2024

  • 29 maart 2024: Brussels Airport krijgt een nieuwe omgevingsvergunning waarmee het toch nog kan groeien. Een verbod op nachtvluchten komt er niet, wel strengere regels rond geluidshinder. Transporteconoom Wouter Dewulf van de UAntwerpen legt uit wat dit betekent voor onze nationale luchthaven.
  • 27 maart 2024: As cranes remove wreckage from the deadly Baltimore highway bridge collapse that have disrupted local supply chains, blocking ships from entering or leaving the city's vital port, FRANCE 24's François Picard is joined by Thierry Vanelslander, Author and Research Professor at the Department of Transport and Regional Economics of the University of Antwerp.
  • 27 maart 2024: De Vlaamse regering velt deze week een oordeel over de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport. De beslissing komt neer op een politieke afweging tussen de economische baten van de luchthaven en het beperken van haar milieu- en geluidshinder, zegt Wouter Dewulf.
  • 27 maart 2024: De private luchtvaartmaatschappij ASL Group heeft twee elektrische vliegtuigen in gebruik genomen op de luchthaven van Deurne. Ze kunnen veertig minuten in de lucht blijven en dienen om piloten op te leiden. “Tegen 2030 zijn elektrische vluchten van Deurne naar Hamburg zeker mogelijk”, zegt Wouter Dewulf.
  • 26 maart 2024: Uit een bevraging van de Universiteit Antwerpen (UA) is gebleken dat de kostprijs nog altijd de meest bepalende factor is in het kiezen van een transportmodus. De boodschap is duidelijk: “De modal shift richting het wegvervoer dreigt.”, zegt Katelyn Tahaney
  • 21 maart 2024: Een kort van tevoren aangekondigde, maar vier dagen durende pilotenstaking dreigt tienduizenden reizigers van Brussels Airlines te duperen. 'Dit kan de maatschappij tot 20 miljoen euro kosten.', zegt Wouter Dewulf.
  • 21 maart 2024: De piloten van Brussels Airlines staken volgende week vier dagen op rij, van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 maart. Welke vluchten worden geschrapt, en wat kun je als reiziger doen? Zo pak je het best aan, verduidelijkt Wouter Dewulf.
  • 19 maart 2024: Over tien dagen beslist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) of de luchthaven van Zaventem een nieuwe omgevingsvergunning krijgt. Maar het ultieme advies van de Vlaamse administratie bouwt intussen enkele zware voorwaarden in om groen licht te geven. Met daardoor ook een indirect verbod op nachtvluchten vanaf 2028, zegt Wouter Dewulf.
  • 19 maart 2024: De luchthaven van Zaventem zorgt voor 64.000 jobs - waarvan 26.000 directe - en draagt 5,4 miljard euro bij aan de Belgische economie. Dat blijkt uit een studie die de universiteiten UAntwerpenen UCLouvain in opdracht van Brussels Airport uitvoerden.
  • 14 maart 2024: De prijs voor het verschepen van een container daalt weer, hoewel de crisis in de Rode Zee nog niet voorbij is en schepen blijven omvaren, met hogere brandstofkosten als gevolg. 'De prijzen dalen omdat onze wereldeconomie slabakt.', zegt Thierry Vanelslander
  • 12 maart 2024: Deze maand nog moet een beslissing vallen over Van Hool, anders dreigt voor de Vlaamse bussenbouwer het faillissement. Niet alleen het financiële plaatje - dat flou is - maakt die afweging moeilijk. De vraag is ook of de strategische keuzes van crisismanager Marc Zwaneveld de juiste en wel haalbaar zijn. Thierry Vanelslander verduidelijkt.
  • 7 maart 2024: Een glaasje bubbels, sneller door de controle en wachten in de lounge vooraleer je op het vliegtuig stapt. Deze zomer zal ‘businessclass’ voor zowat elke vakantiebestemming een optie zijn bij Brussels Airlines. “Op vakanties wordt niet bespaard”, zegt Wouter Dewulf.
  • 1 maart 2024: De maritieme handel heeft zwaar te lijden onder de aanhoudende aanvallen van de Houthi-rebellen die de handelsroute in de Rode Zee in het vizier houden. Geopolitieke problemen zijn er ook in de Zwarte Zee, door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. “De voorbije decennia hebben er zwaar ingehakt bij de rederijen”, zegt Christa Sys, professor Maritieme Economie en Logistiek en Transport (Universiteit Antwerpen).
  • 28 februari 2024: De luchthaven van Deurne verwacht dat het aantal passagiers tegen 2040 kan verdubbelen tot bijna een half miljoen. Die spectaculaire stijging zal volgens de luchthaven geen extra hinder meebrengen voor buurtbewoners, omdat de vliegtuigen geluidsarmer en milieuvriendelijker worden en omdat de vluchten beter zullen worden gespreid,zegt Wouter Dewulf.
  • 28 februari 2024: Wie deze week nog met Brussels Airlines reist, komt mogelijk in de problemen. Het cabinepersoneel staakt van woensdag tot en met vrijdag, wat voor heel wat hinder kan zorgen op de luchthaven. Waar heb je recht op als jouw vlucht vertraagd of gecanceld is? Kijg je altijd een schadevergoeding? En kan je je reis deze zomer al beschermen tegen stakingen? Wouter Dewulf geeft advies: “Probeer een vlucht in het weekend te strikken, dan staakt het personeel minder.”
  • 27 februari 2024: Haalt u straks uw nieuwe identiteitskaart of rijbewijs in het postkantoor? Of misschien sluit u er wel uw volgend energiecontract af? Bpost-CEO Chris Peeters komt na vier maanden aan het roer met een opvallend plan om het postbedrijf toekomstbestendig te maken. Waarom is dat nodig? En welke rollen ziet hij allemaal weggelegd voor het postkantoor? “We moeten breed nadenken over win-wins.”, zegt Roel Gevaers.
  • 9 februari 2024: Bedrijven met pakjesautomaten in ons land kunnen voortaan verplicht worden om die open te stellen voor concurrenten. Dat heeft bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) beslist. Zij zoekt al langer manieren om de e-commerce duurzamer te maken, zegt Roel Gevaers.
  • 31 januari 2024: De koude keten staat voor grote uitdagingen, onder meer op gebied van duurzaamheid en CO2-voetafdruk. Zeker in de last mile biedt passieve koeling met droogijs grote kansen om ze aan te gaan. Droogijs wordt vandaag nochtans weinig gebruikt. Dat stellen Naeem Salim Bagwan, Roel Gevaers en Wouter Dewulf.
  • 27 januari 2024: Sinds de Houthi-aanvallen op koopvaardijschepen in de Rode Zee, heeft de wereldhandel het moeilijk. Schepen kiezen voor een andere route. Maar die routes zijn langer en duurder. Het Duitse containerrederij Hapag-Lloyd stelt een alternatieve route voor: met vrachtwagen door de woestijn in Saudi-Arabië. Is dat een goed alternatief? "Dat stuk via land gaan is een interessante piste, maar het is een uitdagend alternatief", zegt Christa Sys, transporteconome aan de Universiteit Antwerpen. "Er zijn heel wat risico's. Wat dit zal leiden tot extra oponthoud aan de havens en verhoging van de prijzen."
  • 20 januari 2024: De megaschepen van twee grote containerrederijen laten vanaf volgend jaar de fusiehaven Antwerpen-Brugge links liggen. En dat terwijl de grootste Belgische haven er alles aan doet om zo veel mogelijk van die reuzen te lokken, zegt Thierry Vanelslander.
  • 20 januari 2024: Vliegen wordt vanaf dit jaar duurder. Dat komt omdat luchtvaartmaatschappijen voor vluchten binnen Europa ­extra moeten betalen voor de CO 2 die ze uitstoten en verplicht worden om een duurdere en duurzamere brandstof bij te mengen bij de traditionele kerosine. Een prijs­verhoging van 7,5 tot 10 euro per ticket is een realistisch scenario, zegt Wouter Dewulf.
  • 19 januari 2024: De Europese rederijen Maersk en Hapag-Lloyd gaan met een nieuwe alliantie voor een nieuwe strategie, met slankere routes en minder stops. Antwerpen dreigt zo zijn functie als aanloophaven te verliezen, wat tot fors minder trafiek kan leiden, zegt Christa Sys.
  • 18 januari 2024: Terwijl de luchtvaart bijna is hersteld van de coronapandemie, blijft Brussels Airport achterophinken, met nog altijd 16 procent minder passagiers dan voor covid. “Voor de connectiviteit van het land is de achteruitgang van Zaventem een aderlating.”, zegt Wouter Dewulf.
  • 16 januari 2024: Met een nat najaar en een ijskoud begin van het nieuwe jaar kijken heel wat Vlamingen al reikhalzend uit naar de zomervakantie. Maar hoe boek je die reis nu het best, en zijn er bestemmingen die je beter mijdt? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 16 januari 2024: Het conflict in het Rode Zeegebied blijft uitdijen. Terwijl de Jemenitische Houthi-rebellen zich steeds agressiever opstellen, laten de Amerikanen en hun bondgenoten geen moment onbenut om terug te slaan. Intussen is de scheepvaart twee maanden verstoord en daar begint de wereldhandel de gevolgen van te dragen. “Maar consumenten moeten nog niet vrezen voor forse prijsstijgingen.”, zegt Christa Sys.
  • 15 januari 2024: Het verlies van een deur in volle vlucht geeft Boeings reputatie alweer een knauw. Vijf jaar na twee dodelijke crashes worstelt het ooit zo betrouwbare bedrijf nog steeds met veiligheid, zegt Wouter Dewulf.
  • 15 januari 2024: De aanvallen van Houthi's in de Rode Zee beginnen ook in Europa voelbaar te worden. Er zijn vooral problemen met groenten en fruit uit Oost-Afrika en Azië. 'En mensen die een auto kochten, zullen misschien langer moeten wachten.', zegt Christa Sys.
  • 15 januari 2024: Heel wat vrachtschepen mijden al enkele weken de Rode Zee sinds Houthi-rebellen daar verschillende schepen beschieten. Het Belgische bedrijf Essers, een logistieke dienstverlener, gaat daarom meer transporteren via het spoor. Het is een optie die al lang bestaat, maar er zijn ook nadelen. Dat zegt Thierry Vanelslander, professor transport- en haveneconomie aan de UAntwerpen.
  • 12 januari 2024: In de VS hebben de NASA en vliegtuigbouwer Lockheed Martin de X-59 voorgesteld, het eerste vliegtuig dat door de geluidsmuur kan vliegen zonder een luide knal. Luchtvaarteconoom Wouter Dewulf keek mee naar de voorstelling van het prototype en zag vooral een goednieuwsshow, vertelt hij in "VRT NWS laat".
  • 12 januari 2024: Houthi-rebellen uit Jemen hebben het al enkele weken gemunt op vrachtschepen van en naar Israël. De handelsroute via het Suezkanaal in de Rode Zee wordt daardoor voor steeds meer rederijen een “no-gozone”. Ook voor Belgische schepen is het hoogste veiligheidsniveau van kracht. "Met alle economische gevolgen van dien", zegt professor Transporteconomie Christa Sys.
  • 10 januari 2024: De passagiers van Alaska Airlines geraakten er vanaf met de schrik. Maar de beurskoers van Boeing is sinds maandag - na het beruchte incident - wel in vrije val. “Boeing is een solide bedrijf maar de reputatieschade is groot”, zegt luchtvaarteconooom Wouter Dewulf.
  • 5 januari 2024: Doordat heel wat containerrederijen de Rode Zee ver­mijden, wordt het aanbod kleiner en stijgen de containerprijzen. “Het is onvermijdelijk dat winkels dit zullen doorrekenen.”, zegt Thierry Vanelslander.
  • 4 januari 2024: Op de klimaattop van Dubai spraken vorige maand 198 landen af om geleidelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. Wat betekent dat voor de luchtvaart? Wouter Dewulf
  • 2 januari 2024: Na aanvallen van Houthirebellen uit Jemen op een containerschip van Maersk kondigt de Deense rederij opnieuw aan dat ze haar schepen niet meer over de Rode Zeeroute laat varen. Hoe groot kan de impact zijn als de maritieme slagader van de wereldeconomie geblokkeerd raakt? Christa Sys verduidelijkt.

2023

  • 17 december 2023: ​Houthi-rebellen houden "hoofdslagader van maritieme handel" in wurggreep en dat heeft ook gevolgen voor de economie | VRT NWS: nieuws zegt Christa Sys (2u18 start fragment)
  • 14 december 2023: In Brugge ging een koerier met minstens 84 pakjes aan de haal. Inwoners kregen een mail dat hun pakje was afgeleverd, maar zagen helemaal niets staan. Wat moet je doen als jou zoiets overkomt? En krijg je dan sowieso een nieuw pakje? Wij vroegen het aan transporteconoom Roel Gevaers én bpost zelf. “Op deze manier kan je aankoop ook verzekerd zijn.”
  • 13 december 2023: Schepen die de regio willen vermijden, kunnen omvaren via Kaap de Goede Hoop bij Zuid-Afrika”, zegt Christa Sys
  • 13 december 2023: In het Panamakanaal staat te weinig water, en in het Suezkanaal zijn vrachtschepen het doelwit van Houthi-rebellen. Vrachtschepen zoeken andere routes en varen om, maar doen er zo een paar dagen langer over de reis. “En dat zullen de grote rederijen binnenkort doorrekenen.”, zegt Christa Sys.
  • 12 december 2023: Dinsdagmorgen is de nieuwe Nightjet-nachttrein van Berlijn met een uurtje vertraging in Brussel aangekomen. Het is een initiatief van de NMBS en buitenlandse spoorwegmaatschappijen. De Nightjet is al de tweede nachttrein van Brussel naar Berlijn. Is het principe terug van weggeweest? Wouter Dewulf, transporteconoom van de UA, plaatst er vraagtekens bij.
  • 9 december 2023: ​De economische gevolgen na de stakingsacties bij de Antwerpse loodsen en sluizen zijn groot. Intussen is de staking na vijf dagen voorbij, maar heel wat bedrijven wachten nog op bevoorrading om verder te kunnen. Maar liefst 200 schepen en 600.000 ton goederen zaten vast, zegt Thierry Vanelslander.
  • 28 november 2023: Virgin Atlantic stuurde dinsdag voor het eerst een passagiersvliegtuig de Atlantische Oceaan over met 100 procent duurzame brandstof in de tank, zegt Wouter Dewulf.
  • 27 november 2023: Na twee vette coronajaren draaien verschillende grote containerrederijen verlies. Maersk kondigde recent zelfs aan dat het tienduizend jobs schrapt. Op korte termijn is er geen beterschap in zicht, vreest maritiem expert Christa Sys (UAntwerpen)
  • 25 november 2023: Zal het cabinepersoneel van Brussels Airlines effectief staken op 1, 2 en 3 december? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 25 november 2023: Een extra verzendkost van 40 à 80 eurocent per pakje. En vaker je pakje zelf afhalen bij een ophaalpunt, zeker in dunbevolkte gebieden. Dat zullen gevolgen zijn van het hogere minimumloon voor koeriers, verwachten transportkenners. Ook op buitenlandse webshops ga je meer betalen als je 'België' aanklikt, zegt Roel Gevaers
  • 24 november 2023: Volgend jaar wordt er een minimumtarief van 32,77 euro per uur opgelegd voor zelfstandige koeriers. Hoeveel duurder worden onze pakjes daardoor? Zullen alle koeriers meer verdienen? En hoe zal de overheid controleren dat buitenlandse spelers de dans niet ontspringen? Roel Gevaers en Wouter Verheyen beantwoorden die vragen.
  • 23 november 2023: Nog nooit stonden we zo lang in de file als dit jaar. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. De files in en rond de stad Antwerpen waren in de namiddag en ’s avonds in de eerste tien maanden van dit jaar 14% zwaarder dan in het precoronajaar 2019. De ochtendfiles waren 6% zwaarder. In de komende jaren dreigen de verkeersinfarcten nog veel erger te worden, zegt Thierry Vanelslander.
  • 11 november 2023: ‘Shop als een miljonair’. Met die slagzin verovert de Chinese webwinkel Temu de wereld. De app werd wereldwijd al meer dan 100 miljoen keer gedownload. In België is de app vooral bij jongeren een enorm succes. We praten met iemand die het heeft meegemaakt, en Roel Gevaers, professor e-commerce aan de Universiteit van Antwerpen, waarschuwt voor de modus operandi van Temu.
  • 8 november 2023: Nu donderdag wordt in de Kamer gestemd over de nieuwe pakjeswet, die de werkomstandigheden van pakjesbezorgers moet verbeteren. De verwachting is dat de meerderheidspartijen de wet zullen goedkeuren. En toch is de kritiek snoeihard: de wet zou leiden tot minder jobs, duurdere pakjes en zou vooral de positie van Bpost versterken, zegt Roel Gevaers.
  • 6 november 2023: De Ierse budgetmaatschappij Ryanair heeft de afgelopen zomerperiode geprofiteerd van het sterke herstel van de luchtvaart. Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 28 oktober 2023: Vanaf de luchthaven in Deurne stijgen steeds meer privéjets op, zowel voor korte afstanden als voor tripjes naar het zuiden van Frankrijk. Valt dat soort vluchten nog te verantwoorden? 'Privéjets stoten per passagier tien keer meer CO 2 uit dan lijnvliegtuigen.' zegt Wouter Dewulf.
  • 26 oktober 2023: Spoorvrachtbedrijf Lineas probeert de gemoederen te bedaren na een alarmsignaal van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. De problemen bij de grootste Belgische operator zijn typerend voor de hele sector: de doelstelling om het goederenvervoer over het spoor tegen 2030 te verdubbelen, lijkt verder weg dan ooit, verduidelijkt Thierry Vanelslander.
  • 25 oktober 2023: Door de economische crisis heeft de haven van Antwerpen-Brugge in de eerste negen maanden van dit jaar 6% minder goederen behandeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Maar in het belangrijke containersegment wint de Antwerps-Brugse haven aan marktaandeel, omdat de kleinere havens in onze buurlanden het nog veel slechter doen, zegt Thierry Vanelslander.
  • 18 oktober 2023: Het binnenvaartbedrijf Shipit Multimodal Logistics rijft de Trends Impact Award in de categorie mobiliteit binnen voor zijn project Moving Goods in a Viable City, waarmee het bedrijf het goederentransport van de weg naar het water verlegt. Roel Gevaers analyseert.
  • 17 oktober 2023: Exact één jaar na de lancering van Amazon.com.be zijn ruim 1.200 Belgische bedrijven op het platform actief, goed voor 5 miljoen verzonden pakjes. Bol blijft evenwel de onbetwiste e-commercereus in ons land. “De timing van de intrede van Amazon was wat ongelukkig”, zegt transporteconoom Roel Gevaers.
  • 17 oktober 2023: Politique économique Brussels Airport est à nouveau le centre d'une bisbrouille linguistique, qui oppose les gouvernements flamand et fédéral. Wouter Dewulf clarifie.
  • 17 oktober 2023: Vliegreizen van minder dan 500 kilometer liggen onder vuur. De kans bestaat dat de taksen hierop fors verhoogd worden. Maar hoe vervuilend is het luchtverkeer? We vragen het aan luchtvaarteconoom Wouter Dewulf. 'Voor 10 euro heen en terug naar Barcelona, die tijden zijn voorbij.'
  • 16 oktober 2023: Brussels Airport is opnieuw het twistpunt in een conflict tussen de Vlaamse en de federale regering. Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 1 oktober 2023: Professor dr. Christa Sys van de Universiteit Antwerpen is vandaag, 1 oktober 2023, precies tien jaar houder van de leerstoel ‘BNP Paribas Fortis Transport Logistiek en Havens’. “Ik blik terug op een mooie periode waarin we veel hebben kunnen verwezenlijken door de sterke band met de havengemeenschap”, zegt Sys.
  • 21 september 2023: Na Hongyuan wil met Sichuan Airlines een tweede Chinese luchtvaartmaatschappij Air Belgium te hulp schieten. Wat ziet Peking in een kwakkelend Waals bedrijf? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 20 september 2023: De nieuwe pakjeswet legt strengere voorwaarden op aan koerierbedrijven. Daardoor zullen hun kosten met minstens 10% stijgen. Pakjes worden zeker duurder, zegt transporteconoom Roel Gevaers (UA).
  • 20 september 2023 Air Belgium werd opgestart als dé Belgische luchtbrug naar China, maar vloog vooral van het ene sukkelstraatje naar het andere. Perfect te voorspellen, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.
  • 20 september 2023: Het moederbedrijf van de Chinese regionale vrachtluchtvaartmaatschappij Sichuan Airlines staat klaar om extra geld in het zieltogende Air Belgium te steken, zegt Wouter Dewulf.
  • 19 september 2023: De Belgische werkgevers (VBO) lanceren een opmerkelijk voorstel om de almaar langere en peperdure files tegen te gaan: maak nachtleveringen in stads- en dorpscentra mogelijk, zoals voor supermarkten, zegt Roel Gevaers.
  • 19 september 2023: Air Belgium heeft de voorbije jaren in verschillende fases bijna 30 miljoen euro steun gekregen van federale en Waalse overheidsfondsen. Wat maakte de staat zo vrijgevig? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 18 september 2023: Air Belgium stopt met zijn passagiersvliegtuigen. De Belgische luchtvaartmaatschappij wist zich nooit duurzaam tegen tegenslagen te wapenen. Dat toont hoe moeilijk het is om als start-up van de grond te komen in de luchtvaart, zegt Wouter Dewulf.
  • 11 september 2023: Pieter Timmermans, de la FEB, et la professeure Christa Sys, titulaire de la chaire transport à l'Université d'Anvers, profitent de la semaine de la mobilité pour avancer 5 priorités afin d'obtenir un plan mobilité à long terme où Régions et Fédéral se mettraient d'accord.
  • 8 september 2023: Niet de Belgische piloten, wel de stakende Franse luchtverkeersleiders houden Ryanair-topman Michael O’Leary en veel van zijn collega’s uit hun slaap. Dit jaar voerden ze al 63 dagen acties, waarmee ze de hele Europese luchtvaart raken, zegt Wouter Dewulf.
  • 5 september 2023: Vele Antwerp-fans vroegen zich af hoe ze nog voor een aanvaardbare prijs in Barcelona en Porto zouden geraken voor de wedstrijden in de Champions League? De prijzen van de vluchten stegen terwijl je er op stond te kijken. Toch liggen er nog kansen, zegt Wouter Dewulf.
  • 5 september 2023: ‘Uw pakje werd zonet geleverd.' Dat zinnetje zien onlineshoppers maar al te graag in hun mailbox verschijnen. Maar steeds meer pakjes gaan verloren. “Er zijn ook duidelijke indicaties dat het aantal diefstallen in heel de sector stijgt”, zegt professor Roel Gevaers.
  • 5 september 2023: Almaar meer pakjes komen nooit op hun bestemming toe, zo ontdekte de HLN-onderzoekscel . Maar wat kan je doen als jij je bestelling niet ontvangt? Mag je een cadeaubon weigeren? En wat als je verdwenen koopje nadien plots duurder uitvalt? Roel Gevaers beantwoordt al je vragen.
  • 24 augustus 2023: Vliegen naar New York is opnieuw spotgoedkoop geworden. Wie tevreden is met een minimum aan service, vliegt dit najaar al voor minder dan 300 euro naar de Big Apple en terug. Het is van voor de coronacrisis geleden dat de prijzen nog zo laag lagen, zeggen Wouter Dewulf en Eddy Van de Voorde.
  • 22 augustus 2023: Verkopen op Bol.com? Dan graag de naam en het adres van je leverancier alsjeblieft. Heel wat zelfstandige verkopers voelen zich verstrikt in het web van de Nederlandse retailreus, die oppermachtig is in Vlaanderen, zegt Roel Gevaers.
  • 18 augustus 2023: De renovatie van het viaduct van Vilvoorde zal onvermijdelijk tot extra files leiden. En die kosten de transportbedrijven geld. Maar een alternatief is niet zomaar voorhanden, zegt Thierry Vanelslander.
  • 8 augustus 2023: Door het binnenschip dat maandagochtend in de Schelde in Grembergen is gezonken, blijft het nog zeker tot 11 augustus onmogelijk om van en naar Antwerpen te varen. Dat heeft natuurlijk een grote impact op het scheepvaartverkeer. Welke schepen ondervinden de grootste gevolgen door het ongeval? En wat is de totale financiële schade? Christa Sys geeft uitleg.
  • 24 juni 2023: Met de opmars van e-commerce kwamen de dozen: rond de pakjes én langs de verkeersassen, waar de afgelopen jaren recordsommen geïnvesteerd werden in nieuwe magazijnen en verdeelcentra. Maar die steile groei botst op de schaarser wordende ruimte, zeggen Roel Gevaers en Joris Beckers.
  • 16 juni 2023: Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) werkt aan een volledig verbod op binnenlandse vluchten. 7 op de 10 van dat soort vluchten gebeuren met privéjets. De minister noemt ze "een aberratie, zowel op ecologisch als economisch vlak". Maar transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) is geen fan van het idee.
  • 16 juni 2023: Misschien hebt u er al over gelezen, uw kinderen erover horen praten of het zelf al geïnstalleerd: Temu. De nieuwe Chinese app is de meest gedownloade gratis app in België, ook al is hij hier nog maar twee weken beschikbaar. Alles op de app lijkt wel in korting te zijn, maar hoe kan dat winstgevend zijn? "Het is Temu vooral om je gegevens te doen", zegt professor e-commerce Roel Gevaers.
  • 12 juni 2023: Samen met enkele bedrijven analyseerde Universiteit Antwerpen (UA) het automatiseren van het laden van goederen in vrachtwagens. Automatisatie kan op lange termijn een oplossing zijn voor het steeds nijpender personeelsprobleem, luidt het resultaat volgens Valentin Carlan.
  • 12 juni 2023: Volgens de Milieukoepel Transport & Environment krijgt de Europese luchtvaartsector 34 miljard euro aan onrechtstreekse overheidssteun. Voor ons land zou het om 700 miljoen euro. We vroegen een reactie aan transporteconoom Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen).
  • 12 juni 2023: De Belgische schatkist zou vorig jaar 700 miljoen euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen vanwege de favorabele fiscale spelregels voor de luchtvaartindustrie. Dat becijferde de Bond Beter Leefmilieu (BBL) in een recente studie. Hoe snel moeten we de barricades op om dit onrecht te bestrijden? “Je kunt de geschiedenis niet veranderen”, nuanceert luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen).
  • 9 juni 2023: Er zijn in een jaar tijd ruim 800.000 vrachtwagens minder op de Belgische tolwegen. Dat is het laagste aantal in vijf jaar tijd, op het coronajaar 2020-2021 na. Ondanks die vermindering leverde de kilometerheffing toch een recordopbrengst van 838,41 miljoen euro op. En minder file was er niet, zegt Thierry Vanelslander.
  • 6 juni 2023: Het Hellend Vlak van Ronquières is momenteel buiten gebruik door een panne aan een poort. Sinds zaterdagnamiddag is er daardoor geen scheepvaartverkeer meer mogelijk op die plaats in het kanaal Brussel-Charleroi. "Dit is vrij ongewoon", zegt transporteconoom Christa Sys.
  • 2 juni 2023: Kunnen we deze zomer zonder problemen het vliegtuig nemen of steken de Franse luchtverkeersleiders daar een stokje voor? CEO van Ryanair Michael O'Leary voorspelt chaos. Maar transporteconoom Wouter Dewulf (UA)denkt daar anders over.
  • 1 juni 2023: Voor de prijs van een dubbele negroni ooit nog naar Barcelona of Ibiza vliegen? Professor Wouter Dewulf (UA) drukt die illusie de kop in. De immense 'vliegdrang' maakt, samen met de inflatie en de op til zijnde belastingen, tickets veel duurder dan vroeger.
  • 29 mei 2023: Voor de prijs van twee negroni's naar Barcelona vliegen? Transporteconoom Wouter Dewulf (UA) drukt die illusie de kop in. De tijd van de goedkope tickets is voorgoed voorbij. ‘Als fun-flying al ophoudt, zal dat aan de prijs liggen, niet aan het milieubewustzijn.'
  • 26 mei 2023: Het gaat niet goed met de plannen voor de nieuwe metrolijn in Brussel. Ze zal veel later klaar zijn dan gedacht en ook een pak meer kosten dan gepland. Eigenlijk mag dat geen verrassing heten, het is zelfs een logisch gevolgvan wat in academische kringen bekendstaat als "de wet van Flyvberg". Transporteconoom Thierry Vanelslander, geeft toelichting bij de wet.
  • 24 mei 2023: Een tekort aan piloten doet luchtvaartmaatschappijen dromen van minder personeel in de cockpit. Maar niet iedereen ziet dat zitten. ‘De psychologische obstakels zijn groter dan de technische.’, zegt Wouter Dewulf.
  • 21 mei 2023: Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de regionale luchthaven Antwerp Airport, vindt vandaag een spectaculaire vliegshow plaats. Luchtvaarteconoom Wouter Dewulf benadrukt het belang van de luchthaven voor zowel zakenluchtvaart als toerisme, maar erkent de uitdagingen van rendabiliteit en milieu-impact. Hij wijst op de bredere factoren die een rol spelen bij het behoud van regionale luchthavens zoals de gunstige locatie van Antwerp Airport nabij de haven. Dewulf stelt voor om de prijzen te verhogen als middel om de winstgevendheid te bevorderen.
  • 21 mei 2023: ​Het grootste aantal faillissementen in de laatste 9 jaar: 2022 was een zwaar jaar voor de transportsector. Er is weinig beterschap op komst, voorspelt transporteconoom Roel Gevaers. En dat zal ook de consument wellicht gaan voelen.
  • 12 mei 2023: Binnen de luchtvaartsector is er nu al ongerustheid over de verwachte drukte, ook al is de zomervakantie nog ver weg. Een van de oorzaken: de lokroep uit het Midden-Oosten die ook Belgische piloten aantrekt, zegt Wouter Dewulf.
  • 10 mei 2023: ​Deze zomer met het vliegtuig op vakantie? Dan zal u dat sowieso fors meer kosten. Vliegtickets zijn vandaag makkelijk een derde duurder dan voor corona. En volgens luchtvaartexperts moeten we niet meteen beterschap verwachten. Zolang de toestellen vol zitten, blijft de prijs hoog, zegt Wouter Dewulf.
  • 6 mei 2023: Je hebt niets besteld, maar toch krijg je een factuur van honderden euro's van Bol.com, Zalando of Amazon. Dat overkomt steeds meer Vlamingen, door een nieuwe soort cybercriminaliteit: 'swipen'. Daders hacken je gegevens, bestellen dure spullen en geven aan dat ze pas na de levering willen betalen. Dat gaat verbazend makkelijk, zegt Roel Gevaers.
  • 26 april 2023: Onze wereldeconomie is vandaag instabieler dan ooit. En dat heeft ook een invloed op globale logistieke ketens. Die ondervinden als geen ander economische schokken. Maar hoe bereid je je daarop voor? Christa Sys verduidelijkt.
  • 21 april 2023: Het scheepvaartverkeer in het Panamakanaal, op de grens tussen Centraal- en Zuid-Amerika, wordt bedreigd door droogte. Twee kunstmatige meren die het kanaal voorzien van water voor de werking van de sluizen, kampen met een groot watertekort. Christa Sys verduidelijkt.
  • 21 april 2023: Grootste containerschip dat ooit in ons land aanmeerde, aangekomen in haven van Antwerpen. Het dek is even groot als vier voetbalvelden. Toch zal het record niet lang standblijven, want er komen nog grotere schepen aan, vertelt Christa Sys, professor transporteconomie UA, met specialisatie in containers, daarnaast ook in Het Kwartier.
  • 21 april 2023: Vanochtend vroeg is in Antwerpen de MSC Tessa aangekomen, een van de grootste containerschepen aller tijden. Hoe omvangrijk is deze mastodont precies, en hoeveel groter kunnen dit soort containerreuzen nog worden? Christa Sys en Thierry Vanelslander verduidelijken.
  • 20 april 2023: Na het nachtvluchtverbod op Schiphol: hoe doen andere Europese luchthavens het, en wat met Zaventem? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 18 april 2023: De parlementsleden van het Europees Parlement in Straatsburg stemmen over de invoering van een nieuw, bijkomend emissiehandelssysteem voor brandstoffen vanaf 2027. Wie vervuilt, zal een compensatie moeten betalen voor het uitstoten van CO2 of broeikasgassen. Wat zijn de gevolgen van die beslissing op de scheepvaart? Thierry Vanelslander verduidelijkt.
  • 17 april 2023: In this episode we talk with Valentin Carlan. He is a postdoc researcher and lecturer at the University of Antwerp and founder of Digitrans. He sees a big opportunity for technology and AI in supply chains, but the implementation seems to be at a standstill. How to give it a boost?
  • 17 april 2023: “Microgrids (lokale elektriciteitsnetten) bieden tallozen oplossingen voor de maritieme sector op het vlak van duurzaamheid en energieonafhankelijkheid.” Dat concludeerde Frederik Becue binnen zijn masterproef Handelsingenieur aan Universiteit Antwerpen, onder promotorschap van Christa Sys.
  • 17 april 2023: Onze haven verwacht deze week het grootste containerschip dat ooit in Antwerpen aanmeerde, maar dat record wordt binnen enkele weken opnieuw gebroken door een nóg grotere containerreus. Waar ligt de grens voor scheepsbouwers? “We zeggen al sinds de jaren negentig dat het plafond is bereikt, maar technisch gezien is er geen limiet”, zegt scheepvaartdeskundige Edwin van Hassel.
  • April 2023: De Antwerp Rail School 2023 trapt af op 24 april 2023 onder leiding van Christa Sys
  • 30 maart 2023: blijft de luchthaven van Deurne wel degelijk een belangrijke verbinding voor zakenmensen, benadrukken de aanbieders van privéjets. Opvallend: daar blijken veel lege vluchten bij te horen, zegt Wouter Dewulf.
  • 15 maart 2023: Les syndicats s'attendent à un conflit qui risque de s'éterniser chez Delhaize. Pour durer, ils envisageraient de ne faire grève que les samedis, de façon à réduire la perte de salaire. Est-ce que cette grève peut vraiment mettre en danger Delhaize si elle dure trop longtemps ? Roel Gevaers clarifie.
  • 21 februari 2023: When is a contractor not a contractor? Roel Gevaers discusses proposed legislation that will directly impact postal and delivery contractors.
  • 11 februari 2023: “Op lange afstand heb je binnen 20 jaar nog steeds olie nodig”: de moeilijke zoektocht naar alternatieve brandstoffen in lucht- en scheepvaart, met Edwin van Hassel en Wouter Dewulf
  • 10 februari 2023: Een opeenstapeling van incidenten doet vragen rijzen over de veiligheid van Russische vliegtuigen, die sinds de oorlog geen westerse wisselstukken meer krijgen. Erge ongelukken lijken ‘onvermijdelijk’. Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 2 februari 2023: Terwijl Schiphol het aantal vluchten moet beperken om aan de stikstof en geluidsnormen te voldoen, wil Brussels Airport verder uitbreiden. Hoe realistisch is dat? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 12 januari 2023: Ryanair sluit zijn basis op Brussels Airport. Definitief, zo bevestigt de Ierse luchtvaartmaatschappij. Doorde sluiting dreigen 59 mensen hun job te verliezen en reizigers zullen deze zomer naar wat minderbestemmingen kunnen vliegen, zegt Wouter Dewulf.
  • 12 januari 2023: Vliegtickets worden volgend jaar gemiddeld 20 euro duurder. Een gevolg van de uitstootrechten dieluchtvaartmaatschappijen zullen moeten betalen. De precieze toeslag is afhankelijk van hoe vervuilendhet vliegtuig in kwestie is, zegt Wouter Dewulf.
  • 11 januari 2023: 573 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de familie Saverys vorig jaar op tafel legde voor eenblokkeringsmeerderheid in de olierederij Euronav, om de fusie met het Noorse Frontline tegen tehouden. Frontline trekt zich terug. Wat nu? Christa Sys verduidelijkt.
  • 11 januari 2023: Het is wel degelijk mogelijk om de Antwerpse haven beter te beveiligen en zo de cocaïnesmokkel aan banden te leggen. Dat zegt haveneconoom Thierry Vanelslander. Alleen hangt daar wel een enorm prijskaartje van enkele miljarden aan vast.
  • 11 januari 2023: "Havens hermetisch afsluiten zonder systeem plat te leggen". Thierry Vanelslander over drugsbendes en de weg van de minste weerstand.
  • 4 januari 2023: Tijdens deze eerste week van het jaar kijken we naar wat beter kan. Voor onze goede voornemens halen we inspiratie uit het buitenland. Wat kunnen we leren van Zwitserland? "Hun treinverkeer is vlot, stipt, betrouwbaar en comfortabel.", zegt Thierry Vanelslander.
  • 4 januari 2023: De containertarieven voor vervoer over zee zijn fors gezakt en komen weer in de buurt van precovidniveaus. Thierry Vanelslander verwacht bovendien verdere prijsdalingen. Want niet alleen zitten de Europese magazijnen overvol en zullen bestellingen wegvallen door de hoge inflatie en de afkoelende economie, de rederijen hebben ook een pak nieuwe containerschepen besteld.
  • 2 januari 2023: Experts onderzoeken of afvalwater uit vliegtuigen of luchthavens ons kan vertellen welkecoronavarianten reizigers uit China meebrengen. Vandaag komen ze daarover samen, zegt Wouter Dewulf.
  • 2 januari 2023: Als het herstel van de Budabrug te lang duurt, heeft dat verstrekkende gevolgen voor heel Brussel en bij uitbreiding het scheepsverkeer op het ABC-kanaal (Antwerpen, Brussel en Charleroi), zegt transporteconoom Christa Sys (UAntwerpen).

