Valentijn Vaccinatiesymposium

Europese Vaccinatieweek 2020

De uitbraak van een nieuw coronavirus doet iedereen nog eens beseffen hoe belangrijk vaccinaties zijn. De Europese Vaccinatieweek van 20-26 april 2020 is dan ook een ideale gelegenheid om het belang van de basisvaccinaties nog eens extra onderstrepen.

Tijdens deze periode van de Covid-19 epidemie is het immers belangrijk de aanbevolen vaccinaties niet te vergeten en die ook op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit. We willen niet dat de huidige corona-epidemie het risico verhoogt op uitbraken van vaccineerbare infectieziekten, zoals mazelen.

Kind en Gezin heeft in maart de vaccinatiesessies tijdelijk stopgezet om daarna met de nodige voorzorgsmaatregelen opnieuw te kunnen starten, ook in tijden van social distancing. Ook binnen de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) wordt bekeken hoe ze dit schooljaar nog vaccinatiesessies kunnen organiseren, rekening houdend met de beperkende maatregelen. De aanbevolen vaccinaties kunnen ook toegediend worden door huisartsen en kinderartsen.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie roept op om de vaccinaties niet te verwaarlozen tijdens de huidige corona-epidemie.