Dag van de Wetenschap

Zondag 24 november 2019

Tijdens de Dag van de Wetenschap in Antwerpen vond je op verschillende locaties in de stad wetenschappers die je uitnodigden om te experimenteren, luisteren, creëren en fantaseren. Je trof er meer dan 100 wetenschappelijke activiteiten uit alle disciplines. Ook onderzoekers van UAntwerpen namen deel aan deze publieksdag!

Het hele programma in Antwerpen vind je op dagvandewetenschapantwerpen.be
Voor up-to-date informatie, volg ons op facebook.com/wetenschapaandestroom

In Stormkop

STORMKOP is een expressieve (vrij)haven voor jonge en minder jonge avonturiers. Grote en kleine doe-het-zelf-wetenschappers kunnen er zich tijdens de Dag van de Wetenschap uitleven. 

Verrassend natuurlijk

Hebben gezonde planten een blosje? Kunnen moerassen ons helpen de voeten droog te houden? Hebben muizen een persoonlijkheid? Ga zelf op onderzoek uit.
Pleco, Ecobe, Eveco

Het blokkendoos genoom 

DNA is de belangrijkste drager van de erfelijke informatie in ons lichaam. Heb je je ooit afgevraagd hoe die gigantische collectie lettertjes ontcijferd wordt? Welkom in de wereld van de bio-informatica! Ga aan de slag met onze collectie Lego® blokjes.
Biomina

Zijn vliegende boten de toekomst?

De studenten van het UAntwerp Solar Boat Team bouwden een boot op zonne-energie en varen hier races mee. Momenteel onderzoeken ze foils die de boot doen zweven. Kom zelf kijken hoe dit werkt!

De wetenschap heeft je nodig. Burgerwetenschap, iets voor jou? 

Iedereen kan meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, ook jij!  Benieuwd voor welke projecten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen je hulp kunnen gebruiken?
- Airbezen@School: meet de luchtkwaliteit in je school en analyseer zelf de meetresultaten
- Knappe K(n)oppen: met experimenten zoek je uit waarom bomen vroeger of later bladeren krijgen
- IedereenEET: breng populaire recepten in kaart en kom te weten hoe gezond en duurzaam die zijn
- Leeftijd in jeugdliteratuur: ontdek welke ideeën over leeftijd jeugdboeken overdragen
- Het Isala-team zoekt gezonde vrouwen om taboes rond vaginale gezondheid te doorbreken
- CurieuzeNeuzen: grootste Vlaamse burgeronderzoek rond luchtkwaliteit

De ziekteverklikker 

Onderzoekers bij het Centrum voor Proteomics ontwikkelen testen waarbij eiwitten in bloed of urine worden opgespoord om een ziekte in een heel vroeg stadium als het ware te verklikken. Help de verklikkers mee op te sporen!

Van stamcel tot orgaan

Ontdek waar stamcellen vandaan komen, hoe je ze zelf kunt maken en hoe ze ons helpen in het onderzoek naar ziektes. Ga op zoek naar de 4 groeifactoren en de stamcellen.  
Laboratorium voor Experimentele Hematologie

Verblind? Je zou ervan verSCHIETEN! 

Test zelf uit op onze schietbaan hoe verblinding, zeker in het verkeer, een eenvoudige taak behoorlijk kan bemoeilijken en hoe dit probleem erger wordt met de leeftijd.
Translationele Neurowetenschappen

Bruisballenfabriek 

Bruisballen worden verkocht in supermarkten en parfumwinkels. In je bad zorgen ze voor een verkwikkend geurend sopje. Wist je dat zelf bruisballen maken helemaal niet moeilijk is? Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen leren je hoe dat moet in hun pop-up bruisballenfabriek.
Departement Chemie

Vertel eens een verhaal met emoji! 

Raad aan de hand van slechts een paar emoji welk bekend verhaal er wordt afgebeeld. Vertel ook je eigen verhaal met emoji of ontdek welke elementen van taal met emoticons kunnen worden weergegeven en welke niet.
CLiPS

De race naar het Vaticaan 

Hoe word je heilig? Volstaat het om je leven lang een heel goed persoon te zijn, zodat de Katholieke Kerk je met een aureool beloont? Of komt er toch meer bij kijken? Kom het ontdekken! 
Ruusbroecgenootschap

Mini-lezingen 

Kom een kwartiertje luisteren naar:

 • Lore Wyers Hoe sterk ben jij? (Movant)
 • Charlotte Vets Op weg naar nog betere smartphones (Plasmant)

Top

 

In The Beacon

THE BEACON is dé business- en innovatiehub voor experts in het Internet of Things (IoT). Hier zoeken en ontwikkelen wetenschappers sensoren, digitale ecosystemen, robots, … die oplossingen bieden voor allerlei maatschappelijke uitdagingen.

Misleid de AI !

Kan jij onze object-detector misleiden? Kunnen we een AI trainen om een andere AI te misleiden? Vormt dit een probleem als je bijvoorbeeld een zelfrijdende wagen gebruikt? Kom het hier te weten!
IDLab

So you think you can dance? 

Altijd al willen leren dansen op de hits van nu? Dankzij onze deep fake software, waarmee je nepvideo’s kan maken die bijna niet van echte te onderscheiden zijn, steel je de show met coole dansmoves.
IDLab

De ARZ 

Kom binnen in de wereld waar werkelijkheid en computer door mekaar lopen: de Augmented Reality Zandbak. Je ziet de topografische kaart van jouw landschap verschijnen terwijl je zelf bergen en kraters vormt. Laat het  virtueel regenen en kijk hoe het water doorheen je landschap vloeit.
Bimef

Word de volgende batman of batvrouw! 

