A Touch of Museum to Scale: een toegankelijke kunstcollectie

Over het project

Het OPEN Expertisecentrum en Rubi - The Cultural Factory willen de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek: studenten, personeel, bezoekers, met en zonder beperking. Voor de collectie 'Museum to Scale', die tentoongesteld wordt in Gebouw R op de Stadscampus hebben we daarom een project opgestart, waarin we een inclusieve kunstervaring mogelijk willen maken.

Het doel van dit project was om een meertalige en inclusieve (audio)gids bij een selectie van zes kunstwerken te ontwikkelen en twee voelkunstwerken te creëren. Het project vertrok vanuit enkele sleutelprincipes die kaderen binnen de huidige beweging voor meer diversiteit en inclusie. Ten eerste, participatie. Ervaringsdeskundige gebruikers en kunstenaars stonden centraal in dit project. Zo hebben we samengewerkt met sound designer Yannick Heeren, kunstenaars Tonia In den Kleef en Nadia Naveau, actrice en performer Hilde Verhelst, dichter Max Greyson, Visual Box, en  gebruikersorganisaties Doof Vlaanderen en VeBeS, en audiobeschrijfster Geertje Deceuleneer. Ook met dank aan Guy Kleinblatt voor de fotografie, en Ernest van Buynder, Geert Lernout en Emma-Louise Silva voor het inspreken van de gidsen. Het tweede sleutelprincipe was inclusie. A Touch of Museum to Scale streeft ernaar om een divers publiek samen te brengen via eenzelfde audiogids. Zo hopen we dat iedereen - kunstkenners of leken, jong of oud, gebarentaalgebruikers, personen met of zonder sensoriële beperking - samen zonder drempels de kunstcollectie kunnen ervaren.

Ten slotte wilden we in dit project experimenten met alle zintuigen: tekst, woord, muziek, tastzin. Hoe kan je beeldende kunst niet alleen visueel ervaren? Kan poëzie en muziek de bezoeker helpen de werken dieper te ervaren? Hoe ervaar je kunst met je handen?

Ontdek het in A Touch of Museum to Scale.

Prijzen

Op 14 maart 2024 mochten we voor dit project een LIA in ontvangst nemen. De LIA’s worden uitgereikt door de Taalsector en bekronen de meest innovatieve en inspirerende projecten, diensten, publicaties en evenementen uit de taalsector. Ons team sleepte de LIA voor Beste taaldienst in de wacht voor de inclusieve audiogids “A Touch of Museum to Scale”.