2022


  • 24 december 2022: Het Belgisch boordpersoneel van Ryanair wil rond de jaar- wisseling vijf dagen staken. De onderhandelingen over betere arbeidsomstandigheden zitten vast, zegt Wouter Dewulf.
  • 23 december 2022: Als alles goed gaat, keurt de federale regering vandaag de nieuwe beheersovereenkomst met de NMBS en Infrabel goed. Dat is meteen een overeenkomst voor 10 jaar en dus een belangrijke stap. Concreet wil minister voor Mobiliteit Gilkinet onder andere meer treinen, stiptere treinen en flexibele tarieven. En dat alles moet ook zorgen voor meer reizigers. Thierry Vanelslander blikt vooruit.
  • 22 december 2022: Rederijen die een luchtvrachtmaatschappij oprichten, prijsdalingen en protesten van actiegroepen liepen in 2022 als een rode draad door de luchtvracht. Over de uitdagingen in die sector praat professor Wouter Dewulf (UA).
  • 16 december 2022: De vrees voor een herhaling van de chaos op de luchthavens deze zomer, met ellenlange wachtrijen en geschrapte vluchten, doen Schiphol en het Verenigd Koninkrijk kijken naar nieuwe technologie én aangepaste veiligheidsregels, zegt Wouter Dewulf.
  • 10 december 2022: Er rijden vandaag nog steeds minder wagens rond dan voor corona. Maar het vrachtverkeer is tijdens de pandemie blijven groeien, waardoor de trucks steeds meer wegen op de zwaarte van de files. 'De vraag is waar die allemaal rijden?', zegt Thierry Vanelslander. 'Zeker op spitsmomenten is er nu al meer verkeer dan waarvoor de wegen ooit ontworpen zijn.'
  • 9 december 2022: In amper 24 uur tijd is de luchtvaart opgeschrikt door twee gevallen van agressie: in de vertrekhal van Zaventem en op een vlucht naar Tenerife. Wat is er volgens luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen)aan de hand?
  • 9 december 2022: Luchtvaartmaatschappijen zullen vanaf 2024 meer betalen voor hun uitstoot. Maar dat langeafstandsvluchten, met de grootste uitstoot, gevrijwaard blijven, stuit op onbegrip, zegt Wouter Dewulf.
  • 6 december 2022: Schepen varen vandaag hoofdzakelijk op fossiele brandstoffen.Wetenschappers van UAntwerpen en de TU Delft onderzochtenwelke alternatieve brandstoffen interessant zouden kunnen zijn voor de scheepvaart en dan vooral welke impact ze op de snelheid van de schepen zouden hebben.
  • 30 november 2022: Klagen over de teruglopende dienstverlening van de NMBS, is een nationale hobby. De nieuwe beheersovereenkomst voor de spoorwegen kan het tij helpen keren, hoopt professor Thierry Vanelslander. "Het zou onrealistisch zijn te beloven dat er na Nieuwjaar geen vertragingen meer zijn, maar er is tenminste een perspectief."
  • 26 november 2022: Files zijn frustrerend en slecht voor de luchtwegen en het milieu. Maar wat kosten ze eigenlijk? Dat berekenen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. Hun techniek testten ze op een file op de E19, tussen Breda en Antwerpen. ‘We wisten dat de kosten groot zijn, maar niet dat ze zó groot zou zijn.’ zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.
  • 25 november 2022: De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor het voorontwerp van een nieuwe wet om wantoestanden bij pakjeskoeriers aan te pakken. Maar daar zijn noch de vakbonden, noch de sectorfederatie mee opgezet. En ook voor de consumenten is er mogelijk slecht nieuws, zegt Roel Gevaers.
  • 25 november 2022: Coca-Cola heeft donderdag in Antwerpen voor het eerst drank geleverd met een elektrische vrachtwagen. Het bedrijf neemt in de Antwerpse regio meteen vier volledig elektrische vrachtwagens in gebruik en wil er tegen de lente dertig laten rijden in heel België. Thierry Vanelslander legt uit waarom.
  • 24 november 2022: Nu Waalse overheidsfondsen aarzelen praat Air Belgium met potentiële Europese investeerders om het winterseizoen door te komen en daarna liefst weer te groeien. Maar de zoektocht naar het nieuwe geld is netelig, zegt Wouter Dewulf.
  • 24 november 2022: Het is Black Friday, de start voor de drukste e-commerceperiode van het jaar. Roel Gevaers en Wouter Dewulf gingen na wat de zwakke plekken zijn in het bestelsysteem van webshops om hen te waarschuwen voor mogelijke fraude. Een overzicht van hun bevindingen.
  • 22 november 2022: Enkele vrachtvliegtuigen van CMA CGM Air Cargo staan aan de grond. Ook bij andere bedrijven staat een deel van de vloot er werkloos bij. Dat is niet het enige probleem. De luchtvrachttarieven dalen sneller dan verwacht, zegt Wouter Dewulf.
  • 22 november 2022: volgens het Vlaams Verkeers­centrum was oktober 2022 de op één na zwaarste oktobermaand voor files sinds de start van de metingen in 2011. Tegelijkertijd is de Antwerpse ochtendspits minder zwaar geworden. Hoe kan dat? Thierry Vanelslander verduidelijkt.
  • 21 november 2022: Uit cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat oktober 2022 de op één na drukste oktobermaand was op de weg sinds het begin van de metingen in 2011. Ondanks de hogere energieprijzen. Nochtans hadden we gehoopt dat de files bijvoorbeeld door volgehouden telewerk na corona toch zouden afnemen. Professor Thierry Vanelslander geeft meer uitleg in 'De Ochtend'.
  • 21 november 2022: De haven van Antwerpen-Zeebrugge houdt in de overslagcijfers stand tegenover directe concurrenten Rotterdam en Hamburg. Dat zegt havenexpert Christa Sys na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de drie havens, ongeveer een half jaar na de fusie. Een wondermiddel tegen de capaciteitsproblemen in Antwerpen is de fusie dan weer niet.
  • 20 november 2022: De discounter Lidl heeft beslist in zijn Zweedse en Nederlandse vestigingen te stoppen met de verkoop van ingevlogen verse groenten en fruit. Wouter Dewulf en Roel Gevaers: een ‘groene’ maatregel om een besparing te maskeren.
  • 9 november 2022: Brussels Airlines, Ryanair, Air France, KLM: allemaal hebben ze een topzomer achter de rug. Ook voor de komende maanden kijken touroperators met vertrouwen naar onze vakantieplannen, hoewel reizen duurder wordt. “Een superzomer”, noemt de één het. “De jackpot”, zegt transporteconoom Wouter Dewulf.
  • 5 november 2022: Een team onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen heeft een tool ontwikkeld die heel precies de kost van files in kaart kan brengen. De tool is bijzonder voor transportbedrijven, zegt Thierry Vanelslander.
  • 5 november 2022: Transporteconomen van de UAntwerpen zijn erin geslaagd een berekening te maken van zowel de directe als de maatschappelijke kosten van een file. Ze pasten hun nieuwe instrument toe op een file van 15 kilometer op de E19 en kwamen zo op een kostentotaal van meer dan 200.000 euro. Deze tool kan niet alleen nuttig zijn voor transportbedrijven, maar ook voor beleidsmakers, zegt Thierry Vanelslander in HLNen Flows.
  • 4 november 2022: Amazon heeft op zijn website een aparte sectie 'Brands of Belgium', waar duizenden Belgische producten worden aangeboden. “De website van Amazon kan heel voordelig zijn voor lokale handelaars”, zegt e-commerce expert Roel Gevaers.
  • 4 november 2022: De Amerikaanse webwinkel Amazon is in Vlaanderen voor veel producten de goedkoopste. Bij de officiële voorstelling van het nieuwe bezorgcentrum van Amazon in Antwerpen blijkt dat dit niet ten koste van het personeel gaat, zegt Roel Gevaers.
  • 28 oktober 2022: Reizigers lieten zich deze zomer niet afschrikken door dure vliegtickets en chaos op luchthavens. Ondanks de hoge olieprijzen draaiden luchtvaartmaatschappijen een (economische) topzomer, zegt Wouter Dewulf.
  • 28 oktober 2022: Een recordkwartaal, extra toestellen en de verlossing van het staatskrediet. Na een woelig begin heeft Brussels Airlines de zomer bruisend kunnen afsluiten. Het bedrijf staat klaar voor nieuwe uitdagingen, zegt Wouter Dewulf.
  • 26 oktober 2022: Niet alleen op het land maar ook in de Noordzee woedt de strijd om de open ruimte. Toch moet het mogelijk zijn om de belangen van de visserij, de scheepvaart, de energiesector en de natuur te verzoenen, zegt Christa Sys.
  • 22 oktober 2022: De chaos op de luchthaven van Charleroi toont op één plek en in één week alle onrust die nu leeft. Niet alleen in de luchtvaartsector, ook in het sociaal overleg en in de samenleving in het algemeen. Hoe kunnen we toestanden als deze vermijden in een winter die niet veel goeds te bieden heeft? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 20 oktober 2022: Het was nagelbijten voor passagiers die de komende dagen een vlucht gepland hadden vanop Charleroi. De taferelen van de voorbije dagen beloofden weinig goeds. Toch zal de luchthaven er niet onder lijden, denkt transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen). ''Voor Ryanair-reizigers telt maar één ding: de prijs."
  • 19 oktober 2022: Amazon zwaaide dinsdag de online deuren open van zijn Belgische webwinkel. De Amerikaanse internetgigant wringt zich zo op de Vlaamse markt, maar die wordt al grotendeels door Bol.com gedomineerd. Het belooft een intense strijd te worden om de online shopper, zegt Roel Gevaers.
  • 19 oktober 2022: Voor de tweede dag op rij misten duizenden vertrekkende passagiers op de luchthaven van Charleroi hun vlucht door een staking van het beveiligingspersoneel. Ook vandaag blijft de luchthaven gesloten. Hoelang blijft de chaos duren? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 14 oktober 2022: Een lichte stijging in de trafiekcijfers, en dat in heel moeilijke geopolitieke en macro-economische tijden: de haven van Antwerpen-Zeebrugge toont veerkracht, klinkt het. Maar, opvallend is hoe groeisegmenten als vloeibare bulk en auto's meer in Zeebrugge geconcentreerd zitten, terwijl de grote verliespost - de containers - vooral Antwerps is, zegt Christa Sys.
  • 14 oktober 2022: Via de Maritieme Zijderoute strekt China zijn tentakels uit tot in Zeebrugge, Antwerpen en Willebroek. Dreigt een Ruslandscenario en worden we te afhankelijk van de Chinese containertrafiek? ‘Voor China is er geen grens tussen economie en politiek.', zegt Thierry Vanelslander
  • 13 oktober 2022: Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen over de middelen die in het begrotingsakkoord voorzien zijn voor het spoor. Wat zal men dan nog kunnen verwezenlijken? En zal de beheersovereenkomst die bijna klaar is, aangepast moeten worden?
  • 6 oktober 2022: “De Vlaamse economie en de Antwerpse haven zijn veel te afhankelijk van China. Dit scenario lijkt sterk op de situatie met Rusland, voor het uitbreken van het conflict in Oekraïne”, zegt professor Jonathan Holslag (Vrije Universiteit Brussel). Leggen we ons lot te veel in Chinese handen? En schieten we onszelf daarmee in de voet? Thierry Vanelslander verduidelijkt.
  • 5 oktober 2022: Na jaren van ongeziene hoogtes zinken de prijzen voor containertransport als een baksteen. De keerzijde: het vroegere tekort aan capaciteit kan snel omslaan in een overschot. 'Voor de rederijen zijn rode cijfers onvermijdelijk.’, zegt Thierry Vanelslander.
  • 24 september 2022: Is het einde van ‘gratis thuislevering’ in zicht en betalen we binnenkort (meer) om onze e-commercebestelling aan huis te laten leveren? Roel Gevaers verduidelijkt.
  • 20 september 2022: Het voorbije jaar is de energiefactuur verdubbeld, werd benzine bijna onbetaalbaar, stegen vrijwel alle prijzen in de supermarkt en werden ook pintjes, vliegtickets, meubels, internet, bouwmaterialen en elektronica fors duurder. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws: Roel Gevaersgeeft diverse huis-tuin-en-keukentips waarmee het bedrag op uw kassaticket zakt en het saldo op uw rekening stijgt.
  • 1 september 2022: MSC, 's werelds grootste containerrederij, krijgt een eigen terminal in de haven van Rotterdam. Dat is mogelijk slecht nieuws voor de Port of Antwerp-Bruges, dat met Antwerpen nu nog de 'moederhub' vormt voor MSC, zegt Christa Sys in Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpenen op ATV.
  • 30 augustus 2022: Afgelopen nacht botste een bulkschip tegen een ander schip toen het de haven verliet. De bemanning zou niet in gevaar zijn geweest en er lijkt voorlopig ook geen olie weg te lekken. Transporteconoom Christa Sys (Universiteit Antwerpen) geeft een laatste stand van zaken.
  • 26 augustus 2022: Het voorbije jaar is de energiefactuur verdubbeld, werd benzine bijna onbetaalbaar, stegen vrijwel alle prijzen in de supermarkt en werden ook pintjes, vliegtickets, meubels, internet, bouwmaterialen en elektronica fors duurder. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws: Humo verzamelde bij Roel Gevaersdiverse huis-tuin-en-keukentips (100 + 1) waarmee het bedrag op uw kassaticket zakt en het saldo op uw rekening stijgt.
  • 25 augustus 2022: A mazon, dat via amazon.fr al jaren de grootste webshop in Wallonië is, heeft aangekondigd dat het actief de volledige Belgische markt gaat bespelen. Het bouwt daarvoor een eigen distributiecentrum in Antwerpen. Amazon opent daarmee frontaal de aanval op Bol.com van AholdDelhaize, zeggen Roel Gevaers en Wouter Dewulf.
  • 24 augustus 2022: Les grands groupes de livraison de colis restent encore frileux quant à l'idée de s'implanter dans des hubs situés en centre-ville. Tant qu'ils ne seront pas poussés dans le dos par des politiques incitatives, rien ne changera, estime Roel Gevaers.
  • 13 augustus 2022: Het waterpeil van de Rijn ter hoogte van het kritieke punt in Kaub is vanmorgen gezakt tot 36 centimeter: te laag voor het meeste scheepvaartverkeer. De knip tussen de Boven- en Beneden-Rijn lijkt daarmee grotendeels een feit. "De schepen die wel nog kunnen varen, kunnen heel weinig lading meenemen", zegt Christa Sys op VRT Nieuws online en op Radio 1.
  • 12 augustus 2022: Transporteconoom Christa Sys pleit voor een lange termijn plan voor de binnenvaart dat rekening houdt met klimaatverandering. In West-Vlaanderen is er voorlopig geen probleem voor de binnenvaart.
  • 12 augustus 2022: De fors gestegen brandstofkosten maken dat stuntprijzen de volgende jaren verdwijnen, zegt Wouter Dewulf.
  • 10 augustus 2022: De toestanden in de Europese luchthavens bevestigen het deze zomer nog maar eens: vliegen is al lang ontdaan van de Peter Stuyvesant-glamour die het ooit had. ‘De fase voor het boarden is alleen maar trager en lastiger geworden.’, zegt Wouter Dewulf.
  • 9 augustus 2022: De koper van het graan vindt de lading intussen te duur. "Het is cynisch, maar dat is hoe de economische logica werkt", zegt transporteconoom Thierry Vanelslander (UA).
  • 5 augustus 2022: Het regende de voorbije maanden stakingen, vertragingen en geannuleerde vluchten. En dus dienen meer passagiers een schadeclaim in. Vliegmaatschappijen doen er alles aan om dat te omzeilen, maar hoe krijgt u waar u recht op heeft?, zegt Wouter Dewulf.
  • 23 juli 2022: Ryanair schrapt dit weekend een deel van zijn vluchten door een staking van de Belgische piloten. Met hun Spaanse en Franse collega's heeft het luchtvaart-bedrijf wel een deal. Hebben de Belgische piloten gegokt en verloren? “Ryanair is een meester in verdeel en heers.”, zegt Wouter Dewulf.
  • 21 juli 2022: Er is deze zomer al veel meer bagage kwijtgeraakt op Europese luchthavens dan voor de pandemie. Volgens Wouter Dewulfzijn personeelstekort en de moeizame heropstart na twee jaar corona de boosdoener.
  • 2 juli 2022: Anders, minder en bewuster reizen: we zwoeren dure eden toen covid lelijk huishield. Maar nu de vakantie is aan- gebroken, staan als vanouds lange files aan incheckbalies en op snelwegen. Eddy Van de Voorde verduidelijkt.
  • 2 juli 2022: Een aanhoudend verzuurd sociaal klimaat, snoeiharde saneringen, honderden miljoenen euro's verlies, een torenhoge schuld en een tandenknarsende eigenaar. Kan Brussels Airlines gezond worden? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 23 juni 2022: De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum wil vanaf 2026 zeppelins inzetten om binnenlandse vluchten uit te voeren. Kunnen die het luchtverkeer duurzamer maken? Luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) nuanceert.
  • 22 juni 2022: Ellende voor de getroffen reiziger, maar een financiële ramp voor Brussels Airlines. De komende drie dagen blijven 315 vluchten aan de grond. Volgens luchtvaartkenner Eddy Van de Voorde gooit het personeel van de verliesmakende luchtvaartmaatschappij door te staken haar eigen ruiten in.
  • 22 juni 2022: ​Hoe komen we als economie, overheid en bedrijf de talloze 'schokken' te boven? Prof. dr. Christa Sys zocht samen met een panel van experten uit de havenwereld naar oplossingen. "Herwonnen consumentenvertrouwen moet zorgen voor een betere rotatie."
  • 21 juni 2022: Op de regionale luchthavens hebben de luchtvaartmaatschappijen geen last van sociale onrust. ‘Daar doen maatschappijen als TUI alles zelf. De piloten staan bij wijze van spreken zelf mee de bagage in te laden’, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van De Voorde.
  • 18 juni 2022: Wegens een nationale betoging en stakingen bij Brussels Air­lines en Ryanair is chaos op de Brusselse luchthaven volgende week onvermijdelijk. De schade voor het verlieslatende Brussels Airlines loopt in de miljoenen, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 8 juni 2022: De piloten bij Brussels Airlines zijn ontevreden over de hoge werkdruk en hun loon, dat niet volledig geïndexeerd wordt. ''Ja, piloten bij Ryanair verdienen meer, en tegenover KLM gaat het zelfs om 6.000 euro minder. Maar ze mogen niet vergeten: Brussels Airlines is nog niet uit zwaar weer.", zegt Eddy Van de Voorde.
  • 7 juni 2022: Ellenlange wachttijden op Europese luchthavens, stakingen bij afhandelingsbedrijven en dreigende stakingen bij onder meer Brussels Airlines en Ryanair: het lijkt beslist geen zorgeloze zomer te worden voor wie met het vliegtuig op reis vertrekt. Wat is er aan de hand in luchtvaartland? Transporteconoom Wouter Dewulf maakt dat voor u duidelijk.
  • 3 juni 2022: Europa wil meer LNG invoeren, om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Maar er duikt een nieuw probleem op, er zijn te weinig LNG-tankers om dat gas te vervoeren. Christa Sys, transporteconoom verbonden aan de Universiteit Antwerpen, geeft toelichting.
  • 2 juni 2022: Op Brussels Airport heeft een groot deel van het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner de hele ochtend het werk neergelegd. Dat veroorzaakte zware hinder voor het vliegverkeer. Transporteconoom Wouter Dewulf van de UA verwacht dat Brussels Airport nog een moeilijke zomer tegemoet gaat.
  • 23 mei 2022: Die stijging in inkomsten is er simpelweg omdat er meer vrachtwagens op de baan zijn. Het waren er 41,1 miljoen dit jaar, dat blijkt uit cijfers van Viapass. Transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen Thierry Vanelslander interpreteert de cijfers.
  • 25 mei 2022: Satellietbeelden tonen hoe Russische schepen aan de haal gaan met Oekraïens graan. Ondertussen proberen Oekraïne en de Europese landen de resterende Oekraïense graanhandel veilig te stellen. “Het meest voor de hand liggende alternatief is het spoor, maar je spreekt dan over een andere grootteorde. Wat zo'n schip vervoert kan nooit op één trein.”,zegt Christa Sys.
  • 23 mei 2022: De blitzcarrière van de flits­koerier zit er mogelijk al op in Antwerpen. Gorillas, dat binnen de tien minuten na bestelling boodschappen thuis bezorgt, overweegt een vertrek uit ons land. Al van bij de intrede van ­Gorillas een jaar geleden rezen er vragen over hoe de supersnelle service ooit rendabel kon zijn, zegt Roel Gevaers.
  • 23 mei 2022: Die stijging in inkomsten is er simpelweg omdat er meer vrachtwagens op de baan zijn. Het waren er 41,1 miljoen dit jaar, dat blijkt uit cijfers van Viapass. Transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen Thierry Vanelslander interpreteert de cijfers.
  • 17 mei 2022: Welke richting gaat e-commerce uit? En hoe evolueren belangrijke spelers? Roel Gevaers buigt zich over de opvallendste trends en vertelt hoe.
  • 12 mei 2022: In de grote Chinese havens stapelen de containers zich op, terwijl de vrachtschepen er voor anker liggen. De aanvoerketen van de wereldhandel is verstoord, en dat voelen alle havens in de wereld, ook de onze. Een nieuwe logistieke keten dringt zich op, zeggen Christa Sys, Roel Gevaers en Thierry Vanelslander.
  • 11 mei 2022: De luchtvaartmaatschappijen zien de boekingen binnenstromen. We vliegen weer met zo ­velen en zo vaak dat de sector verwacht al tegen volgend jaar weer op het peil van vóór corona te zitten. Toch zijn de turbulente tijden voor de luchtvaart nog niet helemaal voorbij: twee jaar pandemie heeft de manier waarop we vliegen veranderd, zegt Wouter Dewulf.
  • 5 mei 2022: Het goederenvervoer per spoor hinkt flink achterop ten aanzien van andere vervoersmodi. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de Antwerpse universiteit. “De overheid moet dringend actie ondernemen”, stelt Thierry Vanelslander.
  • 3 mei 2022: Zien we de chaos die zich dit weekend op de Nederlandse luchthaven Schiphol afspeelde deze zomer ook in Zaventem? Wouter Dewulf en Thierry Vanelslanderdenken dat het niet zo'n vaart zal lopen. 'Het zal kraken en piepen, maar die extreme problemen zien we wellicht niet.'
  • 28 april 2022: Vandaag wordt het officiële startschot gegeven voor de eengemaakte haven Port of Antwerp-Bruges. Na jarenlange onderhandelingen is de havenfusie tussen Antwerpen en Zeebrugge eindelijk een feit. Maar wat is het belang van dit economisch huwelijk? Christa Sys verduidelijkt.
  • 24 april 2022: Het regent beschuldigingen bij grote pakjesleveranciers zoals PostNL over de uitbuiting van koeriers. Het is een gevolg van de almaar groeiende concurrentie op de markt, zegt transporteconoom Roel Gevaers.
  • 24 april 2022: Ryanair toonde in het verleden vaak weinig respect voor klanten en personeel. Maar op het einde van de dag blijkt de ticketprijs het van het ongemak te halen, zegt Wouter Dewulf.
  • 21 aprl 2022: Volgens de transporteconoom Christa Sys (UAntwerpen) kan de fusie van de tankerrederij Euronav met haar concurrent Frontline de motor vormen van de snelle vergroening van het maritiem gastransport. Het is dus geen keuze tussen groener of groter worden, zoals Euronav-hoofdaandeelhouder Alexander Saverys (CMB) beweert. De combinatie van beide geeft potentieel zelfs meer rendement.
  • 21 april 2022: CO2-calculator moet uitstoot in steden tot 90% doen dalen: «We willen onnodige kilometers reduceren», zegt Wouter Dewulf.
  • 19 april 2022: Voor de grootste haven ter wereld, die van Shanghai, liggen honderden schepen te wachten om te kunnen laden en lossen. Door de strenge lockdown is er onder meer een tekort aan havenarbeiders en vrachtwagenchauffeurs. Ook veel fabrieken liggen stil. "Heel wat goederen en grondstoffen zullen ook bij ons weken tot maanden vertraging oplopen", klinkt het bij Thierry Vanelslander en Christa Sys.
  • 16 april 2022: De fusie mag dan veel lof oogsten, ze is geen wonderoplossing voor ­bestaande problemen. In Antwerpen is vooral het plaatsgebrek acuut. ­ Ook de verbinding tussen de twee fysieke havens is problematisch, zegt Thierry Vanelslander.
  • 6 april 2022: De impact van het vijfde sanctiepakket van de Europese Unie tegen Rusland op de Belgische havens is nog onzeker. Volgens Thierry Vanelslander, transporteconoom en professor aan de Universiteit Antwerpen, zullen de nieuwe Europese sancties niet veel impact hebben op Vlaanderen.
  • 5 april 2022: Een vijfde sanctiepakket tegen Rusland ligt klaar. En een van die sancties is dat Russische schepen niet meer mogen aanmeren in Europese havens. Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander (UA) zal de impact van de nieuwe Europese sancties beperkt zijn. "Dit gaat een beetje pijn doen voor de havens van Gent en Antwerpen en amper voor Zeebrugge."
  • 31 maart 2022: Eén euro per pakje. Dat krijgt de chauffeur om onze pakjes te leveren. Daarmee moet hij wel zijn bestelbusje, de brandstof, zijn verzekeringen en zelfs uniform mee betalen. De chauffeur is een van de vele zelfstandige onderaannemers van PostNL, zegt Roel Gevaers.
  • 30 maart 2022: Uit een studie van de UA blijkt dat de havenvakbonden in de Antwerpse haven een gezond evenwicht behouden tussen de implementatie van innovatie en jobbehoud. Dit in tegenstelling tot de haven van Genua, waar zich een 'race naar de bodem' afspeelt, zegt Thierry Vanelslander.
  • 30 maart 2022: De uitbreiding van de haven van Antwerpen kan dan toch doorgaan. Dat zijn 13 betrokken partijen en de Vlaamse regering overeengekomen. De lokale actiegroepen zetten hun procedure voor de Raad van State tegen de uitbreiding van de haven van Antwerpen stop, nu er garanties zijn voor de leefbaarheid, het landschap en het erfgoed van het polderdorp Doel. Goed nieuws, zeggen Christa Sys en Thierry Vanelslander.
  • 30 maart 2022: Rudy Van Rillaer, de CEO van PostNL, blijft samen met de nummer twee John D.B. aangehouden in het dossier rond de pakjesbezorgdienst. “Het klopt dat er veel vijandigheid is tussen de twee bedrijven. Bpost heeft zo'n 40 procent van de markt in handen en PostNL zo'n 30 procent in Vlaanderen”, zegt transporteconoom Roel Gevaers
  • 30 maart 2022: Meer dan 8.000 pakjes zitten vast in twee verzegelde depots van PostNL, in Wommelgem en in Willebroek. En voorlopig is nog niet duidelijk wanneer die depots weer zullen worden vrijgegeven. Maar wat als jouw pakje erbij is? Hoe kan je dat achterhalen? En kan je nog wel veilig online iets kopen? Roel Gevaers legt uit.
  • 28 maart 2022: De federale gerechtelijke politie en sociale inspectie zijn maandagochtend opnieuw binnengevallen bij koerierbedrijf PostNL. “De hele pakjesmarkt staat onder enorme druk”, zegt Roel Gevaers
  • 24 maart 2022: Tal van onderdelen en grondstoffen zijn nog nooit zo schaars geweest als vandaag. De coronapandemie legt nu al twee jaar wereldwijd knopen in de logistieke keten van organisaties. Roel Gevaers: ”Het Just In Time-principe, waarbij onderdelen en grondstoffen pas geleverd worden wanneer klanten of ketenpartners ze nodig hebben en er daardoor bijna niets voor lange tijd moet worden opgeslagen en bijbehorende voorraadkosten wegvallen, wérkt niet meer vandaag.
  • 25 maart 2022: De spoorwegmaatschappij leed vorig jaar opnieuw een operationeel verlies van bijna 100 miljoen euro, zelfs na tussenkomst van de overheid. Het zal moeilijk zijn om de mensen na de coronacrisis opnieuw op het openbaar vervoer te krijgen, denkt professor Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen). En ook de hoge energieprijzen zullen de NMBS parten blijven spelen.
  • 22 maart 2022: Bij een vliegtuigcrash in het zuidwesten van China zijn maandag 132 mensen om het leven gekomen. Het gaat om het zwaarste ongeval in ruim een decennium in China. “Nochtans is het een bijzonder veilig luchtvaartland”, zegt Wouter Dewulf,
  • 17 maart 2022: De rederij P&O ontslaat 800 Britse bemanningsleden die werken op hun ferries. In de plaats komen goedkope werkkrachten. Transporteconoom Thierry Vanelslander schetst de context.
  • 12 maart 2022: PostNL opent op maandag 14 maart een nieuw sorteer- en distributiecentrum in Willebroek. Daarmee is de Nederlandse pakjesbezorger niet alleen: ook kleppers als Decathlon, Brico en Carrefour regelen hun logistiek in de kanaalgemeente die in twee decennia uitgroeide van vergane industriële glorie tot logistieke draaischijf. En toch is Willebroek nog steeds een van de armere gemeenten in Vlaanderen. Hoe komt dat? En zal de logistieke sector Willebroek alsnog uit het economische moeras trekken? Roel Gevaers licht toe.
  • 18 februari 2022: De oorlog in Oekraïne heeft ook ernstige gevolgen voor de mondiale scheepvaart. Verschillende vrachtschepen die de Zwarte Zee bevaren met goederen en etenswaren zijn al beschoten. De tarieven om een olietanker te huren zijn sinds de aankondiging van het conflict verzeventienvoudigd. Wereldwijd weigeren havens nog Russische schepen te lossen. Met opstoppingen in andere havens tot gevolg, zegt Christa Sys.
  • 18 februari 2022: Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Het systeem met elektrische wegen verdient het label omdat het kan helpen de uitstoot van transport te verkleinen. Koppelen vrachtwagens zich binnenkort vast aan een bovengrondse tramlijn en snorren ze elektrisch naar hun bestemming? Thierry Vanelslander en Raimonds Aronietis maken duidelijk dat het idee van elektrische wegen steeds meer haalbaar wordt.
  • 18 februari 2022: De Amerikaanse webwinkel ­Amazon bouwt in het zuiden van Antwerpen zijn eerste Belgische bezorgcentrum voor pakjes. Vanop het bedrijventerrein Blue Gate wil het met meer dan tweehonderd chauffeurs de ruime ­regio bedienen. “Dat Amazon zich in Antwerpen vestigt, is best speciaal”, zegt econoom Roel Gevaers.
  • 18 februari 2022: Met een eerste bezorgcentrum neemt e-commerce­reus Amazon ook in ons land thuisleveringen meer in eigen handen. Bpost, al jaren de vaste Belgische koerierdienst van Amazon, is gewaarschuwd, zegt Roel Gevaers.
  • 18 februari 2022: Vicepremier Petra De Sutter (Groen) werkt aan een plan om de wantoestanden bij de pakjesbezorgers aan te pakken. 'Ik ben blij dat de minister eindelijk de pakjeswetgeving wil aanpassen', zegt Roel Gevaers.
  • 16 februari 2022: Michael O'Leary toonde zich afgelopen decennia ongenadig om kosten te besparen. Maar opgroeien op een boerderij leerde de Ryanair-topman ook crisissen te doorstaan. De Ierse budgetvlieger voerde vorige week meer vluchten uit dan KLM, Lufthansa en Air France samen, zegt Wouter Dewulf.
  • 13 februari 2022: Hanna Ros verrichtte aan de UA onderzoek naar het cybersecuritybeleid van de Antwerpse havengebruikers. Daaruit is gebleken dat er vooral wordt samengewerkt tussen de 'grote jongens'. "De keten is maar zo sterk als de zwakste schakel", zegt ze.
  • 11 februari 2022: Stad Mechelen test deze zomer op drie mogelijke trajecten een zelfrijdend passagiersbusje. Op één traject zou Bpost een locker in de shuttle installeren. Positief klinkt Roel Gevaers.
  • 20 januari 2022: Emirates, ANA, Japan Airlines en Air India schorten een aantal vluchten naar Amerikaanse luchthavens op. 5G-netwerken rond sommige luchthavens zouden storingen veroorzaken bij bepaalde hoogtemeters. “De hoogtemeter die door 5G in de war zou geraken, is een radio-altimeter die vooral in heuvelachtig gebied gebruikt wordt”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 17 januari 2022: “Dit jaar en wellicht ook nog in 2023 gaat corona ons nog parten spelen”, dat meent Christa Sys, transporteconome aan de UAntwerpen. Ook haar collega Thierry Vanelslander voorspelt nog een moeilijke tijd voor Antwerpen, zeker ook voor de verdere toekomst, als de langverwachte havenuitbreiding er niet meteen komt.
  • 15 januari 2022: Op vraag van het ITLB heeft de Universiteit Antwerpen (UA) het bestaande model van de kostprijsindices doorgelicht en een nieuw, geactualiseerd model uitgewerkt. Dit vervangt vanaf 2022 de huidige index. Naar aanleiding hiervan sprak TLV Magazine met Christa Sys, Thierry Vanelslander en Johan Boonen van de UA.
  • 13 januari 2022: De logistieke nachtmerrie is nog niet voorbij. De door de pandemie veroorzaakte vertragingen zullen in 2022 aanhouden. Uw pakje zal ook nu langer onderweg zijn, en het wordt ook nog eens duurder, zegt Wouter Dewulf.
  • 7 januari 2022: Dreigt de toeleveringsketen van de bedrijven opnieuw verstoord te geraken, zoals we tijdens en na de eerste golf zagen gebeuren? Econoom Thierry Vanelslander durft geen voorspellingen te maken, maar hij merkt op dat de logistiek in ons land in vorige coronagolven al bij al redelijk goed heeft standgehouden.
  • 6 januari 2022: De luchtvaartsector zal na corona niet meer dezelfde zijn, denkt Eddy Van de Voorde. De befaamde transporteconoom maakt de balans op van een sector die al veel te lang de race to the bottom heeft ingezet. 'Er zal nog financiële steun nodig zijn.'
  • 5 januari 2022: De Lufthansa Groep, waar onder meer Brussels Airlines deel van uitmaakt, zal tot en met einde maart 33.000 geplande vluchten annuleren, als gevolg van een dip in het aantal boekingen door de omikrongolf. Dat aantal had nog veel hoger kunnen liggen, maar om de start- en landingsrechten veilig te stellen, worden deze winter 18.000 vluchten ‘onnodig’ uitgevoerd, waarvan 3.000 bij Brussels Airlines, zegt Thierry Vanelslander
  • 5 januari 2022: Om te vermijden dat ze start- en landingsrechten verliezen, voeren luchtvaartmaatschappijen vluchten uit waar niemand op zit te wachten. Het ­gevolg daarvan,zegt Wouter Dewulf, 'is dat maatschappijen nog liever leeg vliegen - hoe gek dat ook klinkt - dan dat ze een tijdslot opgeven.'
  • ​4 januari 2021: Het bedrijf Gorillas gaat dit voorjaar in Antwerpen ook producten van supermarktketen Jumbo aan huis leveren. Het doet dat in maximaal tien minuten na de bestelling, laat de klanten voor die levering een spotprijs betalen en kan rekenen op de goedkeuring van de vakbonden. Hoe kan dat? Roel Gevaers legt uit.





