Side header image

De les van de eeuw

Ieder stil bij het (on)vermogen van de mens om lessen te trekken uit het verleden. Wie die dag luisteren wil, krijgt de les gespeld van academici, journalisten, wakkere burgers en inspirerende figuren uit de cultuurwereld. Een wisselend actueel thema vormt daarbij het uitgangspunt voor leerrijke lezingen en debatten. 

Voor wie?

Leerlingen uit de derde graad secundair
Wij bieden een leerrijk ochtendprogramma aan om eens te proeven van sociaal wetenschappelijk onderwijs aan de Universiteit Antwerpen. Samen met academici, inspirerende figuren en experten ontleden wij de uitdagingen en opportuniteiten die de samenleving met zich meebrengt. Op die manier hopen we jullie blikveld te verbreden en jullie kritisch beoordelingsvermogen aan te scherpen. “Tiens, zo had ik er nog niet over nagedacht” is een uitspraak die we veel hopen te horen.

Het programma

De les valt doorgaans in de eerste weken van februari. We organiseren een volledige ochtend van 9u30 tot 12u30 waarbij we de leerlingen uitnodigen om eens in onze grootste hoorcollegezaal (Aula Rector Dhanis) plaats te nemen. Verschillende sprekers van gevarieerd pluimage krijgen het woord over een bepaald thema. We schuwen niet om soms de leerlingen zo nu en dan uit te dagen, provoceren en polariseren. 

Houd de website in de gaten om in te schrijven voor de Les van de Eeuw 2018! 

De voorbije editie

Op 7 februari 2017 hebben wij zo'n 700 leerlingen uit de derde graad van het secundaire onderwijs ontvangen, om hen de 'Les van de Eeuw' te geven. Alle aandacht ging dit jaar uit naar de Stad als Laboratorium, we namen de leerlingen mee op een unieke citytrip, een ontdekkingsreis naar de stad van de toekomst.

Peter Hinssen, Prof. Walter Weyns en Prof. Stijn Oosterlynck lieten de leerlingen onder andere kennismaken met de 'slimme stad'. Al eeuwen lang maken we zelf de stad, leren we hoe het beter kan en verbeteren we haar. Maar door de komst van de digitalisering komen deze veranderingen in een stroomversnelling terecht. Achter de schermen (lees: letterlijk) van grote hoeveelheden digitale informatie zitten misschien wel de echte witte jassen van deze tijd.

De kleurrijke sprekers zochten samen naar antwoorden op vragen zoals:

  • Krijgt alles een brein? Zelfs je rugzak, fiets of het stoplicht? 
  • Heb je voor slimme technologie ook slimme burgers nodig? 
  • Biedt technologie een oplossing voor alles? Zelfs voor hardnekkige sociale- en milieuproblemen? 
  • Nemen robots ons werk over? 

Contact

Piet De Vroede Tel. 03 265 52 83
piet.devroede@uantwerpen.be
De inschrijvingen voor 'De les van de eeuw - De stad als laboratiorium - 07/02/2017' zijn gesloten.

Samenwerking

Faculteit Sociale Wetenschappen organiseert deze Les van de Eeuw in samenwerking met Kunstencentrum Vooruit. 

Les van de Eeuw is een concept van Kunstencentrum Vooruit.