Dag van de Wetenschap

Zondag 25 november 2018

Tijdens de Dag van de Wetenschap in Antwerpen vind je op verschillende locaties in de stad wetenschappers die je uitnodigen om te experimenteren, luisteren, creëren en fantaseren. Je treft er meer dan 80 wetenschappelijke activiteiten uit alle disciplines.

Iedereen is welkom, je hebt enkel een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig en veel goesting om te weten! Uiteraard nemen ook onderzoekers van UAntwerpen deel aan deze publieksdag!

Praktisch
Programma, locaties en uren vind je op de website van de Dag van de Wetenschap in Antwerpen.

Stormkop 

In Stormkop, een oude scheepswerf die werd omgebouwd tot een laboratoriumplek voor grote en kleine doe-het-zelf-wetenschappers, vind je UAntwerpen-onderzoekers uit heel uiteenlopende wetenschappelijke emojidisciplines.

 • Vertel eens een verhaal met emoji. Raad met slechts een paar emoji welk bekend sprookje er wordt afgebeeld! Daarna ga je zelf aan de slag en vertel je je eigen verhaal met emoji. Ontdek zelf welke elementen van taal met emoticons kunnen worden weergegeven en welke net niet, samen met onderzoekers Lisa Hilte en Tim Kreutz. 
   
 • Ann Hallemans laat kinderen onderzoeken hoe ons evenwichtssysteem in elkaar zit met Storm op zee! Man (niet) overboord!
   
 • Bruggen zijn fascinerend. Tijdens Bruggen in papier van Johan Blom ondervind je eigenhandig hoe je de sterkste of langste brug bouwt.
   
 • Christophe De Bie runt tijdens de Dag van de Wetenschap de Bruisballenfabriek. Je kan er uiteraard je eigen bruisballen maken.
   
 • Met een Nanolezing dompelen enkele onderzoekers je onder in hun wereld. 

Fysicus Ben Van Duppen neemt je mee naar de wereld op superkleine schaal.
Met Elli Bleeker kruipen we in het hoofd van een schrijver om zijn of haar gedachtekronkels te leren kennen.
Samen met Lore Wyers en met behulp van 3D-filmpjes zoeken we uit waarom sommige kinderen moeilijk kunnen stappen.
 

 • UAntwerpen doctor Ben Verhoeven sloeg zijn vleugels uit en richtte Erlnmyr op, waarmee hij wetenschappelijk improvatietheater speelt. Met Full Steam Ahead krijg je zowel gevestigde wetenschappelijke theorieën als de meest recente ontwikkelingen op je bord.
   
 • Vanuit hun onderzoek bij het Ruusbroecgenootschap ontwikkelden Tine Van Osselaer, Ine Kiekens en Kristof Smeyers De race naar het Vaticaan. In dit spel ontdek je hoe je heilig wordt …
   
 • In Van container tot bij je thuis, een maritiem spel van transporteconoom Thierry Vanelslander baat je zelf een containerterminal uit of speel je logistiek manager. 
   
 • David Eelbode en co (Paul Levrie, Rudi Penne en Stijn Symens), intussen wereldwijd bekend van de maandelijkse MathsJams in het Agora Kaffee, willen ook jongeren overtuigen van de schoonheid van wiskunde. Een MathsJam Junior kan dan ook niet ontbreken. 
   
 • Aan de hand van het ganzenbordspel Gans de Ring geeft em. prof. Willy Winkelmans duiding over mobiliteit, leefbaarheid en de oplossingen die Ringland hierrond voorstelt.

Red Star Line Museum

In het Red Star Line Museum vind je UAntwerpen-onderzoekster Lore Van Praag. Zij legt spelenderwijs, met Schipper mag ik overvaren, ja of nee en Memory spel: wanneer ben je een klimaatvluchteling, uit wanneer je klimaatvluchteling bent en of je dan mag migreren (en waarheen?). Is het verschil tussen klimaatvluchteling, politiek vluchteling of oorlogsvluchteling altijd even duidelijk?