Ervaar wat het is om als vleermuis door het leven te vliegen. Maak en verbeter je eigen vleermuisoren, zodat je in het duister toch je omgeving kan zien met behulp van ultrasoon geluid.
CoSys-lab

Tijdmachine: reis door de geschiedenis van Antwerpen met oude kaarten

Hoe zag Antwerpen er 400 jaar geleden uit? Met de hulp van Geografische Informatie Systemen (GIS) en historische kaarten brengen wetenschappers de manier waarop Antwerpen veranderde in beeld. Bewonder zeker ook het prachtige kaartmateriaal.
Centrum voor Stadsgeschiedenis

QCraft: Ontdek kwantumfysica dankzij Minecraft  

Kwantumfysica, de theorie die de wereld beschrijft op de allerkleinste schaal, is voor velen een mysterie. Slaag jij erin de kwantumfysica te doorgronden en samen met je vrienden te ontsnappen uit een kwantum escape room?
CMT

Draadloze mensenmassa meter

Vraag jij je wel eens af hoe organisatoren op grote events het aantal aanwezige personen tellen? De Draadloze Mensenmassa Meter van IDLab stelt hen in staat om, op basis van draadloze communicatietechnieken, een vrij precieze schatting te maken van het aantal bezoekers.
IDLab

Kan jij muisstil staan? Of toch niet?

Welke technieken heb je nodig om te bestuderen hoe mensen precies bewegen? Je kan deelnemen als proefpersoon aan een experiment van het M2Ocean bewegingslab waarbij we je evenwichtssysteem uitdagen.
Movant

Bruggen van papier 

Samen kijken we naar en praten we over bruggen. We ontdekken met experimentjes hoe je de sterkste bruggen bouwt. Daarna maak je een zo lang mogelijke brug tussen twee tafels: houdt je brug stand als je er iets op legt?
Emib

Simulator voor echte en virtuele autonome wagens 

We stellen een hybride simulator voor die een echte wagen (op schaal 1/10) autonoom laat rondrijden en interageren in een wereld met virtuele autonoom rijdende tegenhangers.
IDLab

Ben jij slimmer dan de computer?

Artificiële intelligentie is tegenwoordig niet meer weg te denken en is in veel taken beter dan de mens. Maar hoe slim is de computer nu eigenlijk? En zal die ooit slimmer worden dan wijzelf? Speel zelf een spelletje tegen de AI en test het uit.
IDLab

Van container tot bij je thuis: een maritiem spel

Hoe geraken goederen in je winkel of via e-commerce rechtstreeks bij je thuis? Wie maakt welke keuzes in de containerterminal en elders in de logistieke keten? Kom zelf een containerterminal uitbaten, of speel logistiek manager en verzend producten wereldwijd.
TPR

Tech-Talks: korte lezingen over nieuwe technologie 

 • Tom De Schepper (IDLab)
  Hoe kunnen we vermijden dat we binnenkort allemaal vast staan in de Internetfile?
 • Steven Latré 
  Het hoofd van het IDLab laat Artificial Intelligence op je los! Welke rol willen we AI geven in ons leven? Wat gebeurt er als computers beter presteren dan de mens? En wie bepaalt dan wat beter is? 
 • Peter Hellinckx (IDLab)
  Kom meer te weten over het Antwerpse proefproject met slimme zelfrijdende wagens op de E313 en over de talrijke mogelijkheden van Internet of Things.

Top

titel

In het RED STAR LINE MUSEUM wordt op de Dag van de Wetenschap een extra programma voorzien.

De wereld rond in 80 vragen 

Samen met Hanne Apers en met behulp van een ganzenbord denk je mee na over vragen zoals “Hoe zou jij nieuwe vrienden maken als je in een nieuw land arriveert?” of “Als je ziek bent, hoe word jij het liefste geholpen en denk je dat dit verschillend is als je uit een ander land komt?”
CeMIS

Korte lezingen

 • Ontheemde kindertijd
  In deze lezing neemt Chiara Candaele enkele opeenvolgende migraties van kinderen naar België onder de loep vanuit een politiek-historisch en postkoloniaal perspectief, tegen de achtergrond van een groeiend internationaal belang rond kinderwelzijn.
  Power in history - Centrum voor Politieke Geschiedenis

 • The Syrian military occupation and abductions in wartime Lebanon (English spoken)
  Roschanack Shaery-Yazdi from the University of Antwerp will introduce the issue of the missing in Lebanon and discuss the reasons why their cases are still pending after almost three decades since the civil war was declared over.
  Power in history - Centrum voor Politieke Geschiedenis

Top

titel

In het MUSEUM VLEESHUIS ontdek je aan de hand van klanken en instrumenten de muzikale geschiedenis van de stad. Bereid je voor op een muzikale reis naar een wereld vol passie en ritme.

Experimenteren met Frans chanson 

Klinkt wetenschap jou als muziek in de oren? Laat je meevoeren op een eigenzinnig parcours langs oude en nieuwe deuntjes en ontdek hoe je en deux temps trois mouvements een Frans chanson naar je Antwerps handje kan zetten.
Franse en Franstalige letterkunde

Waarom Chopin de regen niet wilde horen 

In 1838 reisde Frédéric Chopin naar Mallorca om de winter te ontvluchten. Hij kreeg er ruzie met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Niet over het onverwacht barre weer, maar over de betekenis van muziek.
Maar heeft muziek wel iets te betekenen? Wat vertellen de klanken van een muziekstuk?
Centrum voor Europese Filosofie

Top