Students for Students

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Students for Students is er voor jou!

Het studentenleven roept heel wat stereotypes op: uitslapen tot de middag, elke dag op café, en nog meer algemene losbandigheid. Het is voor sommigen dus makkelijk om te vergeten dat we ook maar mensen zijn, en een mens kan de meest uiteenlopende dingen meemaken. Daarom hebben we het initiatief Students for Students opgezet. Met dit project willen we voor elke student de ruimte creëren om elkaar te ondersteunen in allerlei problemen die kunnen opduiken.

We zijn een groep gemotiveerde studenten die van de universiteit graag een plek willen maken waar iedereen zich welkom en gehoord voelt. Hiervoor hebben we, met de hulp van vier prachtige studentenpsychologen, een opleiding gevolgd. Je mag dus gerust zijn dat we weten waarmee we bezig zijn. Ons doel is om aan iedereen die er nood aan heeft een luisterend oor te bieden. Daarbovenop organiseren we regelmatig evenementen die kunnen helpen met mentaal welzijn of die gewoon heel gezellig zijn.

Of je nu simpelweg een rotdag hebt waarover je even wil ventileren, of langer aanslepende problemen waar je een klankbord voor nodig hebt, je kan altijd bij ons terecht. Niets is te groot of te klein. We staan zonder oordeel open om iedereen hun verhaal te laten doen.

Wil je graag meer over ons weten of ons contacteren? Neem een kijkje hieronder om kennis te maken. Persoonlijke contactgegevens vind je op Blackboard  (na login). We zijn in verschillende faculteiten vertegenwoordigd! Als je toch nog vragen hebt, kan je een mail sturen naar studentsforstudents@uantwerpen.be.

Voor up-to-date informatie over evenementen kan je terecht op onze Facebookpagina.

Infosessies

Ben je nieuwsgierig geworden om zelf deel te nemen aan Students for Students en praatmaat te worden? Kom dan naar de online infosessie op woensdag 15 september om 10uur.

Wie zijn we?

Maak kennis met de praatmaten van Students for Students! Neem je graag contact op met één van ons? Op Blackboard vind je onze contactgegevens (na login).


​Willem van der Zanden

Studierichting: Master Filmstudies en Visuele Cultuur (Stadscampus) 

Hobby’s en interesses: In mijn vrije tijd hou ik me met van alles bezig maar vooral met film. Ik ben een echte wandelende filmencyclopedie! Ik kijk ze maar maak ze ook zelf wanneer mijn studie het toelaat. Verder lees ik graag, schrijf ik muziek, verhalen en al wat er uit een pen kan komen. Ik hou van koken en als het uitkomt kook ik graag voor mijn vrienden om daarna de avond voort te zetten met een lekker drankje.

“Toen het project werd aangekondigd was ik meteen geïnteresseerd omdat het belang van openheid rond mentale en psychische problemen mij na aan het hart ligt. Na zelf een depressie te hebben doorgemaakt en vaak gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en faalangst te ervaren, weet ik als geen ander wat een luisterend oor voor iemand kan betekenen. Het lijkt een klein gebaar maar je kan er veel mee bereiken en ik hoop dat dat ook is wat wij zullen doen.”


​Leen Galicia

Studierichting: Master geneeskunde, 1e jaar (Campus Drie Eiken)

Hobby’s en interesses: De veganistische keuken is iets wat mij heel hard interesseert en waar ik graag over bijleer (o.a. door kookvideo’s te kijken – veel kookvideo’s). Ik hou enorm van bakken (mijn stiekeme droom is om ooit mee te doen met Bake Off Vlaanderen). Ook ben ik een echte hondenfanaat! Mijn hond Sammie (een golden retriever) krijgt elke dag ongelooflijk veel aandacht. Verder ben ik een echte Friends-verslaafde en vind ik 'Het Eiland' de beste serie ooit gemaakt.

“Ik heb zelf ervaren wat voor mentale tol de universiteit kan eisen. Het oneindige werk, de constant aanwezige stress, de prestatiedruk… Op zo’n momenten vond ik het zeer waardevol als er gewoon iemand luisterde. Juist daarom heb ik voor dit project gekozen: ik wil graag doen wat anderen voor mij hebben gedaan."

"Ik kan jouw problemen zeker niet oplossen. Ik kan wél iets anders waardevol aanbieden: een luisterend oor (zelfs twee). Met héél veel plezier <3”


​Joke Cannaerts

Studierichting: Master Sociologie (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Muziek, koken, dans, natuur, terrasjes doen, Netflix, gezelschapsspelletjes, escape room, grote liefde voor ice tea, random diepe gesprekken...

“Ik ben vrijwilliger geworden bij Students for Students omdat ik vind dat het mentale welzijn nog te veel onbesproken is. En wil daarom een luisterend oor zijn en steun bieden aan iedereen die nood heeft aan een goeie babbel (of gewoon een gesprekje, mag ook)”


Melissa Van Haesendonck

Studierichting: Master Rechten, 1e jaar (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Ik hou heel erg van yin yoga, koken, lezen, muziek beluisteren, diepgaande gesprekken met vrienden en creatieve activiteiten (aquarel schilderen, breien, fotoalbums maken,...). Verder ben ik verzot op dieren. Het maakt mij heel gelukkig om te wandelen en te spelen met mijn hond. Daarnaast ben ik sterk geboeid door menswetenschappen. Ik vind het belangrijk om je te laten inspireren door andere mensen, levensverhalen, perspectieven. Door die verdieping bekom je meer zelfontplooiing, introspectie en groei.