The Beacon 

In The Beacon ontdek je alles wat de toekomst voor ons in petto heeft op het vlak van Internet of Things (IoT), Artificiële Intellligentie, Augmented Reality en Virtual Reality.

titel
 • Mr. Pepper, de vriendelijke robotSteven Latré en Maarten Weyn stellen Pepper, de vriendelijke robot voor, die met behulp van de nieuwste AI-technieken verschillende opdrachten kan uitvoeren.
   
 • Zij ontwikkelden ook een spelconsole waar je ‘Breakout’ kan spelen tegen AI en leert hoe je slimmer wordt dan de computer.


   
 • transceivernodeMet hun Draadloze Mensenmassa Meter tellen we de hele dag door hoeveel bezoekers er over de vloer komen. 
   
 • Andrew Claes voert je mee naar de wondere wereld van analoge en digitale elektronica in de hedendaagse muziekwereld (Jazz Hands).
   
 • Bart Ribbens laat zien hoe je Virtual Reality gebruikt om industriële robots aan te leren hoe ze moeten bewegen. Het lijkt alsof de robot naast jou staat zonder dat hij jou kan raken!
   
 • Ook productontwikkeling maakt gebruik van de modernste technologieën: digitale fabricage, de vormgeving en testing van protheses, het Internet of Things. Je leert er alles over met Jouke Verlinden en zijn collega’s.
 • Bij de Tijdmachine: reis door de geschiedenis van Antwerpen met oude kaarten ontdek je, samen met Iason Jongepier en Rogier Van Kooten, hoe Antwerpen er 400 jaar geleden uit zag.
 • Samen met nanowetenschapper Lucian Covaci neem je in De virtuele 3D-nanowereld een duik in de wonderlijke wereld van atomen
   
 • In de Augmented Reality Zandbak kan je zelf bergen en kraters maken en het virtueel laten regenen zodat het water doorheen je landschap vloeit. Onder begeleiding van Sam Van der Jeught.
   
 • robot als huisdier?Walter Daems, Jan Steckel, Erik Verreycken, Edwin Walsh en Dennis Laurijssen, laten zien hoe je heel wat kan leren van dieren om goede robots te bouwen.
   
 • In korte Tech-Talks vertellen Bart Goethals, Peter Hellinckxs, Maarten Weyn en Steven Latré je alles over IoT, VR en AI en wat deze technologieën voor ons kunnen betekenen. 

Museum Plantin-Moretus

Hubert Meeus onderhoud je in Boekgeschiedenis voor beginners over de uitvinding van de boekdrukkunst (start 14u30).

 

Samen met wetenschappers van de Universiteit Hasselt leiden Marilyn Roland en Thi Minh Tu Nguyen je door de Ecotron (in Maasmechelen). Deze bestaat uit 14 hoogtechnologische kamers, waarmee wetenschappers in staat zijn om het klimaat van de toekomst na te bootsen. Je kan er zelf het broeikaseffect nabootsen, de oceaanverzuring waarnemen, de diversiteit aan bodemdieren van de heide ontdekken, … Dit onderzoek is gebaseerd op metingen van het Integrated Carbon Observation System (ICOS) van UAntwerpen en is uniek in de wereld!   

Een aantal bedrijven van de Incubator Darwin in Niel openen de deuren. Zo ook YUN Probiotica, met UAntwerpen-onderzoeker Ingmar Claes. Bekijk bacteriën onder de microscoop, maak een gelly ball met algenextract of speel de bacteriequiz.

Foto's vorige editie

Snuif de sfeer op van de afgelopen Dag van de Wetenschap 2017 met UAntwerpen-onderzoekers in het Steen, Pulcinella, Museum Vleeshuis en KavkaDepartement Universiteit & Samenleving

Team Levenslang Leren Campus Middelheim
A.220
Middelheimlaan 1
2020 Antwerpen
Tel. 03/265 31 84 of 27
levenslangleren@uantwerpen.be