GLITCH Project: Glastuinbouw innoveert door co-creatie met koolstofarme Hightech

The Marketing Research Group of UAntwerp investigates how Flanders and Limburg (the Netherlands) can strengthen their innovative power in the domain of greenhouse horticulture. As required by Interreg, the information about this project is published in Dutch.

Met steun van

‚Äč

Wat?

Naast een sterke agrofoodsector herbergt de grensregio Vlaanderen - Nederland ook een zeer sterke hightech sector. Veel hightech sluit echter niet aan bij de behoeften van tuinders, is nog niet toepasbaar in marktproducten, niet marktgedreven of concurrentieel, en niet afdoende milieu-efficiënt in termen van CO2-reductie. De glastuinbouwbedrijven in de grensregio hebben nood aan innovatie om hun toppositie in Europa te behouden.

Telers, technologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en afnemers/klanten co-creëren in dit project innovaties met realistisch marktpotentieel. Hierbij wordt ingezet op innovaties die de energie-efficiëntie in de glastuinbouw verhogen of die zelf energie-neutraal zijn. GLITCH zal inzetten op het innovatieproces zelf: hoe kunnen bedrijven door co-creatie met relevante stakeholders doorheen de bedrijfskolom tot een succesvolle, koolstofarme innovatie komen?

De volgende concrete innovatieprojecten zijn opgenomen:

In de online brochure zijn alle innovatieprojecten overzichtelijk weergegeven.

Er zal tijdens dit proces een roadmap uitgewerkt worden om glastuinbouwbedrijven te helpen een co-creatieve en koolstofarme innovatie tot een marktconform, concurrentieel en rendabel eindproduct of –proces te brengen. Deze roadmap zal dan actief worden gecommuniceerd en gepromoot bij de glastuinbouwsector en bij alle bedrijven die aan duurzame en innovatie co-creatie willen doen.

Dit project werd goedgekeurd en gesubsidieerd door steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling van het Interreg Vlaanderen-Nederland programma.

Duur van het project: 1 mei 2018  tot en met 31 mei 2021.

Projectresultaten

Projectresultaten

Gedurende het project zijn diverse resultaten geboekt binnen de innovatieprojecten in de teelten komkommer, sla, paprika, tomaat en aardbei.  

Klik hier om de resultaten voor de komkommerteelt te bekijken.
Klik hier om de resultaten voor de slateelt te bekijken.
Klik hier om de resultaten voor de paprikateelt te bekijken.
Klik hier om de resultaten voor de tomatenteelt te bekijken.
Klik hier om de resultaten voor de aardbeienteelt te bekijken.

Vanaf februari 2020 zijn de volgende resultaten verschenen, ingedeeld per project. Klik op onderstaande links om inzicht te krijgen in de actuele ontwikkelingen:

Daarnaast heeft Universiteit Antwerpen een artikel gepubliceerd over het co-creatie proces: Universiteit Antwerpen over het co-creatie proces binnen GLITCH

In de online brochure zijn alle innovatieprojecten overzichtelijk weergegeven.

[TOP]

 

Contact GLITCH Project

Kristien Daems Stadscampus
B.203
Prinsstraat 13
2000 Antwerp
Tel. 03 265 48 78
kristien.daems@uantwerp.be

Contact GLITCH Project

Prof. Ingrid Moons Stadscampus
B.232
Prinsstraat 13
2000 Antwerp Antwerpen
Belgium
Tel. 03 265 41 49
ingrid.moons@uantwerp.be