Anders leren samenwerken? PAZOE deed dat zo.
Volg de stappen van de PAZOE-cyclus om je doel te bereiken. Elke stap is duidelijk omschreven en bevat concrete actiepunten en ondersteunende tools. Sommige tools ontwikkelde PAZOE zelf, andere zijn gebaseerd op bestaande methodes of werden ontwikkeld door anderen. Ontdek de stappen in de flyer en kies wat het beste past bij jouw situatie.
De PAZOE-cyclus is gebaseerd op de ervaringen in de drie implementatieprojecten in provincie Antwerpen, die elk focusten op een eigen thema: mantelzorg, inrichting van dienstverlening en gezondheidsvaardigheden.

Tools
Kennismakingsfiche
Een tool die een diepgaandere kennismaking en uitbreiding van je netwerk faciliteert. Meer dan enkel elkaars naam en functie leren kennen.
Pdf: PAZOE - Kennismakingsfiche - print netwerkversie.pdf
Pdf: PAZOE - Kennismakingsfiche (workshopversie).pdf
SWOT-analyse
Denk samen na over de samenwerking en evalueer. Breng knelpunten in kaart door systematisch te kijken naar de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen binnen een project of organisatie.
Durf te dromen
Stel de vraag “Waar droom jij van” en bepaal zo de eerste actie om die droom
te realiseren.
Pdf: PAZOE - Durf te dromen.pdf
Partnerships Analysis Tool
Breng je netwerk en de bestaande samenwerkingen in kaart om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verdere samenwerking.
Pdf: PAZOE - Partnerships Analysis Tool.pdf
Van missie en visie naar actieplan
Leg vast hoe jullie als (beleids)team zullen samenwerken, en hoe je je missie en visie vertaalt naar concrete acties binnen jullie beleid. Deze tool begeleidt je stap voor stap bij het ontwikkelen van een duidelijke missie en visie, en helpt om deze te vertalen naar praktische acties door middel van gerichte oefeningen, zodat je team effectief richting kan geven aan het realiseren van organisatiedoelen.
Pdf 1: PAZOE - van missie en visie naar actieplan.pdf
Pdf 2: PAZOE - Van missie en visie naar actieplan - bijlage 1.pdf
Pdf 3: PAZOE - van missie en visie naar actieplan - presentatie.pdf
Babbelbox Mantelzorg
Een open en continue communicatie bevordert het bewustzijn rondom mantelzorg. Door middel van stellingen en vragen gaan collega’s met elkaar in gesprek over hun ervaringen, wat zorgt voor meer begrip en betrokkenheid op de werkvloer. Je kan de babbelbox via deze link bestellen.
Wegwijs in zorg en gezondheid
Dit spel geeft inzicht in het gezondheidssysteem, leert je rechten kennen en
laat ontdekken waar je terechtkunt met zowel welzijns- als gezondheidsvragen. Het spel kan je gratis ontlenen in je lokaal Wijkgezondheidscentrum.
Pdf: PAZOE - Wegwijs in zorg en gezondheid - de wegwijzer voor jouw organisatie.pdf
Moet ik naar de dokter?
Deze digitale tool voor zelftriage geeft zorgontvangers meteen advies over welke actie ze moeten nemen met hun symptomen. Via deze link kom je terecht bij de Vlaamse tool.
Blauwdruk draaiboek interprofessionele zorgcampus
Een draaiboek ontwikkeld door gezondheidshuis PIOEN te Vorselaar, om een interprofessionele zorgcampus te organiseren. Voor meer informatie kan je terecht bij gezondheidshuis PIOEN.
ProjectKompas Zorg
ProjectKompas Zorg is het inspiratiedocument dat PAZOE ontwikkelde om inzichten te verzamelen uit innovatieve en relevante good practices, met praktische tools en waardevolle connecties met experten en ontwikkelaars. Meer informatie over het ProjectKompas Zorg kan je in de flyer terugvinden. De Excel open je via deze link.
Let op: De gebruikte criteria zijn niet perfect of universeel. Voor PAZOE boden ze richting om gericht op zoek te gaan naar relevante good practices. Wil je als organisatie zelf aan de slag met het verzamelen van inspirerende voorbeelden? Bepaal dan zelf welke criteria voor jou belangrijk zijn. Zo sluit je selectie nog beter aan bij je eigen context en noden.
Samen Werkt?! – Het Bordspel
Maak als team kennis met de vijf bouwstenen van interprofessioneel samenwerken door tips te verzamelen en jullie kennis hierover te testen. Meer info via de website van Samen Werkt?!.
Kennisclips psychosociale kwetsbaarheid
Korte videofilmpjes leggen uit wat psychosociale kwetsbaarheid is, hoe je het herkent en bespreekbaar maakt. Ze helpen om juist door te verwijzen en ethisch verantwoord een zorgplan op te stellen.
Bekijk de YouTubevideo's:
Video 1: Wat is psychosociale kwetsbaarheid?
Video 2: Hoe psychosociale kwetsbaarheid onderkennen en bespreekbaar maken?
Toepassingsoefeningen (zelf)leiderschap
Deze oefeningen bouwen verder op de workshops die in de implementatieprojecten van Leerstoel PAZOE gegeven werden. Specifiek gaat het om de webinar onder begeleiding van prof. dr. Erik Franck rond (zelf)leiderschap en zijn boek ‘Als je niets veranderd, veranderd er niets’ (2021). In deze bundel komen een aantal toepassingsoefeningen die je kan zelf kan aanpassen naar je eigen context. Deze toepassingsoefeningen zijn geïnspireerd op de webinar en de opleiding ‘Design Thinking’ gegeven door de Argonauts (2023).
Pdf: PAZOE - Leiderschap - toepassingsoefeningen.pdf
Projectevaluatie: het leereffect en de impact van mijn project
Evalueer een training of opleiding via deze methodiek. Welke impact bereik je met je project en wat is het leereffect?
Pdf: PAZOE - Projectevaluatie - het leereffect en de impact van mijn project.pdf