Aanbod Online Language Cafés (OLC)

Wanneer komt het aanbod online?

Vanaf januari 2024 vind je op deze webpagina inschrijvings- en startdata. 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons aanbod? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Voor welke talen worden de OLC's georganiseerd?

We streven ernaar om vanaf november 2023 15 talen aan te bieden: Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Turks en Zweeds. Het aanbod zal echter pas definitief zijn in oktober 2023. Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons aanbod? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Wat mag ik verwachten van een OLC?

In een OLC ontmoeten taalleerders elkaar 10 weken lang één keer per week één uur online. Een OLC biedt geen taalles, maar het is een plaats waar deelnemers in een informele, ontspannen sfeer met elkaar spreken in een vreemde taal over de cultuur, actualiteit en samenleving van de landen waar de doeltaal gesproken wordt. De conversatie wordt gestuurd door een moedertaalspreker, de café-coach.

Wie is mijn café-coach?

De coach is een moedertaalspreker of (near) native spreker, maar geen gekwalificeerde lesgever. De coach spoort je aan om de vreemde taal te spreken en neemt je mee op korte uitstapjes naar de cultuur, actualiteit en samenleving van de verschillende regio’s waar de taal wordt gesproken.  

Wat is het voordeel van een OLC?

Heb je niet veel kansen om je vreemde taal/talen te gebruiken? Ben je op zoek naar extra spreekkansen? Een OLC geeft je de kans om je spreekvaardigheid te oefenen en te onderhouden in een informele online setting onder begeleiding van een moedertaalspreker. Je ontmoet er gelijkgestemden en leert meer over de cultuur en samenleving van een land.

Op welke manier oefen ik mijn spreekvaardigheid met een OLC?

Tijdens een OLC zet je je taalkennis in die je eerder hebt verworven. De café-coach werkt met authentiek online materiaal. Luister- of leesfragmenten, beeldmateriaal, muziek of teksten uit de actualiteit zetten je aan tot interactie. Het versterken van taalvaardigheid gaat hand in hand met het vergroten van kennis over cultuur en samenleving. De café-coach moedigt alle deelnemers aan om aan het woord te komen, klassikaal en in break-out rooms.

Kan ik een OLC volgen als ik enkel basiskennis van de taal heb?

Om je in te schrijven voor een OLC is een basiskennis van de taal voldoende. In dit overzicht kan je nagaan of je voldoet aan de basisvoorwaarden. Je maakt zelf een inschatting van je voorkennis. Bij je online inschrijving selecteer je één van de beschrijvingen uit het overzicht. Op basis daarvan kom je in een groep terecht met sprekers met een gelijkaardige voorkennis.

Mag ik mij ook inschrijven voor een OLC als ik enkel wil luisteren?

In een OLC ligt de nadruk op spreekvaardigheid. De café-coach daagt in elke sessie de deelnemers uit om het woord te nemen. Twijfel je nog te veel over je spreekvaardigheid? Aarzel dan niet om bij je inschrijving een lager niveau aan te duiden dan je effectief hebt. Zo kan je je spreekangst overwinnen.

Kan ik een OLC combineren met een taalcursus?

Ja, dat kan. Tijdens een taalcursus bouw je, samen met een ervaren taaldocent, op een gestructureerde manier kennis van de vreemde taal op. Een ruime variatie aan werkvormen nodigen uit om de bouwblokken van de taal, woordenschat en grammatica, in te zetten in conversatieoefeningen in de klas. Een OLC biedt extra kansen om spreekvaardigheid te oefenen. Je komt via diverse thema’s in aanraking met de cultuur, de actualiteit en het land van de café-coach.

Volg je een OLC? Dan ontvang je na de start van het OLC een voucher waarmee je €45 korting krijgt op een inschrijving voor een Linguapolis- taalcursus naar keuze. 

Kan ik een OLC volgen als ik geen taalcursus volg?

Ja, dat kan zeker. In een OLC oefen en onderhoud je je spreekvaardigheid. Als je een basiskennis van de taal hebt, kan je je inschrijven. In dit overzicht kan je nagaan of je voldoet aan de basisvoorwaarden. Een OLC is geen taalles. Wil je je taalkennis en vaardigheden verbeteren? Schrijf je dan in voor een van onze taalcursussen.

