Meedoen aan de Wiskunde B-dag?

Datum

De volgende wedstrijddag vindt plaats op vrijdag 13 november 2020.

Inschrijven

Inschrijven kan via deze link vanaf 1 juli tot en met 31 oktober 2020.

Wie niet wil deelnemen aan de wedstrijd, maar wel de opgave van de Wiskunde B-dag wil ontvangen, kan inschrijven tot en met 28 februari 2021.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 60 euro per school (en is bijgevolg onafhankelijk van het aantal deelnemende teams per school).

Netwerkevent

In november organiseren we een netwerkbijeenkomst van 14 tot 17 uur in Leuven. De aanwezige leerkrachten kunnen die namiddag reeds aan de slag met een sneak preview van de nieuwe opdracht. Wie voor het eerst deelneemt, krijgt bovendien meer concrete informatie i.v.m. het verloop van de Wiskunde B-dag. Voor leraren die vroeger al deelnamen is het de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is het een uitgelezen kans om nieuwe wiskundecollega’s te leren kennen. Een aanwezigheidsattest wordt voorzien voor alle aanwezige wiskundeleraars.

De prijsuitreiking vindt plaats in maart 2021, van 14 tot 16 uur.

Bekijk de foto's van de voorbije edities

Verloop Wedstrijddag en evaluatie in 2019-2020

Verloop Wedstrijddag en evaluatie in 2019-2020

 • Wedstrijddag 22 november 2019
  Neem je deel aan de wedstrijd, dan organiseer je op 22 november 2019 een volledige wedstrijddag op school.

  Teams van drie of vier leerlingen werken in hun eigen school aan een open wiskundige onderzoeksopdracht. De Wiskunde-B-dag-commissie stelt de opdracht op.

  De leerlingenteams werken aan de opgave tussen 9 en 16 uur. Op het einde van de dag verwerken de teams hun oplossingen tot een samenhangende tekst.

  ​De deelnemende wiskundeleraren kiezen welke werkstukken voor de wedstrijd ingestuurd worden:

  • één werkstuk voor een school met minder dan 10 deelnemende teams
  • twee werkstukken voor een school met 10 of meer teams
    
 • Evaluatie en prijsuitreiking
  De werkstukken worden beoordeeld in twee evaluatierondes. In de eerste ronde worden de ingezonden werkstukken verdeeld over de deelnemende leraren. De werkstukken die hier als beste uitkomen, worden dan in een tweede ronde beoordeeld door de Wiskunde-B-dagcommissie. De best geklasseerde teams worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking op 11 maart 2020 van 14 tot 16 uur in B.003 (Stadcampus, Universiteit Antwerpen).

  Als je de onderzoeksopdracht gebruikt zonder aan de wedstrijd deel te nemen, kan je naar eigen inzicht tewerk gaan: op een andere datum, de teams meer tijd geven, grotere of kleinere teams, ... Uiteraard mag je de opdracht niet bekendmaken vóór de wedstrijddag.

  De opdracht en soms ook elementen uit de oplossingen worden rond half maart openbaar gemaakt op de website van de Wiskunde B-dag.
 • Netwerkbijeenkomst 13 november 2019
  Op 13 november 2019 zijn alle deelnemende leerkrachten welkom op een netwerkbijeenkomst in Antwerpen. De aanwezige leerkrachten kunnen die namiddag reeds aan de slag met een sneak preview van de nieuwe opdracht. Wie voor het eerst deelneemt, krijgt bovendien meer concrete informatie i.v.m. het verloop. Voor leraren die vroeger al deelnamen is het de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.