2021

  • ​​28 december 2021: Ook Transporteconoom Christa Sys (Universiteit Antwerpen) klom in de pen om te antwoorden op de vijf eindejaarsvragen die Flows aan een dertigtal sleutelspelers uit de brede logistieke sector heeft voorgelegd.
  • 24 december 2021: Samen met zijn Amerikaans-Canadese collega Simon Véronneau schreef Thierry Vanelslander een reflectietekst over de impact van Ruslands conflict in Oekraïne op onze goederen- en energiestromen.
  • 22 december 2021: In Bornem heeft 44% van alle inwoners een boostervaccin tegen corona gekregen. In het Wase­ ­Beveren is dat 31%. En in Boom, de rode lantaarn in de provincie Antwerpen, slechts 25%. Waar komen die verschillen vandaan? Transporteconoom Wouter Dewulfwijst erop dat veel kleinere vaccinatiecentra zoals dat van Beveren met logistieke problemen kampen.
  • 16 december 2021: Wie duurzamer wil shoppen, doet dat het best online. Al zijn er wel wat mitsen en maren die het beeld vertroebelen, zegt Roel Gevaers.
  • 11 december 2021: We betalen amper verzendkosten voor de pakjes die bij ons thuis worden geleverd, en dat moet veranderen. Want gratis verzendingen bestaan eigenlijk niet. Het betekent gewoon dat koeriers onderbetaald worden én dat we het milieu te zwaar belasten, zegt Roel Gevaers.
  • 25 november 2021: Een undercoverreportage van Het Laatste Nieuws en 'VTM Nieuws' toonde deze week aan hoe PostNL illegalen, zwartwerkers en zelfs kinderen inzet om pakjes rond te brengen in ons land. Transporteconoom Roel Gevaers (UA) pleit voor een grondige hervorming.
  • 24 november 2021: Een prijzenoorlog, gevoed door webwinkels en klanten, zet de pakjessector van boven onder druk, terwijl onderaan de ladder slachtoffers vallen.Roel Gevaers denktdat de grote prijsdruk een groter probleem is dan het statuut van de koeriers.
  • 23 november 2021: Dat er wantoestanden zijn bij PostNL, zorgt voor weinig verwondering bij experts. “De kosten om een bestelling bij de klant thuis te laten leveren, zijn wel degelijk gestegen”, vertelt Roel Gevaers.
  • 22 november 2021: Duizenden pakketjes zitten vast na verzegeling depot PostNL: wat betekent dat voor mijn pakje? "Op dagen als vandaag worden er in ons land tussen de 500.000 en 600.000 pakjes per dag geleverd", vertelt transporteconoom en professor aan de universiteit Antwerpen Roel Gevaers.
  • 22 november 2021: Tal van sociale inspecteurs zijn maandagochtend binnengevallen bij koerierbedrijf PostNL in het Antwerpse Wommelgem en Mechelen. “Reken er maar op dat er paniek is bij zowel de multinationals zoals bol.com of Zalando, als bij de pakjesbedrijven”, zegt transporteconoom professor Roel Gevaers.
  • 20 november 2021: Raken alle pakjes op tijd onder de kerstboom? Winkelrekken blijven leeg en webwinkels draaien nu al overuren. Niet alleen de coronapandemie zorgt voor de slechte aanvoer, volgens Christa Sys
  • 17 november 2021: Het containertekort op zee zet de ­luchtvracht verder onder druk. Cargomaatschappijen hebben moeite om de vraag bij te benen. 'Er is geen ruimte voor een extra piek.', zegt Wouter Dewulf.
  • 16 november 2021: Bol.com moet meer dan ooit een groeimotor worden voor Ahold Delhaize, dat ook de webshops van zijn supermarktketens fors wil doen groeien. 'Verse producten leveren is veel moeilijker dan het bezorgen van pakjes', zegt Roel
  • 6 november 2021: Over minder dan vier jaar moet het leveren van goederen in steden klimaatneutraal gebeuren. Dat is de ambitie van Vlaanderen. Voor pakketjes aan huis moet dat lukken, maar op groene tientonners is het wachten, zegt Roel Gevaers
  • 2 november 2021: Thierry Vanelslander beoordeelt het nieuwe Klimaatplan van de Vlaamse Overheid, en analyseert of er genoeg laadpalen zullen zijn, of we in het buitenland genoeg zullen kunnen laden, en of elektrische wagens straks goedkoper zullen worden.
  • 29 oktober 2021: Tanken aan de pomp was nog nooit zo duur, en volgens experts zal de olieprijs de eerste twee jaar niet zakken. Dat zullen we voelen in onze portemonnee. Nu al aan de pomp, en vanaf volgend jaar wellicht ook in de supermarkt. Transport, plastic en meststoffen worden allemaal duurder omdat er olie voor nodig is, en dus zal ook de prijs stijgen van alle producten die vervoerd, verpakt en geteeld worden. Met misschien wel 5 tot 10 procent, zegt professor Roel Gevaers.
  • 27 oktober 2021: Zowel Brussels Airlines als Brussels Airport wil korte vluchten doen verdwijnen als er alternatieven met de trein komen. Maar die zijn er nog lang niet, en de klimaatwinst zal beperkt blijven, zegt Wouter Dewulf.
  • 19 oktober 2021: Koeriersbedrijven PostNL en GLS moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor sociale fraude. Ze zouden pakjesbezorgers onterecht als zelfstandigen in plaats van als werknemers behandelen. Transporteconoom Roel Gevaers kent het businessmodel en de wantoestanden in de sector. "Gratis levering bestaat niet", zegt hij in "Laat". "Een correcte prijs voor levering minstens vijf euro."
  • 18 oktober 2021: Van bier tot brood en van verf tot diesel: overal exploderen de prijzen als gevolg van de snelle relance en de nog steeds verstoorde toevoer van grondstoffen. Hoe hard zal de consument in de portemonnee getroffen worden? Roel Gevaers verduidelijkt.
  • 16 oktober 2021: Supermarkten, elektrozaken, meubelwinkels, speelgoedhandels en ga zo maar door: in alle sectoren kampen tal van winkels vandaag met grote tekorten. Dat meer en meer rekken leeg blijven, is een gevolg van een combinatie van factoren, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 15 oktober 2021: Zal er dit jaar geen tekort zijn aan kerstartikelen, en zullen we dit jaar Kerstmis wel kunnen vieren zoals anders? Allerhande leveringen zijn al langer vertraagd omdat het wereldwijde transportnetwerk sputtert door een tekort aan personeel: "De vertragingen zijn groot, maar je kerstboom zal je zeker nog kunnen versieren met pakweg rode ballen. Wie de allernieuwste trends wil, zal misschien wat moeten wachten", knipoogt transporteconome Christa Sys van UAntwerpen
  • 14 oktober 2021: De nieuwe vliegtaks voor korte vluchten, die de regering in de begrotingsdeal opnam, zal tickets zo'n 20 euro duurder maken. Dat schat Groen-vicepremier Petra De Sutter. Te weinig om vliegen te ontmoedigen, denkt Eddy Van de Voorde.
  • 14 oktober 2021: Vlieg je naar Londen, Parijs of Frankfurt? Dan betaal je binnenkort een extra toeslag van wellicht 'vijf à zeven euro' om je CO2-uitstoot voor zo'n korte vlucht te compenseren. Of die inscheeptaks ons gedrag echt zal veranderen, betwijfelt Wouter Dewulf.
  • 13 oktober 2021: Als speelbal van politici kon Alitalia in zijn 75-jarige bestaan nooit structureel winst maken. Morgen stijgt de Italiaanse nationale luchtvaarttrots nog één keer op. De grandeur van weleer maakt plaats voor een toekomst van lowcost. Een 'kat met negen levens', noemt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) de maatschappij.
  • 8 oktober 2021: Nu de (zaken)reiziger nog even weg dreigt te blijven, zoekt Brussels Airport groei in het vrachtverkeer. Het belang ervan is alleen maar toegenomen,zegt luchtvaart­econoom Wouter Dewulf.
  • 7 oktober 2021: Onzekerheid door corona doet reizigers al maanden last minute boeken. Dat heeft luchtvaartmaatschappijen voor grote uitdagingen gezet. Maar het vertrouwen van de toeristen lijkt teruggekeerd, zegt Wouter Dewulf.
  • 5 oktober 2021: De luchtvaartindustrie belooft dat vliegtuigen in 2050 CO 2­-neutraal door de lucht zullen zoeven. Wouter Dewulf betwijfelt of dat haalbaar is.
  • 5 oktober 2021: Is het voorstel van Magnette om het openbaar vervoer geleidelijk aan gratis te maken wel betaalbaar? Katrien De Langhe analyseert het voorstel van Magnette.
  • 2 oktober 2021: Lege winkelrekken, geen brandstof meer in de tankstations: als we niet ingrijpen, dreigen ook hier binnenkort Britse toestanden. Want ook hier wordt het tekort aan vracht­wagenchauffeurs steeds nijpender,zegt Eddy Van de Voorde.
  • 2 oktober 2021: Zes maanden wachten op een vaatwasser en een jaar op een nieuwe auto of grasmaaier. Coronagolven, een tekort aan grondstoffen en een gigantische knoop in de wereldwijde containertrafiek hebben ons in een 'wachtlijsteconomie' gestort. “Ik vrees voor lege winkelrekken tussen Sinterklaas en Kerstmis.”, zegt Thierry Vanelslander
  • 30 september 2021: De leerstoel BNP Paribas Fortis, Transport, Logistiek en Havens van de Universiteit Antwerpen, met Christa Sys en Thierry Vanelslander, bestaat tien jaar. In een paneldebat over het creëren van een veerkrachtig maritiem ecosysteem is gebleken dat samenwerking de grootste uitdaging blijft.
  • 29 september 2021: Liggen de sinterklaas- of kerstcadeaus straks op tijd in de winkel? Het is een vraag die u zich als consument wellicht nog niet stelde, maar die velen kop- zorgen bezorgt. Corona gooide de productieketen van heel wat goederen immers volledig in de war, zegt Thierry Vanelslander.
  • 28 september 2021: Liggen de sinterklaas- of kerstcadeaus straks op tijd in de winkel? Het is een vraag die u zich als consument wellicht nog niet stelde, maar die velen kop- zorgen bezorgt. Corona gooide de productieketen van heel wat goederen immers volledig in de war, zeggen Wouter Dewulf en Thierry Vanelslander.
  • 28 september 2021: Dinsdag werd aan de Universiteit Antwerpen het boek ‘Binnenvaart – Theorie en praktijk’ van auteurs Christa Sys en Frank Hellebosch (Barging Solutions) voorgesteld. Een panel van experts lichtte een aantal aspecten en uitdagingen voor de sector toe.
  • 17 september 2021: Over vijf jaar wil Ryanair de helft meer passagiers vervoeren dan voor de coronapandemie. De budgetvlieger positioneert zich zo tot de grote winnaar van de crisis, ten koste van de andere luchtvaartmaatschappijen, zegt Wouter Dewulf.
  • 13 september 2021: Interview met professor Christa Sys (UAntwerpen) over hoe omgaan met de groeiende containertrafieken.
  • 14 september 2021: More than twenty organisations in Belgium, including the Flemish ports, Infrabel and VBO, have presented the Rail Roadmap 2030. In this document they indicate which steps must be taken to enable a doubling of rail transport in the next ten years. It is precisely the lack of customer service and flexibility that is seen in the industry as one of the biggest points of attention for rail transport, says professor Thierry Vanelslander.
  • 11 september 2021: Zes maanden wachten op een vaatwasser en een jaar op een nieuwe auto of grasmaaier. Coronagolven, een tekort aan grondstoffen en een gigantische knoop in de wereldwijde containertrafiek hebben ons in een 'wachtlijsteconomie' gestort. “Ik vrees voor lege winkelrekken tussen Sinterklaas en Kerstmis.”, zegt Thierry Vanelslander.
  • 19 augustus 2021: Door de containerschaarste in de vrachtscheepvaart zien Belgische ondernemers transportkosten soms vertienvoudigen. 'Nadat de lockdowns fabrieken en havens wereldwijd hebben doen stilvallen, is er een dubbele inhaalbeweging op gang gekomen',zegt transporteconoom Thierry Vanelslander (UA).
  • 18 augustus 2021: Er valt een pak tijdswinst te boeken bij het lossen en laden in magazijnen als realtimedata van vrachtwagens verwerkt worden in een dynamisch boekingssysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van AP Hogeschool, Universiteit Antwerpen en het VIL.
  • 17 augustus 2021: De prijzen voor zeevrachten zijn astronomisch gestegen. Overal ter wereld is er een gebrek aan containercapaciteit. De oorzaken zijn velerlei en de impact is blijvend, zeggen Christa Sys en Thierry Vanelslander.
  • 17 juli 2021: Het gerecht heeft grote vragen bij het businessmodel van de boomende pakjesbedrijven. De verklaring voor de neerwaartse spiraal ligt volgens Roel Gevaersonder meer bij de macht van de grote e-commercespelers, genre Bol.com en Zalando, die cruciaal zijn voor het overleven van de pakjesbedrijven.
  • 12 juli 2021: Europa wil een taboe in de luchtvaart doorbreken. Woensdag stelt Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans een pakket ingrepen voor om de CO2-uitstoot te veminderen. De Financial Times heeft de plannen kunnen inkijken. En daaruit blijkt dat de luchtvaartsector niet langer gratis uitstootrechten krijgt en dat er een kerosinetaks zit aan te komen. Dat wordt geen makkelijke klus, voorspelt Wouter Dewulf.
  • 1 juli 2021: Rederij MSC bezet de zesde plaats in de uitstootranking van milieuorganisatie Transport & Environment. MSC stelt de methodologie van de studie in vraag, Thierry Vanelslander vraagt aandacht voor het innovatieperspectief van de scheepvaartsector.
  • 1 juli 2021: Het lijkt soms alsof Boeing maar geen grip krijgt op de problemen met zijn vliegtuigen. “Niet enkel Boeing, ook Airbus en het Chinese Comac hebben geregeld te maken met technische problemen”, zegt luchtvaartspecialist Eddy Van de Voorde.
  • 30 juni 2021: Ben je aan het (ver)bouwen of ga je daar binnenkort mee starten? Dan is de kans klein dat je project tijdig opgeleverd zal worden. De coronacrisis lijkt nog maar net geweken in de bouwsector en er dreigt al een nieuwe. Deze keer gaat het om een materialencrisis die wordt veroorzaakt door leveringsproblemen en ongeziene prijsverhogingen.Professor logistiek Roel Gevaers verwacht niet meteen een snelle stabilisatie.
  • 30 juni 2021: U bestelt wel eens een pakketje in China, het VK of de VS? Voortaan houdt u dan maar beter rekening met de btw en mogelijke invoerkosten. Het gevaar schuilt volgens Roel Gevaers bij de zogenaamde dropshipping webshops.
  • 19 juni 2021: Mense maken zich zorgen over het internationale transport. Moeten we Belgische garnalen echt per schip naar Marokko sturen om daar gepeld te worden? Is de scheepvaart geen grote vervuiler? Professor Christa Sys weet het antwoord.
  • 18 juni 2021: Moeten we ons, 20 jaar na de dotcombubbel, opmaken voor een logcombubbel? Want de logistieke bedrijfjes met een twijfelachtig verdienmodel schieten, rijkelijk besprenkeld met financiering, als paddenstoelen uit de grond, zeggen Roel Gevaers en Wouter Dewulf
  • 14 juni 2021: Omdat corona het aantal passagiers deed kelderen, moeten luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa en KLM inzetten op vrachtvervoer. ‘Vroeger was dat belangrijk, vandaag is het cruciaal.', zegt Wouter Dewulf
  • 1 juni 2021: Volgens een telling van het gespecialiseerde adviesbureau IBA staan er wereldwijd meer dan 130 ¬vliegtuig¬maat¬schappijen klaar om dit of volgend jaar van de grond te gaan. 'Het klinkt misschien verrassend, maar eigenlijk is dit een ideaal moment om op te starten met een goed zakenmodel', denkt de luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UA)
  • 1 juni 2021: De Antwerpse rederij CMB riskeert een boete omdat het volgens de openbare aanklager een afgedankt schip illegaal zou hebben laten slopen in Bangladesh.Thierry Vanelslander gelooft ook niet dat het groene imago van CMB hierdoor een deuk krijgt.
  • 29 mei 2021: Een treinkaartje van Aalst naar Gent (5,2 euro) kost vandaag meer dan een vliegticket naar Zagreb (4,99 euro). Ging vliegen door de coronacrisis dan niet duurder worden? "Alvast niet de eerstkomende maanden", zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf. "De meeste vliegmaatschappijen hebben nu eenmaal cash nodig."
  • 28 mei 2021:Wouter Dewulf en Roel Gevaers Shoppen, mobiliteit en logistiek gaan back to the fifties.
  • 27 mei 2021: Als het aan het Britse luchtvaartbedrijf HAV ligt, doen we korte vluchten over enkele jaren per luchtschip. Wouter Dewulf en Eddy Van de Voorde zijn sceptisch en noemen de hogesnelheidstrein duurzamer.​
  • 25 mei 2021: Als het aan het Britse luchtvaartbedrijf HAV ligt, doen we korte vluchten over enkele jaren per luchtschip. Wouter Dewulf en Eddy Van de Voordezijn sceptisch en noemen de hogesnelheidstrein duurzamer.
  • 19 mei 2021: Nu reisrestricties versoepelen en boekingen binnenstromen, klinkt in de toeristische branche het optimisme luider dan de onzekerheid. Al kijkt de hard getroffen sector tegen enkele grote uitdagingen aan, zegt Wouter Dewulf.
  • 27 april 2021: Terwijl corona menige luchtvaartmaatschappij aan de rand van de afgrond bracht en soms tot harde bezuinigingen dwingt, koopt Qatar ­Airways nieuwe landingsrechten en werft het extra personeel aan. Het is een beproefd recept, zegt transporteconoom ­Wouter Dewulf. 'Wie geld in kas heeft, moet nu doordrukken.'
  • 13 april 2021: Egypte eist 900 miljoen dollar schadevergoeding na blokkering Suezkanaal en neemt Ever Given in beslag. Als de oorzaak geen overmacht is, komen we in een erg grote nachtmerrie terecht, zegt transporteconomme Christa Sys
  • 12 april 2021: Egypte eist een schadevergoeding van 900 miljoen dollar (zowat 750 miljoen euro) na de blokkering van het Suezkanaal door de Ever Given vorige maand. Het land heeft het vrachtschip ook in beslag genomen. "Als de oorzaak geen overmacht is, komen we in een erg grote nachtmerrie terecht", zegt transporteconoom Christa Sys.
  • 3 april 2021: Luchtvaartmaatschappij Air Belgium blijft koppig proberen om echt van de grond te komen. Nu met vrachtvervoer en vluchten naar Curaçao. 'Terzakis ziet opportuniteiten en springt daar meteen op', zegt Wouter Dewulf.
  • 3 april 2021: Hogere grondstoffenkosten en een wereldwijd verstoorde logistieke keten doen Belgische winkels hun prijzen verhogen. Professor logistiek Roel Gevaersrekent de komende tijd op gemiddelde prijsstijgingen van 5 à 10 procent.
  • 1 april 2021: De Ever Given, het containerschip dat zes dagen lang het Suezkanaal blokkeerde, heeft niet alleen het scheepvaartverkeer gehinderd. Ook de wereldeconomie zal de impact voelen.“Wie uiteindelijk wat betaalt, wordt een kluif voor de maritieme verzekeraars”, voorspelt Thierry Vanelslander.
  • ​30 maart 2021: Er kwam vanmorgen eindelijk beweging in het containerschip Ever Given dat sinds een kleine week het Suezkanaal blokkeerde, de aorta van het zeetransport. Wat de immense impact was en nog eventjes is van de blokkade van het Suezkanaal op de wereldeconomie, daarover laat prof. dr. Christa Sys - expert maritiem transport - haar licht schijnen.
  • 29 maart 2021: Er kwam vanmorgen eindelijk beweging in het containerschip Ever Given dat sinds een kleine week het Suezkanaal blokkeerde, de aorta van het zeetransport. Wat de immense impact was en nog eventjes is van de blokkade van het Suezkanaal op de wereldeconomie, daarover laat Christa Sys haar licht schijnen op Radio 1 en op Ketnet.
  • 27 maart 2021: Un porte-conteneurs géant bloque complètement le canal de Suez après s’y être échoué il y a trois jours à la suite de fortes rafales de vent. Résultat: un énorme embouteillage pour le transport maritime et c’est toute l'économie mondiale qui s’essouffle. Et les conséquences pourraient s’avérer dramatiques si l’on ne dégage pas rapidement ce mastodonte flottant de là, prévient Thierry Vanelslander.​
  • 27 maart 2021: Terwijl de Taskforce Vaccinatie niet eens weet hoeveel vaccins Moderna en AstraZeneca volgende week aan ons land zullen bezorgen, levert de Pfizer-fabriek in Puurs klokvast en binnenkort wellicht meer dan beloofd. Ook onafhankelijke experts zwaaien met lof. “Een van de sterke punten van Pfizer is dat ze bijna niets uit handen geven”, zegt Roel Gevaers.
  • 25 maart 2021: Joost Hintjens geeft uitleg over havensamenwerking.
  • ​26 maart 2021: Alsof corona ons al niet genoeg economische kopzorgen heeft opgeleverd, blokkeert het containerschip Ever Given, van de rederij Evergreen, al een paar dagen het Suezkanaal, met massale vertragingen voor andere vrachtschepen als gevolg. "Voor sommige producten zou zelfs schaarste kunnen ontstaan.", zegt Thierry Vanelslander.
  • 25 maart 2021: "Ook wij gaan vertragingen merken": Antwerpse transporteconoom Christa Sys over gevolgen van geblokkeerd Suezkanaal
  • 25 maart 2021: Goed voor 12 procent van wereldhandel, maar "moeilijk en gevaarlijk": het belang van het geblokkeerde Suezkanaal met Thierry Vanelslander
  • 25 maart 2021: Vastgelopen containerschip op Suezkanaal lostrekken kan weken duren: "Incident komt ook op slecht moment", zegt Christa Sys
  • ​16 maart 2021: Roel Gevaers was asked by VRT NWS about the last mile market in Belgium in relation to the things happening today at Bpost. He indicated that the B2C last mile market is not compensating fully the loss in letter volume due to the (much) lower margins in the B2C market. While the letter market was rather a monopoly, the parcel market is open to other parties and many more local last mile players.
  • 16 maart 2021: Langer, breder en dieper. Schepen blijven groeien, dus moeten de terminals mee. Het Havenbedrijf laat de kaaimuur aan de Europa-terminal uitdiepen voor schepen tot zestien meter diep. Uit goede bron horen we dat de renovatie van de kaai 277 miljoen euro zou kosten. Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander zijn deze grote investeringen te verantwoorden.
  • ​9 maart 2021: Een jaar geleden drong het coronavirus ons leven binnen en ging ons land op slot. Wat is de impact van een jaar waarin cafés, scholen of concertzalen moesten sluiten, ziekenhuizen overstroomden en mensen ziek werden of stierven? Plots waren er nog amper auto's op straat en reed je in volle ochtendspits zonder enige file van Brussel naar Antwerpen. "De economische winst is moeilijk te becijferen", zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.
  • ​26 februari 2021: Alleen door de logistieke keten te vereenvoudigen krijgen we de vaccins sneller in zoveel mogelijk armen. Dat in de federale taskforce ‘Operationalisering van de vaccinatiestrategie’ vooral medische experts en beleidsmakers zetelen en geen logistieke experten, is een gemiste kans, zeggen Roel Gevaers en Wouter Dewulf.
  • 26 februari 2021: Van de maritieme en niet-maritieme sectoren die in het Antwerpse havengebied opereren, nemen de goederenbehandelaars het grootste aantal havenmedewerkers voor hun rekening. De niet-maritieme cluster levert wel het grootste deel werkgelegenheid, zeggen Hannes Havermaet, Ann Verhetsel, Thierry Vanelslander en Joris Beckers.
  • ​26 februari 2021: Antwerpse havenbedrijven genereren niet alleen veel tewerkstelling in de omliggende gemeenten op beide Scheldeoevers, ze leveren ook een stevig aandeel van de inkomsten uit personenbelasting in de gemeentes en steden waar de havenmedewerkers wonen, , zeggen Hannes Havermaet, Ann Verhetsel, Thierry Vanelslander en Joris Beckers.
    26 februari 2021: 'Te wit, te mannelijk'. Dat is het robotportret van de gemiddelde havenmedewerker. Slechts een vijfde van de havenmedewerkers is vrouw. En ondanks de nabijheid van Antwerpen als meest diverse Vlaamse stad, dringt de diversiteit nog niet door, zeggen Hannes Havermaet, Ann Verhetsel, Thierry Vanelslander en Joris Beckers.
  • 26 februari 2021: De vergrijzing wordt een uitdaging voor de Antwerpse haven. Een op de zes medewerkers is er nu al ouder dan 55 jaar. De provincie Antwerpen beschouwt die omgekeerde leeftijdspiramide, met een lager dan gemiddeld aantal jongeren, als een achilleshiel, zeggen Hannes Havermaet, Ann Verhetsel, Thierry Vanelslander en Joris Beckers.
  • 23 februari 2021: 127 vliegtuigen van het type Boeing 777 blijven voorlopig aan de grond. De aanleiding is een ontplofte motor boven Denver, waarbij de brok­stukken tot in voortuintjes vielen. “Dit is brute pech”, zeggen professoren Wouter Dewulf en Eddy Van de Voorde.
  • ​18 februari 2021: De havens van Antwerpen en Zeebrugge smelten samen tot Port of Antwerp Bruges. Geen dag te vroeg, vindt bijna iedereen, al blijven er nog wel wat vraagtekens weg te gommen. “Iedereen wint hierbij”, zegt Thierry Vanelslander.
  • 16 februari 2021: Mocht België zijn vaccins verdelen vanuit één centrale 'hub' en niet via veertig ziekenhuizen, dan zouden we 75.000 tot 190.000 vaccins minder verliezen in de logistieke keten. Dat is af te leiden uit een analyse van Roel Gevaers en Wouter Dewulf.
  • ​13 februari 2021: Tien jaar geleden leek een fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge nog een illusie. En zie: onder de nieuwe naam Port of Antwerp Bruges gaat dat nu toch lukken. De samensmelting moet eind 2021 geklonken zijn. De eengemaakte haven wordt de grootste containerhaven van Europa. Thierry Vanelslander ziet vooral voordelen.
    12 februari 2021: De langverwachte havenfusie van Antwerpen en Zeebrugge is officieel op gang getrapt. Het fusiebedrijf, "Port of Antwerp Bruges", wordt de op een na grootste haven van Europa (al was Antwerpen dat al), die samengeteld zo'n 278 miljoen ton aan goederen verzet. Het samengaan stond al een paar jaar in de steigers. Thierry Vanelslander spreekt van een "historische" deal.
  • 8 februari 2021: Wie vandaag in Vlaanderen een auto koopt, betaalt daar in veel gevallen een pak meer belastingen op dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. Het groener fiscaal regime dat eind 2015 ingevoerd is, kent voornamelijk verliezers. "De meeste Vlaamse autobestuurders betalen zich blauw.", zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde. Hij wordt alvast bijgetreden door transporteconoom Thierry Vanelslander (UAntwerpen).
  • 3 februari 2021: Corona heeft het toerisme een flinke klap toegediend. Reizen wordt nog altijd ten stelligste afgeraden of zelfs verboden. Zullen we ooit weer massaal en onbezorgd het vliegtuig nemen naar een exotische bestemming? Ja, zegt Wouter Dewulf, al kan het wat langer duren dan eerst gedacht.
  • 3 februari 2021: 24.000 mensen werken er op Zaventem, indirect nog eens veertigduizend meer. Of liever, werkten. Want door de coronacrisis en nu ook het verbod op niet-essentiële reizen valt de micro­gemeenschap die Brussels Airport is stil. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) omschrijft de toestand als ronduit rampzalig. Voor alle actoren.
  • 2 februari 2021: De NMBS laat in 44 stations de rolluiken van de loketten voorgoed naar beneden. "Met amper een paar klanten per uur zijn de kosten om een ticket te printen duurder dan de treinrit zelf", klinkt het. "Net als zowat alle bedrijven kijkt ook de NMBS vandaag naar de kostenstructuur", zegt transporteconoom Katrien De Langhe.
  • 2 februari 2021: Covid-19 zorgt voor turbulentie in de luchtvaartsector. Dat voelt ook Ryanair, Europa's grootste luchtvaartmaatschappij. En topman Michael O'Leary mag dan bijzonder optimistisch zijn over de toekomst, volgens transport­econoom ­Eddy Van de Voorde kan het wel eens voorbij zijn met spotgoedkoop vliegen.
  • 29 januari 2021: Gaat de vlieger weer op voor de luchtvaartindustrie? De turbulentie was nooit groter: het virus blijft woekeren, commercieel interessante zakenreizigers vergaderen vandaag vrolijk thuis en overheden willen van faillissement geredde maatschappijen ecologischer doen vliegen. Maar in duurzaam zit ook 'duur'. "Het herstel zal nog jaren vergen en de tijd van spotgoedkope vliegtickets keert niet meer terug.", zegt Eddy Van de Voorde
  • 27 januari 2021: In Humo somde LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker allerlei belastingen op waarin ons land ‘wereldkampioen’ is. ‘We hebben de hoogste elektriciteitsprijzen, de hoogste telecomtarieven, de duurste autobelastingen van Europa. Hoogleraar transporteconomie Thierry Vanelslander (UAntwerpen)wil toch nuanceren.
  • 19 januari 2021: Het gaat slecht met Eurostar. Door de pandemie, de Britse variant van het coronavirus en de brexit rijden er vooral lege treinen tussen Londen en het vasteland. Kan het icoon nog gered worden? "Het is nog maar de vraag of Eurostar meer overheidssteun zal krijgen en of hier eisen aan vast zullen zitten, bijvoorbeeld dat ze groener moeten rijden", zegt transporteconoom Thierry Vanelslander
  • 17 januari 2021: The anti-COVID campaign is creating more greenhouse gases and plastic waste. Roel Gevaers said it's more efficient to have trucks delivering to a few centers that are equipped with large storage spaces able to keep the vaccines frozen a longer time, rather than using a multitude of small vaccination points that have a shorter window to use the vaccine once it's defrosted.
  • 12 januari 2021: Volgens onderzoekers van de UAntwerpen, de UGent en de UHasselt zou het beter zijn om een 40-tal grote vaccinatiecentra in te planten in Vlaanderen. Dus geen 120, zoals nu de bedoeling is. "Hoe complexer je zo'n netwerk maakt, hoe groter de kans op fouten wordt", zegt transporteconoom Roel Gevaers in 'De Ochtend'.
  • 12 januari 2021: Bestel je online bij Zalando bepaalde telefoonhoesjes, handschoenen of boxershorts, dan betaal je tegenwoordig 3,90 euro extra voor lange­afstandslevering. “Omdat sommige producten van verder moeten komen”, zegt Zalando. En ook andere webshops rekenen steeds vaker leveringskosten aan. Voor Roel Gevaers is het duidelijk: het gratis-tijdperk is voorbij.
  • 12 januari 2021: In crisistijden kloppen we vaak aan bij professoren voor duiding en inzicht. In 2020 stonden geleerden zoals Christa Sys dan ook vaak in de belangstelling. Daarom geven we haar ook graag de ruimte voor haar inzichten in onze reeks nieuwjaarsbrieven.
  • 11 januari 2021: De miljoenen nodige coronaprikken zetten doe je best met behulp van zo'n 40 en geen 120 Vlaamse vaccinatiecentra. Dat concluderen logistiek experts Roel Gevaers en Wouter Dewulf. 'Kleinschaligheid en versnippering verhoogt het risico op fouten.'
  • 7 januari 2021: De Vlaamse regering neemt de vlucht vooruit door aan te kondigen dat ze 'in een paar maanden' alle Vlamingen wil vaccineren in 120 lokale centra. Een logistieke nachtmerrie, meent Wouter Dewulf.
  • 7 januari 2021: Transporteconoom Thierry Vanelslander (UA) ziet in MSC's plannen voor een eigen sleepdienst in Antwerpen een strategie om meer controle te krijgen over de transportketen. Efficiëntie, maar ook een sterkere onderhandelingspositie spelen een rol.
  • 5 januari 2021: Elders in de wereld staat de vaccinatiecampagne veel verder dan bij ons. Moet Europa gaan vaccinshoppen in China of Rusland? Logistieke argumenten om het niet te doen zijn er alvast niet. “De types vaccin die China ontwikkelt, zijn gemakkelijk te distribueren”, zegt hoogleraar transporteconomie Roel Gevaers.​​​