Wat is het verschil tussen een Online Language Café en een taalcursus?

Een Online Language Café is geen taalles, er is geen gekwalificeerde taaldocent, huiswerk, examen of certificaat.

Twijfel je nog tussen één van onze taalcursussen of een Online Language Café? We zetten de verschillen voor jou in een handig overzicht onderaan deze webpagina.

Waarom zijn er enkel online sessies?

De OLC's zijn ideaal voor iedereen die op zoek is naar extra spreekkansen. We weten dat een taal oefenen niet altijd makkelijk te combineren is met werk en gezin. Met dit online aanbod willen we daar een antwoord op bieden.

Hoeveel deelnemers zijn er per OLC?

Er worden per OLC minimum 14 en maximum 21 inschrijvingen toegelaten.

Moet ik verplicht alle sessies bijwonen?

Neen, het is geen enkel probleem als je niet alle sessies kan bijwonen. In een OLC ligt de focus op informele conversatie. Je hoeft niets voor te bereiden en na een gemiste sessie kan je zonder probleem opnieuw aansluiten.

Ik heb een passie voor mijn moedertaal. Kan ik zelf een OLC leiden?

Ja dat kan zeker. Ben jij een moedertaalspreker Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Portugees, Russisch, Spaans, Turks of Zweeds en heb jij een passie voor taal en cultuur? Bekijk dan zeker de info over online café-coach worden bij Linguapolis

Praktische informatie

Hoe wordt mijn voorkennis bepaald?

Wanneer je wil aansluiten bij een OLC, maak je zelf een inschatting van jouw taalkennis aan de hand van dit overzicht. Op basis daarvan kom je in een groep terecht met sprekers van met gelijkaardige voorkennis.

Heb je nog geen kennis van de taal? Volg dan eerst een taalcursus.

Kan ik mij inschrijven samen met een vriend(in) zodat we in dezelfde groep terecht komen?

De inschrijving voor een OLC gebeurt online en individueel. Je kan niet meerdere personen tegelijk inschrijven. Heb je ongeveer dezelfde kennis van de taal als je vriend(in)? Stuur dan meteen na jullie inschrijving een e-mail naar onlinelanguagecafé@linguapolis.be en geef de namen van de bevriende deelnemer(s) door. 

Ik ontvang geen mails van Linguapolis. Wat nu?

Kijk na of je de Linguapolis-mails terugvindt in je map met ongewenste of niet-prioritaire berichten (bijvoorbeeld spam). 

 • Indien je een Gmail account hebt, kijk je best ook na of de mails in de niet-prioritaire mappen (Spam, Reclame of Sociaal) terechtkwamen. 

 • Indien je een Outlook of Hotmail account hebt, kijk je best na of de mails in de niet-prioritaire mappen (Overige, Ongewenste e-mail) terechtkwamen. 

Ontvang je helemaal geen mails? Stuur dan een e-mail naar onlinelanguagecafé@linguapolis.be

Hoeveel kost een OLC?

Je vindt alle informatie over je inschrijvingsgeld hier terug.

Welk platform wordt gebruikt voor de online sessies?

Het OLC verloopt via Zoom. Ongeveer drie werkdagen voor de start van de eerste sessie ontvang je een deelnamelink. Het gebruik van Zoom is inbegrepen in het inschrijvingsgeld. 

Ik ben niet zo vaardig met de computer. Kan ik deelnemen?

Van deelnemers wordt een minimale digitale kennis verwacht. Zoom is erg gebruiksvriendelijk en kan online gebruikt worden (in de browser), maar de gratis te downloaden app wordt aangeraden voor het gebruiksgemak.  

Mag ik de sessies meevolgen vanaf mijn smartphone?

Ja, dat mag, zolang je beschikt over een goede internetverbinding, een goede camera en microfoon. Bij voorkeur volg je de online sessies mee op een rustige plaats. 

Heb ik recht op studiepunten na het volgen van een OLC?

De OLC's zijn geen curriculumvakken, en geven dus geen recht op studiepunten of credits voor je opleiding aan de universiteit of hogeschool.

Inschrijving

Vanaf wanneer kan ik mij inschrijven voor een OLC?

