Deelnemen aan een 3D gangbeeldanalyse

U komt naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen voor een onderzoek in het M²OCEAN bewegingslab. Op deze pagina krijgt u informatie over wat het onderzoek inhoudt en waarom u dit krijgt. U leest ook hoe u zich moet voorbereiden, en hoe u de resultaten krijgt.

Wat is een bewegingsanalyse en waarom krijgt u een bewegingsanalyse?

Een bewegingsanalyse is een onderzoek in het M²OCEAN Bewegingslabo. Wij kunnen dan zien hoe u beweegt. In de meeste gevallen bekijken we hoe u wandelt, maar soms wordt u ook gevraagd om andere taken uit te voeren, zoals rechtop blijven staan in verschillende houdingen en op verschillende ondergronden. Wij proberen door dit onderzoek te begrijpen of u problemen heeft met het evenwicht en het wandelen. Ook kunnen we eventueel bekijken of een behandeling uw manier van lopen beïnvloed heeft.

Hoe maken wij een bewegingsanalyse?

U loopt in het Bewegingslabo een aantal keer op en neer over een looppad. En als u loopt maken wij opnames met verschillende apparaten. Daarvoor krijgt u plakkers op de huid van uw benen en uw bovenlichaam. Soms moeten wij uw benen hiervoor scheren. Dan blijven de plakkers beter zitten.

Hoe bereidt u zich voor op een gangbeeldanalyse?

Als we de bewegingsanalyse maken draagt u alleen uw ondergoed. Wilt u liever niet in uw ondergoed lopen? Dan kunt u ook een strak hemd (onderhemd) en een strakke korte broek dragen. Bijvoorbeeld een wielrenbroek of korte legging.

Het is belangrijk dat u de schoenen draagt waarop u het meest loopt.

U mag geen crème op uw benen smeren op de dag van de gangbeeldanalyse. De plakkers blijven anders niet zitten op uw benen.

Hoe lang duurt een bewegingsanalyse?

Een gangbeeldanalyse duurt meestal anderhalf tot twee uur. Soms is dit korter, als we alleen naar de staptijdparameters kijken, soms is dit langer als er verschillende houdingen en bewegingen en/of het gebruik van hulpmiddelen geëvalueerd worden.

Hoe bereikt u het M²OCEAN bewegingslabo? 

Het M²Ocean labo ligt op verdieping -1, achter SPORTS. Om het M²Ocean labo te bereiken volgt u best volgende route:

  • U neemt vanuit de hoofdingang de grote trap naar beneden. Links naast de trap zijn er liften.
  • Beneden aangekomen gaat u naar rechts en volgt u route 41 naar S.P.O.R.T.S. – M²OCEAN bewegingslab. Let op, bijna ten einde van de gang moet u daarvoor de laatste (blauwe) deur op uw rechterkant inslaan. 
  • In deze gang neemt u de tweede deur op uw rechterkant[1](route 40 -  41). U volgt de gang daar ten einde; 
  • Op het einde komt u aan aan deur waarop staat aangegeven “Ganglabo/ Bewegingslabo”. U mag deze deur gewoon doorgaan. U komt in de gang waarin zich het bewegingsanalysecentrum  bevindt. Het is de eerste deur die u tegenkomt.

Heeft u nog vragen?

Als u vragen heeft over de gangbeeldanalyse, neem gerust contact met ons op via patrick.debock@uantwerpen.be