2020

  • 31 december 2020: Aan de vooravond van de Brexit zien ­Zeebrugge, Antwerpen en Gent een kans om te groeien.Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, volgt het optimisme van de drie havenbesturen.
  • 24 december 2020: Op 26 december wordt in alle 27 EU-lidstaten tegelijk een lading coronavaccins geleverd. Een proces dat forse ­beveiliging verdient, zeker nu de Interpolbaas het vaccin “het nieuwe vloeibare goud” ­genoemd heeft, zegt Roel Gevaers.
  • 14 december 2020: Het heeft jaren geduurd, maar eind 2010 was de 'Derde Scheldeverdieping' een feit. Maar wat hebben we er nu aan gehad? Thierry Vanelslander en Christa Sys stellen dat de haven van Antwerpen en dus de hele regio zonder dit grensoverschrijdend akkoord, met afspraken rond baggeren en verbreden, in het slop had kunnen geraken.
  • 5 december 2020: België komt soms in het nieuws als 'het slechtste coronaland', maar tegelijkertijd kleurt ook de oplossing tegen de virusellende opvallend zwart-geel-rood. ''Weer een Belg', hoor je in internationale vaccinkringen vaak. Maar hierin zijn we nu eenmaal top, zeggen Wouter Dewulf en Roel Gevaers.
  • ​2 december 2020: Eerst de eerstelijnszorg en rusthuisbewoners in hun eigen omgeving inenten met het coronavaccin, en dan alle andere Belgen via de huisartsenwachtposten. Dat adviseren experten Wouter Dewulf en Roel Gevaers in Belang van Limburg, De Standaarden De Tijd , die zich bezighouden met de vaccinatiestrategie vandaag aan de regering.​
  • 22 november 2020: Er is een nieuwe docent voor de maritieme en logistieke masteropleidingen aan de Universiteit Antwerpen. Lief Bleyen neemt de fakkel over van Ralph De Wit.
  • 22 november 2020: IAPH Webinar: Globalisation vs regionalisation opinion piece.Prof. Christa Sysgave het views and perspectives on trends in global trade and shipping before, during and after COVID19 pandemic.
  • 19 november 2020: Katrien Storms is de tweede houder van de leerstoel Dennie Lockefeer aan de Universiteit Antwerpen. Katrien neemt de fakkel over van Ruben Van Deuren in de zoektocht naar oplossingen voor de containerbinnenvaart voornamelijk in en rond Antwerpen.
  • 19 november 2020: Door corona beleeft de luchtvaart haar zwaarste crisis ooit. “Zolang de scenario’s rekening houden met een heropleving tot 50 of 70 procent van de pre-coronacapaciteit in 2021, kunnen de bedrijven hun getrainde cabine- en cockpitpersoneel het best aan boord houden”, vindt Wouter Dewulf.
  • 18 november 2020: In een interview in De Zondag zei Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) dat de tolheffing die de hoofdstad wil invoeren geen ‘jackpot’ wordt. Al mag het tarief ook niet té laag zijn, vult hoogleraar transporteconomie Thierry Vanelslanderaan.
  • 17 november 2020: Productiebedrijven in de ­Antwerpse haven gebruiken bijna nooit de vrachtwagen om hun goederen tot bij de klant te brengen. Transporteconoom Thierry Vanelslandererkent dat de productiebedrijven in de haven niet de grote oorzaak zijn van de files.
  • 15 november 2020: Op uitnodiging van prof. Christa Sys bliezen de dames van WISTA (Women's International Shipping & Trading Association, red.) Belgium vrijdagmiddag virtueel verzamelen voor een ontmoeting met de departementsleiding, de docenten en enkele vrouwelijke high potentials uit de afdelingen C-MAT en logistiek management van UAntwerpen.
  • 10 november 2020: 'De Belgische overheid zou beter ook al contracten afsluiten om straks voldoende droogijs te hebben om vaccins op min 70 graden te bewaren', zegt transporteconoom Roel Gevaers (UAntwerpen)over dé monsteroperatie van komende lente: het grootschalige vervoer van Covid-19-vaccins.
  • 10 november 2020: Vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) noemt het wetenschappelijk gezien ongelooflijk dat Pfizer na tien maanden een zeer goed werkend vaccin heeft ontwikkeld tegen het coronavirus. Tegelijk waarschuwt hij voor de volgende uitdaging. “Dit wordt iets anders dan ergens een Bol.com-pakje afgeven”, zegt Roel Gevaers.
  • 10 november 2020: Dat er een coronavaccin in de pijplijn zit, is goed nieuws. Maar hoe vervoer je een vaccin dat bij -70 graden Celsius bewaard moet worden? De heilige graal ligt volgens transport­economen Wouter Dewulf en Roel Gevaers (Universiteit Antwerpen) in droogijs. Zij waarschuwen de overheid om niet te lang te wachten met de bestelling ervan.
  • 7 november 2020: Nu zowat heel Europa opnieuw rood kleurt, dreigen de al rampzalige cijfers voor Brussels Airport nóg dramatischer uit te vallen. De luchthaven verwerkte tot nu toe 14,3 miljoen minder passagiers én 100.000 minder vluchten dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Brussels Airlines vloog al 70% minder. "Zodra er vaccin is, zullen we weer massaal vliegen", zegt Eddy Van de Voorde
  • 7 november 2020: Als alles volgens plan loopt, ­komen begin volgend jaar meer dan 10 miljoen dosissen van het coronavaccin in ons land aan. En dan begint de meest uitdagende logistieke operatie van de laatste decennia. Wouter Dewulf en Roel Gevaerszijn bezorgd. “Dit wordt iets anders dan een Bol.com-pakje afgeven.”
  • 6 november 2020: Het ontwikkelen van een werkend coronavaccin is niet de enige moeilijkheid, ook de verdeling en toediening ervan wordt een logistiek huzarenstuk. Daarvoor waarschuwen Wouter Dewulf en Roel Gevaers van de UAntwerpenen experten uit de sector. Ze roepen de overheid op om zo snel mogelijk een taskforce samen te stellen.
  • 6 november 2020: La mise au point d'un vaccin efficace contre le coronavirus n'est pas l'unique difficulté, la distribution et l'administration de ce vaccin constitueront également un défi logistique, avertissent Wouter Dewulf et Roel Gevaersde l'UAntwerp et les experts du secteur. Ils demandent au gouvernement de mettre en place un groupe de travail dès que possible.
  • 29 oktober 2020: De coronapandemie versnelt trends in de logistiek met een rotvaart. De logistieke ketens worden korter, groener en duurder, zegt Roel Gevaers.
  • 22 november 2020: Er is een nieuwe docent voor de maritieme en logistieke masteropleidingen aan de Universiteit Antwerpen. Lief Bleyen neemt de fakkel over van Ralph De Wit.
  • 19 november 2020: Door corona beleeft de luchtvaart haar zwaarste crisis ooit. “Zolang de scenario’s rekening houden met een heropleving tot 50 of 70 procent van de pre-coronacapaciteit in 2021, kunnen de bedrijven hun getrainde cabine- en cockpitpersoneel het best aan boord houden”, vindt Wouter Dewulf.
  • 19 november 2020: Katrien Storms is de tweede houder van de leerstoel Dennie Lockefeer aan de Universiteit Antwerpen. Katrien neemt de fakkel over van Ruben Van Deuren in de zoektocht naar oplossingen voor de containerbinnenvaart voornamelijk in en rond Antwerpen.
  • 18 november 2020: In een interview in De Zondag zei Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) dat de tolheffing die de hoofdstad wil invoeren geen ‘jackpot’ wordt. Al mag het tarief ook niet té laag zijn, vult hoogleraar transporteconomie Thierry Vanelslander aan.
  • 17 november 2020: Productiebedrijven in de ­Antwerpse haven gebruiken bijna nooit de vrachtwagen om hun goederen tot bij de klant te brengen. Transporteconoom Thierry Vanelslander erkent dat de productiebedrijven in de haven niet de grote oorzaak zijn van de files.
  • 15 november 2020: Op uitnodiging van prof. Christa Sys bliezen de dames van WISTA (Women's International Shipping & Trading Association, red.) Belgium vrijdagmiddag virtueel verzamelen voor een ontmoeting met de departementsleiding, de docenten en enkele vrouwelijke high potentials uit de afdelingen C-MAT en logistiek management van UAntwerpen.
  • 10 november 2020: 'De Belgische overheid zou beter ook al contracten afsluiten om straks voldoende droogijs te hebben om vaccins op min 70 graden te bewaren', zegt transporteconoom Roel Gevaers (UAntwerpen) over dé monsteroperatie van komende lente: het grootschalige vervoer van Covid-19-vaccins.
  • 10 november 2020: Dat er een coronavaccin in de pijplijn zit, is goed nieuws. Maar hoe vervoer je een vaccin dat bij -70 graden Celsius bewaard moet worden? De heilige graal ligt volgens transport­economen Wouter Dewulf en Roel Gevaers (Universiteit Antwerpen) in droogijs. Zij waarschuwen de overheid om niet te lang te wachten met de bestelling ervan.
  • 10 november 2020: Vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) noemt het wetenschappelijk gezien ongelooflijk dat Pfizer na tien maanden een zeer goed werkend vaccin heeft ontwikkeld tegen het coronavirus. Tegelijk waarschuwt hij voor de volgende uitdaging. “Dit wordt iets anders dan ergens een Bol.com-pakje afgeven”, zegt Roel Gevaers.
  • 7 november 2020: Als alles volgens plan loopt, ­komen begin volgend jaar meer dan 10 miljoen dosissen van het coronavaccin in ons land aan. En dan begint de meest uitdagende logistieke operatie van de laatste decennia. Wouter Dewulf en Roel Gevaers zijn bezorgd. “Dit wordt iets anders dan een Bol.com-pakje afgeven.”
  • 7 november 2020: Nu zowat heel Europa opnieuw rood kleurt, dreigen de al rampzalige cijfers voor Brussels Airport nóg dramatischer uit te vallen. De luchthaven verwerkte tot nu toe 14,3 miljoen minder passagiers én 100.000 minder vluchten dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook Brussels Airlines vloog al 70% minder. "Zodra er vaccin is, zullen we weer massaal vliegen", zegt Eddy Van de Voorde​
  • 6 november 2020: La mise au point d'un vaccin efficace contre le coronavirus n'est pas l'unique difficulté, la distribution et l'administration de ce vaccin constitueront également un défi logistique, avertissent Wouter Dewulf et Roel Gevaers de l'UAntwerp et les experts du secteur. Ils demandent au gouvernement de mettre en place un groupe de travail dès que possible.
  • 6 november 2020: Het ontwikkelen van een werkend coronavaccin is niet de enige moeilijkheid, ook de verdeling en toediening ervan wordt een logistiek huzarenstuk. Daarvoor waarschuwen Wouter Dewulf en Roel Gevaers van de UAntwerpen en experten uit de sector. Ze roepen de overheid op om zo snel mogelijk een taskforce samen te stellen.
  • 6 november 2020: Wetenschappers en experts roepen de overheid op om snel een taskforce op te richten voor de efficiënte verdeling van vaccins. “Die taskforce moet zich buigen over een aantal pertinente vragen rond de logistieke planning”, zegt Wouter Dewulf (UA).
  • ​29 oktober 2020: De coronapandemie versnelt trends in de logistiek met een rotvaart. De logistieke ketens worden korter, groener en duurder, zeggen Roel Gevaers en Wouter Dewulf.​
  • 15 oktober 2020: De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet nog dieper snijden in haar kosten om het coronavirus het hoofd te bieden. "Dit is eigenlijk een logische en verstandige maatregel", zegt luchtvaarteconoom Eddy Van De Voorde.
  • 15 oktober 2020: Wouter Dewulf (Universiteit Antwerpen) ziet de luchtvaart pas over vijf jaar herstellen. Dat heeft gevolgen voor Brussels Airlines. “De cash die het kreeg van de overheid en Lufthansa, zal relatief snel opgebrand zijn.”
  • 15 oktober 2020: Dieter Havermans kreeg de trofee voor de 'Flows Logistics Thesis of the Year 2020'. Zijn studie naar de economische haalbaarheid van de elektrische binnenvaart overtuigde de vakjury. "Een mooie afsluiter van mijn studentencarrière", klinkt het.5 oktober 2020: De ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ beloont het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. 15 oktober wordt de winnaar gekozen. Wij stellen u genomineerde Simon Weekx voor. In zijn masterproef 'Empirisch onderzoek naar het effect van dominante luchtvaartmaatschappijen op de technische efficiëntie van luchthavens' binnen de master Handelsingenieur in de beleidsinformatica (UAntwerpen) ging Simon Weekx na in hoeverre de dominante positie van een luchtvaartmaatschappij op een luchthaven een invloed uitoefent op de technische efficiëntie van die luchthaven.
  • 3 oktober 2020: Medrepair, een containerdepot van de belangrijke rederij MSC in de Antwerpse haven, haalt goede resultaten met zijn nachtopening. En opslagbedrijf Tabaknatie en spoorbedrijf Lineas starten ook al een nieuw project op om vrachtwagens overdag van de weg te houden. Transporteconoom Thierry Vanelslander verdedigt de financiële injecties.
  • 4 oktober 2020: Haven- en luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UA) ging eerder deze week op emeritaat. Zijn studenten zwaaiden hem uit met de 'Gobelijn', de onderscheiding voor beste prof van het jaar.
  • 2 oktober 2020: De ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ beloont het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. 15 oktober wordt de winnaar gekozen. Wij stellen u genomineerde Jente Herthogs voor, die een ranking opstelde van de belangrijkste maritieme steden. Jente Herthogs studeerde af als master in de toegepaste economische wetenschappen – Transport en Logistiek aan de Unversiteit Antwerpen. Voor zijn masterproef 'Maritieme wereldsteden: een update', geschreven onder leiding van promotor prof. Ann Verhetsel, stelde Jente een ranking op van de belangrijkste maritieme centra wereldwijd.
  • 18 september 2020: De ‘Flows Logistics Thesis of the Year’ beloont het beste eindwerk van de logistieke opleidingen. 15 oktober wordt de winnaar gekozen. Wij stellen u genomineerde Dieter Havermans voor, die onderzocht of binnenvaart op batterijen haalbaar is. Dieter Havermans studeerde in september af aan de Universiteit Antwerpen als master in maritiem en logistiek management. Dieter werkte voor zijn eindwerk samen met promotor Edwin Van Hassel.
  • 18 september 2020: Voor de luchtvaart is de bodem van de coronacrisis nog niet bereikt. Hoop op beterschap wordt opgeborgen. 'Voor de maatschappijen wordt het moeilijk om die staatsleningen terug te betalen.', zegt Wouter Dewulf.
  • 17 september 2020: Luchtvaartmaatschappij Air Antwerp vliegt vanaf deze week opnieuw vanop Deurne naar Londen. De zakenvluchten zijn dus terug opgestart, maar door corona zijn er zeker tot 6 oktober geen toeristische vluchten meer. Volgens transporteconoom Wouter Dewulf horen die toeristische vluchten sowieso niet thuis in Deurne.
  • 15 september 2020: De ontwikkeling van Covid-19-vaccins is al een krachttoer op zich, maar de wereldwijde verdeling ervan wordt aartsmoeilijk, zeggen Wouter Dewulf en Roel Gevaers.
  • 9 september 2020: Door het aanhoudende verlies in de onlineverkoop sluit Colruyt zijn non-foodwebsite Collishop. Dat is uitstekend nieuws voor de concurrenten bol.com, Coolblue en Amazon, zegt Roel Gevaers.
  • 25 augustus 2020: Door de hoge opslag- en transportkosten is het voor kleine, lokale retailers vaak onmogelijk om van e-commerce een rendabele en duurzame business te maken. Door in- en uitgaande goederenstromen te centraliseren, kunnen steden hen een duwtje in de rug geven. Ook het verkeer in de binnenstad vaart er bij, zegt Roel Gevaers.
  • 10 juli 2020: Lufthansa hoopt deze week de onder­han­delingen over staatssteun voor Brussels Airlines af te ronden. In Zwitserland kreeg het rendabele Swiss snel een door de staat ­gegarandeerde lening, maar in Oostenrijk gaf Wenen behalve een door de staat gegarandeerde ­lening ook een subsidie van 150 miljoen euro. 'Die 150 miljoen euro is eigenlijk een cadeautje', analyseert transporteconoom Wouter Dewulf.
  • 9 juli 2020: De onderhandelingen tussen Lufthansa, de moedermaatschappij van Brussels Airlines, en de federale regering over minstens 290 miljoen euro staatssteun verlopen moeizaam. Lufthansa wil vrijdag een akkoord. Luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde analyseert.
  • 4 juli 2020: Het aantal vluchten en bestemmingen bij Brussels Airlines gaat door besparingen naar omlaag, maar de ticketprijzen doen het omgekeerde, klagen reizigers. Een vlucht naar Kreta van 300 euro wordt geschrapt, maar een alternatief - voor 2.000 euro per persoon - kan wel. "Fraai is het niet en reclame nog veel minder", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA). "Maar we zullen eraan moeten wennen dat vliegen duurder wordt na corona."
  • 26 juni 2020: Vanaf woensdag verliezen Chinese e-commerce spelers stapsgewijs hun voordelige internationale posttarieven. En vanaf volgend jaar zullen ze ook op goedkope spullen BTW moeten aanrekenen aan Europese klanten. Langzaam verdwijnen zo de voordelen die ervoor zorgden dat Chinese webshops de voorbije jaren groot marktaandeel konden winnen, zegt Roel Gevaers.
  • 26 juni 2020: Na de redding van moedermaatschappij Lufthansa kan ook Brussels Airlines zijn noodlanding inzetten. Voor de Belgische overheid is het behoud van een ‘home carrier’ belangrijk om de connectiviteit van onze open economie te verzekeren, zegt de transporteconoom Wouter Dewulf.
  • 25 juni 2020: Voor het printmagazine van Flows polsten we de transporteconomen Sys en Vanelslander (UA) naar hun inzichten over het post-coronatijdperk. Ook op de unief zijn geen glazen bollen beschikbaar. Maar de proffen twijfelen niet: de impact wordt ernstig.
  • 21 juni 2020: Vandaag is er (crisis)overleg gepland tussen de directie van Brussels Airlines en die van moederbedrijf Lufthansa. Dat Lufthansa volgens La Libre zijn Belgisch filiaal de boeken wil laten neerleggen als directie en vakbbonden geen deal vinden, zorgt voor groeiende ongerustheid bij het personeel. “Een rampscenario waar ik echter wel degelijk serieus rekening mee houd”, zegt Wouter Dewulf.
  • 20 juni 2020 : Opmerkelijk fenomeen in de haven van Antwerpen vorige maand: een ongezien aantal lege containers werd op en van schepen geladen. Handel in lucht, zeg maar. ‘De sector focust de jongste jaren duidelijk veel meer op discipline en capaciteitsmanagement’, zegt Christa Sys.
  • 20 juni 2020: Masques buccaux obligatoires, contrôle de température, distanciation sociale, etc. Les mesures sanitaires prises pour lutter contre la propagation du Covid-19 dans les aéroports ont fondamentalement changé la manière de voyager dans les airs. “Ces mesures sont temporaires. Le jour où l’on découvrira un vaccin contre le Covid-19 et qu’il sera généralisé, elles disparaîtront petit à petit », dit Wouter Dewulf.
  • 20 juni 2020: Le secteur de l’aérien est l’un des plus durement touché par la crise du Covid-19. Wouter Dewulf se montre plus optimiste pour le secteur : “ Je suis convaincu que dans deux ou trois ans, les avions seront de retour avec une croissance équivalente à celle de 2019.”
  • 19 juni 2020: Het bericht dat Lufthansa Brussels Airlines failliet wil laten gaan als er geen akkoord is tussen directie en vakbonden, zet die onderhandelingen onder hoogspanning, zegt Wouter Dewulf.
  • 18 juni 2020: Na Oostenrijk (40 euro) lijkt ook Nederland (34 euro) van plan een bodemprijs in te stellen voor vliegtickets. Kan de maatregel helpen om de luchtvaart te vergroenen of is het vooral gerommel in de marge? Wouter Dewulf verduidelijkt.
  • 16 juni 2020: De tweede editie van de Antwerp Inland Navigation School (AINS) van de Universiteit Antwerpen vond volledig digitaal plaats. Hierdoor namen meer varende ondernemers eraan deel. Voor de universiteit is dit een goede aanleiding om in 2022 een ‘blended’ editie te organiseren. Verder wordt de AINS een officieel keuzevak binnen de opleiding Maritieme Wetenschappen, zeggen Edwin van Hassel en Edwin Verberght.
  • 13 juni 2020: Vier evoluties zullen de prijs van intercontinentale onlinebestellingen de hoogte in jagen. Het zakenmodel van de Chinese onlinespelers zonder Europese hub loopt ten einde, zeggen Roel Gevaers en Wouter Dewulf. Voor Alibaba is het van vitaal belang zijn nieuwe hub in Luik zo snel mogelijk operationeel te krijgen.
  • 12 juni 2020: De 1.469 personeelsleden van vluchtafhandelaar Swissport hebben gisteren hun C4 gekregen. Na een jarenlange doodsstrijd op het tarmac van Brussels Airport is nu alleen nog concurrent Aviapartner over. “Als dit pakweg in januari gebeurd was, vóór de coronacrisis, had dit chaos zonder weerga opgeleverd”, zegt transporteconoom Wouter Dewulf
  • 12 juni 2020: Vlaanderen schiet zijn regionale luchthavens opnieuw te hulp, maar slaagt er niet in een langetermijnvisie te ontwikkelen. 'In heel Europa worden regionale luchthavens gesubsidieerd', zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 12 juni 2020: De eerste dominostenen zijn gevallen op Brussels Airport. Bij de winkels op de luchthaven sneuvelden 150 jobs en Swissport - met 1.500 werknemers - is helemaal van het toneel verdwenen. Wordt de luchthaven een economisch kerkhof? "Dat woord zou ik niet gebruiken, omdat de activiteiten uiteindelijk wel zullen hernemen, maar er zijn serieuze klappen gevallen in alle sectoren", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.
  • 11 juni 2020: Het doek voor bagageafhandelaar Swissport België is definitief gevallen. Het bedrijf maakt geen doorstart, waardoor 1.469 banen verdwijnen. Om de luchtvaartsector alsnog te redden, stelt transporteconoom Eddy Van de Voorde voor dat de overheid goedkope leningen uitschrijft.
  • 10 juni 2020: Net nu een buitenlandse zomervakantie onverhoopt binnen handbereik ligt, grijpen heel wat toeristen nog naast hun ticket naar de zon. Er zijn klachten over luchtvaartmaatschappijen die onder het mom van corona zonder boe of ba vluchten annuleren. Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) is de nood aan cash hoog bij vliegtuigmaatschappijen.
  • 9 juni 2020: De coronacrisis was de druppel, maar de kiem voor het faillissement van de vluchtafhandelaar Swissport in Zaventem werd al bij de start, in 2012, geplant. 'Het bedrijf had al jaren failliet moeten zijn.' Transporteconoom Eddy Van de Voorde pleitte eerder voor de komst van een derde speler.
  • 8 juni 2020: 1.469 banen op de tocht door het faillissement van Swissport en nog eens 180 jobs bedreigd bij Lagardère, de uitbater van de taxfreeshops op Zaventem en Charleroi: maandag 8 juni is een gitzwarte dag voor de luchtvaartsector in ons land. Volgens Eddy Van de Voorde is het faillissement van Swissport mede veroorzaakt door de concurrentie met Aviapartner.
  • 6 juni 2020: We mogen op reis deze zomer. Dan toch nog. “Een tripje naar Sofia wekt weinig interesse. Maar een tripje naar Sofia voor slechts 20 euro? Dan wordt het plots wel interessant”, zegt transporteconoom Wouter Dewulf
  • 5 juni 2020: Après un rapport sur l’innovation dans la navigation intérieure rédigé pour le compte de la CCNR, Edwin Verberght approfondi la question dans une thèse de doctorat.
  • 4 juni 2020: De luchtvaart zit in een dal. Na luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en SAS kondigde ook Brussels Airlines ontslagen aan. Maar niet alleen ervaren piloten zijn hier de dupe van, ook piloten die uit hun opleiding komen geraken in de problemen. Covid-19 is volgens Wouter Dewulf de zwaarste crisis ooit.
  • 4 juni  2020: Onder een onzeker gesternte bereidt Brussels Airlines zich voor op een dure heropstart. Het belooft een uitputtingsslag te worden, denkt transporteconoom Wouter Dewulf (UA), waarbij lagekostenmaatschappijen beter gewapend zijn.
  • 30 mei 2020: Luchtvaartmaatschappijen gaan door de grootste crisis sinds hun bestaan. Wereldwijd staat het gros van de vliegtuigen aan de grond en enkel staatssteun kan een dreigende golf aan faillissementen verhinderen. In Z-Talk een gesprek met transporteconomoon Wouter Dewulf over de toekomst van de luchtvaart.
  • 27 mei 2020: Containers, de havens spreken over niets anders. In Antwerpen maken ze meer dan de helft uit van de overslag. Maar toch heeft de containerwereld het moeilijk, en daar komt nu ook nog eens corona bovenop. Wat gaat het effect zijn? En waarom zijn containers zo belangrijk? We vroegen het aan professor Christa Sys.
  • 26 mei 2020: Lufthansa, de Duitse moeder van Brussels Airlines, heeft na lang onderhandelen een akkoord met de Duitse regering. In Brussel vormt de Europese Commissie nog een horde. 'Het is een compromis à la ­belge geworden', analyseert luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 21 mei 2020: De piloten bij Brussels Airlines willen met een gespreide werkverdeling en een salarisinlevering tot 100 miljoen euro besparen. Wouter Dewulf nuanceert de lagere productiviteit.
  • 20 mei 2020: Brussels Airlines telde meer jaren met verlies dan met winst in het voorbije decennium. Toch kan het lelijke eendje alsnog een mooie zwaan worden. Wouter Dewulf is scherp voor de Duitsers. “Brussels Airlines is als onafhankelijke luchtvaartmaatschappij te klein. De synergie met de moedermaatschappij Lufthansa wordt te weinig benut.
  • 16 mei 2020: Een vleermuis die vliegtuigen aan de grond houdt? Het klinkt als een script voor een rampenfilm, niet als de rampzalige realiteit waarmee de luchtvaart sinds maart moet zien om te gaan. “Dit is de ergste crisis ooit voor de sector”, zegt professor transporteconomie Eddy Van de Voorde
  • 15 mei 2020: Wat wil hij? Lufthansa-CEO Carsten Spohr vliegt het halve continent rond op zoek naar geld. Veel geld. In ons land gaat het om 290 miljoen euro. En het liefst van al krijgt hij die be­dragen met zo weinig mogelijk voorwaarden eraan vast. “De Duitsers zijn wel bereid tot een deal, maar niet tot elke prijs”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 15 mei 2020: Wat wil hij? De voornaamste bezorgdheid van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) is het overeind houden van Brussels Airlines, en zo goed en zo kwaad als het kan de Belgische economie stutten. “Een tweede troef is Brussels Airport zelf”, zegt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 15 mei 2020: De Belgische regering onderhandelt vandaag met Lufthansa over het voortbestaan van Brussels Airlines. “Onze verbondenheid met de rest van de wereld is voor een kleine economie zoals die van ons cruciaal, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 14 mei 2020: Ryanair vraagt Belgische piloten een vijfde van hun loon in te leveren. De Ieren willen het luchtruim domineren in het postcoronatijdperk. 'Zodra de grenzen opengaan en het vliegverkeer weer aantrekt, zal Ryanair agressief uit de startblokken schieten, de markt overspoelen en de concurrentie smoren om routes in te pikken', denkt luchtvaarteconoom Wouter Dewulf.
  • 14 mei 2020: Zal Carsten Spohr (53), CEO van Lufthansa, 290 miljoen euro staatssteun voor Brussels Airlines aanvaarden als dat ook politieke inmenging betekent? "Hij kiest zijn mensen, zonder fossielen in de buurt die hem schade zouden kunnen berokkenen", zegt luchtvaartspecialist Eddy Van de Voorde.
  • 14 mei 2020: L’explosion de la demande et les commandes de gros colis font exploser les tarifs. Avec la crise du coronavirus, les consommateurs se sont tournés en masse vers les sites d’e-commerce. Autant de paramètres qui ont eu un impact sur les coûts de livraison, selon l’étude menée par Roel Gevaers.
  • 13 mei 2020: Het krimpscenario van Brussels Airlines kan makkelijk twee- tot drieduizend jobs impacteren. Een klap op 'de ruggengraat' van de luchthaven doet ook elders pijn. 'Er zal een impact zijn op twee- à drieduizend jobs', zegt Wouter Dewulf.
  • 13 mei 2020: België is bereid tot 390 miljoen euro in Brussels Airlines te pompen áls er voldoende investeringen volgen. Maar hoe levensvatbaar is het bedrijf? Brussels Airlines verliest nu een miljoen euro per dag aan inkomsten, terwijl de vaste huur- en onderhoudskosten voor vlieg­tuigen oplopen. 'En ook de heropstart belooft duur te worden', denkt Wouter Dewulf.
  • 12 mei 2020: Wat doe je nu, als je premier Sophie Wilmès (MR) bent? Het voelt wel erg wrang om een zak met geld te geven aan een bedrijf dat net beslist heeft om duizend landgenoten van de payroll te halen. “Het is een verstandig herstructureringsplan met een duidelijke langetermijnvisie”, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.
  • 12 mei 2020: De situatie waar Brussels Airlines zich in bevindt, is eigenlijk terug te brengen tot 2001. In de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 ging Sabena overkop en maakte SN Brussels Airlines een doorstart. “Op een manier die nu niet meer zou kunnen: als ze nu failliet zou gaan, heeft de luchthaven hier geen home carrier meer”, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 12 mei 2020: Als Brussels Airlines corona overleeft, zal het met een veel slanker figuur zijn. Anderzijds wringt het dat de Duitse CEO Carsten Spohr de hand open houdt, maar naar eigen zeggen geen inmenging van overheden in zijn bedrijf duldt. "Met aandelen kan je dat wel oplossen", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.
  • 12 mei 2020: België is bereid tot 390 miljoen euro in Brussels Airlines te pompen áls er voldoende investeringen volgen. Maar hoe levensvatbaar is het bedrijf? ‘Het speelveld zal er na de crisis helemaal anders uitzien', zegt zijn collega Eddy Van de Voorde’
  • 9 mei 2020: Eind volgende week moet er een oplossing zijn voor Brussels Airlines. De regering wil het bedrijf redden, maar is niet vergeten hoe Lufthansa de Belgen eerder opzijschoof. ‘Carsten Spohr huivert ervoor om de overheid als babysit aan boord te halen', zegt Wouter Dewulf.
  • 9 mei 2020: Stapelen de lege kartonnen dozen zich ook op bij u? Sinds het begin van de lockdown shoppen we collectief meer online en dat zullen we op langere termijn voelen in ­onze portefeuille. Dat zegt Roel ­Gevaers.
  • 9 mei 2020: Een vliegtuig opstappen in groepjes van tien mensen, mondmaskers dragen en geen warm eten meer op het vliegtuig: in Deurne wordt hard gewerkt aan nieuwe regels om vliegen zo veilig mogelijk te maken. Maar de grootste verandering voor vliegtuigpassagiers schuilt misschien in hun portefeuille. “De economische steun die luchtvaartmaatschappijen van overheden krijgen, zal worden gekoppeld aan allerlei voorwaarden, zoals een taks op kerosine”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.
  • 9 mei 2020: Veel mensen hadden voor de coronacrisis al een vlucht geboekt om deze zomer met TUI fly vanuit Deurne naar de Spaanse zon te vliegen. Die vluchten zijn nog niet afgelast. Transporteconoom Eddy Van de Voorde is optimistisch over de slaagkansen van dat reddingspakket.
  • 9 mei 2020: De luchthaven van Deurne heeft in april 96 passagiers vervoerd. In april 2019 waren er dat 24.527. Hoelang kan Antwerp Airport deze coronacrisis nog aan? Kenners zijn opvallend optimistisch, omdat korte bestemmingen aan populariteit zullen winnen. Eddy Van de Voorde deelt die mening.
  • 9 mei 2020: Air Antwerp vliegt sinds september 2019 tussen Deurne en Londen. Maar de vluchten liggen al twee maanden stil en boekingen voor de zomer blijven uit. “Maar dat hoeft geen probleem te zijn”, zegt Eddy Van de Voorde
  • 9 mei 2020: De luchtvaartcrisis lijkt ook één winnaar voort te brengen: organisatoren van private vluchten. Het Antwerpse bedrijf Flying Group verwacht op langere termijn een omzetstijging dankzij corona. Ook Eddy Van de Voorde denkt dat private vluchten veel populairder zullen worden.
  • 7 mei 2020: De coronacrisis brengt zelfs de beste bedrijven in liquiditeitsnood. Welke bedrijven moeten we redden en welke niet? Havens en luchthavens behoren tot de meest strategische sectoren. “Die verkoop je niet aan buitenlandse groepen”, benadrukt Eddy Van de Voorde. Ook Wouter Dewulf, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, benadrukt dat Brussels Airlines cruciaal is voor Brussels Airport. De geneeskundige sector bloeit door het coronavirus”, zegt Thierry Vanelslander, een econoom van de Universiteit Antwerpen die het vestigingsbeleid van onder meer de chemie en de farma volgt.
  • 7 mei 2020: Voorlopig mogen we niet reizen. En toch boeken sommigen hun volgende vliegreis al. De gemiddelde opbrengst per stoelkilometer moet hoger zijn dan de gemiddelde kostprijs”, zegt Eddy Van de Voorde
  • 6 mei 2020: Europese landen, die nu miljarden in stelling brengen om hun noodlijdende luchtvaartmaatschappijen overeind te houden, zijn gewaarschuwd: Ryanair-topman Michael O'Leary zal er niet voor terugdeinzen om die staatssteun voor de rechtbank aan te vechten. 'Alleen de redding van Alitalia, dat al voor de coronacrisis leningen had gekregen, zal vanuit Brussel met argusogen worden gevolgd en kan afketsen.', zegt Eddy Van de Voorde.
  • 6 mei 2020: Het is al weken erg rustig in het luchtruim, maar leeg is het ook weer niet. 'Sommige maatschappijen, zoals Brussels Airlines, wilden hun verlies van cash stelpen en legden al hun activiteiten onmiddellijk stil', zegt professor Eddy Van de Voorde.
  • 5 mei 2020: De luchtvaart bloedt, en met een eenvoudig pleistertje is de wonde niet te stelpen. 24.000 jobs in verschillende Europese luchtvaartmaatschappijen dreigen nu al te worden geschrapt. "En als ook Brussels Airlines met 20 tot 30 procent moet inkrimpen, staan daar ook 1.000 jobs op de helling", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde
  • 5 mei 2020: De federale regering eist duidelijk garanties voor de redding van Brussels Airlines. Voor het personeel van de Belgische luchtvaartmaatschappij oogt de toekomst onzeker.
  • 5 mei 2020: Brussels Airlines is belangrijk voor het Afrikanetwerk van Lufthansa, vindt de transporteconoom Wouter Dewulf (UA). "Maar ondanks zijn relatief strategische belang staat Brussels Airlines onderaan in de pikorde bij Lufthansa."
  • 2 mei 2020: Winkelstraten en stadskernen staan al jaren onder druk. Hoe vermijden we dat de coronacrisis de nek­­- slag geeft? De coronacrisis vergroot nu een aantal problemen uit die al langer kiemen, zegt Ann Verhetsel.
  • 2 mei 2020: De federale regering eist duidelijk garanties voor de redding van Brussels Airlines. Voor het personeel van de Belgische luchtvaartmaatschappij oogt de toekomst onzeker.
  • 30 april 2020: CEO’s roepen hulp overheid in om Brussels Airport te redden. Eddy Van de Voorde, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen vindt dat de sector niet overdrijft met zijn noodkreet.
  • 29 april 2020: Waarom zou de Belgische overheid nog geld pompen in een Duitse luchtvaartmaatschappij? 'Een drama als Sabena moet vermeden worden.', zeggen Eddy Van de Voorde en Wouter Dewulf.
  • 27 april 2020: Het aandeel Air France-KLM is vanochtend op de beurs flink hoger geopend. Afgelopen weekend heeft de luchtvaartmaatschappij maar liefst 11 miljard euro kunnen lospeuteren van de Franse en de Nederlandse regering. Ook voor Lufthansa is een miljardenoperatie in de maak. De problemen bij de Europese luchtvaartreuzen kondigen een grondige hertekening van de luchtvaartsector aan ná deze crisis, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 10 april 2020: Zo zal de ‘economie op anderhalve meter’ eruitzien: tijdslots kunnen op de trein wel een oplossing zijn. “Spitstreinen richting Brussel worden voor een groot deel gevuld met ambtenaren en bankpersoneel”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen). “We zouden afspraken kunnen maken over hun werkuren.
  • 8 april 2020: Heen en terug naar de VS voor amper 180 euro, vliegen naar exotische bestemmingen als Zanzibar en Gambia ín schoolvakanties voor een paar honderd euro, een retourtje Zuid-Amerika aan halve prijs. Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) proberen de grote luchtvaartmaatschappijen met deze prijzen corona te counteren.
  • 28 maart 2020: De coronacrisis brengt Brussels Airlines in serieuze problemen. Als de regering niet te hulp schiet, gaat de maatschappij mogelijk over de kop. Een groep experts zou zelfs een nationalisering overwegen. Een tijdelijke of gedeeltelijke nationalisering zou misschien kunnen als laatste redmiddel”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde
  • 28 maart 2020: Transporteconoom Wouter Dewulf: 'Ook na de coronacrisis zal de luchtvaart blijven groeien'
  • 25 maart 2020: Ook professor Thierry Vanelslander bekijkt het hamsteren met argusogen. Volgens hem is het tempo voor magazijniers en vrachtwagenchauffeurs te hoog.
  • 19 maart 2020: Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008‑2009 beleefde de heel conjunctuurafhankelijke luchtvaart barre tijden. Maar de coronacrisis lijkt er volgens de prognoses nog steviger in te hakken, zegt Wouter Dewulf.
  • 19 maart 2020: Door het schrappen van passagiersvluchten blijven ook goederen die in de buik van het vliegtuig meereizen, gestrand. Daar profiteren de vrachtvluchten van, zegt professor Eddy Van de Voorde.
  • 18 maart 2020: Tot eind april gaat geen enkel vliegtuig van Brussels Airlines nog de lucht in. Met passagiers die afhaken en grenzen die sluiten kan het bedrijf niet anders. 'Het is als kiezen tussen de pest en de cholera', zegt professor Eddy Van de Voorde.
  • 17 maart 2020: Het coronavirus raakt de luchtvaartsector midscheeps. Welke luchtvaartmaatschappijen overleven deze ongeziene crisis? ‘Voldoende cash wordt het grootste probleem voor luchtvaartmaatschappijen’, waarschuwt Eddy Van de Voorde
  • 13 maart 2020: Het is allemaal de schuld van Europa, vindt Donald Trump. En dus kondigt de Amerikaanse president een ongezien inreisverbod af uit vrees voor meer besmettingen met het coronavirus. “Dit lijkt vooral op een rondje Europa pesten en het Verenigd Koninkrijk voortrekken”, zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde
  • 13 maart 2020: Voor de luchtvaartmaatschappijen wordt de pandemie van het nieuwe coronavirus ronduit dramatisch. Die analyse is helemaal niet overdreven, meent professor Eddy Van de Voorde
  • 12 maart 2020: "Ik houd mijn hart vast over wat gebeurt in de luchtvaart. Ik zie geen grote herneming van de intercontinentale reizen voor september", zegt Wouter Dewulf
  • 9 maart 2020: Beelden van mondmaskers, desolate trekpleisters en de wereldkaart waarop het aantal coronabesmettingen blijft stijgen: het doet niet meteen dromen van vakantie. Reisorganisaties merken dat toeristen aarzelen om te boeken. "Lang mag dat voor luchtvaartmaatschappijen natuurlijk niet blijven duren, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 6 maart 2020: Het coronavirus heeft zijn eerste slachtoffer geëist in de luchtvaart: het Britse Flybe legt de boeken neer. Eddy Van de Voorde vreest voor catastrofes als het virus nog vier weken voortwoedt.
  • 6 maart 2020: Brussels Airlines schrapt een kwart van zijn Europese vluchten door corona. Dat is nodig om de vliegtuigen zo goed als vol te houden, nu de boekingen fors terugvallen. Intussen heeft de virusuitbraak ook in de luchtvaart een eerste slachtoffer geëist: de Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybe staakt sinds gisteren alle activiteiten. “De crisis kan de wereldwijde luchtvaartsector tot 113 miljard dollar omzet kosten.”, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 5 maart 2020: De uitbraak van het coronavirus legt de kwetsbaarheid van het geglobaliseerde productieapparaat bloot. De vraag is of bedrijven hun toeleveringsketens tegen zulke rampen kunnen beschermen, zegt Wouter Dewulf
  • 28 februari 2020: Het tijdelijk wegvallen van China als handelspartner heeft een enorme impact op de vrachtstromen en -prijzen van en naar de Aziatische grootmacht. De vervoerscapactiteit voor goederen is gekelderd, waardoor de prijzen de hoogte in schieten, zegt Wouter Dewulf.
  • 8 februari 2020: Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: steeds meer mensen geven geld om de CO2-uitstoot van hun vliegreis te compenseren. Is dat zinvol? 'Globaal gezien maakt de compensatie weinig verschil', zegt Wouter Dewulf. 'En de werkelijke kostprijs van onze vervuiling ligt zeker vier keer hoger'.
  • 3 februari 2020: Flixbus-chauffeurs slaan alarm: ‘We rijden soms voor 7 of 8 euro per uur’. In het lage kostenmodel is de chauffeur een grote en evidente kost om op te besparen, zegt Thierry Vanelslander.
  • 26  januari 2020: Wat is de toekomst voor het veelgeplaagde stukgoedsegment in de scheepvaart? De Indiase onderzoeker Lixon Samuel doet er een doctoraatsonderzoek naar aan de Universiteit Antwerpen. "Ik wil de toegevoegde waarde van het segment aantonen."
  • 24  januari 2020: De bussen van FlixBus hebben vorig jaar drie miljoen passagiers vervoerd in ons land, een record. 'Makkelijk en goedkoop', klinkt het aan de halte in Antwerpen, van waar reizigers vertrekken naar Europese grootsteden. "Ik was erg verrast door hun groeicijfers", zegt Van de Voorde. De FlixBus kan misschien wel wedijveren met het vliegtuig, maar is ook concurrentie voor de trein.
  • 22 januari 2020: Kortere doorlooptijd in de haven bespaart veel kosten, zegt Christa Sys
  • 21 januari 2020: De leerstoel Dennie Lockefeer aan de Universiteit Antwerpen werd gisteren onder ruime belangstelling gelanceerd. De herinnering aan de overleden Van Moer-topman leeft voort in een ambitieus project met gulle steun van de havengemeenschap, zegt initiatiefneemster Christa Sys in FlowsNieuwsblad Transport en Het Laatste Nieuws.

