Antwerpse Filosofienocturne

Voorstelling

De Antwerpse Filosofienocturne is een initiatief van het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en filosofiehuis Het zoekend hert, steeds gepland op de laatste zaterdag van de maand maart. Met filosofie voor een breed publiek geeft de nocturne de aftrap van de Maand van de Filosofie in Vlaanderen en Nederland: het jaarthema krijgt telkens een aantrekkelijke affiche en originele invulling. Dat gebeurt in een feestelijke setting, met diverse vormen van filosofische interactie met het publiek, en opgeluisterd met passende muziek.

Een vaste plaats onder de gastsprekers van de Antwerpse filosofienocturne wordt gereserveerd voor ofwel de ‘Denker des Vaderlands’, ofwel de auteur van het essay van de Maand van de Filosofie. Ook denkers uit de eigen universiteit krijgen een forum om met het jaarthema aan de slag te gaan. Zo werden al drie edities georganiseerd, die samen met andere sprekers en performers achtereenvolgens René ten Bos (editie 2019), Alcija Gescinska (editie 2020) en Eva Meijer (editie 2021) aan de UAntwerpen verwelkomden. 

Bij de publiekswerking zijn doorgaans externe partners betrokken, zoals VEFO, boekhandel De Groene Waterman, Radio Centraal en de School voor Comparatieve Filosofie. Sinds de derde editie wordt het evenement georganiseerd in samenwerking met filosofiehuis Het zoekend hert. De Antwerpse Filosofienocturne staat bekend als een feestelijke activiteit van de Antwerpse filosofieopleiding, maar heeft intussen een veel ruimer publiek weten te bekoren van mensen met een passie en hart voor de filosofie.