Tijdreizen 2.0. Een digitale duik in het verleden van de stad

In samenwerking met de Stad Antwerpen en Digipolis bouwt het Centrum voor Stadsgeschiedenis van de Universiteit Antwerpen aan een mobiele applicatie die bezoekers en bewoners op speelse wijze laat kennismaken met de historiek van de huizen in hun buurt, met de gezinnen die er leefden en werkten, met de vele winkels, horeca en ambachten, maar ook met het contrast tussen armoede en rijkdom. Een historische Google Streetview zeg maar, maar dan wel eentje die verder gaat dan alleen maar het straatbeeld, en ons ook iets vertelt over wat er achter die gevels gebeurde.

Dit proefproject omvat het Sint-Andrieskwartier, een oude volksbuurt in Antwerpen met tal van historische gebouwen en markante plekken zoals het Museum Plantin-Moretus, de pittoreske Sint-Andrieskerk en de oudste straat van de stad: de Hoogstraat.

Als je door de straten van Sint-Andries wandelt, kan je via de app informatie opvragen over een specifiek huis, over de mensen die er woonden en wat hun naam, beroep of gender was.

Je kan ook ontdekken hoe een huis, kerkgebouw of straat er in het verre of recente verleden uitzag door foto’s, gravures, schilderijen en tekeningen te bekijken.

De applicatie leent zich uitstekend voor educatieve doeleinden. Met de app kan je leerlingen spelenderwijze kennis laten maken met de geschiedenis van stad en regio, en wel voor drie cruciale periodes:

  • 1600: Antwerpse Gouden Eeuw of de Jonge Jaren van Rubens
  • 1800: Napoleontische Tijd
  • 1900: Antwerpen als wereldhaven

Wandel met de klas door Sint-Andries en laat leerlingen ontdekken hoeveel bakkers er zich in de wijk bevonden, waar ambachtslieden zoals leerlooiers woonden of hoe ‘vergeten’ beroepen zoals garentwijnders eruit zagen. In een mini-quiz kan je hen zelfs bevragen naar de sociale samenstelling in een bepaalde straat. En als citizen-scientist of ‘burgerwetenschapper’ help je de onderzoekers met de camera van je smartphone historische beelden te lokaliseren.

De applicatie komt 1 september 2019 on-line.

Contactgegevens