Aanbod voor en door wetenschappers

De Universiteit Antwerpen maakt het grote publiek warm voor wetenschap en laat hen kennismaken met de impact ervan op ons dagelijkse leven. Een opdracht waarbij al haar wetenschappers worden betrokken.

  • Via een presentatie- en schrijfwedstrijd PRESS>SPEAK dagen we jonge onderzoekers uit om hun eerste stappen te zetten naar een breed maar kleinschalig publiek van collega's, familie en vrienden en fans.

  • Met PRESS>SPEAK>Inspire bieden we een netwerk- en inspiratiemoment aan voor alle onderzoekers uit de universiteit en hogescholen om met een frisse kijk met wetenschapscommunicatie aan de slag te gaan.

  • Zeg't eens/ Let's Talk Science is een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse universiteiten en dompelt doctorandi en postdocs elk jaar aan het begin van de maand juli enkele dagen onder in wetenschapscommunicatie en communicatieve vaardigheden.

  • Pitch je onderzoek voor een wetenschappelijke documentaire als onderdeel van ScienceVille, het wetenschappelijke luik van DOCVILLE (documentaire festival).

  • De Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie van de KVAB/Jonge Academie worden uitgereikt aan onderzoekers met een uitzonderlijke verdienste in wetenschapscommunicatie. Met de onderscheidingen worden telkens heel concrete projecten in de kijker gezet. Alle wetenschapstakken komen in aanmerking.

Onderzoekers van UAntwerpen vinden praktische informatie over deze activiteiten en projecten via Pintra, het interne communicatiekanaal van de universiteit.

The Incredible Art of Making Science Public

Wil je als UAntwerpen onderzoeker graag met jouw onderzoek naar buiten komen? Heb je enkele ideeën en wil je deze toetsen bij enthousiaste collega’s? Zoek je samenwerking over disciplines heen om iets concreet uit te werken? Zoek je extra input voor jouw project of wil graag meewerken aan een evenement? Maak je lid van de facebook-groep of mail het team wetenschapscommunicatie, zodat ook jij onderzoek met de buitenwereld kan delen!