Lezingenreeks Dodenzorg

Met de dood krijgen we allemaal vroeg of laat te maken. Vaak gaan gesprekken in de nasleep van de dood over rouw en zorg voor de nabestaanden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het dode lichaam? 

Hedendaagse maatschappelijke uitdagingen zoals pandemieën, de klimaatcrisis, of multiculturaliteit maken duidelijk dat we ook de zorg voor de doden moeten herdenken. Wat zijn de ethische overwegingen bij ecologische begraafmethodes, bijvoorbeeld? En wat moet een overheid doen wanneer religieuze overwegingen botsen met medische maatregelen bij het organiseren van een uitvaart? Wat voor statuut heeft het dode lichaam, en wat houdt het in om respectvol met menselijke resten om te gaan?  

In een vierdelige lezingenreeks nodigen we het brede publiek uit om met onderzoekers in gesprek te gaan over deze uitdagingen. Deelname is gratis. 

  • 19/02/2024: Omgaan met menselijke resten, met Maarten Larmuseau, Marie-Sophie de Clippele, en Tamara Ingels
  • 18/03/2024: Death care in times of crisis, with Halina Suwalowska, Joanna Wojtkowiak, and Sarah Ouwerkerk
  • 15/04/2024: Interculturele rituelen en dodenzorg, met Yvon van der Pijl, Chaïma Ahaddour, en Naoual El Yattouti
  • 27/05/2024: De groene dood, met Lisa Doeland, Brenda Mathijssen, en Evy Kempenaers

De reeks kadert in een interdisciplinair onderzoeksproject dat is uitgewerkt in samenwerking met de Belgische uitvaartsector en de verschillende geloofsgemeenschappen van het land. De betrokken onderzoekers zijn sociologen, juristen, filosofen en antropologen van de KULeuven, het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen. De organisatoren van de lezingenreeks hopen met de lezingen een startpunt te bieden voor zowel meer wetenschappelijke als meer maatschappelijke reflectie op dodenzorg. 

Lees meer over de lezingreeks

Bladspiegel interviewt filosofe Katrien Schaubroeck

Contact

Martha Claeys