2019

  • 24 december 2019: Het heeft nog lang geduurd. Na het meest rampzalige jaar in zijn geschiedenis heeft Boeing CEO Dennis Muilenburg aan de deur gezet. “Ik had verwacht dat de man de eer aan zichzelf zou houden, maar het lijkt dat hij op een gouden handdruk gewacht heeft”, reageert professor Eddy Van de Voorde.

  • 19 december 2019: Focus op onderzoek naar containervervoer in binnenvaart. Prof. Christa Sys en Prof. Thierry Vanelslander willen met deze leerstoel echt het verschil maken.

  • 18 december 2019: De beslissing van Boeing om de productie van de 737 Max te bevriezen, jaagt een schokgolf door de Amerikaanse economie. De bevriezing van de productie van de 737 Max vanaf ­januari is 'afschuwelijk' voor Boeing: zo vat transporteconoom Eddy Van de Voorde het kernachtig samen.

  • 12 december 2019: De val van Thomas Cook drijft TUI en Brussels Airlines in elkaars armen. Ook andere miserie dwingt de twee concurrenten de krachten te bundelen. Volgens de transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) was de nieuwe deal dan ook pas mogelijk door de val van Thomas Cook.

  • 9 december 2019: Kersvers voorzitter van de Europese Commissie, ­Ursula von der Leyen, stelt woensdag haar 'Green Deal for Europe' voor: een plan om de Unie klimaatneutraal te maken tegen 2050. Ook transport­econoom Eddy Van de Voorde (UA) steunt de plannen van Von der Leyen.

  • 8 december 2019: Het cliché een 'mannenwereld' te zijn, onttrekt veel van de zorgen waarmee varende vrouwen kampen aan het zicht. Bovendien is er weinig geweten over de schaarse vrouwen in de sector. De Zuid-Afrikaanse onderzoekster Sisangile Nduna wil dat anders.
  • 1 december 2019: Ruben Van Deuren is de eerste houder van de leerstoel Dennie Lockefeer. In de geest van de betreurde Van Moer-topman gaat Van Deuren op zoek naar binnenvaartoplossingen. In een video stelt hij zijn ideeën voor.
  • 21 november 2019: Valentin Cârlan verdedigde woensdag succesvol zijn doctoraatsonderzoek rond de kosteneffectiviteit van ICT-innovatie in de maritieme keten. “ICT-innovatie is een extraatje vandaag. Het moet een doel op zich zijn.”.
  • 21 november 2019: Een sociaal conflict en ontevreden reizigers veroorzaken toenemende druk op De Lijn. De roep om liberalisering en privatisering groeit. De opeenvolgende besparingen hebben bovendien de personeelstevredenheid onder druk gezet. “Maar bij De Lijn is te lang gedacht dat het bedrijf er voor het personeel was”, merkt transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) op. “Op die manier vergat men weleens de klanten op de eerste plaats te zetten.”
  • 21 november 2019: Boeing moet de kelk tot op de bodem ledigen. Nu moeten ook ruim 7.000 toestellen van het type 737 NG teruggeroepen worden. Intussen staan 500 vliegtuigen van het type 737 MAX al acht maanden aan de grond. "Een economisch drama", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde, "maar toch zullen luchtvaartmaatschappijen Boeings blijven kopen."
  • 20 november 2019: Bedrijven in de maritieme keten die ICT-innovatie toepassen, kunnen hun emissies tot 38% verminderen. Dat is een van de conclusies uit het doctoraat van Valentin Cârlan.
  • 14 november 2019: Lufthansa Group eist vanaf 2022 een bedrijfswinstmarge van 8 procent bij Brussels Airlines. “Dat is haalbaar, maar niet vanaf het eerste jaar”, oordeelt Eddy Van de Voorde.
  • 12 november 2019: Joost Hintjens: “Havens moéten samenwerken door de schaalvergroting"
  • 28 oktober 2019: Bierbrouwer AB InBev zal voortaan het grootste deel van zijn transport in de haven van Antwerpen per trein organiseren. Met een nieuwe treinverbinding wil het bedrijf vanaf volgend jaar 5.000 vrachtwagens van de overdrukke Antwerpse ring halen. Transporteconoom Thierry Vanelslander noemt het een mooi initiatief, maar de impact ervan zal heel klein zijn.
  • 26 oktober 2019: De Vlaamse regering trekt een jaar eerder dan beloofd de stekker uit de zero-emissiepremie. Wie na 31 december nog een elektrische wagen koopt, krijgt daar geen subsidie meer voor. De premie - die tot 4.000 euro kon oplopen - volstond toch niet om de modale Vlaming te overtuigen, meent de overheid. Transporteconoom Eddy Van de Voorde, professor aan de UAntwerpen, is tegen een systeem dat door subsidies in stand gehouden wordt, zegt hij in Het Laatste Nieuws en op Kanaal Z.

  • 24 oktober 2019: De havens van Antwerpen en Zeebrugge onderhandelen de komende twee jaar over een fusie. Volgens een doorlichting van Deloitte en het advocatenkantoor Laga zijn de twee in hoge mate complementair en hebben ze veel te winnen bij een samenwerking. Toch heeft transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) grote twijfels over de slaagkansen.

  • 19 oktober 2019: De tweede editie van het Shipping Event van BNP Paribas Fortis en Universiteit Antwerpen stond in het teken van duurzaamheid. Alexander Saverys (CMB) hield een opmerkelijk pleidooi om voluit voor de duurzame innovatie te gaan.

  • 19 oktober 2019: Antwerpen en Zeebrugge blazen de fusiegesprekken over hun havens nieuw leven in. In de zomer van vorig jaar lieten ze al eens een studie uitvoeren naar de voordelen van een samenwerking. Toen bleek dat het huidige, losse verband amper winsten oplevert. En daarom beslisten de havens dan maar om voor een échte fusie te gaan, zegt Thierry Vanelslander op Kanaal Z en Canal Z.

  • 16 oktober 2019: Antwerpse leestoel voor de binnenvaart zet in op onderzoek, onderwijs en ontwikkeling van sector. Op initiatief van Jo Van Moer en prof. dr. Christa Sys.

  • 16 oktober 2019: De douane wil alle inkomende containers in Antwerpen screenen op drugs. Daarvoor is niet alleen geld, maar ook technologie nodig. Havenkranen die bijvoorbeeld uitgerust zijn met sniffers, zouden kunnen ruiken of er drugs in een container zitten.  Om na te gaan of het mogelijk is om alle inkomende containers in de Antwerpse haven te screenen, bestelde de douane een haalbaarheidsstudie bij de Universiteit Antwerpen en Imec, zeggen Flows, Gazet van Antwerpen, De Tijd en l’Echo.

  • 9 oktober 2019: Pakjes en goederen vervoeren met de tram in Antwerpen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de vele bestelwagens in de stad, maar het is voorlopig te duur, zegt Katrien De Langhe op ATV en in De Standaard.

  • 30 september 2019: Voor haar doctoraatsonderzoek keek Katrien De Langhe naar het tramnet als een alternatief transportmiddel voor logistiek in de stad. “Er zijn nog veel drempels, maar vandaag zijn bedrijven tenminste al bereid om erover na te denken.”

  • 28 september 2019: De Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft plannen om haar onderdelen Eurostar en Thalys samen te voegen. "Voor reizigers kan dat mogelijk tot gevolg hebben dat de ticketprijzen tussen Brussel en Amsterdam stijgen”, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 27 september 2019: Tijdens zijn keynotespeech voor nieuwe C-MAT-studenten heeft Rob Harrison de grootste uitdagingen voor de sector uiteengezet. Naast digitalisering en duurzaamheid rekent de DP World-baas daar ook populisme bij.

  • 27 september 2019: In het Cepagebouw in Antwerpen heeft de opleiding C-MAT nieuwe studenten verwelkomd en prijzen uitgedeeld aan de oude. Het was ook het laatste wapenfeit van Franziska Kupfer, die vijf jaar actief was als academisch directeur.

  • 26 september 2019: Het einde van Thomas Cook België is nabij, nu de Britse moedermaatschappij failliet is verklaard. Maandagavond meldde de directie dat er “één procent kans is op een oplossing”. Nochtans valt er in België geld te verdienen met volledig verzorgde vakanties. De prijs van een pakketreis steeg het voorbije decennium sneller dan de algemene consumptieprijzen. En dat wordt er wellicht niet beter op, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 25 september 2019: Wordt het nog eens wat, met de distributie van lading in binnensteden met behulp van de tram? Ja, concludeert Katrien De Langhe, in het proefschrift waarmee ze afstudeerde aan de Universiteit van Antwerpen

  • 25 september 2019: Kan het, stadsdistributie over het spoor? Als we de juiste sommen maken wel, en dan bij voorkeur samen, zegt Katrien De Langhe

  • 24 september 2019: Door de problemen bij Thomas Cook verliest Brussels Airlines een belangrijke klant, waarvoor het onder meer chartervluchten uitvoerde naar vakantiebestemmingen. Maar de kans is groot dat die reizigers in de toekomst rechtstreeks bij Brussels Airlines klant worden, denkt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 23 september 2019: Nu de Britse touroperator Thomas Cook de boeken neerlegt, zijn het ook spannende dagen voor de Belgische poot, vooral bekend onder de naam Neckermann. De stille hoop heerst dat België bijvoorbeeld met Duitsland een doorstart zou kunnen maken. Intussen gaan de Belgische vakanties vooralsnog gewoon door. Enkele vragen en antwoorden op een rij met Wouter Dewulf.

  • 22 september 2019: De Leerstoel Dennie Lockefeer aan UAntwerpen, ter nagedachtenis van de overleden managing director Port & Intermodal Logistics van Van Moer Group, zet in op de capaciteit van de containerbinnenvaart. Vrijdag kwam de stuurgroep voor het eerst bijeen, zegt Christa Sys.

  • 19 september 2019: Een hogere olieprijs is slecht nieuws voor de Belgische gezinnen, die bijna 15 procent van hun gezinsbudget aan verwarming, elektriciteit en transport uitgeven. Eddy Van de Voorde verwacht stijgende vliegticketprijzen. “De luchtvaartmaatschappijen zullen sowieso de hogere brandstofprijzen doorrekenen aan hun klanten, met brandstoftoeslagen”

  • 13 september 2019: De Women in Shipping Summit in Londen kaartte de uitdagingen van vrouwen in de maritieme sector aan. Spreekster Christa Sys hoorde niet alleen frisse ideeën over carrièreplanning en netwerken, maar ook tal van oplossingen.

  • 2 september 2019: 2,2 miljoen. Zoveel hybride en elektrische wagens rijden er in 2030 volgens het Planbureau rond op onze wegen. Maar onderzoeksbureau Sirius Insights geeft aan dat we in het huidige groeitempo maar aan 350.000 elektrische voertuigen komen. Eddy Van de Voorde legt uit hoe het nu zit.

  • 29 augustus 2019: Brussels Airlines wil een tiende van de kosten wegsnijden. Dat moet de Belgische luchtvaartmaatschappij, die amper winst maakt, in drie jaar een stuk rendabeler maken dan de gemiddelde Europese speler. Toch verwacht transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) geen jobverlies, in De Tijd en in l’Echo.

  • 29 augustus 2019: Met Vlaanderen en Wallonië indien het kan, alleen als het moet. Volgens Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) komt er over enkele jaren een kilometerheffing voor iedereen die Brussel binnenrijdt. Ook volgens transporteconoom Thierry Vanelslander (UA) is het beter om de heffing in heel België toe te passen.

  • 27 augustus 2019: “Een essentieel onderdeel van het pakket maatregelen om het fileprobleem op te lossen, is het invoeren van een slimme kilometerheffing”, zegt Thierry Vanelslander. “Iedereen met een wagen of vrachtwagen rijdt momenteel deels op kosten van de maatschappij.

  • 26 augustus 2019: Niet meer, maar betere ophaalpunten kunnen de oplossing zijn voor een duurzamere inbedding van e-commerce in de overbevraagde stedelijke ruimte. Dat is althans de conclusie van de kersverse UA-doctor Ivan Cardenas, die op het onderwerp promoveerde.

  • 25 augustus 2019: De leerstoel Dennie Lockefeer aan UAntwerpen krijgt een steeds concretere vorm. Initiatiefnemer Christa Sys heeft een eerste vacature in de aanbieding voor een doctoraatstraject rond binnenvaartinnovatie, niet toevallig Lockefeers expertisedomein.

  • 17 augustus 2019: De 'mirakellanding' van een Airbus in een maïsveld drukt de Russen met de neus op de feiten: nergens is vliegen zo gevaarlijk als in de vroegere Sovjet-Unie. Toch hebben de Russische luchtvaartmaatschappijen geen slechte reputatie, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 1 augustus 2019: De ticketprijzen voor vluchten vanuit ons land zijn sinds 2010 met bijna 30% gestegen. Dat blijkt uit een studie van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. Maar ook in veel andere Europese landen is vliegen het voorbije decennium fors duurder geworden. En tóch zien de luchtvaartmaatschappijen hun winst steeds meer onder druk staan, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 30 juli 2019: Havenbedrijven luiden alarmbel: “We willen meer per spoor vervoeren, maar investeringen volgen niet”. Transporteconoom Thierry Vanelslander ziet nog veel obstakels vooraleer het spoor 15 procent van het goederenvervoer zal uitmaken.

  • 12 juli 2019: Na een jarenlange stijging is het goederenvervoer via het spoor in België vorig jaar gedaald. Volgens Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, is de daling slecht nieuws.

  • 12 juli 2019: Met een classaction wil consumentenorganisatie Test-Aankoop duizenden reizigers die vorige zomer door stakingen bij Ryanair getroffen werden een vergoeding geven. Maar hoeveel kans op slagen heeft hun potentiële miljoenenclaim? Volgens Eddy Van de Voorde hebben reizigers een grotere kans op een vergoeding als ze via de site van Ryanair zelf een aanvraag doen. "

  • 9 juli 2019: Hoewel de gemeenten Temse en Bornem vragende partij zijn voor een halte van de Waterbus, ziet het er niet naar uit dat er daar haltes komen. Het onderzoek van UA-Masterstudent Emiel Van Driessche brengt de voorkeuren van de Waterbusgebruikers in kaart.

  • 4 juli 2019: Al vier maanden staan ze aan de grond en het ziet er niet naar uit dat de 500 Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen snel weer door de lucht zullen klieven. "Ik durf er geen tijdstip op te plakken wanneer ze weer zullen vliegen. Ik vermoed dat Boeing zelf op het einde van het jaar mikt", zegt transporteconoom en professor Eddy Van de Voorde.

  • 4 juli: Volvo Cars Gent stuurt voortaan wagens met de trein richting China in plaats van per schip. Is dat rendabel? En is het beter voor het milieu zoals de autoconstructeur beweert? Transporteconoom Thierry Vanelslander geeft tekst en uitleg.

  • 3 juli 2019: Een spin-off van de UAntwerpen en Imec heeft technologie ontwikkeld waarmee transporteurs eenvoudig hun gegevens kunnen bundelen. "De huidige logge systemen en handmatige planning kosten een middelgroot transportbedrijf jaarlijks tot 150.000 euro.", zegt Valentin Carlan.

  • 26 juni 2019: Met zijn eindwerk over de Nieuwe Zijderoute kaapt handelsingenieur Nicolas Sutalo de scriptieprijs binnen van het BITO, het Belgisch Instituut voor Transportorganisatoren. "De Zijderoute is alleen voor bepaalde niches een duurzame oplossing.”, zegt Sutalo.

  • 25 juni 2019: Brussels Airlines maakt niet langer deel uit van de lagekostenketen Eurowings. De Belgische luchtvaartmaatschappij wil nu op eigen kracht fors meer winst boeken. 'Een meesterzet', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 25 juni 2019: Brussels Airlines zit niet langer onder de vleugels van low cost carrier Eurowings en komt rechtstreeks onder Lufthansa. Ook Eddy Van de Voorde reageerde positief.

  • 24 juni 2019: Wie deze zomer met zijn koffers op de luchthaven aankomt, houdt maar beter de adem in. Transporteconoom Eddy Van de Voorde vreest alweer een hete zomer.

  • 22 juni 2019: Zijn cruiseschepen welkom in 't Stad? Petities voor en tegen de vervuilende luxeboten doen de ronde. Volgens professor transporteconomie Christa Sys doet de maritieme sector wel degelijk inspanningen om groener te worden, al geeft ze toe dat het traag gaat.

  • 22 juni 2019: Ze zijn lawaaierig. Ze vervuilen. En ze hebben parasieten aan boord. Het verzet tegen cruiseschepen en hun passagiers groeit snel, van Venetië tot in Antwerpen. 'Eigenlijk is de prijs van een cruise te laag.', zegt Christa Sys.

  • 19 juni 2019: De dertig zeecruiseschepen die in 2017 in Antwerpen zijn aangemeerd, hebben bijna evenveel zwavel uitgestoten als alle geregistreerde auto's in Antwerpen samen. Havenautoriteiten kunnen korting geven op havenrechten die schepen moeten betalen, als die schepen op groene brandstof rijden”, zegt Christa Sys.

  • 18 juni 2019: De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor dit jaar moeten verlagen. Maar transporteconoom Eddy Van de Voorde verwacht niet meteen drastische ingrepen bij Brussels Airlines.

  • 13 juni 2019: Een kwart van de vrachtwagens in België rijdt leeg rond. De rest van de vrachtwagens is voor amper 57% geladen. Dat is niet efficiënt en leidt tot meer files. Een reden voor de halflege vrachtwagens is onze onevenwichtige handelsbalans, zegt Wouter Dewulf. “Als de kilometerheffing voor vrachtwagens fors wordt verhoogd, zullen er minder vrachtwagens op de baan zijn en zullen de vrachtwagens beter beladen zijn”, zegt Thierry Vanelslander.

  • 12 juni 2019: De Europese commissie buigt zich over de vijfjaarlijkse evaluatie van de CBER-richtlijn, een uitzonderingsregel die de verhoudingen tussen rederijen en verladers bepaalt. Universiteit Antwerpen onderzocht de impact van een koerswijziging.

  • 11 juni 2019: Massatoerisme heeft natuurlijk ook een grote ecologische impact. Vorige week lanceerde Back on track, een Europese actiegroep, een campagne om meer in te zetten op nachttreinen. Om het netwerk uit te breiden, zodat mensen niet meer zo snel voor het vliegtuig zouden kiezen. Kan de trein een waardige vervanger van het vliegtuig zijn binnen Europa? Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen.

  • 3 juni 2019: “Moeten binnenlandse vluchten worden verboden als datzelfde traject met de trein amper langer duurt, maar wel tot 50 keer minder CO 2 uitstoot. “Dat klinkt allemaal goed, maar het is een typisch voorbeeld van regulitis en marktbemoeienis”, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 31 mei 2019: La nécessité pour la navigation intérieure d’innover ne fait plus débat. Mais sur la voie de l’innovation, de nombreux obstacles peuvent surgir, don’t beaucoup ont un lien direct avec la nature même du secteur. Le rapport «Innovative Inland Navigation » ou « INN-IN » de chercheurs anversois, écrit pour la CCNR, en apporte l’illustration.

  • 28 mei 2019: Brussels Airport Company krijgt nieuwe aandeelhouders. Veel verandert dat niet voor de uitbater van de luchthaven van Zaventem. Dat waardeert Zaventem, de netto financiële schulden inbegrepen, zeven keer duurder dan in 2003. "Die prijs is het resultaat van het spel van vraag en aanbod", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 28 mei 2019: “As it begins its deliberations on the future of the consortia block exemption regulation, the European Commission should consider the reasons to enable alliances rather than what alliances enable”, says Trevor Heaver.

  • 24 mei 2019: De Europese piloten­vakbond ECA heeft grote twijfels bij de toekomst van de Boeing 737 Max, het vliegtuigtype dat in vijf maanden tijd tweemaal neerstortte en 346 mensen de dood injoeg. Luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde denkt niet dat Boeing wakker ligt van de wantrouwige piloten.

  • 19 mei 2019: War for talent: ook in 'de maritime' steeds prangender probleem. Een overwegend vrouwelijk panel van hr-experten leest de maritieme sector de les: de 'war for talent' is een realiteit, ook voor deze sector. "De sense of urgency neemt toe", meent professor Christa Sys.

  • 3 mei 2019: Vliegtuigen die meer vervuilen, zullen vanaf 2021 ook meer moeten betalen op Brussels Airport. Daarmee volgt Zaventem een Europese trend. “De druk om de uitstoot van vliegtuigen te verminderen, is in Europa niet te stoppen”, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 13 april 2019: De Deense regering wilde de heffing vanaf 2020 invoeren, maar de maatregel is uitgesteld omdat Denemarken zijn heffing tegelijk met Duitsland wil invoeren. De discussie doet me denken aan de vliegtaks, die volgens veel politici niet kan worden ingevoerd in België als minstens de buurlanden niet meedoen. Is de kilometerheffing voor auto's in Vlaanderen dan ook ten dode opgeschreven? “Neen”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 12 april 2019: Nadat eerder de betonstop over de verkiezingen is getild, schiet de Vlaamse regering nu ook het idee van de kilometerheffing af. Vlaanderen krijgt de erfzonde van de verspreide bebouwing maar niet onder controle, zegt Ann Verhetsel.

  • 10 april 2019: Een kilometerheffing zal geld kosten aan wie met de auto blijft rijden. Met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft geen enkele partij zin om dat toe te geven. ‘Maar die budgetneutraliteit wordt verkeerd geïnterpreteerd, zegt Thierry Vanelslander. Ze geldt voor de overheid, maar niet voor de belastingbetaler’

  • 9 april 2019: Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander zou het rekeningrijden voor een positief effect kunnen zorgen, maar dan moet er ook wel 'mental shift' komen.  Flexibele werkuren en een degelijk openbaar vervoer zijn daarvoor belangrijke vereisten.

  • 9 april 2019: De kilometerheffing komt er niet, ofwel wordt ze compleet nutteloos. De voorwaarden die de regeringspartijen stellen om ermee door te gaan, klinken steeds luider, met als voornaamste standpunt: dat de pendelaar er niet voor mag opdraaien. Maar dan heeft de heffing volgens Thierry Vanelslander geen zin.

  • 6 april 2019: Een rondje pesten. Eén dat ons rijgedrag bovendien niet gaat veranderen. Zo denkt Thierry Vanelslander over het plan om chauffeurs 2 of 5 cent per gereden kilometer te laten betalen. "Om effect te hebben moet dat zeker maal drie."

  • 5 april 2019: Een rondje pesten. Een dat ons rijgedrag bovendien niet gaat veranderen. Zo denken experts over het plan om bestuurders 2 of 5 cent per gereden kilometer te laten betalen. Is dit niet gewoon een extra belasting? Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander wel.

  • 2 april 2019: Net nu de verkeersleiders hun stakingsacties opgeschort hebben, dreigen de bewakingsagenten voor chaos te zorgen op de Belgische luchthavens. "Reizigers zullen hierdoor nog meer naar buitenlandse luchthavens trekken", waarschuwt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 26 maart 2019: Het Albertkanaal is niet alleen de drukst bevaarde, maar ook de meest vervuilde waterweg van Vlaanderen. Dat staat in een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij. Het Albertkanaal blijkt dé belangrijkste bron van de uitstoot van ongezonde stikstofoxide. Toch is de binnenvaart in verhouding tot bijvoorbeeld het vrachtverkeer veel minder vervuilend, zegt Edwin Verberght.

  • 23 maart 2019: De invoering van een slimme kilometerheffing wordt een belangrijk dossier op de onderhandelingstafel van de volgende Vlaamse regering. Thierry Vanelslander, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, pleit ervoor het rekeningrijden op termijn Europees in te voeren.

  • 19 maart 2019: Vlaanderen loopt vast. Op de populairste pendeltrajecten verloren we vorig jaar gemiddeld 70 procent van onze reistijd in de file. Maar het openbaar vervoer biedt niet echt een alternatief. Daar komt bij dat de Vlaming in vergelijking met de rest van Europa graag onder de kerktoren blijft wonen. We willen niet weg van onze voetbalclub, onze vrienden en onze schoonmoeder, zeggen Ann Verhetsel en Thierry Vanelslander.

  • 15 maart 2019: Boeing ziet de eerste annuleringen en schadeclaims binnenlopen. Na de crash van vorige zondag zal de 737 Max wellicht weken aan de grond moeten blijven. “En dat is dramatisch”, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 15 maart 2019: Topeditie Antwerp Rail School: optimisme over Antwerpse goederenspoor. Medeorganisator Christa Sys is in haar nopjes over de resultaten.

  • 14 maart 2019: Boeing ziet de eerste annuleringen en schadeclaims binnenlopen. Het zal pijn doen dat de commercieel succesvolle 737 Max wellicht weken aan de grond moet blijven. ‘Vroeger had je een marktevenwicht’, zegt professor Eddy Van de Voorde. ‘Het ene moment verkocht Boeing wat meer, dan was het Airbus. Dat evenwicht dreigt nu verstoord te raken.’

