Research Professionals dank zij de inzet van verschillende klinische diensten van het UZA en het Vaccinatiecentrum.
  • MC Moleculaire en cellulaire biomedische wetenschappen (N), een afstudeerrichting die vooral gerealiseerd word door het Centrum Medische Genetica en het Oncologisch Onderzoekscentrum. Vanaf 2021 wijzigt de benaming van de afstudeerrichting in Moleculaire mechanismes van ziektes (N).
  • MGW Milieu en gezondheidswetenschappen (N), een afstudeerrichting die een belangrijke inbreng krijgt van Sciensano en het VITO
  • NEU Neurosciences (N/E), een afstudeerrichting die steunt op de inbreng van de onderzoeksgroepen Neurowetenschappen en (Neuro)-Imaging in preklinische en klinische context.
  • ITD Tropische Biomedische Wetenschappen (N) of Infectious & Tropical Diseases (E), een afstudeerrichting die tot stand kwam door een samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen.
  • MIM Molecular Imaging, een afstudeerrichting die uitdovend aangeboden werd tot in 2018


De tabel geeft een overzicht van de evolutie van de alumni voor de verschillende afstudeerrichtingen van de laatste zes academiejaren waarbij de internationalisering van de afstudeerrichtingen Neurosciences en Infectious and Tropical Diseases mee verantwoordelijk is voor de globale stijging van de alumni gedurende de laatste twee afstudeerjaren.