EQUIP congres

Verbinding maken tussen gezondheidszorg op populatieniveau en eerstelijnszorg is één van de doelstellingen van het pilootproject met betrekking tot zorgpaden. Dit was ook het thema van het 64e EQUIP congres dat plaats vond in Gent van 25 tot 27 April.

2 leden van het onderzoeksteam gingen hiernaartoe. We stelden de resultaten voor van het SCUBY project, een voorloper van JACARDI-UA, waaruit blijkt dat praktijken die zorg organiseren volgens het chronic care model patiënten niet alleen beter opvolgen, maar waarbij ook de ongelijkheid voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming verkleint. Daarnaast stelden we ook het pilootproject voor waarbij we huisartsenpraktijken willen ondersteunen in het ontwikkelen van een praktijkorganisatie volgens de principes van het chronic care model. 

Strategische stakeholdermeeting

Voor één van onze piloten ontwikkelen we een interventie ter ondersteuning van huisartsenpraktijken in het ontwerpen en implementeren van een zorgpad op maat van de praktijk om patiënten met type 2 diabetes of een cardiovasculaire aandoening op te volgen. Op donderdag 28 maart organiseerden we hiervoor een eerste overleg met stakeholders op meso- en macroniveau. We zaten samen met 20 stakeholders die 13 verschillende organisaties vertegenwoordigden. Er werd een SWOT-analyse gemaakt en er werd nagedacht over mogelijkheden om het project duurzaam te maken en op te schalen.

JACARDI website

Vanaf nu is er ook een officiële Europese JACARDI website: https://jacardi.eu/

Hier vindt u meer informatie over de doelstellingen, internationale partners en verschillende werkpakketten die deel uitmaken van JACARDI.

Kick-off meeting in Rome

Van 27 t.e.m. 29 november 2023 vond het officiële start evenement van JACARDI plaats in Rome.

Alle coördinatoren, werkpakketleiders en pilot-implementeerders leerden elkaar kennen en wisselden ideeën uit. In totaal participeren 76 organisaties verdeeld over 21 Europese landen. België werd vertegenwoordigd door de Universiteit Antwerpen, Sciensano, Diabetes Liga en KU Leuven.

De komende 4 jaar zullen 142 pilotprojecten worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Daarnaast worden roadmaps voor opschaling en duurzame implementatie ontwikkeld.

JACARDI-196.jpg