  • 14 maart 2019: De in 2016 gelanceerde Boeing 737 Max 8 werd het paradepaardje van de vliegtuigbouwer uit Seattle, met ruim 5000 bestellingen en 350 geleverde toestellen. Maar na twee crashes in vijf maanden ontaardde het sprookje in een nachtmerrie. “Als Boeing snel heel heldere signalen kan geven, dan komt het dit drama te boven”, analyseert WoutDewulf.

  • 14 maart 2019: Het zit wel snor met het innovatieve karakter van de Antwerpse haven, al mag de sector er wat meer mee naar buiten komen. Dat is de conclusie van een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Niet alleen de digitale toepassingen maken school, zeggen Christa Sys en Thierry Vanelslander.

  • 13 maart 2019: In de nasleep van de crash in Ethiopië is de 737 Max 8 niet meer welkom in het Europese luchtruim. Voor Boeing wordt de nachtmerrie almaar erger. Volgens professor Eddy Van de Voorde zijn de beslissingen van landen om hun luchtruim te sluiten een staaltje van 'puur paniekvoetbal'.

  • 13 maart 2019: Is Boeing druppel voor crisis luchtvaartsector? Eddy Van de Voorde licht toe.

  • 8 maart 2019: Veertig procent van de vliegtuigen die in Zaventem vertrekken, vliegt minder dan duizend kilometer. Als die reizigers de trein op moeten, verliezen ook de langeafstandsvluchten passagiers. 'Het economisch belang is groot', stelt Eddy Van de Voorde.

  • 7 maart 2019: Groen wil iedereen op de trein voor verplaatsingen onder 1.000 kilometer. Voor passagiers is dat een tijdrovende zaak. 'We kunnen vliegtuigen beter properder maken', vindt econoom Eddy Van de Voorde.

  • 5 maart 2019: Het Duitse reisbussenbedrijf Flixbus wil zijn Franse sectorgenoot Eurolines overnemen. Het overnamebod komt er enkele dagen na de melding dat Blablacar naar Duitsland trekt. Transporteconoom Eddy Van de Voorde staat te kijken van de snelle ontwikkelingen in de sector.

  • 3 maart 2019: Cédric Peeters mag zich winnaar noemen van de VEA-prijs voor het beste eindwerk. Zijn masterproef over de toepassing van blockchain in de certificatie van voedingswaren wekte de interesse van de jury.

  • February 2019: Cooperation between seaports is an ever-recurring topic. Some academics have given it some attention, but it receives repeated exposure in the professional, specialized press. Cooperation, typically, can be horizontal and vertical, the latter being the actual backbone of any global supply chain, or supply network, as it should be more precisely called, says Joost Hintjens.

  • 24 februari 2019: Met een diploma Toegepaste Economische Wetenschappen op zak, is Christophe Kokken een van de weinigen uit zijn richting die voor de maritieme sector kiest. Maar Kokken, sinds kort bij expediteur Shipex aan de slag, heeft geen spijt van zijn keuze.

  • 21 februari 2019: Als het tot een harde Brexit komt, zal de export van auto’s vanuit de haven van Zeebrugge met 30% dalen. Kopers gaan ook een stuk meer betalen voor hun wagen, omdat de afhandelingskosten stevig oplopen. Dat zeggen Liese Vermeiren en Joost Hintjens in Nieuwsblad Transpsort en Project Cargo Journal.

  • 20 februari 2019: Het mag niet overal, maar steeds meer werknemers laten hun pakjes gewoon op het werk bezorgen. De Antwerpse student Elnert Coenegrachts (23) deed onderzoek naar dat fenomeen. “Het scheelt de maatschappij geld, het is beter voor het milieu en werknemers vinden het een groot voordeel.”

  • 15 februari 2019: Een van Europa's meest gedurfde industriële projecten is ten einde. Na twaalf jaar valt het doek over de Airbus A380. 'Een pijnlijke beslissing, maar emoties zijn in de zakenwereld niet van tel.' zegt Eddy Van de Voorde

  • 11 februari 2019: Volgens Marc Descheemaeker, de voorzitter van Brussels Airport, kan de nationale staking van woensdag de luchthaven 10 tot 13 miljoen euro kosten. Dat u niet vliegt op Zaventem kost geld, maar ook dat u er niets eet, drinkt of koopt, zegt Eddy Van de Voorde. Om van de imagoschade nog te zwijgen.

  • 10 februari: Antwerpse haven steekt Rotterdam naar de kroon. Is de nummer één van Europa het kwijt? Antwerpen heeft het tij mee, zegt de Antwerpse hoogleraar Thierry Vanelslander.

  • 8 februari: Mag Ryanair straks een resem schadeclaims voor Belgische rechtbanken verwachten? En dan is het de vraag hoe Ryanair daarop zal reageren. Luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) vreest voor een harde uithaal.

  • 2 februari 2019: Tegen 2040 zal het verkeer in Antwerpen nog 13 procent trager verlopen dan nu. De auto blijft het belangrijkste transportmiddel en het goederenvervoer zal een kwart meer kilometers afleggen. “De inspanningen die worden gedaan, zijn te beperkt. We moeten naar een totale omslag in mentaliteit en mobiliteit”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 2 februari 2019: Nooit stonden we meer stil dan vandaag, en beterschap is niet in zicht. Dat fileleed heeft een enorme kostprijs. Transporteconoom Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) heeft een model ontwikkeld om dat enorme bedrag concreet te maken. Hij kan bijvoorbeeld berekenen hoeveel de 15 kilometer lange file van maandagochtend aan de Kennedytunnel ons gekost heeft: 270.000 euro.

  • 29 januari: Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) wil in Europa pleiten voor een toeslag op vliegtickets. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) noemt Schauvlieges voorstel 'paniekvoetbal'.

  • 27 januari: Thierry Vanelslander reageert op het voorstel van Minister Schauvlieghe om een luchtvaarttoeslag in te voeren.

  • 21 januari 2019: Bij de herdenking van de recent overleden Dennie Lockefeer lanceerde transportexperte Christa Sys een oproep om een leerstoel in het leven te roepen ter nagedachtenis. Het idee vindt brede steun in de havengemeenschap, de invulling volgt nog.

  • 19 januari: Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) zei eerder al dat we de oorlog tegen China en de VS al lang verloren hebben, dus dat we de strijd ook niet meer moeten aangaan.

  • 8 januari 2018: Als bij een no deal-brexit weer grenscontroles worden ingevoerd, zal de chaos in de haven van Dover niet te overzien zijn. Een controle van amper 70 seconden per vrachtwagen zal voor de truckers een wachttijd van maar liefst zes dagen veroorzaken. Hallucinante cijfers die de Britse regering al in 2017 van Britse academici kreeg voorgeschoteld, maar verborgen hield. Thierry Vanelslander licht toe op Kanaal Z en Canal Z.

2018

  • 27 december 2018: Thierry Vanelslander over de kilometerheffing en de impact van de havenuitbreiding.

  • 27 december 2018: Volgens Eddy Van de Voorde, transporteconoom aan de UAntwerpen, is de enige methode dan weer een kilometerheffing over heel het Vlaamse wegennetwerk

  • 24 december 2018: Dertig keer meldde een piloot het afgelopen jaar een incident met een drone in het Belgische luchtruim. Akkefietjes in vergelijking met de droneaanval die vorige week een Londense luchthaven lamlegde. 'Toch moet de controle strenger', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 22 december 2018: Met een record van 25 miljoen passagiers op de teller voor 2018, verkeert Brussels Airport in feeststemming. De ambitie is om er tegen 2040 zo'n 40 miljoen van te maken. 'Vroeger kaapte Schiphol reizigers van Zaventem weg. Nu is het omgekeerd’, zegt Eddy Van de Voorde.

  • December 2018: “Als we de CO2-uitstoot van de transportsector willen reduceren, moeten we ook naar onszelf als consument durven te kijken.”, zegt Prof. Christa Sys.

  • 13 december 2018: De Belg klaagt wel veel over files, maar toch wordt hij niet echt ongeluk­kiger van langer pendelen. We zijn onverbeterlijke kilometervreters. Die extra kilometers wegen behalve op het milieu en het klimaat ook op ons welzijn, ontrafelden Ann Verhetsel en Toon Zijlstra.

  • 7 december 2018: Het Air Transport Colloquium van de Universiteit Antwerpen, een initiatief van het expertisecentrum C-MAT (Centre for Maritime & Air Transport Management), is een vaste afspraak voor professionals, academici en studenten uit de luchtvaartsector. Mede initiatiefneemster Franziska Kupfer (UA) blikt tevreden terug op de bijeenkomst. "De les die we vandaag kunnen trekken, is dat er zowel op technisch als op businessvlak heel wat verandert, en dat de regelgeving zal moeten volgen.

  • 1 december 2018: Cargofietsen zijn niet langer het handelsmerk van groene bobo’s, maar een noodzakelijke nieuwe stap in het businessmodel van bedrijven als Lidl en DHL. Maar of de cargofiets echt de heilige graal is, zal afhangen van de mate waarin we erin slagen onze logistiek anders te organiseren. Daar mangelt het nog aan, merkt Joris Beckers.

  • 1 december 2018: Door een eeuwenoud posterijenverdrag handig uit te spelen leveren webwinkels als AliExpress miljoenen pakjes uit China gratis op Belgische adressen. De 'last mile' is het duurste deeltje van het logistieke traject omdat die het moeilijkst te organiseren is, zegt Wouter Dewulf.

  • 30 november 2018: Antwerp Rail School is een initiatief van Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) in samenwerking met andere Europese uniefs. In de aanloop naar de Antwerp Rail School 2019 vond vorige week aan de UAntwerpen een 'think tank' (foto) plaats met als thema de ‘war for talents’ in de spoorsector. Zowel in het TSO als het ASO is er volgens De Langhe geen enkele link naar de spoorsector. “Die onderwijsrichtingen zouden mensen kunnen overtuigen om naar de spoorsector te gaan”, zegt ze.

  • 28 november 2018: VIL gaat samen met elf bedrijven met het project ‘OptiCharge’ onderzoeken of meer automatisering bij het laden en lossen van vrachtwagens mogelijk is en of dit leidt tot meer efficiëntie. De Universiteit Antwerpen, onder leiding van prof. Evy Onghena, zal als partner in dit project een marktstudie uitvoeren van de bestaande- en toekomstige technologische oplossingen.

  • 20 november 2018: De elektronicaketen Coolblue is gisteren in Antwerpen begonnen met het aan huis leveren van pakjes met de fiets. Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander is de nieuwe dienst van Coolblue niet zo onbaatzuchtig als het bedrijf laat uitschijnen.

  • 14 november 2018: Fondsen verzamelen is een moeilijke opdracht voor logistieke start-ups. Onderzoeker Thierry Vanelslander van UAntwerpen kon dit bevestigen.

  • 14 november 2018: Een indrukwekkende reeks sprekers zette de VEA-leden op scherp met duidelijke inzichten over de eigenheid van de millennials en de stappen die nodig zijn om aansluiting te vinden bij de sector. Professor Thierry Vanelslander wees op de nood om de opleidingen te verbreden

  • 13 november 2018: De Universiteit Antwerpen en het Leuvense onderzoeksinstituut Imec werken mee aan de strijd tegen de smokkel van drugs via de Antwerpse haven. Ze onderzoeken onder meer de haalbaarheid van het scannen van alle containers. Lees meer op Gazet van AntwerpenATV en Flows.

  • 2 november 2018: Luchtvaartmaatschappij TUI Fly gaat vanaf de paasvakantie in 2019 twee keer per week van Deurne naar de Poolse stad Lublin vliegen. Er komen ook rechtstreekse verbindingen van Deurne naar Tanger in Marokko en Enfidha in Tunesië. “De uitbreiding van TUI Fly in Deurne bewijst dat er een grote vraag is naar extra vliegreizen vanuit deze luchthaven”, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 31 oktober 2018: De luchthaven van Zaventem wordt almaar afhankelijker van beroepsgroepen die haar in een houdgreep kunnen houden. 'Als de vakbonden vroeger het land wilden platleggen, deden ze dat op het spoor', zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde. 'Maar tegenwoordig werkt iedereen gewoon thuis bij een spoorstaking. Daarom springen ze nu op de luchthaven.

  • 30 oktober 2018: De staking bij Aviapartner duurt mogelijk nog tot morgenvroeg. Zelfs met een nachtelijk akkoord, kan het werk vandaag niet worden hervat. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) stelt voor om een derde bagageafhandelaar naar Zaventem te halen, in Gazet van Antwerpen en L’Echo.

  • 30 oktober 2018: Tenzij er een oplossing uit de lucht valt, zit de luchthaven van Zaventem aan stakingsdag zes. Het personeel van Aviapartner is nog steeds niet aan de slag. Het ooit zo bloeiende familiebedrijf Belgavia zit vandaag, in zijn huidige gedaante, dieper dan ooit. Misschien is een andere vraag dan wel belangrijker: wil Aviapartner hier überhaupt nog uitkomen? Of stuurt het misschien aan op een faillissement? Vraagt Eddy Van de Voorde.

  • 30 oktober 2018: De onderhandelingen tussen de vakbonden en bagageafhandelaar Aviapartner zitten muurvast. Ook gisteravond vonden de partijen elkaar niet. Intussen loopt de schade op: dagelijks gaan enkele honderdduizenden euro's verloren. “De imagoschade is enorm”, zegt Eddy Van de Voorde

  • 29 oktober 2018: Als er per dag genoeg afvaarten zijn, kan een zogenaamde ‘vessel train’ of platooning in de binnenvaart werken, zegt Dr. Ir. Edwin van Hassel

  • 28 oktober 2018: Onderzoeker Joost Hintjens' research over de samenwerking tussen de Vlaamse havens scoort hoge ogen tot in Kenia. Intussen bereidt hij een nieuw onderzoek voor. "Havengebruikers kiezen niet per definitie voor de goedkoopste haven. Maar wat dan wel?"

  • 27 oktober 2018: Een staking bij het afhandelingsbedrijf Aviapartner op Brussels Airport stuurt het vliegverkeer danig in de war. De laatste twee jaar zijn er geregeld stakingen bij de twee afhandelingsbedrijven op de luchthaven. Telkens gaan de klachten van het personeel over te veel werk, te weinig personeel en verouderd materieel. Transporteconoom Eddy Van de Voorde legt de vinger op de wonde.

  • 26 oktober 2018: Ook de Liefkenshoektunnel is steeds vaker oververzadigd, zo tonen de cijfers. Men wil het verkeer buiten de spits brengen, om de Antwerpse verkeersknoop verder te ontwarren: “Maak de tunnel 's nachts gratis”, stelt CEO van de Antwerpse haven Jacques Vandermeiren voor. Transport­econoom Eddy Van de Voorde wil nog verder gaan.

  • 23 oktober 2018: Ryanair heeft de voorbije zes maanden 'maar' 1,2 miljard euro winst gemaakt. Het is de perfecte illustratie van wat transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) een van de sterkhouders van Ryanair noemt: 'Een fantastische prijs­zetting, gecombineerd met een verregaande ­controle op de uitgaven.'

  • 23 oktober 2018: The role of port authorities is evolving, for the better. Patrick Verhoeven spoke of the need for port authorities to be more vocal, collectively and on a global level, on the benefits trade brings.

  • 19 oktober 2018: De NMBS gaat bestuderen of de Eurostar tussen Londen en Amsterdam in de toekomst ook een halte kan krijgen in Antwerpen-Centraal. Zonder op de analyse van de NMBS vooruit te willen lopen, is transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) 'gereserveerd'.

  • 19 oktober 2018: Na een urenlange aandeelhoudersvergadering liet Air Belgium gisteravond weten dat het zijn activiteiten voortzet. Sinds de enige lijnverbinding met China werd geschrapt, is de toekomst onzeker voor de groep. Nieuwe luchtvaartmaatschappijen spruiten vaak voort uit emoties. Maar op de lijn waar ook Cathay Pacific en Hainan Airlines zitten, moet je al van ver komen om rendabel te worden', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 17 oktober 2018: Jeroen Cant, onderzoeker aan de UA, ontdekte tijdens het in kaart brengen van het winkellandschap in Vlaanderen dat vandaag al ongeveer vijf procent van de Vlamingen uit achtergestelde buurten in een voedselwoestijn leeft. Hij voorspelt dat het probleem zich de komende jaren enkel duidelijker zal manifesteren, zegt hij in De StandaardHet Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

  • 14 oktober 2018: Antwerpenaar Patrick Verhoeven zet havenkoepel IAPH weer op de kaart.

  • 7 oktober 2018: De Nigeriaan Peter Shobayo kaapte de onderscheiding voor beste eindwerk weg met zijn studie naar oplossingen voor de binnenvaartcongestie in de haven van Antwerpen. "Dit probleem vereist méér dan een betere planning op de terminals", zegt Peter.

  • 22 september 2018: Na amper vier maanden zet de Waalse luchtvaartmaatschappij Air Belgium in oktober haar enige lijnvlucht, tussen Charleroi en Hongkong, weer stop. Air Belgium kreeg de vluchten amper vol. Volgens Eddy Van de Voorde, luchtvaartspecialist van de Universiteit Antwerpen, kon de luchtvaartmaatschappij niet concurreren met grote maatschappijen als Lufthansa en KLM.

  • 20 september 2018: In de hoop de geplande monsterstaking van volgende week af te wenden, komt Ryanair deels tegemoet aan de eisen van de vakbonden. Onvoldoende, oordeelt de christelijke vakbond LBC, die doorgaat met de actie. "Zolang de piloten niet meedoen, kunnen de vakbonden het nooit hard maken", meent luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 20 september 2018: Edwin Verberght over innovatie in de binnenvaart op de Russische TV.

  • 18 september 2018: Het aantal passagiers per vliegtuig is in tien jaar met de helft gestegen. De vliegtuigen worden niet alleen groter, ze zitten ook voller. 'Luchthavens kunnen op piekmomenten geen extra vliegtuigen meer aan, dus zijn grote vliegtuigen een oplossing. Ook Brussels Airlines is van plan om in de toekomst grotere vliegtuigen in te zetten', zegt Eddy Van de Voorde, professor transporteconomie

  • 18 september 2018: Brussels Airlines schrapt zijn 1,5 jaar oude verbinding naar het Indiase Mumbai. Ieder zijn expertise, oordeelt Lufthansa, aldus Eddy Van de Voorde.

  • 14 september 2018: Op 28 september komt er de grootste staking ooit bij lagekostenmaatschappij Ryanair. En dat is niet alles. “We gaan elke maand één dag staken tot dit opgelost is”, klinkt het strijdvaardig bij de christelijke vakbond. Toch lijkt topman Michael O'Leary voorlopig niet door de knieën te gaan. “Ik ga niet buigen voor onredelijke eisen.” Ryanair verdeelt en heerst. Het lacht met de Belgische bonden. Dat zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 9 september 2018: De start-up DigiTrans ontstond uit een samenwerking van de universiteit van Antwerpen met de transportsector. Met hun oplossing willen ze de beste routes uitstippelen voor transporteurs, zeggen Valentin Carlen en Thierry Vanelslander.

  • 30 augustus 2018: Het goederenvervoer per spoor is momenteel onderbenut en daar moet verandering in komen. Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Luik onderzochten hoe het beter kan. Ze pleiten nu voor het bundelen van goederen en voor een sterkte marktregulator, op ATV, in Flows, in Nieuwsblad Transport, op SpoorPro.nl,  op Engineeringnet en op RailFreight.nl.

  • 27 augustus 2018: Een week lang bogen 34 logistiekprofessionals zich over de uitdagingen van de sector tijdens de 'Summer School on Urban Logistics' van Universiteit Antwerpen. Zo maken we aan de deelnemers duidelijk dat stedelijke logistiek meer is dan pakketjes leveren", zegt organisator Thierry Vanelslander

  • 24 augustus 2018: Tot nu toe was het gratis, maar reizigers die vanaf november een trolley meenemen op een vliegtuig van Ryanair zullen daar acht euro voor moeten betalen. De timing is niet toevallig, na al die stakingen van ontevreden personeel, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 23 augustus 2018: Transporteconoom Eddy Van de Voorde heeft grote twijfels bij het aanbod dat de IJslandse luchtvaartmaatschappij Primera Air in ons land lanceert.

  • 22 augustus 2018: De huurprijzen van winkelpanden staan onder druk. Vooral in kleinere steden als Roeselare, Tongeren en Turnhout wordt hard gestreden om de huurder, zegt Ann Verhetsel.

  • 20 augustus 2018: « Si on laisse agir le marché, il choisira sans doute ces deux ports, plus proches de l’hinterland [arrière-pays] européen. La Commission s’inscrit simplement dans cette perspective », a expliqué, dans le quotidien néerlandais NRC, Thierry Vanelslander, économiste des transports à l’Université d’Anvers.

  • 20 augustus 2018: Iedere gram telt. Daarom overweegt het Nederlandse KLM te stoppen met de verkoop van parfum en whisky aan boord. Want hoe minder het vliegtuig weegt, hoe minder brandstofkosten. Alles om gewicht te besparen”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 14 augustus 2018: Na harde Brexit gaan minder Ierse goederen naar Frankrijk en meer naar Nederland. „Als je de markt zijn werk laat doen, dan kiezen verladers vanuit Ierland over zee voor Antwerpen en Rotterdam. Die havens liggen dichter bij het Europese achterland. De Commissie sluit daar gewoon bij aan”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander van de Universiteit Antwerpen.

  • 13 augustus 2018: is bijna onmogelijk om de weerslag van één besteld pakje op het klimaat te berekenen, omdat je met zoveel variabele factoren zit. Maar voor heel België en gefocust op de last mile - het moeilijke laatste deel van de levring - kom je uit op een uitstoot van rond de 60.000 kilogram CO2 per dag, zegt Joris Beckers

  • 11 augustus 2018: Niet alleen in België zorgden stakende piloten gisteren voor annuleringen en chaos bij Ryanair. Ook hun collega’s uit Duitsland, Nederland, Ierland en Zweden legden het werk neer. Komt de luchtvaartmaatschappij deze storm te boven? lles hangt af van hoe hard Ryanair-CEO Michael O’Leary het spel wil spelen. Erg hard, zo blijkt. Het verwondert Eddy Van de Voorde niet.

  • 10 augustus 2018: Is de pilotenstaking het begin van het einde voor het lagekostenmodel van Ryanair? Transporteconoom Eddy Van de Voorde gelooft van niet. Volgens hem zal topman O'Leary het probleem aanpakken met zijn typische verdeel- en heersstrategie

  • 9 augustus 2018: ‘VLM is niet het einde’ Maar volgens luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (UA) is rendabiliteit een probleem van VLM, niet van Antwerp Airport.

  • 3 augustus 2018: De snelle groei van de luchtvaart wakkert de strijd om piloten aan. Wordt piloot een knelpuntberoep? 'Dat zijn optimistische ramingen van de industrie zelf', waarschuwt Eddy Van de Voorde.

  • 3 augustus 2018: Zal topman Michael O'Leary instemmen met betere arbeids-en loonvoorwaarden om de stakingsgolf bij Ryanair te stoppen? En zal dat op termijn de tickets duurder maken? Luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde gelooft niet in dat scenario. "Hij valt nog liever dood dan de prijzen te verhogen."

  • 2 augustus 2018: Probeert Ryanair dan toch de brokken te lijmen? Dat Michael O’Leary de plooien met de vakbonden wil gladstrijken, mag niet verbazen. ‘Zij vormen zijn achilleshiel’, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 1 augustus 2018: Dat het weinig comfort biedt, dat is Ryanair allang vergeven. Maar dat reizigers om de zoveel tijd en masse stranden? En dat het personeel wordt afgedreigd door de grote baas wanneer het protesteert? Dat lijkt van een andere orde. Stoot Michael O'Leary stilaan op de grenzen van de consument? Eddy Van de Voorde, luchtvaarteconoom aan de Universiteit Antwerpen, houdt dat scherp in de gaten.

  • 23 juli 2018: Met de komst van de containergigant COSCO Shipping Universe naar de Antwerpse haven is daar alweer een record gebroken. Waar eindigt dat, transporteconoom Thierry Vanelslander van de Universiteit Antwerpen?

  • 23 juli 2018: Luchtvaartmaatschappijen krijgen steeds vaker af te rekenen met schadeclaims vanwege vertraagde of geannuleerde vluchten. Die trend lijkt hand in hand te gaan met de continue groei van het Europese luchtverkeer én met de dalende stiptheid op heel wat Europese luchthavens, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 20 juli 2018: Airbnb is populair en alomtegenwoordig, ook in Antwerpen. Uit onderzoek van de universiteit Antwerpen blijkt dat die hoge concentratie aan aangeboden slaapplekken er de gewone huurmarkt in verdrukking brengt. Vooral in het oude stadscentrum. Om dat tegen te gaan, zijn er volgens het onderzoek quota nodig voor het maximum aantal airbnb''s per wijk.

  • 7 juli 2018: De Liefkenshoektunnel is steeds meer verzadigd. Van januari tot mei reed er 8,5 procent méér verkeer door. En vorig jaar was het aantal file-uren al verdrievoudigd. “Hoog tijd om serieuze knopen in de Antwerpse mobiliteit door te hakken”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander (UAntwerpen).

  • 4 juli 2018: Joost Hintjens hoorde bij het winnende team op de eerste hackathon van de haven van Antwerpen. Voor de tweede editie, die plaatsvindt in oktober, roept hij deelnemers op om spelletjes te ontwikkelen.

  • 2 juli 2018: Lowcost-spoorwegmaatschappijen vertalen het zakenmodel van Ryanair en Easyjet naar het treintransport. Binnenkort rijden ze misschien ook naar Londen. De lowcost trains zullen een nicheproduct blijven, denkt de Antwerpse transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 28 juni 2018: Politici roepen geregeld op om de NMBS te privatiseren. De spoorbonden staken om de haverklap. Het management vraagt nadrukkelijker dan ooit een nieuw beheerscontract. De reiziger is het kind van de rekening. Dus waar wachten we op om de privatiseringstruc ook bij het spoor toe te passen? “Ik zie dat niet meteen gebeuren”, zegt transporteconoom Eddy Van De Voorde.

  • 26 juni 2018: Europa's grootste luchthaven - Heathrow bij Londen mag uitbreiden. Een grote meerderheid van het Britse parlement steunt het voorstel om een derde landingsbaan aan te leggen. Het is een belangrijke stap in de uitbreiding van de vliegcapaciteit in Europa, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 25 juni 2018: De havens in het Middellandse Zeegebied verenigen zich onder de noemer MedPorts. De mediterrane havens willen zich presenteren als aantrekkelijke partners voor de Chinese 'one belt, one road'-trafieken, zegt Patrick Verhoeven.

  • 7 juni 2018: Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar gisteren heeft Air Belgium zijn eerste commerciële langeafstandsvlucht vanuit België naar Hongkong afgerond. "Een moordende concurrentie", zei transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 6 juni 2018: Brussels Airlines CEO Christina Foerster weet wat haar te doen staat. 'Ze moet de yield (prijs, red.) verhogen en de kosten doen dalen door verlieslatende activiteiten te schrappen', zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen op Radio 1 en in De Tijd

  • 6 juni 2018: Volgens Ivan Cardenas, economisch geograaf aan de Universiteit Antwerpen, koopt 56% van de Belgen online. De gefragmenteerde leveringen, niet afgeleverde goederen en retours hebben een serieuze impact op de mobiliteit.

  • 5 juni 2018: Vanop Charleroi is gisteren de eerste commerciële Air Belgium-vlucht opgestegen met bestemming Hongkong. Een primeur voor de Waalse luchthaven. Deze eerste langeafstandsvlucht is het begin van meer, weet men in Henegouwen. "Valt nog te bezien", zegt transporteconoom Eddy Van De Voorde

  • 5 juni 2018: De economische sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en de ingestorte olieproductie in Venezuela. Het zijn maar twee van de vele factoren die de olieprijs de laatste maanden fors de hoogte in laten gaan. Ook kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, wordt daardoor heel wat duurder. En dat zal ongetwijfeld ook een impact hebben op de prijzen van de tickets, zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde.

  • 15 mei 2018: De piloten van Brussels Airlines staken zoals aangekondigd op maandag en woensdag. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) waarschuwt dat men “in Duitsland met argusogen naar deze problematiek kijkt”.

  • 14 mei 2018: De timing van de pilotenstaking van Brussels Airlines is slecht gekozen. Dat zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen

  • 10 mei 2018: ‘Verhuizing naar het buitenland is niet altijd negatief’ zegt Katja Bringmann, onderzoekster Universiteit Antwerpen, gespecialiseerd in durfkapitaal.

  • 3 mei 2018: Een Boeing 737-700 van Southwest Airlines heeft tijdens een vlucht van Chicago naar Newark een noodlanding moeten maken vanwege een gebarsten raampje. ‘Dat is zeker uitzonderlijk’, zegt Eddy Van de Voorde, luchtvaartexpert van de Universiteit Antwerpen.

  • 25 april 2018: De Belgische overheid moet hopen dat de aandelen van Brussels Airport niet bij een hefboomfonds terechtkomen, zegt de Antwerpse transport- en haveneconoom Eddy Van de Voorde.

  • 23 april 2018: Van 14 tot 18 mei vindt aan de Universiteit Antwerpen de eerste Antwerp Inland Navigation School plaats. Met ook een bezoek aan Van Moer en BCTN speelt de universiteit in op de nood aan strategische opleiding voor binnenvaartprofessionals, zegt Christa Sys.

  • 9 april 2018: The future for air cargo is about bets, lotteries and forecasting, said Prof. Dr. Eddy Van de Voorde of the University of Antwerp at Air Car-go Belgium’s latest Cargo Talks event.

  • 4 april 2018: Het escalerende geweld én de cijfers laten er weinig twijfel over bestaan: meer dan ooit loopt dé Europese smokkelroute voor cocaïne door de Antwerpse haven. Thierry Vanelslander, professor maritieme bedrijfseconomie (Universiteit Antwerpen), publiceerde in 2014 een studie waarin de procedures in Antwerpen en Rotterdam met elkaar werden vergeleken. ‘Uit de studie bleek dat Rotterdam toen professioneler controleerde’, zegt hij.

  • 3 april 2018: Zowel de Verenigde Naties als de OESO maken zich zorgen om de CO2-uitstoot van de scheepvaart. De IMO zet de kwestie binnenkort op de agenda in Londen. De uitstoot naar beneden krijgen is niet simpel, waarschuwt Patrick Verhoeven.

  • 31 maart 2018: De kilometerheffing voor vrachtwagens, die op 1 april precies twee jaar bestaat, wordt voor bijna de helft door buitenlanders betaald. Opvallend is dat de heffing de winstmarges van transportbedrijven niet aantast. Ze wordt doorgerekend aan de consument. “We willen onze goederen op tijd in de winkel hebben en zijn bereid om daarvoor te betalen”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 28 maart 2018: Het privébedrijf Flixbus gaat tickets verkopen voor busritten tussen tien Belgische steden. 'De volgende stap is de volledige liberalisering van het openbaar vervoer.', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 27 maart 2018: Eddy Van de Voorde gaf gisteren op BRUcargo zijn academische blik op de luchtvrachtsector. Hij zag heel wat parallellen met het maritiem transport, maar voorspelde ook een stijgend belang van vracht in de luchtvaartsector.

  • 24 maart: Vliegen naar New York was nog nooit zo goedkoop. Wie vandaag bij Brussels Airlines een retourvlucht richting de 'Big Apple' boekt, is voor net geen 270 euro geholpen. “Het gevolg van een overcapaciteit op Europese vluchten richting New York”, weet professor en transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen).

  • 11 maart 2018: Handelsingenieur Pauline Van Doren wint de VEA-prijs voor haar masterscriptie over de digitalisering in de expeditiesector. "Kleinere spelers kennen de mogelijkheden van digitalisering nog niet."

  • 17 februari 2018: De Belgische multinational Umicore, die in de provincie Antwerpen zo'n 2.500 mensen vast in dienst heeft, ziet zijn winst en aandelenkoers fors stijgen omdat het bedrijf materialen voor batterijen van elek- trische auto's maakt. Maar hoe kan dat, als de elektrische auto bijna nergens in Europa doorbreekt? Thierry Vanelslander verwijst naar gebrek aan laadcapaciteit en het risico op stroomtekort.

  • 13 februari: Luchtvaartmaatschappijen rekenen steeds vaker woekertarieven aan voor het reserveren van stoelen. "Die monsterbedragen vloeien vooral naar de kas van de grote vliegtuigmaatschappijen die vroeger alle kosten in het ticket stopten", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 8 februari 2018: De gevreesde ontslagronde bij Brussels Airlines blijft tot nader order beperkt tot de twee topmensen CEO Bernard Gustin en CFO Jan De Raeymaeker. Bestuurs-voorzitter Etienne Davignon haastte zich gisteren persoonlijk ter plaatse om de vakbonden gerust te stellen: “Er komt geen sociaal bloedbad bij Brussels Airlines. “De vluchten en bestemmingen die niet rendabel zijn, zal Lufthansa laten vallen”, meent transporteconoom Eddy Van de Voorde in Gazet Van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

  • 5 februari 2018: Dat Lufthansa vroeg of laat met een herstructurering van Brussels Airlines zou uitpakken, viel te verwachten. Als Belgische ondernemers de nationale identiteit van de luchtvaartmaatschappij hadden willen veiligstellen, hadden ze dat volgens Eddy Van Voorde vroeger moeten doen, zegt hij in De MorgenHet Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en Het belang van Limburg.

  • 1 februari 2018: Charleroi verstopt niet langer dat het een inter­nationale luchthaven wil worden. De vraag is of Charleroi voldoende troeven heeft om het te maken als internationale lucht­haven. Daarover zijn de meningen verdeeld. Wouter Dewulf noemt het een erg grote uitdaging, in De Standaard en Gazet van Antwerpen.

  • 26 januari 2018: De Vlaamse regering beslist voor de zomer waar de Antwerpse haven de nieuwe containertrafieken opvangt. De rederijen en het havenbestuur pleiten voor een nieuw Saeftinghedok op Linkeroever, maar dat is volgens een recente studie minder rendabel. “Snel een haven binnen en buiten varen is de prioriteit van rederijen”, stelt Thierry Vanelslander.

  • 22 januari 2018: Het vervoer van goederen over water is vorig jaar in Vlaanderen met 6,5% gestegen. Binnenvaart heeft alvast één grote troef: het is goedkoop. Uit een berekening die professor Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) voor uw krant maakte, blijkt dat het kostenverschil hoog oploopt als de afstand groter wordt.

  • 15 januari 2018: De binnenvaart heeft in 2017 een recordjaar beleefd. Het transport van goederen over waterwegen in Vlaanderen steeg in een jaar tijd met 6,5%. Maar er is nog werk aan de winkel, zegt Thierry Vanelslander

2017

  • 20 december 2017: Uber is dan toch gewoon een transportbedrijf, en niet louter een digitaal platform dat chauffeurs en passagiers samenbrengt. Dat zegt het Europese Hof van Justitie in een definitief arrest. Uber zal z'n businessmodel moeten aanpassen, zegt Thierry Vanelslander.

