Inaugurale lezing: Slim ontwerpen voor een duurzame toekomst

Prof. dr. Andy van den Dobbelsteen
6 maart 2017 - 17 uur

Ontwerpers die momenteel de markt op gaan moeten onder heel andere randvoorwaarden hun werk doen. De toekomst is voor hen anders dan tweehonderd jaar geleden. Eisen op het vlak van klimaatadaptiviteit, CO2-neutraliteit en circulariteit maken het vak een stuk complexer.

In zijn inaugurale lezing voor de Francqui leerstoel licht Professor Andy Van den Dobbelsteen toe hoe deze nieuwe uitdagingen het ontwerpproces beïnvloeden vanaf de vroegste fase. Slim ontwerpen omvat het verstandig inspelen op alle schaalniveaus van de stedelijke omgeving vanuit een permanente zoektocht naar mogelijkheden voor duurzame energiepotenties. Het betekent eveneens dat we rekening houden met het gedrag van individuen in de gebouwde omgeving en de mogelijkheden om via ontwerpvoorstellen het gedrag te verduurzamen. Als proefkonijn van zijn eigen theorieën toont Professor Van den Dobbelsteen aan dat CO2 neutraal leven de nodige inspanning vereist. Nochtans hebben we duurzaamheid in eigen hand en dienen we niet naar de buren te wijzen om het op te lossen als we er zelf ook niet uit komen.

Praktisch

6 maart 2017 - 17 uur

Locatie

Universiteit Antwerpen Stadscampus
Hof van Liere - Tassiszaal
Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Kostprijs

Deze lezing is gratis
 

Francqui leerstoel

De Francqui-Leerstoelen worden toegekend door de Francqui-Stichting, genoemd naar de Belgische industrieel en politicus P.E. Francqui. De leiding van de Francqui-Stichting berust bij een Raad van Bestuur. De dagelijkse leiding wordt sinds 01.01.2007 waargenomen door Prof. em. dr. Pierre Van Moerbeke, gedelegeerd bestuurder. 

Andy van den Dobbelsteen

Andy van den Dobbelsteen is hoogleraar Climate Design & Sustainability en afdelingsvoorzitter van Architectural Engineering + Technology aan de TU Delft. In zijn lange loopbaan heeft hij veel onderzoeksprojecten geleid en uitgevoerd. Daarnaast nam hij deel aan verschillende commissies en jury’s en heeft veel gepubliceerd en gepresenteerd binnen en buiten de universitaire wereld, op zowel nationaal als internationaal niveau. 

Onderwijsactiviteiten, publicaties en nevenwerkzaamheden