De wondere wereld der fermentatie is een middag waarin Liesbet Wouters van Santé je een impressie geeft van waar fermentatie allemaal voor staat.
De geschiedenis hier en in de hele wereld, hoe het komt dat we er jaren geen aandacht voor hadden en de inzichten en wetenschap die nu aanmoedigt om ermee aan de slag te gaan.
Fermenteren is eigenlijk zonder vuur de moleculen van voeding veranderen, hiervoor kan gebruik gemaakt worden van schimmels, bacteriën of gisten in een zuurstofrijke of zuurstofarme omgeving. Gekende producten zijn schimmelkazen, bier, sojasaus, zuurdesembrood.
Bij wilde fermentatie zorgt de melkzuurbacterie enerzijds voor het conserveren van de voeding op een effectieve en veilige manier en anderzijds zorgt het voor een spannend smakenpalet.De levende bacteriën werken probiotisch en zorgen voor een rijke en diverse aanvulling van de darmflora. Dit werkt positief op de spijsvertering, immuniteit en opname van vitamine en antioxidanten.
Om de spelregels te leren om zelf aan de slag te gaan om te fermenteren of om wat inspiratie op te doen hoe je fermentaties in je dagelijkse voeding te integreren, kan je deze workshop volgen.
Je leert hoe groenten, fruit en kruiden volgens de wilde fermentatie veranderen van smaak, bewaartijd en voedingswaarde.
De gewenste bacteriën in de fermentaties zijn een rijkdom voor je darmflora en komen je gezondheid ten goede.
Na een korte theoretische uitleg kunnen verschillende fermentaties geproefd worden zo ontdek je ook de verscheidenheid aan smaken, texturen, gezondheidsvoordelen en maakprocessen om nadien zelf aan de slag te gaan.
Het is een praktijkgerichte workshop waarna je met 2 zelfgemaakte fermentaties en mogelijke starters thuis verder aan de slag kan en je helemaal welkom doen voelen in deze wondere wereld van fermentatie. Santé!
De deelnemers brengen zelf een snijplank, mengkom, mes en/of rasp, 2 glazen bokalen, short en keukenhanddoek mee.
Datum: zondag 29 maart 2026 van 14u tot 17u
Prijs: Leden: 47 euro en Niet-leden: 52 euro
Locatie: ‘Zomaar een dak’, Prinsstraat 32, 2000 Antwerpen
Inschrijven: ua.rosianne.bovendaerde@gmail.com met vermelding van aantal leden/niet-leden
Betaling: onmiddellijk na bevestiging van inschrijving met vermelding "FERMENTEREN 29 MAART" en aantal UA en niet-UA leden door overschrijving van het verschuldigd bedrag op rekeningnummer,
IBAN:BE45 7350 0853 6489
BIC: KREDBEBB
Personeelsvereniging Universiteit Antwerpen
Stadscampus
Prinsstraat 13
2000 Antwerpen