  • December 2017: Professor Thierry Vanelslander over het Centraal Boekingsplatform: “Slimme expediteurs zijn nu al aan het diversifiëren”.

  • December 2017: Vessel Train: in een treintje over het water. De Universiteit Antwerpen gebruikt haar transportmodellen om te berekenen of de Vessel Train economisch rendabel is.

  • 19 december 2017: Volvo Trucks en Universiteit Antwerpen samen op Innovatiepad. Het begon allemaal met een driekoppig doctoraat van een studententeam van de Universiteit van Antwerpen, bestaande uit Joris Beckers, Thomas Huybrechts en Valentin Carlan. Lees ook het artikel in Flows

  • 15 december 2017: In een poging om de eerste pilotenstaking ooit bij het bedrijf te voorkomen, heeft Ryanair bekendgemaakt dat het nu toch vakbonden zal erkennen binnen het bedrijf. Eddy Van de Voorde licht toe.

  • 1 december: Jochen Maes (UAntwerpen, Departement Transport en Ruimtelijke Economie) doctoreert op onderzoek naar fietskoeriersdiensten. Hij onderzocht of het gebruik van fietskoeriers rendabel is in het commercieel transport van e-commerce in stedelijk gebied. Lees zijn bevindingen in Flows en De Standaard

  • 27 november: De provincies staan onder druk, maar uit onderzoek van UAntwerpen en UCLouvain blijkt dat de provinciegrenzen slechts reële ‘obstakels’ zijn. Bij verhuizen, winkelen en werken staat de eigen provincie doorgaans centraal. Volgens de onderzoekers hebben provinciegrenzen toch nog betekenis, zeggen ze op VRTNWS en op ATV.

  • 21 november 2017: De komende jaren zal de Antwerpse haven meer hooggeschoolde werknemers nodig hebben. Ook de vraag naar handenarbeiders blijft licht toenemen. Vooral de werknemers uit het middensegment, onder wie de expediteurs, dreigen uit de boot te vallen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de provincie Antwerpen, licht Thierry Vanelslander toe in De Standaard, in Het Laatste Nieuws, in Gazet Van Antwerpen, in Flows, in BN De Stem, op Kanaal Z en op ATV.

  • 9 november 2017: Vele kleine winkelpanden in de steden komen leeg te staan. Ann Verhetsel (vanaf 02:43:30) legt uit hoe dat komt.

  • 7 november 2017: Joris Beckers en Ivan Cardenas (TEW) onderzochten de kostprijs van e-commerce. Op het net kopen is comfortabel maar er hangt een prijskaartje aan door files, ongevallen en vervuiling. De 150.000 dagelijkse leveringen in ons land kosten de samenleving veel geld, zegt Joris Beckers in De Standaard, op Studio Brussel en op atv.

  • 28 oktober: Christa Sys: "Innoveren in transport en logistiek moet je samen doen"

  • 18 oktober 2017: Spoorwegnetbeheerder Infrabel en brandstoffenbedrijf G&V Energy Group hebben het eerste openbare tankstation voor goederentreinen in de Antwerpse haven geopend. Volgens transporteconoom Thierry Vanelslander zal het nog een tijdje duren voor 15% van de goederen in de Antwerpse haven via het spoor wordt vervoerd.

  • 17 oktober 2017: Luchtvaarmaatschappij Emirates verhuist cargovluchten van Schiphol naar Zaventem. Ook Singapore Airlines doet dat. Die verschuiving kan op Brussels Airport 250 extra banen opleveren. Dat cargomaatschappijen voor Zaventem kiezen, is opmerkelijk, zegt ook Eddy Van de Voorde.

  • 11 oktober 2017: According to the University of Antwerp’s Dr Christa Sys, the success rate in implementing innovation in ports and shipping is around 85% and is a mix of technological, administrative, organisational and cultural nature, says Nico Berx.

  • 5 oktober 2017: Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) daagt Ryanair voor de rechter. Een belangrijk demarche, vindt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • September 2017: Hoe halen we vrachtwagens van de baan? Volgens Thierry Vanelslander zit er toekomst in de concepten die op de massificatie van bestellingen gericht zijn.

  • 27 september 2017: Eleni Moschouli explained on ‘Factors affecting the cost performance of transport infrastructure projects’ at ICTR 2017 Conference, Greece.

  • 25 september 2017: Het Departement Transport en Ruimtelijke Economie van de UAntwerpen en BNP Paribas Fortis zetten de samenwerking rond de Leerstoel in Transport, Logistiek en Havens twee jaar verder. “Verdere integratie van de maritieme keten is noodzakelijk”, zegt leerstoelhouder hoogleraar Christa Sys.

  • 23 september 2017: Als de socialisten zondag met een gunstige verkiezingsuitslag een plaats in de Duitse regering kunnen afdwingen, is dat een goede zaak voor ons land, menen economen. “Als de Duitsers er de knip inzetten, zal Antwerpen bloeden. Er hangt dus veel van Duitsland af.” zegt Eddy Van de Voorde.

  • 20 september 2017: Door zijn lage prijzen wordt Ryanair veel vergeven. Maar zijn de afgeschafte vluchten de brutaliteit te veel? 'Mocht het mij als passagier overkomen, ik vloog er tien jaar niet meer mee', zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen.

  • 19 september 2017: 2.000 geschrapte vluchten, tot 400.000 getroffen passagiers en tientallen miljoenen euro's schade door een probleem met verlofdagen. Sommige CEO's zouden er een hartinfarct van krijgen, maar dat geldt niet voor Michael O'Leary. “Ryan­air overleeft dit debacle zonder grote littekens”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 19 september 2017: Ryanair schrapt 2.000 vluchten en laat 380.000 reizigers aan hun lot over, maar toch zullen ook de komende maanden alle vliegtuigen weer vol zitten. Niéts kan de lowcostmaatschappij raken. "Omdat het belangrijkste criterium bij vliegen de prijs is", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 17 september 2017: Van vandaag tot en met woensdag zijn er in totaal twaalf Ryanair-vluchten geschrapt van en naar de luchthavens van Zaventem en Charleroi. Evy Onghena licht op VTM en Kanaal Z toe waarom, Franziska Kupfer in Ter Zake.

  • 9 september 2017: In de komende drie jaar komen er 3.582 plaatsen bij op de park-and-rides in Antwerpen, vanwaar tram en bus naar de stad vertrekken. “Het potentieel van die park-and-rides wordt niet ten volle benut”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 9 september 2017: De stad geeft sinds begin dit jaar een korting aan werknemers die een gewone of elektrische fiets kopen voor hun woon-werkverkeer. “De fietskorting en de uitbreiding van de deelfietsen zijn goede maatregelen, maar het is zeer de vraag of ze de files doen verminderen”, zegt transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 7 september 2017: Daan Schalck en Jan Lagasse, de toplui van de fuserende Haven van Gent en Zeeland Seaports, hopen hun gezamenlijke schip naar de open zee te leiden. Thierry Van Elslander, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, twijfelt aan die 15 procent, maar hij ziet wel groeipotentieel. Zijn collega Eddy Van de Voorde noemt dat een “ fake effect”.

  • 6 september 2017: De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair wijzigt haar bagageregels, om meer koffers en tassen in het ruim te krijgen. Ruimbagage wordt goedkoper, maar passagiers die niet extra hebben betaald, zullen nog maar één stuk handbagage mee aan boord kunnen nemen van het vliegtuig. Thierry Vanelslander reageert.

  • 31 augustus 2017: De mediastorm over de mogelijke privatisering van de NMBS zet de ideologische breuklijnen nog eens op scherp. Terwijl voor- en tegenstanders om ter luidst argumenteren, heeft professor Eddy Van de Voorde, transporteconoom aan de Universiteit Antwerpen, bedenkingen bij het politieke spel.

  • 31 augustus 2017: Transportfirma's die lege containers niet terugbrengen naar Antwerpen krijgen de komende vier maanden geld van de stad. Het is nog de vraag of de stad en Depot X hun ambities kunnen waarmaken. Transporteconomen Thierry Vanelslander en Christa Sys, allebei van Universiteit Antwerpen, hebben zo hun twijfels.

  • 26 augustus 2017: Premier Michel (MR) en CD&V veegden het voorstel om de NMBS te privatiseren vrijdag resoluut van tafel, maar de discussie komt de komende jaren zeker terug. “Ik houd mijn hart vast”, zegt de Antwerpse transporteconoom Thierry Vanelslander

  • 24 augustus 2017:Na een dag staken, gingen de bagagisten van afhandelaar Swissport gisterochtend weer aan het werk. Naast zo'n dertigduizendtal reizigers hebben ook de luchthaven en vliegmaatschappijen schade geleden. “Om nog maar te zwijgen over de imagoschade.”, zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 19 augustus 2017: Uw koffers zijn nog maar net uitgepakt, of u mag al beginnen te denken aan uw vólgende zomervakantie. Volgens de reissector is het nu immers het moment om te boeken voor 2018. Transporteconoom Eddy Van de Voorde heeft zijn bedenkingen bij het systeem van de 'first minutes'.

  • 25 juli: Onder de noemer ‘Vessel Train’ onderzoeken 22 partners uit 9 Europese landen een concept van platooning in de binnenvaart. Belgische partners in het Europese Novimarproject zijn Van Moer Group en Universiteit Antwerpen.

  • 22 juli 2017: De Antwerpse haven heeft het voorbije halfjaar meegesurft op de groei van de wereldhandel. De resultaten vallen echter in het niet bij de prestaties van Rotterdam. “Dit is geen inhaaloperatie meer”, zegt Eddy Van de Voorde

  • 19 juli 2017: Na “absolute recordjaren” is de Antwerpse haven er ook tijdens de eerste jaarhelft in geslaagd op alle terreinen groei te realiseren. In een eerste reactie merkt Eddy Van de Voorde op dat “het abnormaal zou zijn geweest indien er, bij de huidige wereldwijde groei van de economie, géén groei in Antwerpen zou zijn geweest.”

  • 27 juni 2017: Luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde: "Handbagage is een kost, omdat ze niet allemaal in het toestel kan, en dus alsnog naar het ruim moet. In de Verenigde Staten is het een issue om die kost alsnog aan te rekenen. Volgens mij is het een kwestie van tijd vooraleer het ingang vindt, en dan zal het ook in Europa toegepast gaan worden."

  • 9 juni 2017: Europa wapent zich tegen gesubsidieerde luchtvaartmaatschappijen uit de Golf. Maar de Europese sancties kunnen botsen met nationale belangen, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 29 mei 2017: De prestigieuze ITF Young Researcher of the Year Award gaat dit jaar naar de jonge Fransman Florent Laroche, voor zijn studie naar het goederenvervoer op het spoor. De award is een pluim op de hoed van het Antwerpse team waarmee Laroche samenwerkte.

  • 23 mei 2017: Brussels minister van Werk en Economie Didier Gosuin (Défi) wil dat de 'tewerkstellingschantage' over Brussels Airport stopt. Het potentiële aandeel van Brussel is volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde nog een pak groter.

  • 23 mei 2016: A study of competition in the European rail freight market by Florent Laroche has secured a prestigious international transport industry award. He conducted his research at the University of Antwerp.

  • 18 mei 2017: Het Europese project Clusters 2.0, waarbij onder meer Nallian, Aircargo Belgium en Universiteit Antwerpen betrokken zijn, mag zes miljoen euro verdelen over projecten van 29 partners die hubs voor vracht met elkaar connecteren om zo de goederenstroom te optimaliseren.

  • mei 2017: Mensen maken de haven, aldus Christa Sys

  • 25 April 2017: It will become extremely difficult for carriers to get financing from banks going forward, and even if they manage to do so, the price will be towering, says Eddy Van de Voorde.

  • 20 april 2017: The ties that bind. Discussing neckwear and novel writing with Patrick Verhoeven of the European Community Shipowners’ Associations

  • 19 april 2017: De Antwerpse haven heeft haar beste eerste kwartaal ooit achter de rug, vooral dankzij de containertrafiek. Die groeide met 2% in gewicht. Maar Rotterdam doet op dat vlak met een groei van 10,8% nog beter. Transporteconoom Eddy Van de Voorde had de inhaalbeweging van Rotterdam verwacht.

  • 19 April 2017: 'Winning the hackathon doesn't have a certain recipe, but there are certainly a few success factors that need to be accomplished', zegt Valentin Carlan

  • 15 april 2017: Het bedrijf FlixBus ging in 2012 uit de startblokken dankzij de hoofdprijs van een ondernemerswedstrijd. André Schwämmlein en zijn twee vrienden wonnen zes maanden gratis kantoorhuur. Maar verder hadden ze géén geld en géén bussen. Maar Eddy Van De Voorde twijfelt aan het economisch sprookje van Schwämmlein & co.

  • 12 april 2017: Meer tickets verkopen dan er plaatsen zijn in het vliegtuig. Elke luchtvaartmaatschappij doet het wel eens, doorgaans uit commerciële overwegingen. Het komt erop aan berekend te overboeken. 'Zeker in Europa zijn overboekingen zeldzaam geworden, omdat het de maatschappijen te veel kost', zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde.

  • 3 April 2017: For the maritime and port community, co-innovation is a new discipline. It is a form of collaborative creativity that should be initiated by maritime supply chain actors to enable innovation. BNP Paribas Fortis (BNPPF) and the University of Antwerp teamed up and gathered a large amount of actors of the maritime sector at an event focusing on co-innovation, the most important challenge for the port industry in the decades ahead.

  • 20 March 2017: ‘It is about integration of the maritime supply chain, it is about innovation and it is about cooperation’, zegt Christa Sys

  • March 2017: A smaller alternative to large box lines? Shippers should invite smaller regional lines to enter the deepsea trades, writes Christa Sys.

  • 15 maart 2017: Ondanks de hoera-stemming is niet iedereen even enthousiast over het nieuwe akkoord. Want volgens Thierry Vanelslander is het helemaal niet zeker dat dit compromis het fileprobleem ook effectief zal oplossen. Het is technisch erg moeilijk om de verschillende verkeersstromen te scheiden, en de kans bestaat dat de files gewoon zullen verschuiven. Bovendien is het volgens critici niet duidelijk hoe we dit allemaal gaan betalen.

  • 13 maart 2017: Delegates at a European Shipping Week seminar showed relief on learning that the new Basel IV ship finance rule will cost banks less than they’ve previously anticipated. “The proposed timing of implementation is also much more relaxed than we thought,” said organiser Christa Sys, from the Department of Transport and Regional Economics at the University of Antwerp and BNP Paribas Fortis Chair Transport, Logistics and Ports

  • 9 maart 2017: Wie containers zegt, ziet er de vrachtwagen en de files dadelijk bij. De voordelen van het containervervoer zijn minder zichtbaar, maar daarom niet minder groot, zegt Thierry Vanelslander

  • 6 maart 2017: Investment programmes put forward by rail companies must be accompanied by a strong business case if the investment is to be justified, Karel Vinck told an audience of rail professionals at the Antwerp Rail School.

  • 27 februari 2017: De binnenvaart moet innoveren als ze rendabel wil worden, en als ze wil concurreren met het wegtransport. Dat zeggen de transporteconomen van de universiteit van Antwerpen die de sector grondig doorgelicht hebben op Kanaal Z, in De Scheepvaartkrant en in Schuttevaer.

  • 24 februari 2017: "Alstublieft, haal dit uit de handen van de politiek." Die wanhoopskreet slaakte transporteconoom Eddy Van De Voorde toen hij hoorde dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een eigen plan had uitgewerkt voor de spreiding van de vluchten op Zaventem.

  • 23 februari 2017: Eddy Van de Voorde over Vlaams spreidingsplan: "Alstublieft, haal dit uit de handen van de politiek"

  • 22 februari 2017: Zijn we opnieuw vertrokken voor een rondje communautair gekibbel over de luchthaven? Hoeveel jobs staan er op het spel? Transporteconoom Eddy Van de Voorde beantwoordt alle vragen over de discussie rond de Brusselse geluidsnormen.

  • 18 februari 2017: Organisé par BNP Paribas Fortis Chair Transport, Logistics and Ports le 28 février, ce séminaire, qui comptait Philippe Louis-Dreyfus, Président du Conseil de Surveillance de Louis Dreyfus Armateurs S.A.S. parmi ses intervenants (1),

    fut un véritable succès, avec près de 115 participants.

  • 18 februari 2017: Team RouVolvo with TPR members Joris Beckers and Valentin Carlan wins the Volvo Trucks Hackaton with their innovative and feasable solution for real time route planning.

  • 17 februari 2017: Wie kan daar nu tegen zijn, zou je denken. Dat er 's nachts meer containers vervoerd worden over de weg vanuit de haven, waardoor we in de spits minder troosteloos lange rijen vrachtwagens bumper aan bumper zien staan. Helaas, de Antwerpse transporteconoom Thierry Vanelslander tempert meteen de verwachtingen.

  • 13 februari 2017: Where are the elephants in the room? Wouter Dewulf about air cargo products, markets and yield

  • 11 februari 2017: Hoeveel rek zit er nog op de groei van Brussels Airport? 'De capaciteit van een luchthaven is beperkt door zijn fysieke oppervlakte', zegt professor Eddy Van de Voorde

  • 8 februari 2017: Transporteconoom Thierry Vanelslander reageert sceptisch op het 'ultieme compromis' dat de intendant voorlegt. "Politiek mag dit dan leuk zijn, ik zie niet goed in hoe dit de fileproblemen gaat oplossen."

  • 6 februari 2017: Een recordaantal bulk- en containerschepen werd vorig jaar wereldwijd voor de sloop verkocht. Zelfs schepen van zes of zeven jaar 'oud' worden ontmanteld. Dit jaar is de situatie niet verbeterd, zegt Christa Sys

  • 21 januari 2017: De leden van het Brussels Parlement vragen de overheid om een woonkorting in plaats van meer bedrijfswagens. Inderdaad een "lovenswaardig plan" om het pendelen te verminderen, beaamt transporteconoom Thierry Vanelslander

  • 19 januari 2017: De campus van de Universiteit van Antwerpen staat van 6 tot en met 10 maart weer in het teken van uitwisseling van spoorkennis tijdens de vijfde editie van de Antwerp Rail School.

2016

  • 22 december 2016: Een van de grote kritieken op het Saeftinghedok is dat het extra files zal veroorzaken. Transporteconoom Thierry Vanelslander (UAntwerpen) gelooft niet in dat scenario. “Je moet niet naar de verkeerssituatie van vandaag kijken, maar naar de situatie over tien jaar.”

  • 19 december 2016: Veel mensen bestellen hun kerscadeautjes online. Om al die pakjes te leveren, leggen ze nog vele kilometers over de weg af. Niet goed voor het milieu denken velen maar toch is de impact beperkter dan wanneer we allemaal individueel pakjes gaan kopen, zegt Thierry Vanelslander.

  • 16 december 2016: Na weken onderhandelen is de kogel door de kerk. Het Duitse Lufthansa wordt voor 100% eigenaar van Brussels Airlines. De naam van de maatschappij wordt nog minstens twee jaar behouden. Maar een jobgarantie komt er niet. Toch hoeft dat geen probleem te vormen, denkt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 16 december 2016: Paniek op Zaventem gisteren. Twee vrachtvluchtmaatschappijen, Yangtze River Express en Saudia Cargo, ruilen Brussels Airport voor Schiphol en Frankfurt. Volgens directeur Geert Keirens van Air Cargo Belgium, de organisatie die de vrachtbedrijven op Brucargo groepeert, zou het vertrek alles samen meer dan 3.000 jobs bedreigen. Professor Eddy Van de Voorde  denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen.

  • 13 december 2016: De Vlaamse overheid laat de burger mee beslissen over de plaats waar de haven van Antwerpen uitbreidt. Tegen 2030 moet de capaciteit voor container-behandeling in de Antwerpse haven met een derde tot de helft toenemen. Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde van de Universiteit Antwerpen is de bouw van het Saeftinghedok de enige optie.

  • 13 december 2016: De ruimte voor de containerbehandeling in de Antwerpse haven moet met een derde tot de helft toenemen tegen 2030. Tot 18 januari 2017 mag u mee bepalen waar die uitbreiding komt. Eddy Van de Voorde twijfelt er echter niet aan dat het Saeftinghedok de beste oplossing is.

  • 11 december 2016: Eerste havenhackaton 'Logistics of the future' is gewonnen door Boock-a-lock, een applicatie voor de binnenvaart om aanmeergelegenheid te vinden in de drukke Antwerpse haven.Dit team bestond uit IT-experts, C-Mat studenten en TPR Researchers, Joris Beckers, Valentin Carlan en Joost Hintjens

  • 9 December 2016: United Airlines gaat vanaf volgend jaar een toeslag vragen voor handbagage die in de laadruimte boven de passagiersstoelen wordt gestapeld. Enkel wat je onder de zetels kan schuiven, zal nog gratis zijn. "Een kwestie van tijd voor dit ook naar hier overwaait", zegt Eddy Van de Voorde.

  • 26 November 2016: Voor 30 euro kunt u van Brussel naar Barcelona vliegen. Het is maar een van de zotte prijzen die de luchtvaartmaatschappijen vandaag aanbieden. “Een belangrijke graadmeter is de yield”, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 24 november 2016: Het grooste tweemotorige vliegtuig dat Airbus ooit heeft gebouwd heeft in het Franse Toulouse zijn eerste testvlucht gemaakt. Het gaat om de A350-1000. Airbus wil hiermee marktaandeel winnen in een segment waarin het nu de duimen moet leggen voor grote concurrent Boeing, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 23 november 2016: Als Brussels Airport zijn masterplan zomaar mag uitvoeren, zijn talloze gezinnen de dupe. Transporteconoom Eddy Van de Voorde verdedigt het masterplan volgens het louter economische adagium 'stilstaan is achteruitgaan'.

  • 18 november 2016: Nu al een reis voor 2017 gereserveerd met vroegboekkorting? De kans is groot dat u toch meer zult moeten betalen dan gepland. Touroperators verwachten immers dat de olieprijs zal stijgen in januari en rekenen het verschil door. "Wat de touroperators doen is perfect legaal, maar niet zo verstandig", vindt transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 18 november 2016: Brussels Airport, motor van economische ontwikkeling? Toch als we de plannen van de directie mogen geloven. Is Zaventem het nieuwe Oosterweel? Transporteconoom Eddy Van de Voorde denkt van niet.

  • 15 november: De Oosterweel-verbinding zal 9 miljard euro kosten, en zal gespreid moeten worden over een hele generatie. "Dat is dan ten koste van andere investeringen", zegt Eddy Van de Voorde.

  • 14 november: Het principe achter het resultaat, de zogenoemde 'hyperloop', is eenvoudig. Passagiers of een andere vracht worden vervoerd in 'pods' of karretjes, die voortgestuwd door magnetische straling door een tunnel glijden. Transporteconoom Thierry Vanelslander vreest dan weer vooral voor een gebrek aan kandidaat-investeerders én voor de ruimtelijke haalbaarheid.

  • 8 november 2016: Thierry Vanelslander en Wouter Dewulf gaven les op Chongqing University.

  • 3 november 2016: Er lijkt een fusie op til tussen de havens van Gent en Zeeland. Een grote verrassing is dat niet, want de havens kijken al geruime tijd naar elkaar. "Ze kunnen er dan ook alleen maar sterker van worden", zegt transporteconoom Thierry Vanelslander

  • 2 november 2016: Paarse vliegtuigen met namen als Mom en Dad, een goedlachse eigenaar en ogenschijnlijk spotprijzen om naar de States te vliegen. WOW air is geland op Brussels Airport. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) volgt al langer de expansiepolitiek van WOW Air

  • 29 oktober 2016: Vanaf 2023 zullen we betalen om met onze wagen op de snelwegen en grotere autowegen te rijden. Dat denkt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 29 oktober 2016: Vrijdag was er geen sprake van een spitsuur op de E17 richting Nederland, maar van een spitsdag. Transporteconoom Eddy Van de Voorde pleit voor de invoering van een kilometerheffing voor

    personenwagens vanaf 2023 om het fileprobleem aan te pakken.

  • 28 oktober 2016: De Nationale Bank zegt dat het aantal jobs in de haven in 2015 met 1% is gedaald ten opzichte van 2014. Is dat een veeg teken? “Eigenlijk niet”, zegt Christa Sys

  • 25 oktober: Het mobiliteitsbudget, waarvoor de regering een praktischer kader uitwerkt, wordt voorgesteld als een oplossing tegen files. Maar onderzoek van Toon Zijlstra wijst uit dat we daar geen grote impact moeten verwachten.

  • 19 oktober 2016: In de top vijftig over de penetratie van innovatie in de ondernemingen, staan geen logistieke of havenbedrijven stelde logistiek- en havenhoogleraar Christa Sys.

  • 12 oktober 2016: Flows- Van Moer: “Shortsea wordt stiefmoederlijk behandeld in havens

  • 29 september 2016: Terwijl politiek Vlaanderen bekvecht over de Chinese instap in Eandis, komt Brussels Airlines volledig in handen van het Duitse Lufthansa. Zonder al te veel poeha. Waar is onze nationalistische reflex gebleven? "Die is voor niets nodig. Dit is een goede zaak voor Brussels Airlines", zegt transporteconoom Eddy Van De Voorde.

  • 29 september 2016: Het Centre for Maritime & Air Transport Managament (C-MAT) van de Universiteit Antwerpen telt bij de start van het academiejaar zestien nationaliteiten, met een internationaal uitstekende reputatie", zegt academisch directeur Franziska Kupfer.

  • 28 september 2016: Lufthansa heeft de volledige overname van Brussels Airlines herhaaldelijk uitgesteld, maar de kans is groot dat de raad van bestuur vandaag groen licht zal geven. Luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) vindt het niet meer dan logisch dat Brussels Airlines zijn naam zal blijven behouden

  • 16 september 2016: Tegen een spotprijs naar New York: luchtvaartmaatschappijen beloven het ons al lang. Berucht is Ryan­air, dat vorig jaar nog verkondigde ooit een ticket naar Amerika voor 14 euro te willen aanbieden. Onzin, uiteraard. Dat mag niet verbazen, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 15 september 2016: Voor een prikje naar de VS? Het kan, want ook lowcostmaatschappijen vliegen nu op lange afstanden. Transporteconoom Eddy Van de Voorde verwacht niet dat lowcostmaatschappijen de luchtvaart op zijn kop zullen zetten.

  • 9 september 2016: Het Duitse Lufthansa voert op Zaventem de strijd met Ryanair en easyJet verder op. Vanaf januari opent lowcostdochter Eurowings een tweede verbinding met Brussels Airport vanuit Salzburg. Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) maken grote carriers, zoals Lufthansa, volop werk van een netwerk met zogeheten 'secundaire' luchthavens.

  • 23 augustus 2016: De stad Antwerpen wil een pioniersrol spelen in het gebruik van zelfrijdende wagens. Toelichting door verkeerseconoom Thierry Vanelslander.

  • 29 juli 2016: De curatoren van het failliete VLM Airlines willen in de eerste helft van augustus de knoop over een doorstart van het bedrijf doorhakken. Eddy Van de Voorde is sceptisch.

  • 7 juli 2016: Na een recent vonnis van de rechtbank in Charleroi kunnen klanten sneller en gemakkelijker een schadevergoeding krijgen van luchtvaartmaatschappijen, nadat een vlucht geannuleerd of vertraagd is. "Dit is een cruciaal vonnis", zegt Eddy Van de Voorde

  • 6 juli 016: D-day voor de Antwerpse Waterbus vandaag. Voor het eerst gaat het vaartuig te water. "Hij kan vanaf volgend jaar als volwaardig transportmiddel een succes worden, zegt transporteconoom Edwin van Hassel.

  • 5 juli 2016: De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling wordt steeds populairder. Maar om haar passagiers niet woest te maken moet ze snel iets doen aan haar ernstige groeipijnen, zegt Eddy Van de Voorde

  • 4 juli 2016: De vakantie is amper gestart, of honderden Belgen zijn in Barcelona geblokkeerd geraakt door een felle staking bij lagekostenmaatschappij Vueling. Volgens luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde zijn maatregelen op komst.

  • 4 juli 2016: De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling wordt steeds populairder, maar als het geen vat krijgt op zijn ernstige groeipijnen, kan het tij snel keren, zegt Eddy Van de Voorde.

  • 1 juli 2016 : Moins de deux heures de TGV pour faire Paris-Strasbourg : le dernier tronçon de cette ligne à grande vitesse est inauguré dimanche. Quels bénéfices l'Alsace peut-elle en attendre ? Quel impact de cette politique du tout TGV ? Notre invité est un spécialiste du ferroviaire, Florent Laroche.

  • 30 juni 2016: Freddy Van Gaever, ooit nog oprichter van het failliete VLM Airlines, zal het bedrijf dan toch niet overnemen. Transporteconoom Eddy Van de Voorde geloofde niet in de plannen van Van Gaever.
  • 20 juni 2016: De leerstoel BNP Paribas Fortis Transport, Logistiek en Havens aan de UA onderzocht het belang en de succesgraad van innovatieve ICT-oplossingen in de havensector. Daaruit blijkt dat ICT-innovaties gedreven worden door economische doelstellingen.

  • 18 juni 2016: Twee maanden na de aanslagen staat de luchthaven van Zaventem er weer. “Dat de luchthaven zo snel weer op niveau zit, is echt verrassend. KLM, Lufthansa, Air France en de luchthaven van Schiphol: ze hebben allemaal een poging gedaan om klanten af te snoepen van Zaventem op het moment dat de luchthaven niet toegankelijk was. Maar het is niet gelukt. Zaventem houdt stand”, zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde.

  • 10 juni 2016: Het allereerste schip dat vanochtend de Kieldrechtsluis mocht invaren is de 'Grande Lagos' uit Palermo. Hoe belangrijk is de grootste sluis ter wereld voor Antwerpen? Toelichting door transporteconoom Thierry Vanelslander.

  • 4 juni 2016: Rederij Maersk verhuist een deel van haar trafiek weg van het Deurganckdok naar de rechteroever van de Schelde. De Deense rederij doet dat om congestieproblemen te voorkomen, zegt Thierry Vanelslander.

  • 1 juni 2016: De nieuwe Gotthard-spoortunnel moet de verbinding tussen de Haven van Antwerpen en Noord-Italië sneller maken, zegt Thierry Vanelslander (Radio 1).

  • 1 juni 2016: Net op de dag van een nationale spoorstaking stelde vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) voor om een frisse wind door de NMBS te laten waaien door de inbreng van een privébedrijf. Transporteconoom Eddy Van de Voorde wijst erop dat een privébedrijf winst wil maken.

  • 24 mei 2016: Michael O'Leary, ceo van Ryanair, kondigde gisteren aan dat er de komende maanden verdere dalingen van de ticketprijzen zitten aan te komen. Transporteconoom Eddy Van de Voorde is sceptisch.

  • 14 mei 2016: VLM Airlines vraagt bescherming aan tegen zijn schuldeisers. 'Toen dacht ik meteen: dit is de voorbode van een overlijden', zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 12 mei 2016: Voor de derde keer sinds de aanslagen op 22 maart kreeg de luchthaven van Zaventem gisteren af te rekenen met een staking. Luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde trok gisteren aan de alarmbel.

  • 12 mei 2016: En weer werd er gestaakt, gisteren op Zaventem, al voor de derde keer sinds de aanslagen van 22 maart. Voor Zaventem is het stilaan erop of eronder, zegt expert Eddy Van de Voorde.

  • 12 mei 2016: Drie stakingen in één maand. Sinds de aanslagen van 22 maart krijgt Brussels Airport de ene klap na de andere. “De luchthaven is op dit moment een patiënt met koorts. Of de patiënt doodziek wordt, zal na de zomer blijken”, zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde.

  • 11 mei 2016: De terroristische aanslagen zullen zwaar op de resultaten van Brussels Airlines wegen. ‘Met dat ene cijfer is het te vroeg om een gezondheidsbulletin op te maken’, zegt Eddy Van de Voorde, professor transporteconomie.

  • 10 mei 2016: Tijd voor een grote schoonmaak in de vele vliegvelden die ons land rijk is? Groen steunt de vraag van energiespecialist Ronnie Belmans om plaats te maken voor windmolens. Ronnie Belmans’ idee moet op niet veel genade rekenen bij transporteconoom en luchtvaartspecialist Eddy Van de Voorde.

  • 28 april 2016:Brussels Airlines moet een deel worden van lagekostendochter Eurowings, maar de Belgische maatschappij wil garanties over het behoud van haar identiteit. 'Lufthansa heeft onderschat hoe gevoelig de discussie over het merk ligt. Zeker bij Davignon, die toch heel wat aanzien geniet', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 26 april 2016: Er werd de afgelopen jaren al eerder geopperd dat Lufthansa de Belgische maatschappij zou willen overnemen, om ze dan te laten oplossen in het eigen budget-aanbod. 'En de managementstructuur bij Brussel Airlines is niet overdreven groot', weet Eddy Van de Voorde.

  • 26 april 2016: Neemt Lufthansa de Belgische maatschappij toch helemaal over, dan is het afwachten welke plannen het er nadien mee heeft. 'De loyaliteit bij de Belgen is enorm geëvolueerd,' weet luchtvaartspecialist Eddy Van de Voorde.

  • 23 april 2016: De aanslagen op de luchthaven, de miserie bij Belgocontrol: het zijn rampzalige tijden voor de Belgische luchtvaartsector. En dat terwijl hij, na enkele donkere jaren, eindelijk uit het dal aan het klimmen was. 'Ik zei nog dat het minste incident er aan einde aan kon maken', zegt luchtvaartexpert Eddy Van de Voorde. 'Maar aan een aanslag had ik niet gedacht.'

  • 18 april 2016: Buitenlandse studenten van de eerste Maritime Supply Chains course hebben gisteren de haven van Antwerpen bezocht. Aan het Centre for Maritime and Air Transport Management (C-MAT) van de Universiteit Antwerpen volgen studenten uit 14 landen en 4 werelddelen de eerste Maritime Supply Chain opleiding.

  • 15 april 2016: Belgocontrol was jarenlang de ziekste man van de overheidsbedrijven. De weinig gesmaakte actie van de luchtverkeersleiders begin deze week doet vermoeden dat de patiënt hervallen is. Maar hun eisen pakken niet meer bij de directie.. ‘Ze zitten geïsoleerd in hun toren, boven alles uit', verklaart transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 14 april 2016: Ruim 200 vluchten geschrapt: dat was gisteren de balans van de actie van de Belgische luchtverkeersleiders. Moet zo'n misbruik beteugeld worden? De regel afschaffen vindt Eddy Van de Voorde een stap te ver.

