Proficiat, je hebt één van onze slimme geluidssensoren gevonden!

Met deze sensor meet de Universiteit Antwerpen het omgevingsgeluid op deze locatie. De sensor maakt samen met tien andere sensoren op grondgebied Antwerpen deel uit van een klein proefproject in aanloop naar een grootschalig burgerwetenschapsproject in 2024. Dit burgerwetenschapsproject is een initiatief van Universiteit Antwerpen samen met de krant De Morgen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Wat meten we hier?

De slimme geluidssensor meet het geluidsniveau in real time, probeert het type geluidsbron te identificeren, en stuurt geluidsfragmenten (waarop geen menselijke stemmen aanwezig zijn) door naar onze database. Hiermee willen we in een volgende fase zicht krijgen op de verspreiding van geluiden in en rond de stad: verkeer, vliegtuigen, wegenwerken, maar ook stilteplekken, vogels en kikkers: we willen het allemaal weten!

Nemen jullie mijn gesprekken ook op?

Nee. De sensoren zijn uitgerust met speciale software die menselijke stemmen uitfiltert. Een geluidsfragment met een menselijke stem zal automatisch verwijderd worden. Zo zorgen we ervoor dat je privacy verzekerd wordt.

In dit proefproject trainen we de AI-module van de geluidssensoren door geluidsfragmenten handmatig te controleren en te labelen. Medewerkers van de onderzoeksgroep krijgen willekeurige fragmenten van tien seconden te horen en bepalen vervolgens de geluidsbron van het fragment. Deze fragmenten zijn niet opeenvolgend in tijd en niet van dezelfde geografische locatie. Zonder aanvullende gegevens zal eventueel per ongeluk opgenomen spraak (bijv. geroezemoes op de achtergrond) dus volledig anoniem blijven. Gearchiveerde ruwe audiobestanden worden op een beveiligde server opgeslagen, die enkel toegankelijk is voor de betrokken onderzoekers.

Dit proefproject is goedgekeurd door de ethische adviescommissie Sociale en Humane Wetenschappen (advies SHW_2023_196_1 d.d. 29/08/2023), en tevens door de privacy-commissie van UAntwerpen, zodat we dit onderzoek volledig conform GDPR en de privacywet uitvoeren.

Wat doen jullie met al deze data?

De data worden gebruikt om de software op de slimme geluidssensor verder te verfijnen, in aanloop naar het grootschalige burgerwetenschapsproject in 2024. Hierdoor zal de sensor in staat zijn om meer types geluidsbronnen te herkennen. Na afloop van het project worden alle gelabelde geluidsdata volledig geanonimiseerd en open access beschikbaar gesteld.

Wie is er verantwoordelijk voor dit project? 

Het project wordt uitgevoerd door prof. Cedric Vuye, dr. Jonas Lembrechts en Ing. Karolien Couscheir (Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen – Onderzoeksgroep SuPAR), en ondersteund door Sanne de Rooij.

Interessant! Kan ik ook meedoen?

In deze fase van het onderzoek nog niet. Maar hou de kanalen van Universiteit Antwerpen in de gaten: binnenkort gaan we op grote schaal aan de slag en kan je je aanmelden als deelnemer aan het burgerwetenschapsproject. Dan zoeken we mensen die een sensor bij hen thuis op de vensterbank willen zetten, maar ook mensen die willen vertellen over hun ervaring met omgevingsgeluid en het effect ervan op hun welbevinden, stress en slaapkwaliteit.

Ik heb nog vragen! 

Neem gerust contact met ons op, dat kan via supar@uantwerpen.be.