We zijn momenteel volop bezig met de voorbereidingen van de OLC's. Vanaf 29 januari 2024 vind je hier de inschrijvings- en startdata. 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons aanbod en de inschrijvingsdatum? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Wat zijn de inschrijvingsvoorwaarden?

Onze cursussen richten zich tot hooggeschoolde volwassenen, dat betekent dat je minimum 18 jaar bent. Je beschikt over een laptop of smartphone met goede internetverbinding en een goede camera en microfoon. Bij voorkeur kan je de online sessies op een rustige plaats meevolgen.

Om je in te schrijven voor een OLC, spreek je de taal al op een basisniveau. In dit overzicht kan je nagaan of je voldoet aan de basisvoorwaarden.

Hoe kan ik mij inschrijven voor een OLC?

Je inschrijven voor een OLC kan enkel online. Volg vanaf 29 januari onderstaande stappen om je inschrijving vlot te laten verlopen: 

 1.  Maak een keuze uit ons aanbod.

 2. Controleer of je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden (zie hierboven). 

 3. Bepaal zelf je voorkennis op basis van dit overzicht.

 4. Maak je online profiel aan als je nog geen Linguapolis-klant bent. 

 5. Schrijf je vanaf oktober 2023 in voor het Online Language Café van jouw keuze en duid het juiste niveau aan.

 6. Maak meteen je betaling in orde zodat je zeker bent van je plaats. 

Ik heb geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen. Wat nu?

Kijk na of je de Linguapolis-mails terugvindt in je map met ongewenste of niet-prioritaire berichten (bijvoorbeeld spam).  

 • Indien je een Gmail account hebt, kijk je best ook na of de mails in de niet-prioritaire mappen (Spam, Reclame of Sociaal) terechtkwamen. 

 • Indien je een Outlook of Hotmail account hebt, kijk je best na of de mails in de niet-prioritaire mappen (Overige, Ongewenste e-mail) terechtkwamen. 

Ontvang je helemaal geen mails? Stuur dan een e-mail naar onlinelanguagecafé@linguapolis.be.

Kan ik mij inschrijven voor meerdere OLC's?

Ja, dat kan zeker. We kondigen op voorhand aan op welke dag de OLC’s plaatsvinden. Zo weet jij voor je inschrijving of je eventueel verschillende OLC's kan combineren.

Wat is de uiterste inschrijvingsdatum voor een OLC?

Controleer hier de inschrijvingsdeadline. Wil je zeker zijn van je plaats? Schrijf je dan zo snel mogelijk in, want het aantal plaatsen per OLC is beperkt.

Wil je op de hoogte blijven van het aanbod en de inschrijvingsdatum? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

Ik vind het moeilijk om mijn voorkennis zelf juist in te schatten. Wat nu?

Maak je geen zorgen. De inschaling is niet strikt, maar de inschatting is nuttig voor de coach die het taalcafé leidt. Alle deelnemers zijn op zoek naar extra spreekkansen, maar er zullen verschillen zijn in voorkennis.

Betaling

Hoe kan ik betalen voor mijn inschrijving?

Na je online inschrijving ontvang je - samen met de bevestigingsmail - praktische info over je gekozen betaalwijze.  

 • Je kan online betalen na inschrijving voor een OLC via de website.  

 • Je kan met je bankkaart (Maestro, Bancontact/Mister Cash, MasterCard of Visa) betalen op ons secretariaat.  

Maak de betaling zo snel mogelijk om zeker te zijn van je plaats.

Hoe weet ik of mijn betaling in orde is?

Linguapolis stuurt geen standaard betaalbevestiging, tenzij je online betaalt. Als je betaling in orde is, krijg je geen bericht. Als je betaling niet in orde is, neemt Linguapolis tijdig contact met je op. Als je online registreert voor een cursus, ontvang je - samen met de bevestigingsmail - praktische info over je gekozen betaalwijze. 

 • Heb je de betalingsmail niet ontvangen? Kijk dan na of je de mail terugvindt in je folder met ongewenste berichten (spam). 

 • Als je de betalingsmail niet hebt ontvangen, neem je contact op onlinelanguagecafé@linguapolis.be. We kijken dan na of je e-mailadres correct is en sturen je de betalingsmail opnieuw.