“Ik ben sterk mensgericht en van nature sociaal ingesteld. Mij voor belangeloos voor anderen inzetten, geeft mij een goed gevoel. Ik ben empathisch, behulpzaam en intuïtief. Ik vind een geschikte communicatiestijl en goeie luistervaardigheden ontzettend belangrijk. Met Students for Students wil ik graag het verschil maken door iemand op een laagdrempelige manier een luisterend oor te bieden en tijd te maken om oprecht te luisteren naar hoe het met jou gaat.”


Dupé Anne Akitunde

Studierichting: Bachelor Rechten (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Ik spreek vooral af met vrienden en soms sport ik wel eens.

“Ik ben een peer supporter om dat ik mij graag inzet voor anderen. We hebben allemaal wel eens in een moeilijke periode gezeten en het kan deugd doen voor anderen om te kunnen praten en gehoord te worden door iemand die op jou ‘lijkt’.”


Alex Van Dromme

Studierichting: Bachelor Handelsingenieur in de Beleidsinformatica, 3e jaar (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Naast vaak afspreken met vrienden en een drankje doen ben ik in mijn vrije tijd heel graag bezig met muziek. Zo speel ik al even gitaar en nog wat langer piano. Naast deze hobby's ben ik vanaf de lockdown zowel meer en meer beginnen sporten als lezen, voornamelijk psychologie boeken!! Daarnaast ben ik ook actief in het praesidium van IMBIT waar je mij dus op elk evenement kan terugvinden!

“Iedereen vecht zijn eigen strijd waar de meeste mensen niets vanaf weten en waar men zelf vaak ook niet mee naar buiten wilt komen. Mentale gezondheid is extreem belangrijk en daar wil ik graag mensen het gevoel geven dat ze er effectief over kunnen praten. Met de functie als peer supporter bij Students for Students is dat net hetgeen wat ik kan doen. Zo hoop ik dus zo veel mogelijk mensen te helpen en iedereen nog wat lichtjes hoop te geven in de duistere wereld dat leven soms kan zijn.”


Sarah Singh

Studierichting: Master Internationale betrekkingen en diplomatie (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Mijn interesses zijn afspreken met vrienden en samen iets eten, drinken en het gezellig hebben. Gaan wandelen, lezen en af en toe sporten doe ik ook graag in mijn vrije tijd.

“Students for Students is voor mij een initiatief dat studenten een luisterend oor biedt op een laagdrempelige manier. Studenten kunnen ons contacteren als ze enkel eens willen babbelen, maar kunnen ook met hun grotere en kleinere problemen bij ons terecht. Wij proberen steun te bieden en er te zijn voor iedereen.”


Elena Kolberger 

Studierichting: Master Sociologie (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Ik heb een enorme passie voor reizen, elke vrije vakantie probeer ik in te plannen met een citytrip. Daarnaast heb ik ook interesse voor alles wat te maken heeft met mode, films, muziek, boeken en dit liefst non-fictie. Ook kook ik graag, hoewel ik hier nog geen experte in ben.

“Students for Students is voor mij een manier om medestudenten te helpen die het moeilijk hebben of een obstakel ondervinden in hun leven, daarom wil ik sociale steun bieden. Ik hoop dat met dit project de drempel lager wordt om mensen te durven aanspreken over je problemen en dat daarnaast taboes worden doorbroken.”


Stefan Van Loon

Studierichting: Taal- en Letterkunde, Engels-Duits, 3e Bachelor (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Wandelen, fietsen, lezen, muziek luisteren (en nog een instrument leren spelen?), series, films of stand-up comedy kijken, goeie persoonlijke gesprekken, en te veel ice tea drinken (stuur hulp!)

“Doorheen mijn jaren als student heb ik met heel wat persoonlijke problemen buiten de universiteit moeten afrekenen. Waarschijnlijk was het gemakkelijker voor me geweest als ik er openhartiger met anderen over kon praten. Students for Students leek mij daarom een mooie manier om anderen die een gelijkaardige behoefte voelen, te ondersteunen. We kunnen op deze manier hopelijk mee bijdragen om van de universiteit een plek te maken waar iedereen, ongeacht hun achtergrond, zich comfortabel en serieus genomen voelt.”


Teun van Son

Studierichting: Bachelor Wijsbegeerte, 2e jaar (Stadscampus)

Hobby’s en interesses: Ik ben filmgek, en luister graag naar zo veel mogelijk verschillende soorten muziek. Daarnaast ben ik veel bezig met klimaat en natuur, en natuurlijk met filosofie.

“Ik vind het belangrijk dat we als studenten naar elkaar omkijken, en er voor elkaar zijn als dat nodig is. Het zou mooi zijn als het wat normaler zou worden om iemand te vragen hoe het gaat, en (belangrijker nog) een oprecht antwoord terug te krijgen. Soms gaat het nu eenmaal niet 'ça va'!”