Programma

Voorjaar 2018, met Karolien Poels & Walter Daelemans (14/03/ en met Dirk Van Duppen & Katrien Schaubroeck (25/04)

Woensdag 14 maart - Technologie houdt sociale media aangenaam

Hoe ga je om met sociale media en met de risico’s op bedreigende of kwetsende posts? Kan technologie helpen om pesterijen, verbale agressie en ongepaste commentaren te vermijden?  Weten jongeren genoeg van de risico’s en de hulp die ze kunnen inroepen bij problemen?

Karolien Poels, hoogleraar aan het departement Communicatiewetenschappen van UAntwerpen, bekijkt de impact van sociale media door de bril van jonge gebruikers om vervolgens manieren te bedenken om hen beter te beschermen of weerbaar te maken. Walter Daelemans, gewoon hoogleraar aan het departement Taalkunde van UAntwerpen, licht toe welke technologie ingezet wordt om de zwarte kantjes van sociale media af te vijlen en gebruikers te behoeden voor kwalijke gevolgen.

Woensdag 25 april - Wie goed doet, goed ontmoet?

Wat vertellen neurowetenschappen, evolutionaire psychologie en paleo-antropologie ons over empathie en solidariteit? En wat leert de filosofie ons over vrijwilligerswerk?

Dirk Van Duppen, huisarts en co-auteur van De Supersamenwerker, gaat in gesprek met Katrien Schaubroeck, docent aan het departement Wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen en auteur van ‘Gewone Helden. Een kleine ethiek van het vrijwilligerswerk’.

Is een mens in wezen supersociaal of gewoon een koele geldwolf? Tot op welke hoogte zijn mensen verantwoordelijk voor het welzijn van hun buren? Zijn vrijwilligers morele helden? Of doen ze iets heel gewoons?
Alles wat je altijd wilde weten over sociaal gedrag, samenwerking, onbaatzuchtigheid en gezond eigenbelang en nog niet durfde vragen, mag die avond aan bod komen. Breng dus gerust je eigen vragen, bedenkingen en ideeën mee.

Praktisch - Locatiewijziging

In het voorjaar 2018 verhuizen we met Wetenschap Centraal naar Bibliotheek Permeke (foyer), De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

---

Najaar 2017 met Karine Van Doorsselaer

6 december 2017: Bouw mee als consument aan de circulaire economie
Karine Van Doorsselaer, docent productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, legt uit hoe we zelf kunnen bijdragen aan een duurzame economie.

Praktisch

Wetenschap Centraal start om 19u30.
Na een levendige uiteenzetting door de spreker en een korte pauze, is er tijd voor debat.
Om 21u15 wordt afgesloten.

Iedereen is welkom; de toegang is gratis.

Locatie

TAKEOFFANTWERP_
Kleine Kauwenberg 19
2000 Antwerpen

Hou de facebookpagina (www.facebook.com/wetenschapaandestroom) in de gaten, daar delen we de laatste updates over onderwerpen en sprekers én de precieze locatie waar je ons kunt vinden.

 

Contact

Team Levenslang Leren Campus Middelheim - gebouw A
Lokaal 220-221
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. +32 3 265 31 35
Fax +32 3 265 30 04
levenslangleren@uantwerpen.be