  • 14 april 2016: De stakende luchtverkeersleiders van Brussels Airport kunnen luchtvaartmaatschappijen naar buurlanden jagen. Is dit het begin van het einde voor Zaventem? "Dit kan vliegmaatschappijen doen beslissen om uit Brussel te vertrekken", zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 13 april 2016: De stakende luchtverkeersleiders bij Belgocontrol krijgen bakken kritiek. "Kafkaiaans", "surrealistisch" en "degoutant". Eddy Van de Voorde is bijzonder streng voor de actievoerders.

  • 13 april 2016: Amper een week nadat Brussels Airport voorzichtig is rechtgestaan, hebben wilde acties bij Belgocontrol de luchthaven gisteravond opnieuw platgelegd. "Nog groter jobverlies dreigt", vreest Eddy Van de Voorde.

  • 13 april 2016: Voogdijminister Jacqueline Galant (MR) deed er gisteravond laat nog alles aan om de "dialoog" tussen de luchtverkeersleiders en Belgocontrol weer op gang te krijgen. De airlines zijn in alle staten. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) heeft nooit eerder zo'n surreëel schouwspel gezien.

  • 11 april 2016: VLM Airlines schrapte zijn lijnvluchten naar Birmingham en Genève en concentreert almaar meer operaties in het Zuid-Duitse Ludwigshafen. "Antwerpen is en blijft een aantrekkelijke luchthaven", weerleggen Marcel Buelens, CEO van de luchthavens van Antwerpen en Oostende en de luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 11 april 2016: De kilometerheffing is ingevoerd, met veel ongenoegen als gevolg. Toch is het volgens Thierry Vanelslander een eerste stap in de richting van vlotter en veiliger verkeer.

  • 8 april 2016: Zelfs met de hogere verkeersbelasting betalen truckers nog altijd veel te weinig voor de schade die ze veroorzaken. De externe kosten van de vrachtwagens zijn veel hoger dan wat zij nu betalen. In die zin is de kilometerheffing dus nog goedkoop", zegt Thierry Vanelslander

  • 7 april 2016: Ze leggen bouwwerven plat, zetten tankstations zonder brandstof en veroorzaken urenlange files. Na Wallonië dreigt het spook van de wegblokkades ook in Vlaanderen op te duiken. "Als ze naar de haven komen, dan is het oorlog", zegt Thierry Vanelslander

  • Maart 2016: In de internationale logistiek is er een enorme schaalvergroting. Je krijgt machtige spelers, verladers, rederijen, havens,.. en de kleinere spelers in de keten lopen snel een achterstand op, aldus Thierry Vanelslander

  • 31 maart 2016: Na de haven van Antwerpen is de luchthaven van Zaventem de belangrijkste economische motor van het land. En dat blijft zo, ook na de schokkende aanslagen van 22 maart. “Op korte termijn zijn er effecten door de aanslagen, op lange termijn zijn er zo goed als geen, op voorwaarde dat de politiediensten het terreurnetwerk snel kunnen oprollen. Als dat gebeurt, krijg je ook een groter veiligheidsgevoel”, analyseert Eddy Van de Voorde.

  • 30 maart 2016: Ook vandaag kan de luchthaven van Zaventem niet opengaan. Transporteconoom Eddy Van de Voorde denkt niet dat de reiziger het verlies van de luchthaven in zijn portefeuille zal voelen.

  • 30 maart 2016: Brussels Airport is nog steeds voor 25 procent eigendom van de staat. Gisteravond was nog niet duidelijk of de directie rekening moet houden met overheidsprocedures. "Als dat wel zo is, dan lopen de verbouwingen wellicht vertraging op", verwacht transporteconoom Eddy Van de Voorde .’

  • 30 maart 2016: 800 luchthavenmedewerkers hebben gisteren "een erg moeilijk moment" ervaren toen ze als eersten de tijdelijke incheckbalies testten. Inmiddels hebben tal van luchtvaartmaatschappijen al beslist om sowieso langer vanop de regionale luchthavens te opereren. Volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde kunnen de luchthavens de enorme extra capaciteit aan.

  • 30 maart 2016: Als de haven van Antwerpen in de containertrafiek wil blijven meespelen, dan zal ze uiterlijk in 2022 moeten beslissen over een Saeftinghedok, zo niet dreigt er congestie. Dat is volgens prof Christa Sys in een notendop de stelling van een doctoraatsthesis die de Egyptische onderzoekster Yasmine Rashed begin maart verdedigde aan de Universiteit Antwerpen.

  • 30 maart 2016: De luchthaven van Zaventem is vandaag, een week na de aanslagen, nog steeds gesloten voor passagiersvluchten. Volgens luchtvaartspecialisten zal Zaventem nog een hele poos kreunen onder de terreuraanslagen van 22 maart. Thierry Vanelslander is optimistischer over de toekomst van Brussels Airport.

  • 30 maart 2016: Last week’s devastating bombings have put the operators of Brussels Airport in a difficult position: how to reopen a crucial piece of transport infrastructure in the wake of severe destruction while paying respect to the scene of such recent trauma. “The impact is incredible,” said Eddy Van de Voorde

  • 22 maart 2016: De luchthaven van Zaventem is, na de haven van Antwerpen, de belangrijkste economische motor van het land. "Op korte termijn zijn er effecten door de aanslagen. Op lange termijn zo goed als niet, op voorwaarde dat de politiediensten het terreurnetwerk snel oprollen", analyseert Eddy Van de Voorde

  • 18 maart 2016: Ze wisten al dat 2015 een boerenjaar was geweest voor Brussels Airlines. En dat er voor het eerst in jaren weer winst was geboekt. Toch schrokken zelfs experts zich gisteren een hoedje toen ze hoorden met wélke cijfers de luchtvaartmaatschappij kon uitpakken: een winst van 41,3 miljoen euro. “Hét grote succesrecept is de innovatieve prijszetting, die zelfs door moedermaatschappij Lufthansa wordt overgenomen.”, aldus Eddy Van de Voorde

  • 17 maart 2016: Bedrijven trekken steeds meer weg uit Brussel omdat ze de filelast beu zijn. In 2015 konden vooral centrumsteden zoals Mechelen en Leuven daarvan profiteren. Antwerpen doet het redelijk, aldus Eddy Van de Voorde.

  • 15 maart 2016: Wist je dat 44 procent van de Vlaamse economie gedragen wordt door de provincie Antwerpen? Haar sterke punten zijn uiteraard de haven en de petrochemische en logistieke sector. Maar creatieve ondernemingen en start-ups hebben daar ook een niet te ontkennen aandeel in. Ties Vanthillo is één van de onderzoekers van deze economische barometer.

  • 7 maart 2016: De impact van de wegenwerken op het verkeer is onderschat, aldus transporteconoom Thierry Vanelslander. Bestuurders hebben vanmorgen moeten zoeken naar hun weg. Goeie communicatie is dan cruciaal en ook de verkeerspolitie moet chauffeurs dan wegwijs maken.

  • 24 februari 2016:24 februari 2016: De capesize boten, de grootste boten, zijn ontzettend duur om te maken en zijn gemaakt om een boomperiode door te komen. Die periode lijkt nu helemaal voorbij. De zestien boten waren samen goed voor een vervoerscapaciteit van meer dan anderhalf miljoen ton. Professor economie Christa Sys geeft uitleg bij deze evolutie.

  • 11 febuari 2016: De personeelsleden van Brussels Airlines vrezen dat de Duitse partner Lufthansa hun luchtvaartmaatschappij wil degraderen tot een lagekostenmaatschappij. “Platte positioneringsdrang van vakbonden”, zucht Eddy Van de Voorde. “Brussels Airlines is ook het breekijzer tussen de luchthavens van Charles de Gaulle en Schiphol”, oordeelt hij. "De voornaamste reden waarom ik daar niet in geloof, is net het huidige model van Brussels Airlines, dat behoorlijk uniek is.”, zegt hij ook. Zie ook Kanaal Z

  • 6 februari 2016: Overname Brussels Airline Kanaal Z reactie Eddy Van de Voorde (vanaf 2 min 50sec)

  • Januari 2016: intro van ‘Wouter-Thierry_22-01-2016_11-08-07_1.pdf’

  • Januari 2016: intro van ‘Eddy_22-01-2016_11-08-07_2.pdf’

  • 30 januari 2016: Instortende tunnels, dichtslibbende wegen, duurdere treinen,... De problemen zijn legio, en onze politici houden er nogal uiteenlopende meningen op na wat de oplossingen betreft. Hoe ontwarren we de knoop? Kan Europa misschien helpen? En wat gaat het ons kosten? Mobiliteitseconoom Thierry Vanelslander zet een aantal oplossingen op een rijtje.

  • 23 januari 2016: De witte strepen die vliegtuigen achterlaten, zouden de blauwe kleur van de hemel doen vervagen. In de luchtvaartsector ligt voorlopig nog niemand echt wakker van de condensstrepen. "Ik was onlangs op een congres waar de vervuiling van vliegtuigen uitvoerig aan bod kwam", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde. "Niet één keer ging het daar over de waterdamp."

  • 22 januari 2016: "De Schengenzone is in gevaar", waarschuwen Europese leiders Tusk en Juncker. Maar welke impact zou dat nu hebben op onze handel? Econoom Eddy Van de Voorde ziet vooral imagoschade

  • 21 januari 2016: Opluchting alom bij Audi Brussel. De eerste elektrische terreinwagen van het Duitse automerk zal er vanaf 2018 van de band rollen. "Kijk, het is zeer positief voor Audi Brussel en ons land", geeft transporteconoom Eddy Van De Voorde aan

  • 13 januari 2016: Zowel Brussels Airlines, Brussels Airport als de luchthaven van Charleroi noteerden in 2015 recordcijfers. Wat maakt dat de Belg zo massaal het vliegtuig neemt? “De prijzen waren nooit zo laag, door de dalende brandstofkosten”, zegt transporteconoom Wouter Dewulf

  • 11 januari 2016: Belgische vrouwen werken op gemiddeld 18 kilometer van huis. Voor mannen ligt dat op 23 kilometer. "Het 'daily urban system' van een vrouw is dus een stuk kleiner dan dat van een man", zegt hoogleraar Ann Verhetsel.

  • 7 januari 2016: Met het klimaatakkoord in Parijs op zak roepen milieubewegingen almaar luider om het afbouwen van de dieselproductie. Net terwijl de Belgische raffinaderijen investeren in zwavelarme diesel. "Het klimaatakkoord is tamelijk revolutionair", weet Thierry Vanelslander. Als we op die weg doorgaan, dan zal dat impact hebben op de vraag naar klassieke brandstoffen.

  • 5 januari 2016: Boeken doen we steeds meer online, maar voor langeafstandsvluchten riskeert u online tot 30 procent meer te betalen dan offline, bij de reisagent. Ook luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) denkt dat je in vele gevallen goedkoper af bent bij touroperatoren.

2015

  • 29 december 2015: België telt nog een tiental werven voor de bouw en herstelling van binnenschepen. Ze zijn echter bedreigd in hun voortbestaan omdat de opportuniteiten die er zijn niet altijd haalbaar zijn wegens het moeilijke financiële klimaat in de binnenvaart. Voor zijn thesis analyseerde Thomas Dewulf de markt van de scheepswerven in België vanuit een financieel oogpunt. Promotor was dr. Christa Sys.

  • 22 december 2015: Belgische vrouwen werken op gemiddeld achttien kilometer van thuis. Voor mannen ligt dat op 23 kilometer. Wellicht werken vrouwen dichter bij huis omwille van kinderen of familie. Dat concluderen Ann Verhetsel en Michiel De Meyere (Nederlandstalig + Franstalig)

  • 19 december 2015: Rechtstreeks van Brussel naar Toronto: vanaf deze lente kan het met Brussel Airlines. Na de aankondiging van het vertrek van Jet Airways nam het bedrijf in geen tijd de vrijgekomen route over. De beslissing mag niet verrassen, zegt luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde

  • 16 december 2015: Jeroen Cant, Thomas Vanoutrive en Ann verhetsel gingen in hun studie "Verklarend model voor het ruimtelijke patroon van toegang tot detailhandel in het Vlaamse Gewest" (*)op zoek naar de belangrijkste factoren.

  • 16 december 2015: Alle havenwerknemers krijgen morgen een cadeautje van het Havenbedrijf, want voor het eerst wordt de kaap gerond van 200 miljoen ton geloste en geladen goederen. Thierry Vanelslander: "Ik vind de strategie van onze havenbedrijven en het havenbestuur best sterk. Onze landinwaartse ligging blijft een troef. Zo bespaar je per ton die je vervoert toch flink wat."

  • 11 december 2015: Het vertrek van CHZ uit Zeebrugge verrast mij niet. Al had ik eerder verwacht dat de concurrerende terminal operator APMT zou weggaan. Die blijft enkel om strategische redenen in Zeebrugge", zegt transporteconoom Christa Sys.

  • 11 december 2015: De gemeente Bornem pakt uit met een opvallend initiatief: de Buurtkar. Een marktwagen die vanaf maart in het straatbeeld verschijnt. Onderzoeker Jeroen Cant is alvast te vinden voor het initiatief.

  • 8 december 2015: De Europese luchtvaartsector gaat door zwaar weer. De Europese Commissie komt daarom met een rist maatregelen die de Europese luchtvaart moet verstevigen, met Amerika als lichtend voorbeeld. Luchtvaarteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) schetst dé uitdaging waar de Europese luchtvaartsector voor staat.

  • 5 december 2015: Extra jobs. Het zou absoluut een valabel argument kunnen zijn om Uplace groen licht te geven, maar het snijdt jammer genoeg geen hout. 'Op lange termijn bieden logistieke activiteiten op die plaats meer écht nieuwe jobs dan winkels of kantoren', stelt economisch geograaf Ann Verhetsel

  • 5 december 2015: De wereldwijde scheepvaart wordt steeds groener. Er varen tegenwoordig 3.600 schepen rond die milieuvriendelijker zijn dan wettelijk nodig is. ‘Maar ook voor bestaande schepen zijn er tal van mogelijkheden om milieuvriendelijker te worden’, zegt transporteconome Christa Sys.

  • 2 december 2015: Containerrederijen kampen met de laagste vrachtprijzen sinds de economische crisis. Er zijn te veel schepen en de Chinese vraag stokt, maar de Antwerpse haven blijft voorlopig buiten schot, zegt Christa Sys.

  • 21 november 2015: In Chili, op de laatste dag van een Vlaamse havenmissie, hebben de havens van Antwerpen en Zeebrugge een historisch akkoord gesloten. Ze gaan commercieel samenwerken om nieuwe containertrafiek aan te trekken. Zo komen ze sterker te staan tegenover buitenlandse concurrenten als Rotterdam én tegenover de grote containerrederijen, verduidelijkt Thierry Vanelslander.

  • 20 november 2015: De havens van Antwerpen en Zeebrugge willen samen proberen om containertrafieken aan te trekken. Het akkoord onderstreept ook de noodzaak om snel een Saeftinghe-dok te bouwen, stelt Eddy Van de Voorde.

  • 16 november 2015: Het Antwerpse bedrijf DP World creëert tegen 2020 driehonderd nieuwe jobs in het Deurganckdok. Volgens Eddy Van de Voorde, havenexpert en de transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, komt de investering van DP World niet toevallig nu bovendrijven.

  • 23 oktober 2015: Reeds vijf jaar werken de Universiteit Antwerpen en BNP Paribas Fortis samen in het kader van een leerstoel in transport, logistiek en havens. Die samenwerking wordt met twee jaar verlengd. “Erg belangrijk”, zegt leerstoelhouder dr. Christa Sys. “De logistieke wereld is immers voortdurend in beweging, onder meer onder invloed van de veranderende wereldeconomie, milieunormen, en sociodemografische factoren.”

  • 21 oktober 2015: De Vlaamse regering heeft beslist dat supermarkten hun winkels in dorps- centra van 6u 's morgens tot 23u 's avonds mogen bevoorraden. Dat moet de filelast verkleinen. De Vlaamse regering kreeg voor het proefproject de hulp van de Universiteit Antwerpen. "Naast tijdswinst voor de chauffeurs is er ook een daling van het brandstofverbruik", zegt Evy Onghena.

  • 19 oktober 2015: Na enkele magere jaren maken de Europese luchtvaartmaatschappijen weer winst. Gemiddeld 2,80 euro per passagier, om precies te zijn. "In vergelijking met andere sectoren is het winstcijfer laag", duidt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 16 oktober 2015: De logistiek- en transportsector gelooft wel in innovatieve technologie, maar in de praktijk wordt er niet vaak gebruik van gemaakt. Dat blijkt uit een rondvraag tijdens het Antwerp.srl-event van de Universiteit Antwerpen en VOKA, waar vanuit TPR Christa Sys, Wouter Dewulf en Thierry Vanelslander actief aan meewerkten.

  • 13 oktober 2015: Veel automobilisten zullen in de komende jaren overschakelen van diesel op benzine. Ook Eddy Van de Voorde meent dat.

  • 8 oktober 2015: "Ik verwacht in een wereld met louter elektrische voertuigen niet minder constructeurs, maar wel een aantal andere autobouwers", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde

  • 6 oktober 2015: Ryanair stevent opnieuw af op een recordjaar, met ruim 100 miljoen passagiers en meer dan 900 miljoen euro winst. Veel pr heeft de maatschappij ook niet nodig. "Want op marketingvlak is CEO Michael O'Leary ronduit briljant", zegt transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) in Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad

  • 6 oktober 2015: Ruim de helft van de Antwerpse handelaars is niet tevreden over de maandelijkse koopzondagen in de toeristische zone van de stad. Ze willen een ander systeem of zelfs de afschaffing. Dat blijkt uit een onderzoek van student Tareck Smeets aan de UAntwerpen, onder leiding van Ann Verhetsel

  • 6 oktober 2015: Op dinsdag 6 oktober botste het vrachtschip Flinterstar met de LNG-tanker Al Oraeq voor de kust, op enkele kilometers voor de haveningang van Zeebrugge. Over de oorzaak van de scheepsramp en de berging van het schip kan nog niets worden gezegd, zegt Thierry Vanelslander in Nederlands (vanaf minuut 6.55u) en Frans (vanaf het begin)

  • 1 oktober 2015: Broeikasgassen? Sjoemelsoftware? Gesloten fabrieken? Het laat de Vlaming koud. Volkswagen verkoopt dezer dagen geen auto minder. Toch even een kanttekening: het dieselschandaal zal de autofabrikant nog maandenlang veel geld kosten, weet transporteconoom Eddy Van de Voorde in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

  • 30 september 2015: De transportsector is altijd een koele minnaar geweest van de nakende kilometerheffing. Er wordt nu ook gevreesd voor oneerlijke concurrentie door bestelwagens. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) plaatst grote vraagtekens bij die stelling.

  • 12 september 2015:De haven van Antwerpen wil met andere West-Europese havens overleggen over mogelijke samenwerking. Ze wordt daar in feite toe gedwongen omdat de containerschepen almaar groter worden. Het wordt voor een haven als Antwerpen almaar moeilijker om een schip binnen de beschikbare tijd gelost te krijgen. Thierry Vanelslander licht toe op ATV, in De Morgen en op VTM.

  • 10 september 2015: Dankzij de lage ticketprijzen, de dito brandstofkosten en de scherpe concurrentie zien luchthavens en luchtvaartbedrijven hun passagiersaantallen sterk stijgen. 'De goede cijfers in de luchtvaartsector zaten er al een tijd aan te komen', zegt Eddy Van de Voorde.

  • 2 september 2015: Belangrijke Europese zeehavens die hervormingen willen doorvoeren, kunnen maar beter zelfstandiger uitgebaat of geprivatiseerd worden. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het doctoraatsonderzoek van Patrick Verhoeven (UAntwerpen). Lees De StandaardGazet van Antwerpen en Flows.

  • 29 juli 2015: De groei van containerschepen is voorlopig niet te stuiten. Over vijf jaar wordt een schip verwacht dat wel 24.000 containers kan vervoeren. De Antwerpse haven staat voor behoorlijke uitdagingen met die groeiende containervaart, dat zei transporteconoom Christa Sys van de Universiteit Antwerpen vanmiddag hier bij ons in de studio.

  • 29 juli 2015: In het kader van de BNP Paribas Fortis leerstoel ‘transport, logistiek en havens’ werd gezocht naar succes- en faalfactoren van haven gerelateerde innovaties. Blijkt dat die vooral 'profit driven' zijn en dat co-innovatie een belangrijke trend wordt. De resultaten van het internationale onderzoek, dat gecoördineerd wordt door dr. Christa Sys van de Universiteit Antwerpen (UA), werden onlangs voorgesteld.

  • 22 juli 2015: Binnenkort rijden goederentreinen vanuit China naar de Antwerpse haven en terug. Het traject maakt deel uit van een Chinees miljardenproject. Volgens Eddy Van de Voorde is de nieuwe zijderoute van groot belang.

  • 17 juli 2015: Egis, de uitbater van de luchthaven van Deurne, onderhandelt over de komst van drie kleine luchtvaartmaatschappijen. Egis mikt vooral op Europese toeristen die Antwerpen willen bezoeken. Eddy Van de Voorde vindt de ambities van Marcel Buelens realistisch

  • 13 juli 2015: It is of course known as the land of beer and chocolate, but Belgium is also a world leader in industries that are not as well known among the public. In the first part of a new series, we take a look at the flooring industry. Ties Vanthillo points out that the diverse range of flooring types produced in Belgium today all share a common origin: the centuries-old cultivation of flax in Flanders.

  • 2 juli 2015: Nu de Britse economie weer aantrekt, schakelt de trafiek op en onder het Kanaal een versnelling hoger. 'Het is groei, groei, groei', verduidelijkt Christa Sys.

  • 16 June 2015: The strategic behaviour of integrators is driven mainly by their cost structure, says Transport Economist Dr. Evy Onghena from the University of Antwerp. She received her PhD based on her research in this area.

  • 1 juni 2015: In de herfst komt er een nieuwe intercontinentale verbinding bij op Zaventem. Het Japanse All Nippon Airways zal vanaf dan rechtstreeks vliegen tussen Brussel en Tokio. Zo'n verbinding heeft veel potentieel, zowel bij zakelijke reizigers als bij toeristen. Eddy Van de Voorde (NL) en Thierry Vanelslander (FR) lichten toe.

  • 28 mei 2015: De panne bij Belgocontrol heeft economische schade veroorzaakt die mogelijk oploopt tot ruim 13 miljoen euro. "Het is uiterst belangrijk dat Belgocontrol in de komende dagen duidelijke informatie geeft over de precieze oorzaak van de panne én wat ze gaan doen om zoiets in de toekomst te vermijden", zegt nogtransporteconoom Eddy Van de Voorde (UA).

  • 20 mei 2015: De kilometerheffing voor vrachtwagens kost de binnenlandse transportsector 141 miljoen euro extra. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen) nuanceert de paniek.

  • 19 mei 2015: De transportbedrijven zeggen dat de kilometerheffing zwaar zal doorwegen en dat ze niet anders kunnen dan dat doorrekenen aan hun klanten. Daardoor zullen veel producten duurder worden. En uiteindelijk is het dus altijd de consument die de rekening betaalt. Maar Thierry Vanelslander zegt dat het niet zo'n vaart zal lopen.

  • 14 mei 2015: Vertragingen en files vormen en groeiend probleem voor de Vlaamse economie. Wat stellen transportexperten vast en welke maatregelen kunnen we nemen? Eddy Van de Voorde van de UAntwerpen en Eddy Bruyninckx, CEO van de Antwerpse haven, werpen hun licht op de problematiek en wat de binnenvaart kan betekenen in deze.

  • 13 mei 2015: Uit ons jaarlijkse Indicatorenboek Duurzaam Goederenvervoer blijkt dat het Vlaamse wegvervoer in toenemende mate wordt uitgevoerd door buitenlandse wegvervoerders die met ongelijke wapens concurreren met de Vlaamse transportbedrijven. Een structurele loonlastenverlaging in ons land is dan ook noodzakelijk. Net als een slimme kilometerheffing, zowel voor personen- als vrachtvervoer. Evy Onghena, Christa Sys en Thierry Vanelslander lichten toe.

  • 12 mei 2015: Het nog meer investeren in baanwinkels lijkt in te gaan tegen de voornemens van de Vlaamse overheid om de steden leefbaar en de stadswinkels draaiende te houden. En 40 000 vierkante kilometer nieuwe Ikea's en consoorten, is daar nog wel plaats voor? We vroegen het aan Ann Verhetsel.

  • 6 mei 2015: Niets dan positieve reacties op de Saudische miljardeninvestering in de Antwerpse haven. Honderden jobs erbij, onze chemische industrie verder verankerd en het milieu wordt er nog beter van ook. Dat er uit afvalverwerking winst te halen valt, is al langer dan vandaag bekend. Zeker voor wie grote innovatieve stappen kan zetten, aldus econoom Thierry Van Elslander (UA).

  • 4 mei 2015: Haventopman Eddy Bruyninckx kondigde vorige week aan dat de raad van bestuur van de Antwerpse haven deze avond een concreet voorstel zal doen aan de Vlaamse regering om in het Waasland te beginnen met het graven van een Saeftinghedok. Niets te vroeg, aldus transporteconoom Eddy Van de Voorde.

  • 4 mei 2015: Five years ago BNP Paribas Fortis and the University of Antwerp joined forces to set up the Chair in Transport, Logistics and Ports. On 23 April, they gathered all the actors in the sector at an event focusing on co-innovation, the most important challenge for the port industry in the decades ahead. Christa Sys was the key presenter.

  • 29 april 2015: Ringland wil de leningen aan de burger terugbetalen via de inkomsten van de tolheffing van 2 euro voor iedereen die Antwerpen binnenrijdt. Maar transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) gaf gisteren al aan dat hij twijfels heeft bij dat financieel model.

  • 22 April 2015: Christa Sys organiseerde de 4de Antwerp Rail School.

  • 17 april 2015: Kwartaalcijfers Scheldestad overtreft noorderburen in groei containertrafiek Rotterdam groeide het voorbije kwartaal met 7,2% en Antwerpen met 5,9%. Verliest Antwerpen dan terrein? Absoluut niet, stelt prof. Eddy Van de Voorde. In de corebusiness doet Antwerpen het beter.

  • 27 maart 2015: De impact van het neerstorten van het toestel van Germanwings op de groep Lufthansa betreft vooral imago, en de kostenimpact van extra veiligheidsmaatregelen hangt af van de exacte invulling van die maatregelen, zegt Thierry Vanelslander.

  • 27 maart 2015: De binnenvaart opereert in een sterk concurrentiële markt. Daarom moet de sector evolueren van een traditionele naar een innovatieve modus en op diverse vlakken ‘out of the box’ denken. Dat zei Eddy Van de Voorde.

  • 27 maart 2015: Op korte termijn kan het vertrouwen van de reizigers in de luchtvaart misschien wel even dalen, maar waarschijnlijk zal de luchtvaart in het algemeen en Lufthansa in het bijzonder geen blijvende hinder ondervinden van deze crash, zegt Eddy Van de Voorde.
  • 24 maart 2015: Een toestel van luchtvaartmaatschappij Germanwings stort neer in Frankrijk. Er is duidelijk imagoschade voor het bedrijf, maar de oorzaak kan wellicht niet bij gebrekkige veiligheid of onderhoud worden gezocht, verduidelijkt Eddy Van de Voorde.
  • 17 maart 2015: De lagekostmaatschappij Ryanair wil nu ook spotgoedkoop naar Amerika vliegen. Volgens Ryanair zal je vanaf 14 euro van Brussel naar New York kunnen vliegen. Over 5 jaar willen ze tussen een tiental Amerikaanse en Europese steden over en weer vliegen aan spotprijzen. het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar toeristen zien het wel zitten. Thierry Vanelslander nuanceert.
  • 13 maart 2015: Brussels Airlines maakt zich op om voor het eerst in zes jaar weer winst te maken. De kosten blijven dalen, het aantal passagiers groeit en het bedrijf heeft weinig last van de concurrentie. "Zonder sociale onrust, klaart de lucht helemaal op", verwacht transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA).
  • 13 maart 2015: Terwijl Brussels Airlines het nettoverlies wist te beperken tot 4,2 miljoen euro, ziet moedermaatschappij Lufthansa haar winst ineenstuiken met lifst 82 procent. Ondanks dalende ticketprijzen en sociale onvrede hoopt de Duitse luchtvaartmaatschappij het tij te keren. Eddy Van de Voorde licht toe.
  • 12 maart 2015: Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 4,2 miljoen euro. Dat is vijf keer minder dan in 2013. UA-transporteconoom Thierry Vanelslander kadert de cijfers van Brussels Airlines.
  • 11 maart 2015: Eurowings lanceert zijn goedkope aanbod voor verre bestemmingen. De lagekostenmaatschappij van Lufthansa zal voor 99,99 euro van Keulen naar Dubai vliegen. Een prijzenslag is in de maak, al gaat dat maar geleidelijk, verduidelijkt Eddy Van de Voorde.
  • 12 februari 2015: de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair stuntte gisteren met tickets voor 4,99 euro naar Mallorca. maar u moest snel zijn, want 'het ging om de laatste zitjes'. Al zit er meer achter de stunt. 'Natuurlijk scheurt Ryanair hier zijn broek aan', weerlegt Eddy Van de Voorde, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen, de marketingpraat van Ryanair.
  • 11 februari 2015: Brussels Airport verplatsen zoals Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) voorstelt is onrealistisch. Dat zegt Eddy Van de Voorde, professor ruimtelijke economie aan de Universiteit Antwerpen.
  • 4 februari 2015: met 1,7 miljoen passagiers heeft Ryanair een succesvol eerste jaar achter de rug op Brussels Airport. "Toch staan de hoge taksen op Zaventem een snelle groei in de weg", luidt het scherp. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UA) verwacht niet dat Brussels Airport snel zal ingaan op de wensen van Ryanair.
  • 27 januari 2015: Edwin van Hassel licht de tankvartcrisis in de binnenvaart toe.
  • 16 januari 2015: Omzet Coolblue +45% dankzij pakjes op zondag. In  het weekend verwennen we onszelf graag met pakjes. Webwinkel Coolblue die vorig jaar begon met pakketbezorging op zaterdag en zondag, ziet zijn omzet met liefst 45% stijgen naar 360 miljoen euro. (pdf 27KB)
  • 15 januari 2015: Geen algemene brandstofkorting vliegreizen. De Belgische touroperators zoals jetair engeven vanaf vandaag een brandstofkorting op het pakketreizen en vliegtickets. Reden is de lage olieprijs. Brussels Airlines doet dit voorlopig niet. De prijszetting bij een carrier is heel anders dan bij een touroperator, zo luidt het. Nu al brandstofkorting geven is economisch niet haalbaar.
  • 14 januari 2015: Brandstoftoeslag blijft bestaan, ondanks lage olieprijs. Lage olieprijs of niet, luchtvaartmaatschappijen houden vast aan de brandstoftoeslagen. (pdf 28KB)
  • 7 januari 2015:  Fusie havens is niet de beste oplossing om concurrentie tegen te gaan. Fernand Huts, de baas van het Antwerpse havenbedrijf Katoennatie, houdt een pleidooi voor een fusie van de Vlaamse havens. Transportecononoom Prof. Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) vindt dit een te vergaande beslissing. (pdf27KB)

2014

  • 29 december 2014: Slecht weer alleen verklaart dit niet. (pdf 26KB) Na het verdwijnen van Malaysia Airlines-vlucht MH370 boven de Indische Oceaan en het neerhalen van Malaysia Airlines-vlucht MH17 is er nu vlucht QZ8501 van AIrAsia. (pdf 28KB) Maar veel meer dan toeval is dat niet, zegt luchthavenexpert Prof. dr. Eddy Van de Voorde (Universiteit Antwerpen).
  • 23 december 2014: Een heel klein beetje oorlog geeft Zaventem vleugels. (pdf 29KB)Op de nationale luchthaven zijn nog nooit zoveel passagiers geland en opgestegen als dit jaar. de verklaring? (pdf 26KB) Bikkelharde concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen. (pdf 28KB) (Prof. dr. Eddy van de Voorde)
  • 18 december 2014: Internationale spoorexperts geven college tijdens Antwerp rail School. Spoorprofessionals kunnen van 23 tot 27 maart 2015 hun kennis verbreden tijdens de vierde editie van de Antwerp Rail School. Internationale sprekers staan tijdens dit vijfdaagse evenement stil bij onderwerpen als lightrail in stedelijke gebieden, hogesnelheidslijnen, duurzaamheid en innovatie, intelligent rail, liberalisatie van het spoor en ketenmanagement. Antwerp Rail School is een samenwerking tussen Lloyd'sRail en TransportNet en vindt plaats aan de Universiteit Antwerpen.
  • 12 december 2014: Het einde van de superjumbo? Aankondigen dat je mogelijk stopt met de productie van je paradepaardje doe je niet zomaar. Het nieuws dat Airbus eraan denkt om niet langer hun gigantische A380 te bouwen deed de wenkbrauwen fronsen. (pdf 27KB)(Prof. dr. Eddy van de Voorde)
  • 10 december 2014: Actualisatie 'Antwerpse Voorwaarden 1951' zou positie haven opkrikken. Er lijkt weinig beweging te zitten in het dossier van de actualisatie van de 'Antwerpse Voorwaarden 1951' voor de rechtstreekse overslag van conventioneel stukgoed van binnenschip op zeeschip. Zo'n ingreep zou nochtans nuttig zijn. (dr. Christa Sys)
  • 20 november 2014:  Behoefte aan vertrouwen in plaats van elkaar af te dreigen. Bij NMBS Logistics, het goederenvervoer van de NMBS, is een 24-uren staking aan de gang. Ze staken omdat de toekomst van het NMBS-goederenverkeer volgens hen onzeker is. (Prof. Thierry Vanelslander)
  • 19 november 2014: postbode op zondag? Een stap te ver. gedaan met de heilige 'zondagrust' bij Bpost. klanten die op zaterdag een pakje bestellen, krijgen het op zondag in hun brievenbus. voor Bpost een 'proefproject', voor de vakbonden 'geen weg terug'. Ook de experts volgen want 'de consument vraagt, de consument krijgt'. (pdf 28KB) (Prof. Thierry vanelslander)
  • 19 november 2014: Reiziger gaat besparingen spoor voelen. De Belgische spoorwegen moeten de federale regering 2,1 miljard euro besparen op vijf jaar tijd. Volgens transport econonoom Christa Sys van de Universiteit Antwerpen ontbreekt er in België een langetermijnvisie op het spoor. ACV-Transcom vreest voor een uitstel van noodzakelijke investeringen. Reizigersvereniging TreinTramBus verwacht een verschraling van het aanbod. (pdf 1.17MB)
  • 26 maart 2014: Foorkramers blokkeren Antwerpen (met toelichting van Thierry Vanelslander)
  • 13 februari 2014: Thierry Vanelslander praat op ATV over de Oosterweelverbinging