Wat is het bankrekeningnummer van Linguapolis?

KBC Bank Antwerpen Centrum
Schoenmarkt 6
2000 Antwerpen
Belgium

IBAN BE65 7350 0931 3196
BIC KREDBEBB

Kan ik het inschrijvingsgeld gespreid betalen?

Neen, dat is niet mogelijk. Je betaalt het inschrijvingsgeld volledig en zo snel mogelijk na je inschrijving. Je plaats in de groep is pas gegarandeerd nadat we je betaling ontvangen hebben.

Krijg ik korting als ik een taalcursus volg bij Linguapolis?

Volg je een Online Language Café? Dan ontvang je na de start een voucher waarmee je 45 euro korting krijgt op een inschrijving voor een Linguapolis taalcursus naar keuze.

Annulering

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Je kan tot vóór het begin van de eerste online sessie annuleren. In dat geval betaal je 20% van het inschrijvingsgeld als annuleringskosten. Je neemt hiervoor contact op met onlinelanguagecafé@linguapolis.be

Zodra de eerste sessie is gestart, kan je je inschrijving niet meer annuleren en betalen we het inschrijvingsgeld onder geen enkele voorwaarde (gedeeltelijk) terug. 

Een OLC kan ook niet worden onderbroken en overgezet naar een volgende periode. 

Kan Linguapolis mijn inschrijving annuleren?

 • Te weinig inschrijvingen: Als er minder dan 14 inschrijvingen zijn, heeft Linguapolis het recht het OLC te annuleren. In dit geval betalen we je inschrijvingsgeld volledig en zo snel mogelijk terug. 

 • Te veel inschrijvingen: Als de groep vol is, kom je op een wachtlijst. Als er geen plaats meer vrij komt, wordt je inschrijving geannuleerd. In dit geval betalen we je inschrijvingsgeld volledig en zo snel mogelijk terug.

Hoelang duurt het vooraleer mijn betaling teruggestort wordt?

Het duurt ongeveer 2 weken vooraleer het geld terug op je rekening staat. De terugbetaling verloopt via de financiële dienst van de universiteit.

Wat als ik toch niet meer vrij ben op de voorgestelde avond?

Je kan tot voor het begin van de eerste online sessie annuleren. In dat geval betaal je 20% van het inschrijvingsgeld als annuleringskosten. Je neemt hiervoor contact op met onlinelanguagecafé@linguapolis.be. Informeer eventueel eerst of er een tweede OLC in je doeltaal doorgaat op een andere avond. Dit kunnen wij echter niet garanderen.  

Mijn Online Language Café

Het niveau van de groep sluit niet aan bij mijn niveau. Wat nu?

Alle deelnemers zijn op zoek naar extra spreekkansen, maar er  zullen zeker verschillen zijn in voorkennis. Sommige cursisten zullen al vlotter spreken, anderen maken nog wat meer fouten, nog anderen kennen meer woorden. De essentie van het OLC is dat je de kans krijgt om in interactie met anderen de taal te gebruiken.

Ben je op zoek naar een cursus die aansluit bij jouw niveau en leerdoelstellingen? Schrijf je dan in voor één van onze taalcursussen. Na uitgebreide screening van je voorkennis kom je terecht in het juiste niveau. 

Ik ben niet tevreden over de begeleiding door de café-coach. Wat nu?

Een OLC wordt voorbereid en geleid door een café-coach. De coach is een enthousiaste moedertaalspreker die spreekkansen aanbiedt en gesprekken begeleidt, maar het is geen gekwalificeerde lesgever.  

 •  Heb je een vraag of opmerking, bespreek die dan eerst met de café-coach zelf.
 • Is je vraag niet beantwoord?  Neem dan contact op met onlinelanguagecafé@linguapolis.be en specifieer je vraag zo duidelijk mogelijk.   

Wat als ik een sessie niet kan bijwonen?

Het is geen enkel probleem als je niet alle sessies kan bijwonen. Er worden geen aanwezigheden bijgehouden.

Vragen?

Heb je alle informatie aandachtig gelezen? Is je vraag niet beantwoord? Stuur een e-mail naar onlinelanguagecafé@linguapolis.be.

Je vraag wordt binnen de vijf werkdagen beantwoord.

​​