Vacature PhD positie

"Onderzoek naar de effecten van ruimtevaart op de hersenen bestudeerd met geavanceerde MRI technieken"

Korte samenvatting:

Je zal je uitvoerig verdiepen in een project waarbij hersenscans van astronauten worden afgenomen. De MRI scans worden afgenomen in Moskou en Keulen, waarna de data verwerkt wordt via specifieke software om verschillen tussen de MRI scans voor en na een ruimtemissie te kunnen opsporen. Daarnaast worden ook studies uitgevoerd om de effecten van ruimtevaart op de hersenen te onderzoeken via nagebootste opstellingen hier op aarde. Voor dit project zal je samenwerken met onderzoekers van verschillende academische instellingen over de hele wereld en zal je vanuit een multidisciplinair kader onderzoek verrichten naar de effecten van ruimtevaart op de hersenen.

Uitgebreide omschrijving

Introductie

In het Lab for Equilibrium Investigations and Aerospace (LEIA) onderzoekt men de effecten van ruimtevaart op de hersenen en het evenwichtsorgaan. Ook worden patiënten met verscheidene types van duizeligheid onderzocht, met name om de pathofysiologie beter te begrijpen en om behandelingen te ontwikkelen.

Het onderzoek naar de effecten van ruimtevaart op de hersenen - een project genaamd "BRAIN-DTI" - is reeds 6.5 jaar aan de gang en loopt nog steeds door. Dit project bestaat uit het beeldvormen van de hersenen van Russische kosmonauten en Europese astronauten voor en na een missie naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) met behulp van MRI. Daarnaast worden bij LEIA ook studies uitgevoerd die gebruik maken van opstellingen die de condities van ruimtevaart kunnen nabootsen hier op aarde, zoals paraboolvlucht, head-down bed-rest, hindlimb unloading etc.

Omschrijving van het doctoraatsproject

Je zal voornamelijk werken aan het BRAIN-DTI project, met twee principiële taakpakketten:

1) MRI data analyse van de kosmonauten en astronauten.

> Je zal je uitvoerig verdiepen in de analyses van MRI data door cursussen te volgen, samen te werken met ervaren onderzoekers en recente ontwikkelingen in MRI data verwerking op te volgen. Ook zal je je beschikbaar moeten kunnen opstellen om de MRI scans in Moskou of Keulen mee af te nemen.

2) Uitvoeren van de head-down bed-rest studie (HDBR)

> Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft twee HDBR campagnes gepland (2022-2023), waarbij LEIA's projectaanvraag geselecteerd werd om de deelnemers van de HDBR campagnes te scannen met MRI. Je zal deze studie mee voorbereiden, ter plekke de MRI data afnemen, en daarna de MRI data analyseren.

Over de kandidaat

Diploma: Master in biomedische wetenschappen en dergelijke (bv. Biomedisch Ingenieur, Bio-ingenieur, Geneeskunde, Biologie...)

Pluspunten: opleiding neurowetenschappen, PC- en programmeervaardigheden (bv. Matlab), eerdere academische ervaring (auteur van wetenschappelijk artikel, stages etc.)

Taal: Vlot in Engels schrijven en spreken

Interesse? Graag uw CV en motivatiebrief (max 1 A4) doorsturen naar

floris.wuyts@uantwerpen.be

steven.jillings@uantwerpen.be

Voor meer informatie over LEIA, bezoek onze webpagina via de link hieronder:

https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/labo-voor-evenwichtsonderzoek-en-aerospace/

  • Steven Jillings, Chloë de Laet en Catho Schoenmaekers zullen een workshop voorzitten voor het STEM zomerkamp in de zomer van 2021, bedoeld voor 14-16 jarigen

https://www.jeugdcultuurenwetenschap.be/kampen-activiteiten/wetenschapsdagen-sounds-beats-and-science

  • Prof. Wuyts legt de mechanismes rond het vestibulair systeem uit en waarom we wagenziek kunnen worden.

https://neus-keel-oor.be/nl/onze_dienst/actueel/prof_floris_wuyts_zijn_zicht_op_evenwicht

  • Prof. Andrzej Zorowski van het Sint-Augustinus ziekenhuis voert een eerste operatie uit om een vestibulair implantaat in te voeren.

https://neus-keel-oor.be/nl/onze_dienst/actueel/prof_andrzej_zarowski_plaatst_eerste_evenwichtsimplantaat_in_belgie

  • Een publicatie van LEIA over de effecten van ruimtevaart op het brein.

https://www.theguardian.com/science/2020/sep/04/scans-reveal-how-brain-adapts-to-life-in-space